Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Bornheim-1.
1 kwietnia 7.02 - jeszcze tylko 1 jajko (fot.1), godzinę później - bociania para ma już 2 jajka (fot.2). Widać, ze rodzice czuja się już zobowiązani do dbania o przyszłe potomstwo - trwa ulepszanie gniazda - samiec przytargał nowy budulec, samica zajmuje się wysciółką. (fot.3)
Ostatnio edytowany przez jaaga (2008-04-01 10:50:27)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Bad Waldsee, 4 kwietnia
Ta para to jedna z moich ulubionych . Okazują sobie naprawdę dużo czułości, niemal bez przerwy Willy podskubuje Antonię tu i tam. Bardzo fajna para bocianów. A dowodem tego są już cztery jajeczka.
To była moja ulubiona para, wtedy nikt nie przypuszczał że stanie się tragedia, że Willy za miesiąc umrze
Ostatnio edytowany przez belcia (2008-05-06 13:04:06)
Użytkownik
Bornheim-1.
4 kwietnia - dzis w gnieździe znów pojawiło sie to cos niebieskiego - przedwczoraj wydawało mi się szmatą, ale może to jakaś duża torba. 1. zdjęcie pokazuje moment przytargania tego czegoś do gniazda. Na kolejnym widac samice obłożoną niebieskością, a dalej liczenie jaj z niebieskością w tle. Potem niebieskie cudo na szczęście zniknęło, za to pojawił sie nowy prezent w bocianim dziobie, który wywołał widoczny entuzjazm wysiadującej jaja samicy :-) (fot.4)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
W najbliższych dniach będzie ponownie uruchomiona transmisja z bocianiego gniazda z Nového Veselí (RC) - http://capi.noveveseli.cz/
Bociany również i tam wróciły już z Afryki.
28 marca 2008 pierwszy bocian (ta sama data jak w większości naszego kraju),
30 marca 2008 drugi bocian.
W RC to jedyna online transmisja bocianów, a może pani Světlanka wie o innych ?
robert napisał:
W najbliższych dniach będzie ponownie uruchomiona transmisja z bocianiego gniazda z Nového Veselí (RC) - http://capi.noveveseli.cz/
W RC to jedyna online transmisja bocianów, a może pani Světlanka wie o innych ?
Nie, "pani Světlanka" nie wie o innych. Pani Světlanka nawet nie wiedziała, że ta kamera znowu będzie działać - bo w zeszłym roku pokazowali budowę hali.
Fajnie, że będzie przekaz (ciekawe kiedy?) - choć ta kamera nie była za bardzo dobrze zamontowana, nie było widać spodu gniazda i przerwy w obrazie były długie. Ale może w tym roku będzie lejpiej, zobaczymy
Nie wiem, żeby w Czechach (= ČR ) w ogóle obecnie działały jakieś kamery u ptaków. Jest przekaz z gniazda kawek na pewnym zamku, ale niestety nie ma go w internecie, tylko na zamku mogą patrzeć zwiedzający.
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008, 10 kwietnia
Zdjęcia mówią same za siebie
W towarzystwie kawki (fot.1) i w towarzystwie gołębia (fot.2)
Ostatnio edytowany przez belcia (2008-04-10 07:16:25)
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008
11 kwietnia 15.52 - z radością ujrzałam w gnieździe innego boćka -wyraźnie dłuższy, niż u Georga, dziób (fot.1 i 2). Bocian stał, poprawiał pióra, potem wziął się za porządki w gnieździe. Raz nawet klekotał i stroszył skrzydła.
O 16.55 w gnieździe był tylko Georg (fot.3). Niestety, nie wiem, jak wygladało te kilkadziesiat minut miedzy 2 i 3 zdjęciem. Może komus udało się to zobaczyć? Mam nadzieję (choć coraz słabszaą), ze Georg znajdzie sobie towarzyszkę na ten rok.
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008,14 kwiecień
Tak Jagusia masz rację. Dzisiaj też razem na gniazdku i widać poprawiają konstrukcję "domku" .Wreszcie się biedaczysko doczekał ukochanej
, a czekał od ponad miesiąca.
10.25 i była kopulacja
,a potem iskanie partnerki krótkim dziobem i daje radę.
Ostatnio edytowany przez belcia (2008-04-14 08:32:50)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Bornheim-boisko
16 kwietnia, zdjęcia są z 15 kwietnia z galeri.
W B-3 boisko maluchów już jest 3 sztuki
Ostatnio edytowany przez belcia (2008-04-16 13:09:28)