Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Administrator
Pierwsze obserwacje bocianów białych w powiecie ostrowskim wiosną 2007r.
http://www.pwg.otop.org.pl/bocian5.php
Administrator
Pierwszy bocian w Ostrowie Wielkopolskim, 3 marca 2008
http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Użytkownik
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8b … b34dd.html
znalazłam na fotosiku zdjęcie boćka, który wrócił 29 lutego. Oto i link.
Poprosiłam autora zdjęcia o podzielenie się z nami informacją o tym, gdzie i kiedy te zdjęcia robił. Mam nadzieję, ze zajrzy na naszą stronę.
Ostatnio edytowany przez jaaga (2008-03-06 18:41:27)
Użytkownik
Miło mi powitać wszystkich milośników "wojtków". Dzisiaj zostalem powiadomiony o tej stronce przez " jaaga" i bardzo mi sie podoba - podaję link do mojego albumu o bocianach na fotosik.pl: http://wojdzirey.fotosik.pl/albumy/382981.html .
Zdjęcia wykonałem jednego dnia tj. 29.02.2008 r. godz.16:00 - 17.:15.
Dowiedziałem się również, że przez ostatnie lata bociany przylatywały tam prawie zawsze 19 marca a w tym roku dużo wcześniej...?
Gniazdo znajduje się ok. 4 km od miasta Chodzież, jadąc w stronę miasta Kaczory woj. wielkopolskie.
Pozdrawiam - wojdzi-
Użytkownik
No cóż! Dzisiaj objechałem 7 gniazd w okolicach Przygodzic w kierunku Ostrowa Wilekopolskiego (i tych zasiedziałych w ub. roku i tych nie) i jeszcze tutaj boćków nie ma.
Ale za to słuchałem śpiewu ptaków (nie znam się) i na pewno jest zapowiedź wiosny.
Ten wpis tylko z szacunku dla Evy.
Bazyliszek
Użytkownik
WITAM
Widziałem jednego bociana w locie - wieś Kalnik k/Morąga, 12marca 2008. W wiosce jest 6 gniazd bocianich.
W dniu 14 marca 2008, kolega widział parę bocianów białych między Szubinem a Zninem na trasie Bydgoszcz - Poznań.
Pozdrawiam
Henryk
Użytkownik
Mam przyjemność powiadomić, że pomimo dużego chłodu jaki obserwujemy ostatnio w moje strony przyleciały już bociany.
23 marca (pierwszy dzień świąt) o godz. 11.45 w miejscowości Żuławki (woj.pomorskie - Żuławy ok.28 km od Gdańska) zobaczyłam spacerującego po polu jednego bociana.
24 marca ok. godz. 14 we wsi Drewnica (Żuławy - ok. 5 km od w/w miejsca) zobaczyłam jednego bociana siedzącego na gnieździe. W godzinach wieczornych tzn. ok.19.30 na tym samym gnieździe siedziała już para.Niestety nie zrobiłam im zdjęcia bo było zbyt ciemno.
TAK WIĘC MOŻEMY OGŁOSIĆ POWRÓT BOCIANÓW.
Ostatnio edytowany przez cel-cia (2008-03-26 14:59:38)
Użytkownik
Czekając na Bociany Przygodzickie obserwuję także niebo nad Warszawą. Wczoraj o godz. 16.30 zaobserwowałam 3 boćki, kołujące niziutko nad warszawskim Ursynowem (dwadzieścia lat temu - gdy Ursynów był jeszcze w budowie - było tu jedno zamieszkałe gniazdo. Oczywiście już go dawno nie ma).
"Moje" wczorajsze bociany poleciały pewnie na swoje siedlisko....
Pozdrawiam
Użytkownik
Miło mi jest poinformować, że 26marca 2008r. spotkałam bociana na gnieździe w mojej okolicy - we wsi Chawłodno (15km na pn-wsch od Wągrowca, woj.wielkopolskie). Rozpytywałam miejscowych ludzi i okazało się, że bocian widziany jest na tym gnieździe od popołudnia 19marca 2008r. Wczoraj bocian w godzinach porannych zajmował się poprawianiem upierzenia.
Administrator
Witam!
Mam pierwszą info o obserwacji przedwczoraj pierwszego boćka białego tej „wiosny” w gminie Przygodzice, jakieś 6 km od gniazda z kamerą w Przygodzicach. Wszystkie 4 gniazda w Przygodzicach oglądam z auta od pon. do pt. dwa razy dziennie, dam znać jak się cos pojawi. Oby nie w weekend!
25 marca 2008
Bocian biały, 1 os. w locie nad stawami rybnymi
Kociemba, gm. Przygodzice, powiat ostrowski
obserwator: Witold Nowak (Urząd Gminy Przygodzice)
Inne obserwacje bocianów białych z naszego regionu, ale już z innych gmin powiatu ostrowskiego:
26 marca 2008
1 os. na polu we wsi, przy drodze
Skrzebowa, gm. Raszków, powiat ostrowski
obserwator: Bernadeta Pospiech
24 marca 2008
2 os. na łące
Daniszyn, gm. Ostrów Wielkopolski, pow. ostrowski
obserwatorzy: Natalia Kantecka i Dawid Niedbała (Południowowielkopolska Grupa OTOP)
21 marca 2008
2 os. w locie nad polami i lasem
Wisławka, gm. Odolanów, pow. ostrowski
obserwator: Andrzej Łakomy (Leszczyńska Grupa OTOP)
Więcej informacji o przylotach bocianów do Południowej Wielkopolski na stronie Południowowielkopolskiej Grupy OTOP www.pwg.otop.org.pl: link bezpośredni: http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów”
Administrator
Witam!
Długo nie musiałem czekać przy ładnej, wiosennej już pogodzie w okolicy Ostrowa i Przygodzic :-)). Dziś (28 marca) o 7.15 widziałem pierwszego boćka białego na gnieździe w gminie Przygodzice, w Przygodzicach-Góreczniku, 2 km na południe od gniazda z kamerą w Przygodzicach. Zapewne przyleciał wczoraj popołudniu, choć o 15.50 go jeszcze nie było.
Jest to właśnie to gniazdo, gdzie w ubiegłym roku przenieśliśmy wraz z ostrowskimi OTOPowcami i strażakami trzy młode po runięciu wraz z nimi gniazda odległego o 150 metrów i dorosłe to zaakceptowały, wychowując trójkę do osiagnięcia lotności. Jest to opisane na Forum:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewtopic.php?id=115
Jak widać zaakceptowały (przynajmniej 1 na razie, ale drugi doleci) nie tylko na tamten sezon. Wcześniej to sztuczne gniazdo istniało już od kilku lat, ale nigdy żaden bocian nawet na nim nie usiadł. Dzisiejsza obserwacja jest zgodna z potwierdzoną zasadą, że bociany (a i inne ptaki) z reguły wracają do miejsc, gdzie w poprzednich latach miały udane lęgi (a angielskiego okresla się to jako homing).
Inne obserwacje bocianów białych z naszego regionu, ale już z innych gmin powiatu ostrowskiego, które trafiły do Kartoteki Przyrodniczej Południowej Wielkopolski, ktorą prowadzi Południowowielkopolska Grupa OTOP:
27 marca 2008
1 os. na gnieździe (1. data, przylot tego dnia ok. godz. 15)
Będzieszyn, gm. Ostrów Wielkopolski, pow. ostrowski
obserwator: Dorota Gorgolewska
25 marca 2008
1 os. w locie (1. data)
Biniew, gm. Ostrów Wielkopolski, powiat ostrowski
obserwator: Małgorzata Jędraszczyk
23 marca 2008
1 os. w niskim locie
Sieroszewice, powiat ostrowski
obserwator: Dominika Dolata (Południowowielkopolska Grupa OTOP)
Więcej informacji o przylotach bocianów i innych ptaków do Południowej Wielkopolskie na stronie Południowowielkopolskiej Grupy OTOP www.pwg.otop.org.pl: link bezpośredni: http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Użytkownik
24 marca w miejscowości Huta, gm. Odolanów, woj. wielkopolskie obserwowaliśmy na gnieździe bociana białego, dzień później 1 ptaka widziełem również na łące pomiędzy wsiami Topola Osiedle, a Tarchały Wielkie ma pograniczu gmin Przygodzice i Odolanów.
Pozdrawiam
Robert Kaczmarek
Użytkownik
hana napisał:
Miło mi jest poinformować, że 26marca 2008r. spotkałam bociana na gnieździe w mojej okolicy - we wsi Chawłodno (15km na pn-wsch od Wągrowca, woj.wielkopolskie). Rozpytywałam miejscowych ludzi i okazało się, że bocian widziany jest na tym gnieździe od popołudnia 19marca 2008r. Wczoraj bocian w godzinach porannych zajmował się poprawianiem upierzenia.
Dopiero dzisiaj tj.28marca 2008r. miałam możliwość zrobienia zdjęcia boćka na gnieździe w Chawłodnie. Bocian rozgościł się chyba na dobre na tym gnieździe. Za każdym razem, gdy przejeżdżam obok gniazda, on na nim jest. Dzisiaj rano, ok.7.30 boćka zastałam najpierw na rozkładaniu skrzydła i prostowaniu nogi, potem postanowił wypoczywać stojąc na jednej nodze. W południe, ok.11.30 bocian siedział na gnieździe, ledwo było widać jego łebek.
Co roku to gniazdo jest zajmowane przez bociany. W zeszłym sezonie lęgowym na tym gnieździe wychowało się pięć młodych bocianków.
Użytkownik
Hej:)
Dzisiaj- to jest 29.03.2008 widzieliśmy jednego boćka na gnieździe w Dębnicy i jednego w Przygodzicach, ale w drugim gnieździe, obok internetowego:) W Dębnicy około godziny 15:00, w Przygodzicach o 16:50.
Wiosna nadchodzi!
pozdrawiamy!
Ostatnio edytowany przez maurycjusz (2008-03-29 19:50:18)
Użytkownik
30.3. 2008
W okolicy Wągrowca, dzisiejszego popołudnia, zastałam bociany na dwóch gniazdach z trzech, na których wiem, że od dawna gnieżdżą się bociany. Co do dwóch pozostałych gniazd nie mam pewności, że są zasiedlane przez bociany, dzisiaj były one puste.
14.50 - pierwsze z gniazd, które dzisiaj doglądałam, znajduje się w Tarnowie Pałuckim (4km od Wągrowca), przy drodze, obok kościoła. Gdy podjeżdżałam bocian stał, poprawiał upierzenie, po chwili usiadł na gnieździe i przez czas mojej obserwacji nie ruszał się z miejsca.
15.55 - drugie gniazdo, na którym znalazłam bociana, znajduje się w Kaliszankach (6km od Wągrowca). Gniazdo jest na prywatnej posesji i dzięki temu udało mnie się czegoś więcej dowiedzieć o gnieździe i bytujących na nim bocianach. Bocian przybył trzy dni temu z rana. Od lat, tutaj gnieżdżą się bociany i zwykle wychowuje się 4-5 młodych bocianów. Co ciekawe, kiedyś to gniazdo spadło, bo nie ma podstawki. Wtedy gospodarz założył podstawkę na sąsiednim słupie, niestety boćki nie skorzystały z niej i natychmiast odbudowywały gniazdo na tym samym słupie, z którego spadło stare gniazdo.
30.3.2008
Wreszcie i mnie się udało spotkać pierwsze w tym roku bociany (Pewnie dlatego, że dopiero dzisiaj miałem okazję wyjechać poza miasto
)
W Sławie Wlkp. (ok. 35 km od Poznania w kierunku na Bydgoszcz), ok. godz. 15:00, na znanym mi już z poprzednich lat gnieździe, znajdowały się dwa bociany. Półtorej godziny później, gdy wracałem, bocianów już nie było. Za to 5 km dalej, w Łopuchowie, zobaczyliśmy lecącego w kierunku wschodnim kolejnego bociana
Zdjęć nie mam Ze względu na duży ruch nie było możliwości zatrzymania.
A nawiasem mówiąc, od Sławy tylko dwadzieściakilka km do gniazd opisanych wyżej przez Hanę
Ostatnio edytowany przez Zbychur (2008-03-30 19:02:46)
Administrator
Mój post na forum z 28 marca 2008 (cytuję niżej)
Witam!
Dziś (31 marca) o 7.45 widziałem na w/w gnieździe w Przygodzicach-Góreczniku, 2 km na południe od gniazda z kamerą, już 2 boćki. W tym samym czasie kolejny pod kamerą w Przygodzicach. Czyli na 4 gniazda w Przygodzicach - 3 bociany.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Paweł T. Dolata napisał:
Witam!
Długo nie musiałem czekać przy ładnej, wiosennej już pogodzie w okolicy Ostrowa i Przygodzic :-)). Dziś (28 marca) o 7.15 widziałem pierwszego boćka białego na gnieździe w gminie Przygodzice, w Przygodzicach-Góreczniku, 2 km na południe od gniazda z kamerą w Przygodzicach. Zapewne przyleciał wczoraj popołudniu, choć o 15.50 go jeszcze nie było.
Jest to właśnie to gniazdo, gdzie w ubiegłym roku przenieśliśmy wraz z ostrowskimi OTOPowcami i strażakami trzy młode po runięciu wraz z nimi gniazda odległego o 150 metrów i dorosłe to zaakceptowały, wychowując trójkę do osiagnięcia lotności. Jest to opisane na Forum:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewtopic.php?id=115
Jak widać zaakceptowały (przynajmniej 1 na razie, ale drugi doleci) nie tylko na tamten sezon. Wcześniej to sztuczne gniazdo istniało już od kilku lat, ale nigdy żaden bocian nawet na nim nie usiadł. Dzisiejsza obserwacja jest zgodna z potwierdzoną zasadą, że bociany (a i inne ptaki) z reguły wracają do miejsc, gdzie w poprzednich latach miały udane lęgi (a angielskiego okresla się to jako homing).
Więcej informacji o przylotach bocianów i innych ptaków do Południowej Wielkopolskie na stronie Południowowielkopolskiej Grupy OTOP www.pwg.otop.org.pl: link bezpośredni: http://www.pwg.otop.org.pl/obserwacje_terenowe2008.php
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Użytkownik
I w moich okolicach zapełniają się gniazda bocianimi parami.
W poniedziałek, 31kwietnia 2008r. rano zastałam na gnieździe w Chawłodnie już drugiego bociana. O gnieździe wspominałam wcześniej:
hana napisał:
hana napisał:
Dopiero dzisiaj tj.28marca 2008r. miałam możliwość zrobienia zdjęcia boćka na gnieździe w Chawłodnie. Bocian rozgościł się chyba na dobre na tym gnieździe. Za każdym razem, gdy przejeżdżam obok gniazda, on na nim jest. Dzisiaj rano, ok.7.30 boćka zastałam najpierw na rozkładaniu skrzydła i prostowaniu nogi, potem postanowił wypoczywać stojąc na jednej nodze. W południe, ok.11.30 bocian siedział na gnieździe, ledwo było widać jego łebek.
Co roku to gniazdo jest zajmowane przez bociany. W zeszłym sezonie lęgowym na tym gnieździe wychowało się pięć młodych bocianków.
Tego samego dnia rano pojawił się pierwszy bociek na gnieździe w Krośnie (4km od Wągrowca, na trasie Wągrowiec-Bydgoszcz). A dzisiaj, tj.2kwietnia 2008r. do tego gniazda dotarł drugi bocian.
Użytkownik
Mam wiarygodną wiadomość. Dziś 3-go marca, 2009 r. około godz. 15 tej widziano w rejonie Łask - Zduńska Wola - Szadek _dwa bociany w locie_ . Pewnie para. Nie ma pomyłki co do ptaka, bo oglądano ich lot przez lornetkę.
sensei 4-ty.
Użytkownik
Przesyłam Wam moją pierwszą obserwację z dnia 1.03.2009 roku. W tym dniu ok. godz. 12.00 w południe zaobserwowałam takie zdarzenie (dwie fotki). Ptaki te leciały nad moim domem w Toruniu, lotem typowym dla bocianów (w kominie powietrznym) przemieszczając się z kierunku wschodniego na zachód). Czy to bociany,w 100% nie mam pewności, zrobiłam możliwe największe zbliżenie.