Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
7 czerwca 2010
Na gnie¿dzie tylko Dziedzic odpoczywa na do³ku.
Nie by³o mnie kilka dni, zagl±dam dzi¶ i oczom nie wierzê - co tu siê dzieje, tyle piór...? Bardzo mnie to zaniepokoi³o
Użytkownik
13.33 Bocian - chyba stale ten sam, choæ mam przerwy w obserwacji - le¿y na do³ku, a nawet, powiedzia³abym, wyleguje siê. Wyci±ga dziób, leniwie skubie ¶ció³kê i le¿±ce pióra, zamiera z wyci±gniêt± szyj± i g³ow±...
Witam!
Faktycznie, pierwszy raz widzimy na bocianim gnie¼dzie (na tym konkretnym i porównuj±c inne kamerowe) tyle piór.
Wypadanie piór u ptaków z powodu choroby tu nie wchodzi w grê, bo takie nie wi±¿e siê tylko z ich wypadaniem, np u papug jest taka choroba (nieuleczalna), ¿e ptak traci wszystkie pióra, ale nie wypadaj± one same z siebie (jak przy pierzeniu) tylko ptak namiêtnie wyrywa je sobie sam. Podobnie postêpuj± papugi w du¿ym stresie tzn - te¿ wyrywaj± sobie pióra.
Ptaki "normalnie" gubi± w ten sposób pióra zazwyczaj w okresie pierzenia. W pierzeniu ptaków (tzn "wymianie", gdy wypadaj± stare pióra i odrastaj± nowe) s± dwa okresy: pierzenie ca³kowite (gdy ptak zmienia powoli ca³e upierzenie) i pierzenie niepe³ne (gdy zmienia tylko czê¶æ piór).
Np kanarki (i podobne im ptaki wróblowe) przechodz± pierzenie ca³kowite wczesn± jesieni±. Pierzenie ca³kowite (wymiana wszystkich piór) trwa u tych ptaków od ok. 6 do 8 tygodni. Gubi± one wówczas ponad 3 tysi±ce piór (oczywi¶cie stopniowo), bo tyle ich posiadaj±. Odrastanie jedngo wiêkszego pióra u tych ptaków trwa do 2 tygodni (u bociana du¿e lotki odrastaj± ok. 6 tygodni).
Z kolei niepe³ne pierzenie, kanarki (i podobne im dzikie ptaki) nie odbywa siê u tych ptaków zawsze, ale je¶li, to dzieje siê to wiosn±. Wówczas ptaki "wymieniaj±" tylko czê¶æ piór.
Mo¿e siê zdarzyæ te¿, ¿e zaczn± gubiæ pióra (ca³y czas mówiê o mniejszych ptakach), np w wyniku nag³ej zmiany temperatury (np. zim±, gdy zrobi siê nienaturalnie ciep³o) a w ca³ym sezonie wypadniêcie jednego, czy nawet kilku piór nie jest rzecz± dziwn±.
I tak mog³abym snuæ pisanie dosyæ d³ugo, ale...kanarki, papugi czy inne ma³e ptaszki, to nie bociany, wiêc niestety nie potrafiê dok³adniej odpowiedzieæ na Wasze niepokoje.
Byæ mo¿e Pawe³ lub Wojtek napisz± co¶ wiêcej na ten temat, jak to jest z bocianami.
Pozdrawiam
Eva Stets
kawia napisał:
7.06.
12.32 Le¿y bocian, raczej jest to Dziedzic, bo przed chwil± sta³ i widzia³am obr±czkê. Wokó³ niego istne pobojowisko - 4 albo wiêcej lotek i bez liku drobniejszych piórek. Czy to normalne, ¿e one tyle tych piór gubi±? A mo¿e to jaka¶ nie daj Bo¿e grzybica? Choæ z drugiej strony zachowanie boæków wskazuje na niez³± kondycjê.
piotrek94b napisał:
Patrz±c na inne gniazda, np w £asku, to mozna tak faktycznie powiedzieæ. Jest tu pobojowisko. Na gnie¼dzie w £asku jest czysto, nie ma piór. Dlaczego wiêc tak siê "sypi±" tutaj?
yoko napisał:
7 czerwca 2010
Na gnie¿dzie tylko Dziedzic odpoczywa na do³ku.
Nie by³o mnie kilka dni, zagl±dam dzi¶ i oczom nie wierzê - co tu siê dzieje, tyle piór...? Bardzo mnie to zaniepokoi³o
Użytkownik
14.47 Polecia³y.
Administrator
W uzupe³nieniu info Evy Stets o piórach - wymiana piór, a w³a¶ciwie budowa nowych, kosztuje ptaki du¿o energii. Dlatego z regu³y nie dokonuj± jej w sezonie lêgowym, bo wtedy ca³o¶æ energii przeznaczaj± na wychowanie potomstwa. Nasze bociany go nie maj±, mog± wiêc ju¿ siê pierzyæ intensywniej ni¿ zwykle.
I drugi powód: równie¿ z powodu braku m³odych czê¶ciej mog± sobie pozwoliæ na "bezczynne" przesiadywanie na gnie¼dzie, st±d pióra gubi± tu, a nie gdzie¶ na ¿erowisku.
Wiêc wszystko OK. :-))
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
PwG OTOP
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Użytkownik
7.06.2010r.
16:05 Przylecia³a samica z zielenink±, po³o¿y³a j± w do³ku, odwróci³a siê i przywita³a nadlatuj±cego samca w przysiadzie, pó¼niej wspólnie klekali rado¶nie.
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
7.06
19.08 Gniazdo puste. Same piórka
20.29 Nadal boæki na ³owach
Dziêkujemy Panu Paw³owi za uspokajaj±ce wyja¶nienie kwestii pogubionych piór!
Ostatnio edytowany przez kawia (2010-06-07 18:29:44)
Moderator
Zbanowany
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
08.06.2010
7:29 Dalej siedzi jeden bocian i wygrzewa siê w s³oneczku.
7:38 Wsta³, rozprostowa³ skrzyd³a, za³atwi³ siê i znów rozprostowa³ skrzyd³a. Siad³.
7:40 Przylecia³ drugi bocian z kêp± siana.
7:50 Drugi bocian pokrz±ta³ siê po gnie¼dzie i w koñcu usiad³ przy partnerze.
8:09 Jeden wsta³ i rozprostowuje skrzyd³a.
8:23 Znów zosta³ jeden bociek w gnie¼dzie.
W sumie nie zauwa¿y³am obr±czki, akurat tak pada s³oñce, ¿e trudno to zauwa¿yæ i nie jestem pewna, co do p³ci bocianów. Zobaczê to na filmie.
Oj nawet na filmie nie jestem w stanie tego rozpoznaæ (co¶ mnie dzisiaj zamroczy³o). Proszê Was o pomoc w rozpoznaniu, który jest który.
Ostatnio edytowany przez Angelika (2010-06-08 10:45:52)
Użytkownik
8 czerwca 2010, godz. 07:52
Sielanka w gniazdku, a¿ trudno oderwaæ od nich wzrok....eeeeech.... - Przygoda i Dziedzic odpoczywaj±
Ostatnio edytowany przez yoko (2010-06-08 05:58:00)
Użytkownik
8.06.2010r.
08:25 Samica sama na gnie¼dzie.
09:18 i 9:22 Krótkie odstraszania.
09:28 Przylecia³ samiec, powita³y siê klekotem.
11:27 Odstraszanie.
11:36 Nadal para na gnie¼dzie.
Ostatnio edytowany przez Justyna (2010-06-08 09:35:16)
Moderator
08.06. 2010
13:42 - 14:25 - w gnie¼dzie przebywa³ Dziedzic, sta³ ca³y czas w jednym miejscu,tylko nieznacznie poruszy³ g³ow± lub zmieni³ nogê, na której sta³ , dopiero o 14:25 (fot.3) odwróci³ siê i zacz±³ przeczesywaæ pióra
15:03 - Dziedzic nadal samotnie stoi w gnie¼dzie, dzisiaj ju¿ nie czy¶ci tak intensywnie piór
Ostatnio edytowany przez iganka (2010-06-08 13:10:57)