Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Witam!
Ten w±tek wybieram na najodpowiedniejszy aby napisaæ ten post. Sprawa dotyczy w³a¶nie Forumowiczów i forum a nie mam innej mo¿liwo¶ci, aby Was o tym poinformowaæ.
Jak wielu z nas wie - Forumowicze mog± porozumiewaæ siê prywatnie miêdzy sob±, poprzez Forum, w³a¶nie drog± tzw PW czyli "prywatnych wiadomo¶ci" przesy³anych do danej osoby. Czêsto pomaga to Wam samym, gdy chcecie napisaæ jaki¶ post...albo "dogadaæ siê" miêdzy sob± nt podawanej informacji, by np nie dublowaæ postów lub te¿ zasiêgn±æ rady innego Forumowicza etc etc etc...
Wiele razy (naprawdê wiele razy) otrzymujê od Was PW lub maile, ¿e nie mo¿ecie "dostaæ" siê do kogo¶ z forum z przekazaniem wiadomo¶ci dlatego, ¿e skrzynka danej osoby jest przepe³niona.
Niestety - ja na to nic zaradziæ nie mogê - na to mo¿ecie zaradziæ jedynie Wy sami.
Skrzynki odbiorcze PW maj± bardzo ma³± pojemno¶æ i je¶li przeczytane i wysy³ane wiadomo¶ci nie s± na bie¿±co kasowane (przez Was samych), to druga osoba nie mo¿e do Was nic napisaæ.
Tak wiêc prosi³abym, ¿eby¶cie w miarê mo¿liwo¶ci kasowali na bie¿±co ze swoich skrzynek Wasze PW, bo wówczas drugi Forumowicz bêdzie móg³ siê z Wami skontaktowaæ.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
P.S. Dla tych, którzy byæ mo¿e nie s± zorientowani, podajê, ¿e wspomniana "Prywatna korespondencja" znajduje siê w górnym pasku strony forum. Je¶li mamy now± wiadomo¶æ widaæ to wyra¼nie (po lewej stronie) , gdzie ukazuje siê o tym informacja. Je¿eli chcemy napisaæ do kogo¶ prywatn± wiadomo¶æ - przy nicku w po¶cie danej osoby klikamy na litery PW.
Odczytywanie wiadomo¶ci wys³anych i odebranych jest mo¿liwe po kliniêciu (w górnym pasku) na s³owo "Wiadomo¶ci".
Po wej¶ciu na t± funkcjê forum, po przeczytaniu (lub napisaniu) wiadomo¶ci - w³a¶nie tam mo¿emy odpowiadaæ a tak¿e kasowaæ nasze PW.
Użytkownik
Witam! Napiszê krótko. Forum to jest najbardziej uprz±dkowane, jasne i przejrzyste na tle wszystkich ró¿notematycznych forów, których by³am u¿ytkowniczk±. Fora gdzie nie by³o porzadku, zasad szybko pokrywa³y siê grub± warstw± ,,¶mieci,, i najzupe³niej jak to siê mówi ,,umiera³y,,. To forum przez pewne zasady jest ci±gle ¿ywe, jest jak ciekawa ksi±¿ka i to taka z obrazkami To tyle chcia³am powiedzieæ. Porz±dek musi byæ !! Pozdrawiam ,,kierownictwo,, i wszystkich u¿ytkowników
Moderator
Dzien dobry! Prosze o informacje, kiedy zacznie sie konkurs ndawania przygodzickim maluchom imion i jak sie do niego wlaczyc. Jedno z sobotnich to chyba obowiazkowo powinna byc Zoska (15 maja!)
Pozdrowienia z Anglii - wciagam coraz wiecej przyjaciol do ogladania naszych bockow na zywo!
Anka
Moderator
Dzien dobry! jestem nowa na Waszym forum i nie widze informacji, jak wkleic profilowa informacje "Skad" (w moim przypadku z Anglii) w lewym polu, pod imieniem uzytkownika.
Prosze o pomoc.
Pozdrowienia,
Anka
Użytkownik
Witaj Anka
Bardzo nam mi³o, ¿e zechcia³a Pani zasiliæ nasze grono mi³osników bocianów.
Odno¶nie Pani pytania: wchodzimy w 'Profil', potem klikamy na 'Personalne' (po lewej stronie), i w okienku 'Lokacja' wpisujemy nazwê miejscowo¶ci i kraj.
¯yczê jak najlepszych wra¿eñ ze ¶ledzenia losów naszej przygodzickiej bocianiej rodzinki.
AnkazReading napisał:
Dzien dobry! jestem nowa na Waszym forum i nie widze informacji, jak wkleic profilowa informacje "Skad" (w moim przypadku z Anglii) w lewym polu, pod imieniem uzytkownika.
Prosze o pomoc.
Pozdrowienia,
Anka
Witam!
Na razie jeste¶my na etapie klucia piskl±t, musimy trochê odczekaæ z wyborem imion. Jest na forum temat pt "Wybieramy imiona dla naszych boæków" - w±tki w temacie s± teraz zamkniête, ale mo¿na je czytaæ . S± to tematy z 2007 i 2008 roku, jednk¿e ca³a procedura zwi±zana z konkursem jest podobna ka¿dego roku. My¶lê, ¿e po kilku postach wspomnianego tematu bêdzie mog³a siê Pani zorientowaæ, jak przebiega konkurs na imiona dla naszych piskl±t.
Z czasem zostanie otworzony nowy w±tek po¶wiêcony na konkurs i tam bêdzie mo¿na podawaæ swoje propozycje.
Gdyby co¶ siê w tym roku zmieni³o, bêdzie równie¿ podana informacja na naszym forum. Jednak¿e jak napisa³am wcze¶niej - do konkursu na imiona dla boæków mamy jeszcze trochê czasu.
Tymczasem zapraszam do obserwacji naszego gniazda i ¿yczê wielu mi³ych wra¿eñ
Pozdrawiam
Eva Stets
Administaror forum
AnkazReading napisał:
Dzien dobry! Prosze o informacje, kiedy zacznie sie konkurs ndawania przygodzickim maluchom imion i jak sie do niego wlaczyc. Jedno z sobotnich to chyba obowiazkowo powinna byc Zoska (15 maja!)
Pozdrowienia z Anglii - wciagam coraz wiecej przyjaciol do ogladania naszych bockow na zywo!
Anka
Użytkownik
Czy kto¶ wie w jaki sposób mo¿na zarejestrowaæ siê na forum w Chybach, bo nie mam zielonego pojêcia...
Zapewne na stronie z przekazem w Chybach s± jakie¶ namiary na osoby, które maj± zwi±zek z tamtejszym gniazdem, kamer±, przekazem a tak¿e forum. To forum dotyczy projektu PwG OTOP z kamer± w Przygodzicach i nie ³±czy siê bezpo¶rednio z kamer± w Chybach. Forum z tamtejszego przekazu (pomimo szczerej sympatii) nie podlega naszemu projektowi ani naszej dzia³alno¶ci.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum "Bociany z Przygodzic"
ja.pl napisał:
Czy kto¶ wie w jaki sposób mo¿na zarejestrowaæ siê na forum w Chybach, bo nie mam zielonego pojêcia...
Użytkownik
od jakiegos czasu zniknely napisy: pokaz watki od odstatniej wizyty i oznacz wszystkie watki jako przeczytane.
Przyznam sie, ze mnie to bardzo ulatwialo poruszanie sie po forum. Moze daloby sie wrocic do nich?
Pozdrawiam serdecznie. anula
Witam!
Niestety nie jest to uzale¿nione od nas. U nas w regulowaniu forum nic siê nie zmieni³o. Równie¿ to zauwa¿y³am, raz ta funkcja jest widoczna a raz nie.
Domy¶lam siê, ¿e s± to tzw "kiepskie dni forum", tzn, ¿e co¶ nie dzia³a zbyt dobrze ze skryptem, na co nie mamy wp³ywu. Mam nadziejê, ¿e niebawem wszystko wróci do normy. Podobnie dzieje sie tak¿e z logowaniem i równie¿ na to nie mamy wp³ywu.
Czyt. tak¿e tutuj: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 439#p15439
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
anula napisał:
od jakiegos czasu zniknely napisy: pokaz watki od odstatniej wizyty i oznacz wszystkie watki jako przeczytane.
Przyznam sie, ze mnie to bardzo ulatwialo poruszanie sie po forum. Moze daloby sie wrocic do nich?
Pozdrawiam serdecznie. anula
Użytkownik
Witam.
@Anula! Napisy nie zniknê³y, s±, tylko ¿e widoczne s± po zalogowaniu i ka¿dorazowo wy³±cznie z poziomu indeksu. Tzn. trzeba nacisn±æ index i wej¶æ na górê strony i po prawej s± oba te napisy i polecenia dzia³aj±; korzystam z nich systematycznie. Uzywam FF.
Pozdrawiam
maria
Użytkownik
Dziêki Kawia. Ja ci±gle jeszcze raczkujê w sprawach kompa i moja glupota polaczona ze slepota daja takie rezutlaty..Dziêki za pomoc .Wszystko gra,pozdrawiam sedecznie anula
Użytkownik
Ja chcia³am tutaj zwróciæ uwagê na pojawiaj±ce siê od pewnego czasu, ¿e siê tak wyra¿ê "lataj±ce reklamy".
Wiem, ¿e w dzisiejszym ¶wiecie bez reklamy nie da siê ¿yæ, ale te wstawki reklamowe, które po otwarciu danego w±tku spychaj± ca³y tekst na dó³ strony s± uci±¿liwe..... dopóki nie zamknie siê tej reklamy, to nie da siê nic przeczytaæ!
Co innego jak ta reklama tam sobie gdzie¶ w górze"wisi" to to tak nie przeszkadza.
Wiem, ¿e to pewno jest w gestii w³a¶ciciela serwera na którym jest to forum i pewno nic siê z tym zrobiæ nie da, ale chcia³am tylko zwróciæ uwagê na ten "problem". A mo¿e to tylko mnie tak irytuje ....?
Irytuje zapewne i wiêcej osób i przeszkadza zapewne. Z racji, ¿e przebywam na forum nieraz bardzo d³ugo, znam to "odczucie" dobrze. Ale jak s³usznie pisze anowi jest to zale¿ne od g³ównego serwera, z którego korzysta nasze forum, które jak wiemy, jest forum darmowym.
Wyj¶ciem z sytuacji jest jedynie klikniêcie na krzy¿yk znajduj±cy siê w prawym, górnym rogu takich reklam i wówczas ona znika.
Pocieszeniem dla nas mo¿e byæ tylko, ¿e skoro pojawia siê na naszym forum tyle reklam, to nasze forum jest popularne i w³a¶ciciel serwara uzna³, ¿e warto u nas daæ te reklamy. Osobi¶cie mam nadziejê, ¿e z czasem nasze forum nadal bêdzie popularne ale bêdzie na nim mniej reklam.
Pozdrawiam
Eva Stets
anowi napisał:
Ja chcia³am tutaj zwróciæ uwagê na pojawiaj±ce siê od pewnego czasu, ¿e siê tak wyra¿ê "lataj±ce reklamy".
Wiem, ¿e w dzisiejszym ¶wiecie bez reklamy nie da siê ¿yæ, ale te wstawki reklamowe, które po otwarciu danego w±tku spychaj± ca³y tekst na dó³ strony s± uci±¿liwe..... dopóki nie zamknie siê tej reklamy, to nie da siê nic przeczytaæ!
Co innego jak ta reklama tam sobie gdzie¶ w górze"wisi" to to tak nie przeszkadza.
Wiem, ¿e to pewno jest w gestii w³a¶ciciela serwera na którym jest to forum i pewno nic siê z tym zrobiæ nie da, ale chcia³am tylko zwróciæ uwagê na ten "problem". A mo¿e to tylko mnie tak irytuje ....?
Użytkownik
A zauwa¿yli¶cie, ¿e czas podany na strumieniowym ró¿ni siê o parê minut od czasu jaki podaje forum ?
Tak, jest ta ró¿nica. By³o na ten temat ju¿ kilka postów. Temat pt: "Informacje dotycz±ce przekazu" - w±tek pt "Obraz z kamery" ( http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 663#p15663).
Niestety nie jest to od nas zale¿ne.
Pozdrawiam
Eva Stets
anowi napisał:
A zauwa¿yli¶cie, ¿e czas podany na strumieniowym ró¿ni siê o parê minut od czasu jaki podaje forum ?
Użytkownik
Czasami przez nieuwagê, po¶piech, albo z innych "wa¿nych" powodów, umieszczam post nie w tym w±tku, w którym zamierza³am, lub po umieszczeniu go stwierdzam, ¿e lepiej by pasowa³ w innym miejscu. Niestety nie umiem go przenie¶æ. Czy mogê to zrobiæ sama, a je¿eli tak, to w jaki sposób?
Witam!
Nie, post mo¿e przenie¶æ jedynie Administrator lub Moderator. Samemu mo¿emy po prostu skopiowaæ swój w³asny post, daæ w w³a¶ciwym w±tku a ten podany b³ednie usun±æ.
Tu jednoak mo¿e byæ problem, bo nie "zmie¶cimy" sie w czasie tyn nasz post uka¿e siê pod jednym (lub kilkoma) i podana godzina nie bêdzie siê uk³adaæ chronologicznie. W takim wypadku mo¿na bez obaw napisaæ PW lub e-mail do Administratora (w tym przypadku do mnie) i przeniosê post na w³a¶ciwe miejsce.
Na zasadzie "admin te¿ cz³owiek i wcale nie gryzie" - zawsze mo¿na zapytaæ i poprosiæ o pomoc
Pozdrawiam
Eva Stets
paniusia napisał:
Czasami przez nieuwagê, po¶piech, albo z innych "wa¿nych" powodów, umieszczam post nie w tym w±tku, w którym zamierza³am, lub po umieszczeniu go stwierdzam, ¿e lepiej by pasowa³ w innym miejscu. Niestety nie umiem go przenie¶æ. Czy mogê to zrobiæ sama, a je¿eli tak, to w jaki sposób?
Użytkownik
Eva Stets napisał:
Witam!
Nie, post mo¿e przenie¶æ jedynie Administrator lub Moderator. Samemu mo¿emy po prostu skopiowaæ swój w³asny post, daæ w w³a¶ciwym w±tku a ten podany b³ednie usun±æ.
Tu jednoak mo¿e byæ problem, bo nie "zmie¶cimy" sie w czasie tyn nasz post uka¿e siê pod jednym (lub kilkoma) i podana godzina nie bêdzie siê uk³adaæ chronologicznie. W takim wypadku mo¿na bez obaw napisaæ PW lub e-mail do Administratora (w tym przypadku do mnie) i przeniosê post na w³a¶ciwe miejsce.
Na zasadzie "admin te¿ cz³owiek i wcale nie gryzie" - zawsze mo¿na zapytaæ i poprosiæ o pomoc
Pozdrawiam
Eva Stetspaniusia napisał:
Dziêkujê za wyja¶nienia. Przy nastêpnej wpadce bez obaw napiszê
Anna
Użytkownik
W³a¶ciwie mam pytanie do osób obs³uguj±cych bociani program...Nie ma dzi¶ mo¿liwo¶ci czatowania. Mam nadzieje ,¿e przywrócicie go!? Mam tam przyjació³...brakuje mi ich. Wszystkich pozdrawiam. m.malga zwana malag±