Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Pożegnajmy bociany na sezon 2007
Cóż, dopadł mnie "syndrom pustego gniazda" :-(
Oswoiły mnie nasze Boćki. Kto czytał "Małego Księcia", wie, że decyzja oswojenia niesie ze sobą ryzyko łez. Zdaję sobie sprawę z tego, że w tym przypadku brzmi to nieco pompatycznie, ale jakoś nie znajduję innego odniesienia. Wiem, że za rok wrócą. Będę na nie czekać, jak większość z Was. I tak jak ubiegłej zimy, będę zaglądać do gniazda, aż wreszcie przestanie być puste.
Dziękuję tym, którzy umożliwili mi tyle przeżyć i prawdziwych wzruszeń związanych z bocianią rodziną - tą i innymi. Cieszę się, że mogłam Was, choć wirtualnie, spotkać :-) Myślę o naszych Boćkach, o ich dalekiej podróży - oby była bezpieczna. Tego życzę im i nam wszystkim :-) Dziękuję raz jeszcze!
Pozdrawiam serdecznie :-)
jaaga
Użytkownik
Żegnam wspaniałą Bocianią Rodzinkę z Przygodzic.
Czekam na ich szczęśliwy powrót i na ponowne miłe spotkania z Wami w przyszłym roku.
Pożegnajmy bociany na sezon 2007
Nowy wątek, poświęcony bocianom.
Do założenia go skłonily mnie powyższe posty, które tutaj przeniosłam.
Od 4 kwietnia śledziliśmy nasze bociany, towarzyszyliśmy im, byliśmy z nimi na codzień... i tak jak mówi tytuł projektu byliśmy "Blisko bocianów".
Wielu z nas poznało lepiej życie tych ptaków, inni pogłębili tu swoją wiedzę, odkryli nowe zainteresowania lub po prostu z sympatią patrzyli na boćki z Przygodzic, obserwując i inne bociany. Nadszedł czas ich odlotu.
A więc.. pożegnajmy bociany.
Z serdecznym pozdrowieniem dla wszystkich
Eva Stets
Użytkownik
Żegnam bociany i ich przyjaciół. Byle do wiosny-znowu będziemy razem
Użytkownik
Użytkownik
Żegnajcie bocianki. Lećcie szczęśliwie i wracajcie całe i zdrowe.
Smutno będzie bez Was. Ale wiosna szybko nadejdzie i znów zacznie się obserwacja.
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów
Lucyna
Użytkownik
Nie będę ukrywać ale jest mi bardzo smutno. Wiem, że już odleciały i myślę, że do Afryki
dolecą całe i zdrowe. Niestety codzienne sprawdzam gniazdo a tu pusto. Tak samo pusto
jest u czarnych bocianów w Estonii. Miejmy nadzieję, że wrócą na wiosnę i będa cieszyły
nasze oczy.
Pozdrawiam serdecznie Moderatorów i Forumowiczów.
Cieszę się, że z Wami byłam
Użytkownik
Podjęliśmy decyzję o kontynuowaniu przekazu i jeżeli pozostali partnerzy transmisji będą tego samego zdania to będziemy wszyscy mogli powiedzieć - czekamy na bociany on-line
Czego Wam wszystkim i sobie również życzymy
Planujemy sporo zmian, pierwsze będą widoczne na www.bociany.ittv.pl i www.bocianyonline.pl już w najbliższych dniach
Za iTTv,
Andrzej
Użytkownik
No to się spotykamy przy gnieździe tylko zróbcie coś z Teklą bo już prawie nic nie widać
Tak, tak.
To już drugą parę młodych pożegnaliśmy i miejmy nadzieję że w 2008 lub 2009 znów zobaczymy Dziedzica i Przygodę a rok później tegoroczne Kajtka i Kasię.
Administrator
Witam!
Niestety, nie wiemy co robią młode, ani dorosłe boćki z tego gniazda. Jeszcze 20 VIII było widziane duże zgrupowanie-sejmik bociani (szacunkowo ok. 100 ptaków) pod Rososzycą w gm. Sieroszewice, ok. 10 km na północny zachód od Przygodzic. W powiecie ostrowskim na gniazdach spotyka się już tylko pojedyncze ptaki (w niedzielę na trasie 50 km w Dolinie Baryczy na 3 gniazdach, jeden na lampie w polu), raczej wędrowców niż letnich rezydentów (tak myślę, bo te gniazda nie są zajmowane, a potem pojawia się bocian). Dziś planujemy znów +/- tę samą trasę po Dolinie Baryczy powiecie, więc zobaczymy jak tam z boćkami.
Ale nie rozpaczajmy z braku bocianów!. Im będzie ciepło na wywczasach, a my mamy szansę na zobaczenie jesiennego "Cudu ptasich wędrówek", jak głosi tytuł filmu . Szykujmy się do Europejskich Dni Ptaków, które już 6-7 X, OTOP zaprasza , więcej info na www.otop.org.pl.
pozdrawiam serdecznie
Paweł T. Dolata
BABCIA Mariola napisał:
http://img405.imageshack.us/img405/9913 … et4.th.jpg
Były boćki, były ale odleciały i nie powiadomiły nas dokąd.
Na pociechę zostawiły nam komin z gniazdem.
A co robią smarkacze? Żerują czy już w gangach mieszkają na drzewach?
Czy ktoś wie ?
Pozdrawiam Forumowiczów
Mariola co ma ksywę BABCIA
P.S. Byle do wiosny.
Użytkownik
Bardzo mi brakuje boćków, były na stronie startowej i zawsze mnie "witały" Mam nadzieję, że w przyszłym roku też spotkamy się wszysycy razem tutaj i na nowo będziemy cieszyć się bocianim życiem.
Dziękuje tym, którzy przyczynili się do powstania tego projektu!
Użytkownik
Witam!
Dzisiaj zostałam mile zaskoczona.
Weszłam zobaczyć gniazdo,a tu nasze bocianki
Łezka w oku mi się zakręciła, że znowu mogę
na nie popatrzyć.
Gratuluję pomysłu.
Pozdrawiam
W gnieździe na tym wideo można obserwować treningi młodych boćków. Patrząc na ten przekaz, nie mogę zrozumieć, jak mogliśmy nie zauważyć wczesniej tej pręgi na ogonie Kaśki! No popatrzcie, jak ta pręga jest wyraźna! Kajtek ma ogon całkiem biały, jaki bocian powinien mieć.
Użytkownik
Super.Przez kilka dni nie miałam komputera, bo padł mi twardy dysk.I co ja widzę.... bociany na gnieżdzie.Najpierw pomyślałam, że ten naprawiony dysk znowu zwariował, a później cisnęły mi się na usta tylko słowa podziękowań.Pomysł przedni.
Pożegnajmy bociany na sezon 2008
Witam!
Ostatnia obserwacja bociana na naszym gnieździe została odnotowana przez Renię w dniu 14 sierpnia w godzinach rannych (dokładnie o 09:25).
Na niektórych gniazdach widujemy jeszcze bociany ale nasze widać opuściły już gniazdo - tak więc czas się z nimi pożegnać i życzyć im dobrych, wysokich i bezpiecznych lotów.
Jeżeli chcecie wpisać parę słów pożegnania dla naszych boćków - ten wątek powstał właśnie w tym celu.
Ja również życzę naszym boćkom szczęśliwej trasy przelotu do Afryki a Wam wszystkim dziękuję za zapał, za obserwacje i zarazem zapraszam do dalszego udziału na forum w tematach, które są stale aktualne.
Z życzeniami wszystkiego dobrego
Eva Stets
Administrator forum
Użytkownik
Użytkownik
Będzie mi Was bocianki brakowało. Takie to gniazdo smutne bez Was. Niech ta długa droga bezpieczną będzie. Do zobaczenia na wiosnę.
Użytkownik
Będę tęsknić za bociankami.Niech szybko wracają do nas.Ostatni raz widziałam na żywo bocianka w poniedziałek w okolicach Kórnika.Niech szczęśliwie dolecą do tej Afryki.Całuski na drogę najpiękniejsze.