Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Witam w wątku o obserwacji naszego gniazda na miesiąc kwiecień 2009
Wątek poświęcony na marzec był krótki, jednakże dla zachowania chronologii - na ten miesiąc powstaje nowy wątek.
Tak jak w ubiegłych sezonach lęgowych, tak i teraz - będziemy opisywać kolejne wydarzenia osobno w każdym miesiącu.
Zapraszam do wspólnych obserwacji naszego gniazda, przypominając przy okazji o notowaniu w postach godziny i dat obserwacji. Ułatwia to bardzo przegląd wydarzeń, jak również i następnemu Forumowiczowi ułatwia wpisanie postu, by nie podawać tej samej obserwacji po raz drugi. Oczywiście przy ważnych wydarzeniach każda (nawet dublowana) obserwacja się liczy.
Warto też przed napisaniem postu zerknąć na wpis naszego poprzednika - to również pomoże i ułatwi kolejny wpis a zarazem dowiemy się, co się działo na gnieździe przed naszą obserwacją.
Zachęcam do przeczytania wpisów z wątku marcowego i mojego ostatniego postu, który zamknął ten wątek:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 810#p12810
Pozdrawiam i życzę wielu miłych wrażeń i obserwacji
Eva Stets
Administrator forum
Użytkownik
Użytkownik
9:01
Teraz gniazdo jest puste.
Poranny bocian powinien był zostawić na gnieździe anons:
POLECIAŁEM SZUKAĆ ŻONY
Administrator
O 7.40 patrzyłem czy nie spotkam go na łąkach koło Przygodzic, ale nie - mógł być gdzieś dalej od szosy.
Sprawdziłem ponownie o 15.50 i w czwartek o 7.10 oraz 15.50 - bez boćków w okolicy
Ale przy tej pogodzie będą lada dzień
Paweł T. Dolata
Zbanowany
01.04.2009.
O 14.36.-widok gniazda bez obecności Bocianów. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2009-04-01 12:48:40)
Użytkownik
2.04.2009r.
Godzina 7.30, 11.42 i 17.25, 20.15 - gniazdo nadal puste.
Ostatnio edytowany przez Wojtek M (2009-04-02 18:14:28)
Witam!
Ponieważ wiem od wielu z Was jak bardzo oczekujecie naszych bocianów a tak się złożyło, że zamykając wątek na marzec dałam tam post z kilkoma informacjami - jak napisałam w pierwszym poście tego wątku: "Zachęcam do przeczytania wpisów z wątku marcowego i mojego ostatniego postu, który zamknął ten wątek: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 810#p12810 "
A przy okazji przypomnę słowa Pawła z kilku postów wyżej: "Ale przy tej pogodzie będą lada dzień "
Tak więc z miłym pozdrowieniem zapraszam do obserwacji gniazda i wypatrywania naszych bocianów.
Eva Stets
PwG OTOP
Użytkownik
3 kwiecień 2009
10:20
Wielce szanowny Panie Bocianie . Kiedy Pan wreszcie do nas przyleci
bo Twoje gniazdo pustkami świeci
A jak mawiają starzy kmiecie tylko bociany przynoszą dzieci.
Czy pomyślałeś co będzie w kraju,
po którym dzieci nie biegają
Użytkownik
Bardzo mnie martwi, że ich jeszcze nie ma, boję się czy im się nie przdarzyło coś złego po drodze? A może wpadły na skarabeusza do Egiptu?
Użytkownik
3 kwietnia 2009 r- godz. 22.44- Gniazdo bocianów nadal puste
Użytkownik
4 kwietnia 2009
6:30
Gniazdo nadal jest puste.
Użytkownik
17:05
Gniazdo puste
"Nikto nie je doma"
Użytkownik
4 kwietnia godzina 20.22 - Gniazdko nadal puściutkie
Użytkownik
Pocieszające informacje od Pawła Dolaty z dziś (4 IV 2009) :
- 2 bociany na polu pod Jankowem Przygodzkim, 2 km na zachód od naszego gniazda z kamerą
- od 2 IV para zajęła gniazdo w Trzcielinach, 2,3 km na południowy zachód od gniazda z kamerą,
http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … all&no=179
a że pogoda u nas piękna, sprzyjająca bocianim wędrówkom, lada dzień zameldują się w Przygodzicach.
Pozdrawiam wraz z Pawłem Dolatą
Ostatnio edytowany przez seba_archeolog (2009-04-04 19:50:25)
Użytkownik
5 kwiecień
6:15
Gniazdo nadal jest puste
14:21
Boćki, boćki gdzie jesteście.
Jak długo można czekać na wasz przylot ?
Użytkownik
5.04.2009 r- Gniazdko nadal puste - godz. 15.12,19.00
Ostatnio edytowany przez Wojtek M (2009-04-05 16:58:55)
Użytkownik
17:10
Z wyjątkiem drobnych złodziejaszków gałązek przez dwa dni żaden bocian nie zaglądał do gniazda.
Użytkownik
6 kwiecień
5:55
Gniazdo jest puste