Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#101 2010-08-28 20:44:11

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Re: Tematy i w±tki

Witam!

W temacie o obserwacjach zrobi³am podsumowanie ostatnich obserwacji bocianów na gnie¼dzie. W temacie pt "O projekcie" jest ju¿ pe³ne opracowanie odlotów z porównaniami jak to wygl±dalo w poprzednich latach (2006-2010).
Nizej linki - tak¿e w ramach wspomnieñ tegorocznych i dawniejszych obserwacji.

1 - podsumowanie tematu o obserwacjach: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 727#p27727

2 - opracowanie w temacie pt "O projekcie": http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 726#p27726

Chêtnych zapraszam do napisania kilku s³ów i po¿egnania siê z bocianami - w temacie pt "Przemy¶lenia" - w±tek pt  "Po¿egnajmy bociany do nastêpnego sezonu": http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 728#p27728

Dziêkujê wszystkim, którzy obserwowali gniazdo projektu "Blisko bocianów" i podawawali obserwacje w sezonie 2010.

Eva Stets

#102 2010-08-31 11:52:01

Eva Stets

Użytkownik

Witam!

Dla wygody Forumowiczów i przejrzysto¶ci forum (o co star³am siê zawsze od pocz±tku istnienia forum) zosta³y zamkniête dzi¶ (jak co roku o tej porze) w±tki o obserwacjach na ¿ywo bocianów w sezonie lêgowym.

Otwarte zosta³y (równie¿ jak ka¿dego roku o tej porze) w±tki, w których mo¿na przekazywaæ obserwacje bocianów w okresie jesienno-zimowym.

Wiêcej na ten temat (dla bocianów z Polski i z zagranicy), temacie pt "Bociany: obserwacje": http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … .php?id=45

Pozdrawiam
Eva Stets

#103 2010-09-06 13:47:11

Eva Stets

Użytkownik

Witam!

Jak na pewno wielu z Was zauwa¿y³o, powoli zostaj± zamykane w±tki, które odnosi³y siê do sezonu lêgowego 2010 (oczywi¶cie zamkniête w±tki mo¿na czytaæ i wracaæ wspomnieniami do minionych wydarzeñ).

Jednak¿e jest na naszym forum sporo innych tematów (i w±tków), które s± aktualne ca³y rok - zapraszam do udzia³u, tak¿e w tych innych tematach forum.

Pozdrawiam
Eva Stets

#104 2010-09-14 11:38:24

Eva Stets

Użytkownik

Istotny post odno¶nie zaktualizowanej Ogólnopolskiej Listy Ptasich Ayzli i Weterynarzy udzielaj±cych Pomocy Ptakom - na naszym forum w temacie pt:  "Ptaki potrzebuj±ce pomocy" - w±tek pt "Ptaki wymagaj±ce pomocy".

Link bezpo¶redni do postu: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 909#p27909

Pozdrawiam
Eva Stets

#105 2010-09-18 16:53:18

Eva Stets

Użytkownik

Co robiæ na forum w tematach i w±tkach z pocz±tkiem jesieni? (odpowied¼: pisaæ )

Koniec lata i pocz±tek jesieni, to takie "dziwne" przypomnienie, ¿e zbli¿a si± zima a z ni± ch³ody, ¶niegi, czasem deszcze, huragany i burze...
Mo¿na jednak na to spojrzeæ inaczej, ¿e ju¿ za parê miesiêcy bêdzie znowu wiosna.

A do tego czasu - zapraszam Was do jesienno-zimowych tematów i w±tków na forum - jest ich trochê, s± zawsze aktualne, a Wasze wpisy i dzielenie siê spostrze¿eniami w ka¿dym z tych tematów s± tak¿e zawsze mile widziane.

Dla u³atwienia (i przypomnienia) podajê, ¿e "dzia³aj±" ju¿ w±tki o jesienno-zimowych obserwacjach bocianów na ¿ywo, tak¿e jesienny w±tek w temacie o przekazach z zagranicznych bocianich kamer, aktualne jest kilka w±tków w "Innych ptakach on-line" (wyj±tkowo wcze¶nie pojawi³y siê ju¿ pingwiny).

Niebawem bêdziemy obchodziæ Europejskie Dni Ptaków (jest temat, warto podzieliæ siê Waszymi przygotowaniami, a potem obchodami) a ju¿ nied³ugo zaczniemy dokarmiaæ ptaki (mi³y temat i obserwacje dla wszystkich). Zawsze warte uwagi s± "ciekawostki", "publikacje",  temat o krukowatych, ciekawe obserwacje innych ptaków itd.

Nie zapominajmy te¿ o zagl±daniu do naszego gniazda - lubi± w nim siê pojawiaæ inne ptaki. A ogólnie (korzystaj±c z tego, ¿e dzieñ siê robi coraz krótszy) - zagl±dajmy na forum, w poszukiwaniu tematów, w którym ka¿dy z Was mo¿e zawsze znale¼æ i napisaæ co¶ ciekawego.

Pozdrawiam serdecznie
Eva Stets

#106 2011-01-07 21:47:57

kawia

Użytkownik

SkÄ…d: Warszawa

Mo¿e warto stworzyæ watek, w którym spo³eczno¶æ mi³o¶ników bocianów przygodzickich mog³aby poznaæ i rozpowszechniæ rozmaite pojawiaj±ce siê apele i petycje dotycz±ce ochrony zwierz±t - nie tylko bocianów?
Kiedy trzeba by³o podpisywaæ siê pod protestem dotycz±cym bocianów w Austrii, adres apelu zosta³ rozpowszechniony na forach mi³o¶ników psów, kotów, nawet ¶winek morskich. My¶lê, ¿e taki w±tek nie by³by nadu¿ywany, je¶li by mia³ s³u¿yæ nie dyskusjom, a jedynie wymianie informacji. Dzisiaj np. zetknê³am siê z linkiem, który chyba wart jest rozpowszechnienia, i nie ma miejsca, ¿eby go pokazaæ. http://www.petycjeonline.pl/petycja/pet … olnosci/66
Bardzo proszê Zarz±dzaj±cych Forum o rozwa¿enie tej kwestii.

#107 2011-10-11 22:04:39

Renia

Moderator

Na forum powsta³y trzy tematy moderowana przez naszego nowgo moderatora, Krzysztofa Kolendê:

P³azy w Polsce i ich ochrona

Gady w Polsce i ich ochrona

P³azy na swiecie i ich ochrona

* * *

#108 2011-10-30 18:24:49

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Dobrze, mo¿esz Angeliko wraz z koleg± Piotrem J. i mê¿em Mirkiem odtr±biæ zwyciêstwo. Ja nie mam czasu warowaæ pod komputerem, mam ciekawsze zajêcia zwi±zane z ptakami – zapraszam tych, ktorzy je wol± od awantur, jeszcze dzi¶ na www.pwg.otop.org.pl.

Faktycznie, niech czytelnicy sami oceni± „prawdziwo¶æ“ zapewnieñ Angeliki -„nikogo nie obra¿am!!!” - z promowanym przez ni± postem Piotra J. (wpierw wpisywanym na naszym forum, teraz na obcym), w którym parokrotnie pada okre¶lenie o „k³amstwach Paw³a Dolaty”. Dla mnie i dla ka¿dej uczciwej osoby, publiczne oskar¿enie o k³amstwo, i to nieprawdziwe, jest obra¼liwe, wiêc zasta³ z³amany punkt 4 zasad naszego forum, a to skutkowalo usuniêciem postów i ich autorów z forum. Trzeba mieæ dziwne rozumienie ¶wiata, by nazwaæ to „nadinterpretacj±”.

Powody usuniêcia z forum Piotra J. poda³em w moim po¶cie z 27.10 o godz. 15.11: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … =278&p=11. Poniewa¿ Angelika wklei³a na forum ten sam post Piotra J. z tymi samymi obra¼liwymi stwierdzeniami, równie¿ zosta³a usuniêta, o czym poinformowa³em zainteresowan± i czytelników 29.10 o godz. 23.40 http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … d=278&p=11

Pó¼niej moj± decyzjê potwierdzi³ zreszt± obra¼liwy post Angeliki wobec Anki z Reading z 29.10 o godz. 18.53: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … d=278&p=11

Tak wiêc mo¿na samemu sobie wyrobiæ opiniê, czy wpisy Piotra J. i Angeliki by³y obra¼liwe, czy nie.

Równie¿ mo¿na samemu oceniæ postawê Piotra J. i jego pozê dba³o¶ci o „dobro naszego forum“, który po usuniêciu jego obra¼liwych wpisów z naszego forum, niezw³ocznie zamie¶ci³ je pod podanym linkiem na forum obcym, które ju¿ nieraz (m.in. w sierpniu za rzekomy brak dzia³añ wobec m³odego bociana) atakowa³o Po³udniowielkopolsk± Grupê OTOP i projekt „Blisko bocianów“, a szkaluj±cy nas tekst, pe³en k³amstw, ma na swej stronie g³ównej.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl

#109 2011-10-30 19:43:57

Mirek

Użytkownik

50517

Drogi Pawle!
Mia³em mo¿liwo¶æ dok³adnego przeczytania usuniêtego postu Piotra. To Ty pisa³e¶ wielokrotnie, ¿e on k³amie. Piotr pisa³ nie obra¿aj±c Ciebie. Ty usun±³e¶ jego post i wmawiasz innym bzdury na temat Piotra. Rozwi±zanie jest proste, pozwól mu na przedstawienie swojej racji przez opublikowanie tego w±tku w ca³o¶ci. Nie zas³aniaj siê dobrem projektu, bo te Wasze spory nie maja ¿adnego wp³ywu na to. Angelika stanê³a w obronie Piotra, Ty nie pozwoli³e¶ jej na to, przy okazji blokuj±c mi moje IP.

Pisa³em do Ciebie na PW prosz±c o odblokowanie mnie, ale Ty nie masz czasu mi odpowiedzieæ, bo musisz usuwaæ cudze posty. Dla mnie jest to dziwne, bo usuwasz je, a nastêpnie siê do nich ustosunkowujesz pisz±c co my¶lisz, czêsto wyci±gaj±c zaskakuj±ce dla mnie wnioski.

Pozwól ka¿demu na ocenê, a nie narzucaj swojej opinii. Administrator powinien postêpowaæ rozwa¿nie, banowanie jest ostateczno¶ci± i ja uwa¿am, ¿e ta sytuacja nie powinna mieæ miejsca.

Piszesz o jakim¶ odtr±bieniu zwyciêstwa. Drogi Pawle, ja czekam ca³y czas na odpowied¼ na moje pytanie: "Kiedy zostanie odblokowane moje IP?"
Odpowiedz mi te¿, czy staæ Ciê na to, aby Piotr mia³ mo¿liwo¶æ wypowiedzi. A Ty zgodnie z zasadami obowi±zuj±cymi w korespondencji internetowej ustosunkuj siê do jego wypowiedzi, a nie usuwaj postu do którego siê odnosisz w swojej odpowiedzi umo¿liwiaj±c innym obiektywn± ocenê sytuacji. Twoje postêpowanie uwa¿am za niemoralne.

Jak przywrócisz mo¿liwo¶æ wypowiedzi Piotrowi, bêdê móg³ odtr±biæ swoje zwyciêstwo, gdy¿ stan±³em tylko w obronie wolno¶ci s³owa, które Ty tutaj, na tym forum, ograniczasz.

Pozdrawiam serdecznie Mirek

#110 2011-10-31 10:18:10

Damka_Pik

Użytkownik

Mirek napisał:

Drogi Pawle!
Mia³em mo¿liwo¶æ dok³adnego przeczytania usuniêtego postu Piotra. To Ty pisa³e¶ wielokrotnie, ¿e on k³amie. Piotr pisa³ nie obra¿aj±c Ciebie. Ty usun±³e¶ jego post i wmawiasz innym bzdury na temat Piotra. Rozwi±zanie jest proste, pozwól mu na przedstawienie swojej racji przez opublikowanie tego w±tku w ca³o¶ci. Nie zas³aniaj siê dobrem projektu, bo te Wasze spory nie maja ¿adnego wp³ywu na to. Angelika stanê³a w obronie Piotra, Ty nie pozwoli³e¶ jej na to, przy okazji blokuj±c mi moje IP.

Pisa³em do Ciebie na PW prosz±c o odblokowanie mnie, ale Ty nie masz czasu mi odpowiedzieæ, bo musisz usuwaæ cudze posty. Dla mnie jest to dziwne, bo usuwasz je, a nastêpnie siê do nich ustosunkowujesz pisz±c co my¶lisz, czêsto wyci±gaj±c zaskakuj±ce dla mnie wnioski.

Pozwól ka¿demu na ocenê, a nie narzucaj swojej opinii. Administrator powinien postêpowaæ rozwa¿nie, banowanie jest ostateczno¶ci± i ja uwa¿am, ¿e ta sytuacja nie powinna mieæ miejsca.

Piszesz o jakim¶ odtr±bieniu zwyciêstwa. Drogi Pawle, ja czekam ca³y czas na odpowied¼ na moje pytanie: "Kiedy zostanie odblokowane moje IP?"
Odpowiedz mi te¿, czy staæ Ciê na to, aby Piotr mia³ mo¿liwo¶æ wypowiedzi. A Ty zgodnie z zasadami obowi±zuj±cymi w korespondencji internetowej ustosunkuj siê do jego wypowiedzi, a nie usuwaj postu do którego siê odnosisz w swojej odpowiedzi umo¿liwiaj±c innym obiektywn± ocenê sytuacji. Twoje postêpowanie uwa¿am za niemoralne.

Jak przywrócisz mo¿liwo¶æ wypowiedzi Piotrowi, bêdê móg³ odtr±biæ swoje zwyciêstwo, gdy¿ stan±³em tylko w obronie wolno¶ci s³owa, które Ty tutaj, na tym forum, ograniczasz.

Pozdrawiam serdecznie Mirek

W pe³ni zgadzam siê z ocen± Mirka, a ponadto uwa¿am, ¿e ca³a ta bardzo nieprzyjemna sytuacja nie musia³a mieæ miejsca. Niepotrzebna by³a Pawle ta nerwowo¶æ i oskar¿enia (o k³amstwa, szkodzenie projektowi, forum itp.) oraz ignorowanie zadawanych pytañ. Nie mo¿na z za³o¿enia traktowaæ kogo¶, kto ma inny pogl±d na jak±¶ sprawê, jako przeciwnika i szkodnika. Nie mo¿na te¿ wmawiaæ ludziom, ¿e bia³e jest czarne, lub odwrotnie, bo sami potrafi± oceniæ, jaki kolor widz±. Czuj± siê w takiej sytuacji tak, jakby chciano z nich zrobiæ osoby co najmniej ma³o rozgarniête. Emocjonalna reakcja Piotra (w po¶cie, który usun±³e¶) by³a jedynie odpowiedzi± na Twoje Pawle publiczne zarzuty o k³amstwa pod jego adresem. Nie dziwiê siê jego reakcji, bo ka¿dy ma prawo do obrony w³asnej godno¶ci, zw³aszcza, gdy oskar¿enia  s± bezpodstawne i nies³uszne. To nie Piotr by³ autorem informacji o decyzji zamkniêcia przekazu w dniu 26 pa¼dziernika (zawieszonej dopiero pó¼niej), on tylko j± przytoczy³. Wykluczenie Piotra wywo³a³o, zrozumia³y dla mnie, protest Angeliki, któr± tak¿e usun±³e¶ z forum - i tak spirala emocji niepotrzebnie zaczê³a siê rozkrêcaæ, a sprawa wymykaæ spod kontroli.

Twoja nag³a decyzja (bez ostrze¿enia) o wykluczeniu Piotra z forum by³a naprawdê zaskakuj±ca i mam powody s±dziæ, ¿e przez znaczn± wiêkszo¶æ u¿ytkowników i czytelników forum odebrana jako niesprawiedliwa i zniechêcaj±ca.

Pawle, czasem warto nabraæ dystansu do sprawy, przemy¶leæ ponownie i byæ mo¿e uderzyæ siê tak¿e we w³asne piersi …, to naprawdê nie przynosi ujmy, wprost przeciwnie. Osobi¶cie bardzo szanujê ludzi, którzy potrafi± przyznaæ siê do w³asnych b³êdów, czy pomy³ek i staraj± siê je naprawiæ. Nikt nie jest nieomylny i bez skazy i ka¿dego czasem mniej lub bardziej poniesie.

Przywrócenie tak warto¶ciowym forumowiczom, jak Piotr i Angelika statusu pe³noprawnych cz³onków forum i odblokowanie ich IP, by³oby z pewno¶ci± krokiem w dobrym kierunku. Podtrzymywanie tego konfliktu nikomu zwyciêstwa nie przyniesie, wprost przeciwnie, za¿egnanie go – bêdzie wspólnym zwyciêstwem.

Dziêki zgodzie ma³e rzeczy rosn±, przez niezgodê – wielkie upadaj±.” (Salustiusz, 86 p.n.e. - 34 p.n.e.)

P.S. Zamkniêcie w±tku "Sprawy Forumowiczów dotycz±ce forum", w³a¶ciwego dla tych kilku ostatnich wpisów (z konieczno¶ci zamieszczanych tutaj), nie jest ¿adnym rozwi±zaniem problemu.

#111 2011-11-01 01:24:27

Bartosz

Użytkownik

Ja powiem tylko tyle zaskakuj±ce jest ¿e najwiêcej do powiedzenia maj± ci co najmniej robi±. ¯adnej z wypowiadaj±cych siê tutaj osób nie kojarzê z jakiejkolwiek akcji PwG. Tak ja wiem ¿e zaraz siê pojawi± wpisy ¿e drugi koniec polski ¿e daleko ale co robicie u siebie ? Naj³atwiej jest usi±¶æ przed komputerem i na niemal¿e anonimowym forum wypisywaæ jakie¶ dyrdyma³y. Si³a projektu i PwG to nie s± te krzyki i wrzaski tylko prawdziwe dzia³ania a kto i ile robi mo¿na poczytaæ na stronie PwG.

Pozdrowienia dla prawdziwych mi³o¶ników przyrody

Bartosz Skrzypczak

#112 2011-11-01 07:14:21

Mirek

Użytkownik

50517

Bartosz napisał:

¯adnej z wypowiadaj±cych siê tutaj osób nie kojarzê z jakiejkolwiek akcji PwG.

Drogi Bartku.
Dziwi mnie, ¿e zaskakuje Ciê, ¿e wypowiadaj± siê tu osoby, nie dzia³aj±ce w akcjach PwG. Nie jest to chyba forum cz³onków PwG. Wnioskujê wiêc, ¿e mogê siê tu wypowiadaæ.

Bartosz napisał:

... najwiêcej do powiedzenia maj± ci co najmniej robi±. Tak ja wiem ¿e zaraz siê pojawi± wpisy ¿e drugi koniec polski ¿e daleko ale co robicie u siebie ?

Je¶li siê ten wpis tyczy mnie, to dziwiê siê, bo nie przypominam sobie, aby¶my siê kiedykolwiek poznali i sk±d mo¿esz wiedzieæ, co ja robiê? I nie zamierzam Ci siê t³umaczyæ. Jestem pewny, ¿e nie zrobi³em tyle co Ty, ale wydaje mi siê, ¿e te¿ mam prawo do czynnego uczestnictwa w tym forum.

Bartosz napisał:

Naj³atwiej jest usi±¶æ przed komputerem i na niemal¿e anonimowym forum wypisywaæ jakie¶ dyrdyma³y.

Akurat wczoraj, uzupe³ni³em swój nowy profil, abym nie by³ tak anonimowy. Zamie¶ci³em tam swój adres e-mail, nr gg, adres www strony mojej i mojej ¿ony. Wiêc ja nie uwa¿am siê wcale za anonimowego u¿ytkownika tego¿ forum. Szczególnie chcê tu podkre¶liæ, ¿e Paw³a pozna³em osobi¶cie i tak jak napisa³em jest dla mnie WIELKIM CZ£OWIEKIEM PASJONATEM, którego zawsze bêdê szanowa³, za to co zrobi³ (projekt). Ale niektóre jego zachowania mi siê nie podobaj± i szczerze o tym piszê. Szczególnie te jego zachowania, które bezpo¶rednio tycz± mnie. Jak czyta³e¶, to wiesz o co chodzi.
Proszê Ciê konkretnie drogi Bartku o wyja¶nienie, kto wypisywa³ te dyrdyma³y i jakie, bo chyba  nie ja. Uwa¿am, ¿e nie wypisujê tutaj ¿adnych dyrdyma³ów, tylko staram siê pisaæ bardzo konkretnie o sprawach, które mnie ra¿±, gdy¿ jestem cz³owiekiem wra¿liwym na krzywdê zwierz±t, jak i ludzi i jak widzê, ¿e krzywdzi siê kogo¶, stajê w jego obronie, bez wzglêdu na konsekwencje. Jestem wrogiem cenzury, a tutaj w cenzora zacz±³ niepotrzebnie bawiæ siê Pawe³.

Bartosz napisał:

Dziêkujê za pozdrowienia, gdy¿ te¿ uwa¿am siê za prawdziwego mi³o¶nika przyrody. Mimo ¿e Ciê nie znam osobi¶cie wierzê, ¿e te¿ jeste¶ prawdziwym mi³o¶nikiem przyrody i uwa¿am, ¿e powiniene¶ wierzyæ tak samo we mnie.

Pozdrawiam wszystkich mi³o¶ników przyrody
Miros³aw Biela

P.S.
Uwa¿am, ¿e to forum czytaja tylko mi³o¶nicy przyrody, innych tu nie ma.

Mimo ¿e jestem pewny, ¿e post Bartosza dotyczy siê mnie, wcale siê nie obrazi³em, za to, ¿e moje dzia³ania nazywa wrzaskiem i krzykiem, i ¿e wypisujê bzdety. Nie ¿±dam usuniêcia jego postu od administracji, który mo¿na odebraæ jako obra¼liwy. Uwa¿am, ¿e ka¿dy czytelnik tego w±tku ma prawo sam oceniæ wypowied¼ Bartosza i moj±.
Ja wcze¶niej stan±³em w obronie Piotra i Angeliki, którzy zostali nies³usznie zbanowani. Ich posty zosta³y pousuwane, a w±tek sta³ siê nieczytelny. Wiêc nie dziwi mnie to, ¿e Bartosz mo¿e w ogóle nie wiedzieæ o co tu chodzi.

Ostatnio edytowany przez Mirek (2011-11-01 07:30:35)

#113 2011-11-01 07:46:08

Eva Stets

Użytkownik

Z racji mojego wpisu w w±tku "Sprawy Frumowiczów dotycz±ce forum" w dniu 12 pa¼dziernika 2011 roku (http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 904#p34904) - milcza³am do tej pory i mam zamiar milczeæ nadal. Jednak¿e - po wpisie Bartosza i z racji, ¿e jestem wspó³twórc± tego forum, napiszê sprostowanie.

Mog³abym siê zgodziæ z Batoszem, odno¶nie s³ów, ¿e "naj³atwiej jest usi±¶æ przed komputerem...", ale nie zgodzê siê z okre¶leniem jakoby to w³a¶nie forum by³o "niemal¿e anonimowe". Nie zgodzê siê równie¿ (w tym przypadku), ¿e "¿e najwiêcej do powiedzenia maj± ci co najmniej robi±". Chcia³abym zarazem przypomnieæ, ¿e ¿aden z wpisów nie podwa¿a³ dzia³alno¶ci PwG OTOP.
Konkretne wpisy dotyczy³y uczestników forum, które nie jest "niemal¿e anonimowe", ale mia³o miano najlepszego w tej kategorii w Polsce. Nie umniejszaj±c roli PwG OTOP (bo projekt do PwG OTOP nale¿y), pragnê zwróciæ uwagê, ¿e forum samo w sobie nigdy nie "zazêbia³o" siê tylko do (¶wietnej zreszt±) dzia³alno¶ci PwG.
Niew±tpliwie szkoda, ¿e Bartosz nie kojarzy wypowiadaj±cych siê osób z jakiejkolwiek akcji PwG OTOP. Pragnê jednak zwróciæ uwagê, ¿e to forum w³a¶nie po³±czy³o wiele osób wspóln± pasj± do ptaków, ¿e dziêki temu forum (i oczywi¶cie dziêki projektowi), osoby, które nie zna³y wcale ptaków zainteresowa³y siê bocianami (i innymi ptakami), ¿e  kilka z nich wst±pi³o do PwG OTOP (lub innych organizacji) i ¿e w³a¶nie to forum mia³o zakres o wiele wiêkszy ni¿ akcje Grupy, co da³o mu zakres nie tylko ogólopolski ale miêdzynarodowy.

Zachowuj±c anonimowo¶æ i pe³en szacunek dla Forumowiczów, pragnê zwróciæ uwagê, ¿e w¶ród U¿ytkowników s± tak¿e osoby starsze, lub dotkniête chorob±, osoby, które maj± wiele ¿yciowych problemów lub maj± po prostu inne zajêcia i które (nawet, gdyby tego bardzo chcia³y) w ¿adnej akcji PwG OTOP udzia³u wzi±æ nie mog±. To jednak nie umniejsza ich roli i wk³adu na forum ani sympatii do przyrody.
Prosi³abym nie "mieszaæ" wypowiedzi odnosz±cych siê do dzia³ania forum z akcjami PwG OTOP, bo tym samym umniejsza to zarówno ogóln± dzia³alno¶æ PwG OTOP, ale umniejsza szeroki zakres forum i (byæ mo¿e niechc±cy?) obra¿a osoby, które "siedz±c przed komputerem", po¶wiêca³y czas i notowa³y tu swoje obserwacje (bez wzglêdu na to czy napisa³y tu 1000 postów, czy napisa³y ich 20).
Tym samym i aby unikn±æ kolejnego konfliktu i reakcji ze strony osób, które wpisem Bartosza mog± poczuæ siê ura¿one, zwracam siê z pro¶b± o zrozumienie, ¿e nie ka¿dy zna pe³n± dzia³alno¶æ tego forum.

Tworzyli¶my tu ciê¿k± prac± od 2007 roku "wspólny dom" dla wszystkich i by³o dobrze. Wielu z Forumowiczów, dziêki temu forum nauczy³o siê "patrzeæ na ptaki" - wcze¶niej nie maj±c z nimi ¿adnego zwi±zku. Jedni zaanga¿owali siê wiêcej, inni traktowali to jako mi³e spêdzenie czasu lub "odskok" od w³asnych problemów. Inni zanga¿owali siê bardziej, tak¿e w akcje przyrodnicze, dziel±c siê tutaj swoim do¶wiadczeniem. Miejsce by³o dla ka¿dego.
Nie dzielmy wiêc tych, którzy maj± "co¶ do powiedzenia" na "lepszych i gorszych". Wiele osób z tego forum w³o¿y³o bardzo du¿o w obserwacje dla projektu, przyczyni³o siê do ¶wietnych spostrze¿eñ. W tym zreszt± by³a "si³a" tego forum - bez rozdzielania na "przynale¿no¶æ" do jakiejkolwiek organizacji.
Ka¿dy uczestnik mia³ prawo powiedzieæ tu swoje zdanie, choæ przykre, ¿e nieraz by³y to ostre s³owa. Jednak¿e w ¿adnej rodzinie (a tak± bylo to forum) nie obêdzie siê bez sprzeczek, k³ótni, ró¿nicy zdañ. Tym samym apelujê o zrozumienie i za¿egnanie konfliktu, próbê choæby porozumienia (i zrozumienia), a nie o rozniecanie go jeszcze bardziej.

Co do reszty - zupelnie niepotrzebnego nieporozumienia (któremu spokojem mo¿na by³o zapobiec) i aby nie cytowaæ w ca³o¶ci postu jednej z najbardziej szanowanych i zas³u¿onych Forumowiczek, Damki_Pik, z którym siê w pe³ni zgadzam, pos³u¿ê cytatatem u¿ytym w Jej po¶cie:
„Dziêki zgodzie ma³e rzeczy rosn±, przez niezgodê – wielkie upadaj±.” (Salustiusz, 86 p.n.e. - 34 p.n.e.)
Pomy¶lmy o tym, proszê...

Eva Stets
Nie podpisujê siê po tym postem moj± przynale¿no¶ci± do kilku organizacji w Polsce i w Grecji, jednak¿e pragnê sprostowaæ, ¿e pomimo wysuniêtej w ub. roku mojej (jedynie) propozycji do rozpatrzenia o rezygnacji z cz³onkowstwa w PwG OTOP, nigdy oficjalnie z PwG OTOP nie odesz³am, sk³adki OTOP-owskie op³acam regularnie, ale to, ¿e z przyczyn ode mnie niezale¿nych nie mogê braæ udzia³u w akcjach PwG OTOP nie ma na forum (i dla forum) absolutnie ¿adnego znaczenia.

P.S. wszystkie posty powy¿ej znajduj± siê w tym w±tku z racji, ¿e w³a¶ciwy w±tek odno¶nie "Spraw Forumowiczów dotycz±cych forum" jest zamkniêty.

Bartosz napisał:

Ja powiem tylko tyle zaskakuj±ce jest ¿e najwiêcej do powiedzenia maj± ci co najmniej robi±. ¯adnej z wypowiadaj±cych siê tutaj osób nie kojarzê z jakiejkolwiek akcji PwG. Tak ja wiem ¿e zaraz siê pojawi± wpisy ¿e drugi koniec polski ¿e daleko ale co robicie u siebie ? Naj³atwiej jest usi±¶æ przed komputerem i na niemal¿e anonimowym forum wypisywaæ jakie¶ dyrdyma³y. Si³a projektu i PwG to nie s± te krzyki i wrzaski tylko prawdziwe dzia³ania a kto i ile robi mo¿na poczytaæ na stronie PwG.

Bartosz Skrzypczak

#114 2011-11-01 12:02:52

kawia

Użytkownik

SkÄ…d: Warszawa

Dziêkujê, Evo, za ten wpis powy¿ej.
jestem jedn± z osób, które w³a¶nie z tego forum nauczy³y siê patrzeæ na ptaki, a moje posty ograniczaj± siê prawie wy³±cznie do obserwacji internetowych, poniewa¿ mieszkam i pracujê w centrum Warszawy i ani moje zdrowie, ani wiek, ani czas nie pozwalaj± na udzia³ w akcjach w terenie. Nale¿ê do dwóch stowarzyszeñ, jedno jest prozwierzêce, a drogie prozdrowotne - i na tyle mogê sobie pozwoliæ.
Jednak od 2008 r.  regularnie obserwujê ptaki z kamer i w naturze, zw³aszcza "nasze" bociany z Przygodzic.
Tak rozumia³am zreszt± ideê tego typu przekazów, i opartego na przekazie Projektu - ¿eby ró¿ne osoby, w tym tez laicy, dostarcza³y obserwacji o ¿yciu bocianiej rodziny. W ten sposób powstaje dokumentacja oparta na postach i fotografiach. Je¶li kto¶ opieraj±c siê na niej np. napisa³ lub napisze jak±¶ pracê naukow± to by³aby fantastyczna wiadomo¶æ!
Jest mi szalenie przykro, ¿e miêdzy twórcami i uczestnikami forum wybuch³ konflikt - który w dodatku sie rozrós³ i przyj±³ przykre dla wszystkich formy i konsekwencje.
A ju¿ wytykanie, kto zrobi³ wiêcej, a kto mniej? Nieprzyzwoite. O to, kto jest lepszy, a kto gorszy, proszê siê sprzeczaæ na zebraniu organizacji, a nie na forum, w którym uczestnicz± ró¿ne osoby, w tym ca³kowicie niezwi±zane z OTOP, bo nas to - przepraszam -  zwyczajnie nie obchodzi.

Szanowni Pañstwo - Twórcy Projektu.
Pozwólcie nam, zwyk³ym uczestnikom, niezrzeszonym, zachowaæ do Was szacunek.
Sezon zimowy sprzyja porz±dkom, odpoczynkowi, spokojnym dyskusjom.
Mam nadziejê, ze jednak uda siê zachowaæ przekaz z gniazda. Je¶li forum nie bêdzie nikomu potrzebne - trudno, prze¿yjemy to jako¶, ale by³aby szkoda.

Pozdrawiam wszystkich Twórców i Uczestników 

Maria Górzyñska/kawia

Ostatnio edytowany przez kawia (2011-11-01 13:49:09)

#115 2011-11-01 16:32:50

Bartosz

Użytkownik

Wszyscy zgodnie twierdz±, ¿e nie s± specjalistami, ale zarazem, ¿e uwa¿aj± inaczej. No to albo albo ...... Albo siê nie znam i siê nie wypowiadam (w domy¶le: ufam ludziom, którzy siê znaj±), albo jestem na tyle zorientowany, ¿e si³± argumentów merytorycznych i swoj± postaw± potrafiê siê obroniæ.

Co do dzia³añ nie mia³em na my¶li zasuwania w terenie po pas w wodzie w listopadzie, ale chocia¿by monitowanie organizacji odpowiedzialnych za podejmowanie szkodliwych dla przyrody dzia³añ.

Zapomnia³bym: bawi± mnie wypowiedzi typu "Uwa¿am siê za ....." Bo nie nam to oceniaæ a gdzie sta³a samochwa³a to wszyscy wiemy.

Bartek Skrzypczak

#116 2011-11-01 17:52:23

ewa.wieser

Użytkownik

Panie Bartku ,Pana wypowiedzi s± co najmniej niegrzeczne.

#117 2011-11-01 19:53:53

Wojtek Szukalski

Moderator

SkÄ…d: Latowice

Witam
Staram siê czytaæ wszystkie posty odno¶nie konfliktu, który wybuch³ z nie do koñca znanych mi przyczyn. Czy kto¶ jeszcze pamiêta, jaki by³ powód k³ótni? Bo mam wra¿enie, ¿e to ju¿ powoli idzie za daleko i zamiast konstruktywnych rozmów, widzê czepianie siê jeden drugiego, analizowanie wypowiedzi innych i komentowanie ka¿dej jej czê¶ci...
Przykro mi, ¿e czepiacie siê Pañstwo Paw³a i uwa¿acie, ¿e on jest winien sporów na tym forum (takie odnoszê wra¿enie czytaj±c Wasze wypowiedzi). Macie pretensje, ¿e nie odpowiada na Wasze pytania, ¿e Was ignoruje, ale czy przysz³o komukolwiek do g³owy, ¿e mo¿na mieæ inne zajêcia, poza forum? Pawe³ jest administratorem, ale nie oznacza to, ¿e jest winien wszystkiemu z³u. Dobrze go znam i wiem, ¿e nie zawsze mo¿e po¶wiêciæ forum i Wam tyle czasu co Ewa. Czasami trzeba wybieraæ pomiêdzy rzeczami wa¿nymi i wa¿niejszymi. Wiem, ¿e zrobienie czego¶ dobrego dla przyrody ma w tym momencie wy¿szy priorytet. Mo¿ecie siê równie¿ czepiaæ moderatorów, ¿e nie s± zbyt aktywni ostatnio, ale znam ich osobi¶cie i wiem, ¿e i oni maj± ciê¿kie chwile i obowi±zki zwi±zane z nauk±, prac± i dzia³aniami PwG OTOP niestety nie pozostawiaj± zbyt du¿o wolnego czasu.
Apelujê do Was, aby¶cie nie pog³êbiali konfliktu, który jest dla mnie, jak i wielu innych forumowiczów zupe³nie niezrozumia³y. A wynoszenie sporów poza to forum i ewidentne atakowanie Paw³a i podwa¿anie jego wiarygodno¶ci na innych forach jest ohydne i nie do przyjêcia. Mówicie, ¿e Go szanujecie, a robicie co¶ tak (w moim mniemaniu) karygodnego... Nie potrafiê tego poj±æ. Opanujcie siê...
Jeszcze raz powtarzam, niezmiernie mi przykro, ¿e uderzacie w Paw³a, który na prawdê bardzo siê stara, aby pogodziæ wszystkie swoje obowi±zki i by móc dobrze wype³niaæ funkcjê administratora. Je¶li czasami mu siê to nie udaje, to nie znaczy, ¿e nie wk³ada w to wysi³ku.
Mam nadziejê, ¿e wszystkie te spory ustan± nied³ugo a wszystkie posty z nim zwi±zane zostan± usuniête i na forum zapanuje zgoda i wzajemny szacunek.
Pozdrawiam

Wojtek Szukalski
technik weterynarii
IG @weterynaria.okiem.technika

#118 2011-11-01 21:17:22

Piotr Majewski

Użytkownik

Witam

Ja równie¿  tak jak mój przedmówca Wojtek nie do koñca rozumiem o co chodzi w tym konflikcie.
S± osoby które t³umacz± siê tym, ¿e chodzi im o dobro forum, a robi± co¶ zupe³nie odwrotnego.
Ugry¼my siê w jêzyk w tym trudnym okresie dla ca³ego projektu od³ó¿my swoje osobiste uprzedzenia  i pora¿ki gdzie¶ w k±t i zajmijmy siê rzeczywi¶cie sprawami  istotnymi  i  wa¿nymi dla dzia³ania forum.
Czepiaj±c siê Paw³a nie u³atwiacie mu wcale prowadzenia  trudnych i tak negocjacji odno¶nie przekazu. Wszyscy wiemy, ¿e forum to ¿yje w g³ównej mierze w³a¶nie dziêki kamerze. To tutaj niektóre osoby dowiedzia³y siê, po raz pierwszy, o zjawiskach wystêpuj±cych w polskiej przyrodzie. Tutaj wymieniane s± spostrze¿enia ¶ci¶le z ni± zwi±zane .
Pawe³ jako osoba mo¿liwe, ¿e pope³nia  b³êdy, tak jak My wszyscy zreszt±, ale poza tym odwala kawa³ porz±dnej roboty.  Nie jest to tylko prowadzenie forum , ale jest to przede wszystkim  propagowanie polskiej przyrody, prowadzenie badañ, chêæ zainteresowania tym Naszym dobrem ojczystym coraz wiêkszych rzeszy ludzi.
Proszê aby¶cie wreszcie zaprzestali  wzajemnego ³apania siê za s³ówka, przytaczania swoich wypowiedzi co wg mnie nie jest zbyt konstruktywne. Nie bawmy siê w politykowanie bo to nie o to w tym wszystkim chodzi. Mamy zreszt± przyk³ad na górze w jakim to wszystko kierunku idzie.
Znam osobi¶cie  Paw³a  szanujê go bardzo za to co robi bo wiem ile czasu i wyrzeczeñ to kosztuje.
Mam nadziejê, ¿e wreszcie skoñcz± siê  wszystkie te animozje i wzajemne oszczerstwa.

Pozdrawiam
Piotr Majewski
PwGOTOP

#119 2011-11-02 11:27:05

Wojtek Szukalski

Moderator

Pawe³ T. Dolata napisał:

Trudno nie stwierdziæ, ¿e wywo³ywane przez parê osób awantury w du¿ym stopniu s± powodem tego, ¿e do dzi¶, przez ponad dwa miesi±ce, nie zg³osi³ siê nikt, kto chcia³by kierowanie naszym projektem przej±æ, choæby w zespole, o co wtedy prosi³em. W ten sposób forumowe awantury zagrozi³y ca³emu projektowi i samej transmisji z gniazda. W takiej atmosferze jak widaæ nie tylko mi, ale nikomu nie chce siê tego prowadziæ, mimo wielu ¶wietnych wyników i fantastycznych LUDZI w projekt szczerze zaanga¿owanych.

My¶lê, ¿e ta wypowied¼ Paw³a zosta³a ¼le zrozumiana i te¿ miêdzy innymi przez to jest spór.
To co tutaj Pawe³ napisa³ jest prawd±. Projekt i transmisja s± zagro¿one i to w³a¶nie z powodu awantur forumowych. Nie ma to zwi±zku zupe³nego z tym, co napisa³ pó¼niej MagicCam. Prawd± jest, ¿e nikt nie zg³osi³ siê, aby przej±æ funkcjê koordynatora projektu, a bez koordynatora on mo¿e upa¶æ. Potrzebna jest osoba do kierowania projektem, ale nie ma chêtnych, poniewa¿ ka¿dy widzi, jaka jest atmosfera wokó³ niego i osoby, które mog³yby projektem kierowaæ, boj± siê podj±æ takie wyzwanie.

MagicCam równie¿ mia³ racjê pisz±c:

Decyzji Grupy iTTv o wyj¶ciu z projektu "Blisko bocianów" nie nale¿y w ¿adnym wypadku wi±zaæ z pojawiajacymi siê co jaki¶ czas animozjami uzytkowników forum, bo jest to w pe³ni autonomiczna decyzja w³a¶cicieli iTTv.

Decyzja ta by³a zwi±zana z zupe³nie czym innym. Nie wnika³em o co chodzi³o, ale wydaje mi siê, ¿e by³ to po prostu brak porozumienia, pomiêdzy Urzêdem Gminy Przygodzice a grup± iTTV.

Ostatecznie wy³±czenie serwerów zosta³o wstrzymane i nie jestem na tyle poinformowany, aby wiedzieæ, czy zawarte zosta³o ju¿ ostateczne porozumienie, czy nadal trwaj± rozmowy w tej sprawie.

Wzajemne oskar¿anie siê o k³amstwa by³o chyba zwi±zane bardziej z nieporozumieniem ni¿ z jak±¶ zawi¶ci± i niechêci± do kogokolwiek.

Magdag, to o czym piszesz (brak podsumowañ, pó¼na aktualizacja kalendarium) to prawda. Jest to w zasadzie zwi±zane z odej¶ciem Evy, bo od pewnego czasu pozostali moderatorzy forum z ró¿nych przyczyn, nie maja na to czasu, a Eva zawsze stara³a siê, aby wszystko by³o aktualne. Nie w±tpiê, ¿e temu forum potrzebna jest taka osoba, jak Eva, bo ona siê mu po¶wiêca³a w ca³o¶ci. To czy wróci i czy w ogóle chce wróciæ, to jest sprawa pomiêdzy ni±, a Paw³em. Nikt z nas nie powinien na nikogo naciskaæ.
Wierzê, ¿e problemy na forum i zamiesznie wokó³ projektu nied³ugo ust±pi±, ale ka¿dy z nas powinien siê o to postaraæ.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, bocianolubów, ptakolubów i przyrodników

Wojtek Szukalski
technik weterynarii

#120 2011-11-02 12:02:47

Wojtek Szukalski

Moderator

Angelika5 napisał:

Nie wierzê w³asnym oczom To jest dla mnie nieprawdopodobne, jak wspó³pracownicy Paw³a broni± go i potrafi± na swoja i jego korzy¶æ zinterpretowaæ wypowiedzi innych. Jest to dla mnie niepojête, naprawdê. Jestem w szoku. Nie wiem, czy p³akaæ, czy siê ¶miaæ.

Pani Angeliko, nie wiem, czy to tylko moje wra¿enie, ale Pani chyba celowo próbuje wszczynaæ kolejne awantury. Czujê siê pomówiony o stronniczo¶æ i zaatakowany.
Nie mam zamiaru siê k³óciæ. Próbujê wyja¶niæ pewne sprawy i pomóc. Dla mnie wypowied¼ Paw³a by³a czytelna, ale wyja¶ni³em j±, by inni mogli w sposób prawid³owy j± zrozumieæ, bo zauwa¿y³em, ¿e ta wypowied¼ by³a w pewnym sensie punktem zapalnym.
Jestem wspó³pracownikiem Paw³a, to prawda, ale nie rozumiem Pani podej¶cia. Proszê jeszcze raz przeczytaæ wypowied¼ Paw³a i MagicCama oraz moje wyja¶nienie i zastanowiæ siê, czy Pani reakcja jest na miejscu. Ja w przeciwieñstwie do Pani, Pani Angeliko, s³ysza³em conieco o problemach w porozumieniu siê Urzêdu Gminy i iTTv, a nie tylko czyta³em szcz±tkowe informacje na forum. Mo¿e nie jestem osob±, która wie na ten temat najwiêcej, ale to, co napisa³em jest prawd±, a je¶li uwa¿a Pani, ¿e moja interpretacja tych dwóch wypowiedzi jest stronnicza i ma na celu tylko obronê Paw³a, to bardzo mi przykro.
Odpowiem na Pani pytanie w ostatnim zdaniu. Powinna Pani p³akaæ...

Ja w takim razie, poraz kolejny nawo³ujê, do przywrócenia Evy, jako Administratora, gdy¿ by³a w³a¶nie Administratorem przez wielkie "A". Mogê ¶mia³o napisaæ, ¿e nikt Evie nie dorówna i dlatego:
EVA STETS POWINNA ZOSTAÆ PRZYWRÓCONA DO FUNKCJI ADMINISTRATORA!!!

Powtarzam, ¿e takie apele nie pomog± w porozumieniu siê Evy z Paw³em. Zgodzê siê, ¿e ciê¿ko dorównaæ Evie w sprawowaniu tej funkcji, bo ona mia³a czas i cierpliwo¶æ, by niektórych forumowiczów prowadziæ prawie za rêkê i uczyæ ich stawiania pierwszych kroków na forum. Wielu z Nas siê do tego przyzwyczai³o.

Mia³em obawy, by siê wypowiadaæ w sprawie tego konflitku. Mia³em nadziejê, ¿e jako¶ uda mi siê pomóc, ale widzê, ¿e nastawienie do Paw³a i jego znajomych jest z góry negatywne. Przykro mi z tego powodu.

Wojtek Szukalski
technik weterynarii

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS