Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Administrator
Pierwsze obserwacje bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim wiosn± 2007r.
http://www.pwg.otop.org.pl/bocian5.php
Administrator
Pierwszy bocian w Ostrowie Wielkopolskim, 3 marca 2008
http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Użytkownik
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8b … b34dd.html
znalaz³am na fotosiku zdjêcie boæka, który wróci³ 29 lutego. Oto i link.
Poprosi³am autora zdjêcia o podzielenie siê z nami informacj± o tym, gdzie i kiedy te zdjêcia robi³. Mam nadziejê, ze zajrzy na nasz± stronê.
Ostatnio edytowany przez jaaga (2008-03-06 18:41:27)
Użytkownik
Mi³o mi powitaæ wszystkich milo¶ników "wojtków". Dzisiaj zostalem powiadomiony o tej stronce przez " jaaga" i bardzo mi sie podoba - podajê link do mojego albumu o bocianach na fotosik.pl: http://wojdzirey.fotosik.pl/albumy/382981.html .
Zdjêcia wykona³em jednego dnia tj. 29.02.2008 r. godz.16:00 - 17.:15.
Dowiedzia³em siê równie¿, ¿e przez ostatnie lata bociany przylatywa³y tam prawie zawsze 19 marca a w tym roku du¿o wcze¶niej...?
Gniazdo znajduje siê ok. 4 km od miasta Chodzie¿, jad±c w stronê miasta Kaczory woj. wielkopolskie.
Pozdrawiam - wojdzi-
Użytkownik
No có¿! Dzisiaj objecha³em 7 gniazd w okolicach Przygodzic w kierunku Ostrowa Wilekopolskiego (i tych zasiedzia³ych w ub. roku i tych nie) i jeszcze tutaj boæków nie ma.
Ale za to s³ucha³em ¶piewu ptaków (nie znam siê) i na pewno jest zapowied¼ wiosny.
Ten wpis tylko z szacunku dla Evy.
Bazyliszek
Użytkownik
WITAM
Widzia³em jednego bociana w locie - wie¶ Kalnik k/Mor±ga, 12marca 2008. W wiosce jest 6 gniazd bocianich.
W dniu 14 marca 2008, kolega widzia³ parê bocianów bia³ych miêdzy Szubinem a Zninem na trasie Bydgoszcz - Poznañ.
Pozdrawiam
Henryk
Użytkownik
Mam przyjemno¶æ powiadomiæ, ¿e pomimo du¿ego ch³odu jaki obserwujemy ostatnio w moje strony przylecia³y ju¿ bociany.
23 marca (pierwszy dzieñ ¶wi±t) o godz. 11.45 w miejscowo¶ci ¯u³awki (woj.pomorskie - ¯u³awy ok.28 km od Gdañska) zobaczy³am spaceruj±cego po polu jednego bociana.
24 marca ok. godz. 14 we wsi Drewnica (¯u³awy - ok. 5 km od w/w miejsca) zobaczy³am jednego bociana siedz±cego na gnie¼dzie. W godzinach wieczornych tzn. ok.19.30 na tym samym gnie¼dzie siedzia³a ju¿ para.Niestety nie zrobi³am im zdjêcia bo by³o zbyt ciemno.
TAK WIÊC MO¯EMY OG£OSIÆ POWRÓT BOCIANÓW.
Ostatnio edytowany przez cel-cia (2008-03-26 14:59:38)
Użytkownik
Czekaj±c na Bociany Przygodzickie obserwujê tak¿e niebo nad Warszaw±. Wczoraj o godz. 16.30 zaobserwowa³am 3 boæki, ko³uj±ce niziutko nad warszawskim Ursynowem (dwadzie¶cia lat temu - gdy Ursynów by³ jeszcze w budowie - by³o tu jedno zamieszka³e gniazdo. Oczywi¶cie ju¿ go dawno nie ma).
"Moje" wczorajsze bociany polecia³y pewnie na swoje siedlisko....
Pozdrawiam
Użytkownik
Mi³o mi jest poinformowaæ, ¿e 26marca 2008r. spotka³am bociana na gnie¼dzie w mojej okolicy - we wsi Chaw³odno (15km na pn-wsch od W±growca, woj.wielkopolskie). Rozpytywa³am miejscowych ludzi i okaza³o siê, ¿e bocian widziany jest na tym gnie¼dzie od popo³udnia 19marca 2008r. Wczoraj bocian w godzinach porannych zajmowa³ siê poprawianiem upierzenia.
Administrator
Witam!
Mam pierwsz± info o obserwacji przedwczoraj pierwszego boæka bia³ego tej „wiosny” w gminie Przygodzice, jakie¶ 6 km od gniazda z kamer± w Przygodzicach. Wszystkie 4 gniazda w Przygodzicach ogl±dam z auta od pon. do pt. dwa razy dziennie, dam znaæ jak siê cos pojawi. Oby nie w weekend!
25 marca 2008
Bocian bia³y, 1 os. w locie nad stawami rybnymi
Kociemba, gm. Przygodzice, powiat ostrowski
obserwator: Witold Nowak (Urz±d Gminy Przygodzice)
Inne obserwacje bocianów bia³ych z naszego regionu, ale ju¿ z innych gmin powiatu ostrowskiego:
26 marca 2008
1 os. na polu we wsi, przy drodze
Skrzebowa, gm. Raszków, powiat ostrowski
obserwator: Bernadeta Pospiech
24 marca 2008
2 os. na ³±ce
Daniszyn, gm. Ostrów Wielkopolski, pow. ostrowski
obserwatorzy: Natalia Kantecka i Dawid Niedba³a (Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP)
21 marca 2008
2 os. w locie nad polami i lasem
Wis³awka, gm. Odolanów, pow. ostrowski
obserwator: Andrzej £akomy (Leszczyñska Grupa OTOP)
Wiêcej informacji o przylotach bocianów do Po³udniowej Wielkopolski na stronie Po³udniowowielkopolskiej Grupy OTOP www.pwg.otop.org.pl: link bezpo¶redni: http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów”
Administrator
Witam!
D³ugo nie musia³em czekaæ przy ³adnej, wiosennej ju¿ pogodzie w okolicy Ostrowa i Przygodzic :-)). Dzi¶ (28 marca) o 7.15 widzia³em pierwszego boæka bia³ego na gnie¼dzie w gminie Przygodzice, w Przygodzicach-Góreczniku, 2 km na po³udnie od gniazda z kamer± w Przygodzicach. Zapewne przylecia³ wczoraj popo³udniu, choæ o 15.50 go jeszcze nie by³o.
Jest to w³a¶nie to gniazdo, gdzie w ubieg³ym roku przenie¶li¶my wraz z ostrowskimi OTOPowcami i stra¿akami trzy m³ode po runiêciu wraz z nimi gniazda odleg³ego o 150 metrów i doros³e to zaakceptowa³y, wychowuj±c trójkê do osiagniêcia lotno¶ci. Jest to opisane na Forum:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewtopic.php?id=115
Jak widaæ zaakceptowa³y (przynajmniej 1 na razie, ale drugi doleci) nie tylko na tamten sezon. Wcze¶niej to sztuczne gniazdo istnia³o ju¿ od kilku lat, ale nigdy ¿aden bocian nawet na nim nie usiad³. Dzisiejsza obserwacja jest zgodna z potwierdzon± zasad±, ¿e bociany (a i inne ptaki) z regu³y wracaj± do miejsc, gdzie w poprzednich latach mia³y udane lêgi (a angielskiego okresla siê to jako homing).
Inne obserwacje bocianów bia³ych z naszego regionu, ale ju¿ z innych gmin powiatu ostrowskiego, które trafi³y do Kartoteki Przyrodniczej Po³udniowej Wielkopolski, ktor± prowadzi Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP:
27 marca 2008
1 os. na gnie¼dzie (1. data, przylot tego dnia ok. godz. 15)
Bêdzieszyn, gm. Ostrów Wielkopolski, pow. ostrowski
obserwator: Dorota Gorgolewska
25 marca 2008
1 os. w locie (1. data)
Biniew, gm. Ostrów Wielkopolski, powiat ostrowski
obserwator: Ma³gorzata Jêdraszczyk
23 marca 2008
1 os. w niskim locie
Sieroszewice, powiat ostrowski
obserwator: Dominika Dolata (Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP)
Wiêcej informacji o przylotach bocianów i innych ptaków do Po³udniowej Wielkopolskie na stronie Po³udniowowielkopolskiej Grupy OTOP www.pwg.otop.org.pl: link bezpo¶redni: http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Użytkownik
24 marca w miejscowo¶ci Huta, gm. Odolanów, woj. wielkopolskie obserwowali¶my na gnie¼dzie bociana bia³ego, dzieñ pó¼niej 1 ptaka widzie³em równie¿ na ³±ce pomiêdzy wsiami Topola Osiedle, a Tarcha³y Wielkie ma pograniczu gmin Przygodzice i Odolanów.
Pozdrawiam
Robert Kaczmarek
Użytkownik
hana napisał:
Mi³o mi jest poinformowaæ, ¿e 26marca 2008r. spotka³am bociana na gnie¼dzie w mojej okolicy - we wsi Chaw³odno (15km na pn-wsch od W±growca, woj.wielkopolskie). Rozpytywa³am miejscowych ludzi i okaza³o siê, ¿e bocian widziany jest na tym gnie¼dzie od popo³udnia 19marca 2008r. Wczoraj bocian w godzinach porannych zajmowa³ siê poprawianiem upierzenia.
Dopiero dzisiaj tj.28marca 2008r. mia³am mo¿liwo¶æ zrobienia zdjêcia boæka na gnie¼dzie w Chaw³odnie. Bocian rozgo¶ci³ siê chyba na dobre na tym gnie¼dzie. Za ka¿dym razem, gdy przeje¿d¿am obok gniazda, on na nim jest. Dzisiaj rano, ok.7.30 boæka zasta³am najpierw na rozk³adaniu skrzyd³a i prostowaniu nogi, potem postanowi³ wypoczywaæ stoj±c na jednej nodze. W po³udnie, ok.11.30 bocian siedzia³ na gnie¼dzie, ledwo by³o widaæ jego ³ebek.
Co roku to gniazdo jest zajmowane przez bociany. W zesz³ym sezonie lêgowym na tym gnie¼dzie wychowa³o siê piêæ m³odych bocianków.
Użytkownik
Hej:)
Dzisiaj- to jest 29.03.2008 widzieli¶my jednego boæka na gnie¼dzie w Dêbnicy i jednego w Przygodzicach, ale w drugim gnie¼dzie, obok internetowego:) W Dêbnicy oko³o godziny 15:00, w Przygodzicach o 16:50.
Wiosna nadchodzi!
pozdrawiamy!
Ostatnio edytowany przez maurycjusz (2008-03-29 19:50:18)
Użytkownik
30.3. 2008
W okolicy W±growca, dzisiejszego popo³udnia, zasta³am bociany na dwóch gniazdach z trzech, na których wiem, ¿e od dawna gnie¿d¿± siê bociany. Co do dwóch pozosta³ych gniazd nie mam pewno¶ci, ¿e s± zasiedlane przez bociany, dzisiaj by³y one puste.
14.50 - pierwsze z gniazd, które dzisiaj dogl±da³am, znajduje siê w Tarnowie Pa³uckim (4km od W±growca), przy drodze, obok ko¶cio³a. Gdy podje¿d¿a³am bocian sta³, poprawia³ upierzenie, po chwili usiad³ na gnie¼dzie i przez czas mojej obserwacji nie rusza³ siê z miejsca.
15.55 - drugie gniazdo, na którym znalaz³am bociana, znajduje siê w Kaliszankach (6km od W±growca). Gniazdo jest na prywatnej posesji i dziêki temu uda³o mnie siê czego¶ wiêcej dowiedzieæ o gnie¼dzie i bytuj±cych na nim bocianach. Bocian przyby³ trzy dni temu z rana. Od lat, tutaj gnie¿d¿± siê bociany i zwykle wychowuje siê 4-5 m³odych bocianów. Co ciekawe, kiedy¶ to gniazdo spad³o, bo nie ma podstawki. Wtedy gospodarz za³o¿y³ podstawkê na s±siednim s³upie, niestety boæki nie skorzysta³y z niej i natychmiast odbudowywa³y gniazdo na tym samym s³upie, z którego spad³o stare gniazdo.
30.3.2008
Wreszcie i mnie siê uda³o spotkaæ pierwsze w tym roku bociany (Pewnie dlatego, ¿e dopiero dzisiaj mia³em okazjê wyjechaæ poza miasto )
W S³awie Wlkp. (ok. 35 km od Poznania w kierunku na Bydgoszcz), ok. godz. 15:00, na znanym mi ju¿ z poprzednich lat gnie¼dzie, znajdowa³y siê dwa bociany. Pó³torej godziny pó¼niej, gdy wraca³em, bocianów ju¿ nie by³o. Za to 5 km dalej, w £opuchowie, zobaczyli¶my lec±cego w kierunku wschodnim kolejnego bociana
Zdjêæ nie mam Ze wzglêdu na du¿y ruch nie by³o mo¿liwo¶ci zatrzymania.
A nawiasem mówi±c, od S³awy tylko dwadzie¶ciakilka km do gniazd opisanych wy¿ej przez Hanê
Ostatnio edytowany przez Zbychur (2008-03-30 19:02:46)
Administrator
Mój post na forum z 28 marca 2008 (cytujê ni¿ej)
Witam!
Dzi¶ (31 marca) o 7.45 widzia³em na w/w gnie¼dzie w Przygodzicach-Góreczniku, 2 km na po³udnie od gniazda z kamer±, ju¿ 2 boæki. W tym samym czasie kolejny pod kamer± w Przygodzicach. Czyli na 4 gniazda w Przygodzicach - 3 bociany.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Pawe³ T. Dolata napisał:
Witam!
D³ugo nie musia³em czekaæ przy ³adnej, wiosennej ju¿ pogodzie w okolicy Ostrowa i Przygodzic :-)). Dzi¶ (28 marca) o 7.15 widzia³em pierwszego boæka bia³ego na gnie¼dzie w gminie Przygodzice, w Przygodzicach-Góreczniku, 2 km na po³udnie od gniazda z kamer± w Przygodzicach. Zapewne przylecia³ wczoraj popo³udniu, choæ o 15.50 go jeszcze nie by³o.
Jest to w³a¶nie to gniazdo, gdzie w ubieg³ym roku przenie¶li¶my wraz z ostrowskimi OTOPowcami i stra¿akami trzy m³ode po runiêciu wraz z nimi gniazda odleg³ego o 150 metrów i doros³e to zaakceptowa³y, wychowuj±c trójkê do osiagniêcia lotno¶ci. Jest to opisane na Forum:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewtopic.php?id=115
Jak widaæ zaakceptowa³y (przynajmniej 1 na razie, ale drugi doleci) nie tylko na tamten sezon. Wcze¶niej to sztuczne gniazdo istnia³o ju¿ od kilku lat, ale nigdy ¿aden bocian nawet na nim nie usiad³. Dzisiejsza obserwacja jest zgodna z potwierdzon± zasad±, ¿e bociany (a i inne ptaki) z regu³y wracaj± do miejsc, gdzie w poprzednich latach mia³y udane lêgi (a angielskiego okresla siê to jako homing).
Wiêcej informacji o przylotach bocianów i innych ptaków do Po³udniowej Wielkopolskie na stronie Po³udniowowielkopolskiej Grupy OTOP www.pwg.otop.org.pl: link bezpo¶redni: http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Użytkownik
I w moich okolicach zape³niaj± siê gniazda bocianimi parami.
W poniedzia³ek, 31kwietnia 2008r. rano zasta³am na gnie¼dzie w Chaw³odnie ju¿ drugiego bociana. O gnie¼dzie wspomina³am wcze¶niej:
hana napisał:
hana napisał:
Dopiero dzisiaj tj.28marca 2008r. mia³am mo¿liwo¶æ zrobienia zdjêcia boæka na gnie¼dzie w Chaw³odnie. Bocian rozgo¶ci³ siê chyba na dobre na tym gnie¼dzie. Za ka¿dym razem, gdy przeje¿d¿am obok gniazda, on na nim jest. Dzisiaj rano, ok.7.30 boæka zasta³am najpierw na rozk³adaniu skrzyd³a i prostowaniu nogi, potem postanowi³ wypoczywaæ stoj±c na jednej nodze. W po³udnie, ok.11.30 bocian siedzia³ na gnie¼dzie, ledwo by³o widaæ jego ³ebek.
Co roku to gniazdo jest zajmowane przez bociany. W zesz³ym sezonie lêgowym na tym gnie¼dzie wychowa³o siê piêæ m³odych bocianków.
Tego samego dnia rano pojawi³ siê pierwszy bociek na gnie¼dzie w Kro¶nie (4km od W±growca, na trasie W±growiec-Bydgoszcz). A dzisiaj, tj.2kwietnia 2008r. do tego gniazda dotar³ drugi bocian.
Użytkownik
Mam wiarygodn± wiadomo¶æ. Dzi¶ 3-go marca, 2009 r. oko³o godz. 15 tej widziano w rejonie £ask - Zduñska Wola - Szadek _dwa bociany w locie_ . Pewnie para. Nie ma pomy³ki co do ptaka, bo ogl±dano ich lot przez lornetkê.
sensei 4-ty.
Użytkownik
Przesy³am Wam moj± pierwsz± obserwacjê z dnia 1.03.2009 roku. W tym dniu ok. godz. 12.00 w po³udnie zaobserwowa³am takie zdarzenie (dwie fotki). Ptaki te lecia³y nad moim domem w Toruniu, lotem typowym dla bocianów (w kominie powietrznym) przemieszczaj±c siê z kierunku wschodniego na zachód). Czy to bociany,w 100% nie mam pewno¶ci, zrobi³am mo¿liwe najwiêksze zbli¿enie.