Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Strony: 1
Administrator
Masz pytanie o ksia¿kê? zapytaj, mo¿e Ci pomo¿emy.
Niech ka¿dy w±tek dotyczy osobnych pozycji - dla przejrzysto¶ci
Przewodniki - Jonsson i Collins
Witam !
No i przyszed³ czas, ¿ebym zada³a pytanie na forum
Jak wiecie, jestem z konieczno¶ci "dwujêzyczna" (co nieraz, je¶li chodzi o ptaki i... nie tylko o ptaki, wcale nie jest takie proste)
W jêzyku polskim korzystam g³ównie z przewodnika "Ptaki Europy i obszaru ¶ródziemnomorskiego", autor: Lars Jonsson.
W jêzyku greckim nie ma tego przewodnika i greccy ornitolodzy korzystaj± z tej ksi±¿ki w wersji angielskiej)
Do niedawna dosyæ pospolitytym przewodnikiem ptaków (w jêz. greckim) by³a (miêdzy innymi) ksi±¿ka autorów Petersona, Mountforta, Holloma.
Kilka dni temu Greckie Stowarzyszenie Ornitologiczne (HOS) wyda³o, przet³umaczony na jêzyk grecki i dostosowany do tutejszego nazewnictwa przewodnik "Collins Bird Guide", którego autorem jest Harper Collins. Nota bene przystosowanie nazw greckich i nadzór wydania zrobi³ Kostas Papakonstantinou (autor zdjêcia spalonego lasu z mojego tekstu na stronie PwG OTOP), a konsultacj± naukow± wydania zaj±³ siê George Handrinos.
Oczywi¶cie w jêz. greckim bêdê korzystaæ g³ównie z tej ksi±¿ki, jako, ¿e jest to w tej chwili najlepszy przewodnik tego typu w Grecji.
Tu w³a¶nie moje pytanie - do tych, którym nie s± obce oba wydania:
Która z tych ksi±¿ek jest...lepsza??? (nie o t³umaczenie chodzi ale o ogóln± zawarto¶æ i przystosowanie)
(porównuj±c je obie...ja osobi¶cie my¶lê, ¿e Jonsson)
Bêdê wdziêczna za odpowiedzi.
Eva Stets
Witam !
Odpowiedzi na moje pytanie w po¶cie wy¿ej (mimo up³ywu czasu) nie uyzska³am. Widocznie trudno oceniæ, która ks±¿ka jest "lepsza". I taka jest prawda. Swoich zwolenników ma przewodnik Collinsa, swoich ma tak¿e przewodnik Jonssona.
W tym (prawie roku od zadania pytania) ... zrobi³am ma³e rozeznanie i mogê jedynie powiedzieæ, ¿e np Anglicy wol± przewodnik Collinsa, Belgowie - Jonssona, Grecy wybieraj± oba (Jonssona w wersji angielskiej, Collinsa tak w jêzykowej wersji angielskiej jak i greckiej).
Uzyska³am w tym czasie parê opinii - i tak zwolennicy Jonssona chwal± sobie dobre opisy ptaków i wiêksze szkice ptasich wizerunków, z kolei zwolennicy Collinsa chwal± sobie tak¿e dobre opisy i wiêksz± ilo¶æ rysunków ptaków dla danego gatunku. (wiêcej rys. w locie, lub np samej g³owy ptaka etc).
Ja sama przyzwyczai³am siê do korzytania z obu przewodników (ciê¿ej to nosiæ ze sob±...ale czasami warto).
Mogê wiêc powiedzieæ, ¿e zarówno jeden jak i drugi przewodnik jest równie dobry a korzystanie z "wybranego" jest tylko kwesti± przyzwyczajenia - oba daj± bardzo du¿o i warto korzystaæ z obu ksi±¿ek.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator
Collins jest w j. angielskim st±d nie jest u nas w powszechnym u¿yciu.
Użytkownik
Witam serdecznie,
bardzo proszê o krótk± charakterystykê ksi±¿ki A. Kruszewicza "Ptaki Polski" I i II tom
Nie chodzi mi tylko i wy³±cznie o przydatno¶æ tej¿e w rozpoznawaniu i oznaczaniu gatunków, ale przede wszystkim o zwyczaje, etologiê, itp. naszych rodzimych ptaków. Z góry bardzo dziêkujê za pomoc
Pozdrawiam,
Ania
O tomie pierwszym mo¿na przeczytaæ opis ksi±¿ki pod linkiem:
Tom I: http://www.sklepy24.pl/sklep/muzaklub_c … ewicz/3761
O dwóch tomach (I i II) równie¿ na stronie:
Tom I i II: http://www.sklepy24.pl/sklep/muzaklub_c … wicz/24125
Nie wiem czy nak³ad obu ksi±¿ek nie jest ju¿ wyczerpany (?). Jednka¿e nastêpstwem tego bestsellera by³a kolejna ksi±¿ka Andrzeja, bêd±ca ma³ym skrótem obu tomów i prezentowana na forum tutaj:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 4531#p4531
Wszystkie s± znakomicie wydane i ¶wietnie prezentuj± ptaki z bogat± ilustracj± zdjêæ. Interesuj±ce jest tak¿e, ¿e poza podstawowym opisem gatunków - w bardzo ciekawy sposób s± tam ujête opisy zachowania ptaków, ich zwyczaje a nawet pochodzenie nazwy laciñskiej itd.
Jakkolwiek (ze wzglêdu na wielko¶æ i ciê¿ar) nie s± to ksi±¿ki "do noszenia w teren". Tu bardziej mo¿na polegaæ na wydanym ostatnio, ¶wietnym przewodniku Collinsa. Opis produktu tutaj:
http://www.przyrodnicze.pl/ptaki-przewo … 10274.aspx
¿uczek napisał:
Witam serdecznie,
bardzo proszê o krótk± charakterystykê ksi±¿ki A. Kruszewicza "Ptaki Polski" I i II tom
Nie chodzi mi tylko i wy³±cznie o przydatno¶æ tej¿e w rozpoznawaniu i oznaczaniu gatunków, ale przede wszystkim o zwyczaje, etologiê, itp. naszych rodzimych ptaków. Z góry bardzo dziêkujê za pomoc
Pozdrawiam,
Ania
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2012-05-13 19:21:35)
Użytkownik
Bardzo serdecznie dziêkujê pani Evo ! W³a¶nie chodzi³o mi o to, ¿e nie musi to byæ ksi±¿ka do zabierania w teren, ale do "poczytania" w domu lub na dzia³ce. Naprawdê jestem niezmiernie wdziêczna za szybk± odpowied¼ i pomocne linki
Pozdrawiam !
Ania
p.s. oba tomy + p³yta CD z g³osami 99 ptaków dostêpne s± na allegro.
Użytkownik
Chcia³abym w tym miejscu zasygnalizowaæ, ¿e w najnowszym numerze "Tygodnika Powszechnego" (28.08.2022 r.) ukaza³ siê wywiad z Marcinem Krzy¿añskim pt. "Certyfikat od borsuka". Przypomnê tylko, ¿e Marcin Krzy¿añski by³ w 2016 r. uczestnikiem przygodzickiego zlotu "Blisko bocianów", gdzie zaprezentowa³ jeden ze swoich filmów przyrodniczych, a potem snu³ fantastyczn± opowie¶æ, jak powstaj± jego materia³y o przyrodzie. Tym razem pan Marcin opowiada o swoim trzyhektarowym ogrodzie, po³o¿onym w powiecie wadowickim. Ogród ten zosta³ stworzony tak, aby stanowi³ bardzo bogate siedlisko dla dzikich zwierz±t, w³a¶ciwie to zosta³ im oddany we w³adanie. W³a¶ciciel dok³ada wszelkich starañ, aby miejsce to by³o jak najbardziej bioró¿norodne, wrêcz dzikie.
Przy okazji polecam lekturê niedawno wydanej przez Nasz± Ksiêgarniê ksi±¿ki autorstwa £ukasza £uczaja pt. "Dziki ogród". £ukasz £uczaj na przyk³adzie g³ównie swojego ogrodu w Pierwszej Woli dzieli siê cennymi informacjami, jak tworzyæ dzikie ogrody harmonizuj±ce z otoczeniem, z ogromnym akcentem na rodzim± ro¶linno¶æ.
Nie mogê tutaj nie wspomnieæ o "D¿ungli w ogrodzie. O dzikiej przyrodzie wokó³ nas." (Wydawnictwo Marginesy). Dave Goulson w ogromnie interesuj±cy sposób wyja¶nia m.in. jak mo¿emy mieæ wp³yw na najbli¿sze nam otoczenie i nie tylko. Tym, którzy czytali "¯±d³a rz±dz±" i ”£±kê" chyba ju¿ nic nie trzeba dodawaæ.
Wszystkich ww. autorów ³±czy z pewno¶ci± przes³anie, aby zwracaæ uwagê na bioró¿norodno¶æ, a tym samym staraæ siê zachowaæ to, co jest najcenniejsze wokó³ nas.
Ostatnio edytowany przez Monika (2022-08-25 19:53:32)
Strony: 1