Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
17 kwietnia 2009
oko³o godz. 10:00
Od d³u¿szego czasu na jajkach siedzia³ Tymek. Kiedy przylecia³a Lotka, on wsta³, ona zaczê³a poprawiaæ jajeczka (1).
Niestety wieje silny wiatr, kamera wci±¿ siê porusza, zdjêcia s± nieostre. W dodatku Lotka nakry³a jajeczka sianem, wiêc nie zauwa¿y³am, ile ich jest (2).
Tymek doszed³ chyba do wniosku, ¿e jajeczek jest zbyt ma³o, wskoczy³ na Lotkê, ale nic mu z tego nie wysz³o. Spad³... (3).
Teraz Lotka usiad³a na jajkach, Tymek stoi obok niej, oboje zajmuj± siê pielêgnacj± upierzenia (4).
19 kwietnia 2009
16:10 W Tarnowskich Górach obydwa bociany razem w gnie¼dzie. Lotka przerwa³a na chwilê wysiadywanie, wsta³a, odwraca³a jajka dziobem. Nie jestem pewna, ile jest jaj, cztery widaæ wyra¼nie, ale mo¿e byæ piêæ. Do³ek jest do¶æ g³êboki, ponadto boæki otulaj± jaja sianem.
Po kilku minutach Lotka usiad³a, a Tymek kontynuowa³ toaletê.
20 kwietnia 2009
21:25 Dwa bociany w gnie¼dzie, jeden wysiaduje, drugi stoi obok (1).
22:06 Trochê czu³o¶ci - stoj±cy bociek dotyka dziobem drugiego (2).
22:36 W gnie¼dzie jest tylko jeden bocian, nie widzia³am momentu, gdy drugi odlatywa³ (3).
23:20 Sytuacja bez zmian, nadal tylko jeden bocian.
Nie wiem, czy czêsto siê zdarza, by bocian w nocy opuszcza³ gniazdo. Ja widzê to po raz pierwszy.
28 kwietnia 2009
ok. godz. 14:30
1. Tymek wysiadywa³ jajka. Przylecia³a Lotka i po krótkiej toalecie piór zaczê³a szturchaæ Tymka dziobem.
2. Tymek wsta³ i prawie natychmiast odlecia³.
3. Lotka zajê³a siê jajkami, odwraca³a je, uk³ada³a wokó³ nich siano.
4. Usiad³a na jajkach. Teraz ona wysiaduje.
4.
8 maja 2009
oko³o pó³nocy
Lotka wysiaduje jajeczka. Tymek co chwilê szturcha j± dziobem (1).
Lotka wsta³a, przez pó³torej minuty porz±dkowa³a jaja (2), nastêpnie na powrót usiad³a.
Tymek najpierw czy¶ci³ pióra, nastepnie zacz±³ znowu zaczepiaæ Lotkê.
Lotka wsta³a, obydwa bociany obraca³y jajka, po czym Lotka cofnê³a siê, a Tymek przystapi³ do wysiadywania.
Po chwili Lotka po³o¿y³a sie obo Tymka. Teraz boæki le¿± przytulone do siebie (4).
10 maja 2009
ok. 10:50
Lotka siedzia³a na gnie¼dzie, Tymek podszed³ i stan±³ obok niej (1).
Lotka wsta³a wiêc, a Tymek zaj±³ siê pracami porz±dkowymi w do³ku.
Lotka chyba trochê ¶cierp³a podczas wysiadywania, bo najpierw kilkakrotnie rozprostowywa³a skrzyd³a (2),
potem przyst±pi³a do æwiczeñ nóg (3).
W koñcu Tymek usiad³ , a Lotka zajê³a siê kosmetyk± upierzenia (4).
Użytkownik
Obserwujê to gniazdo 2-gi rok. Rok temu wyklute pisklêta pad³y w majowe ch³ody, które zaczêly siê na ¦l±sku 18 maja i trwa³y ok. 10 dni...
Jaj by³o w tym roku 5; widaæ to wyra¼nie na filmikach archiwalnych z 20kwietnia, godz. 13:24 i 27 kwietnia, god. 16,49:
http://www.vattenfall.pl/www/vf_pl/vf_p … /index.jsp
zapisujê je na komputerze i dopiero ogl±dam, niestety z kilkudniowym opó¼nieniem!
A dzi¶ zauwa¿y³am ju¿ ¶wie¿utkie pisklê, mimo ¿e kamera jest nisko, a gniazdo g³ebokie: mign±³ mi parê razy malutki ³ebek... Przypuszczam, ¿e wyklu³o siê wczoraj (rodzice na gnie¼dzie zachowywali sie nienormalnie, byli bardzo o¿ywieni) .
Mam nadziejê, ¿e przynajmniej czê¶æ m³odych prze¿yje, bo majowe ch³ody chyba w³a¶nie mijaj±.
Pozdrawiam Bocianolubów!
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2009-05-15 10:41:07)