Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Witam w w±tku o obserwacji naszego gniazda na miesi±c kwiecieñ 2009
W±tek po¶wiêcony na marzec by³ krótki, jednak¿e dla zachowania chronologii - na ten miesi±c powstaje nowy w±tek.
Tak jak w ubieg³ych sezonach lêgowych, tak i teraz - bêdziemy opisywaæ kolejne wydarzenia osobno w ka¿dym miesi±cu.
Zapraszam do wspólnych obserwacji naszego gniazda, przypominaj±c przy okazji o notowaniu w postach godziny i dat obserwacji. U³atwia to bardzo przegl±d wydarzeñ, jak równie¿ i nastêpnemu Forumowiczowi u³atwia wpisanie postu, by nie podawaæ tej samej obserwacji po raz drugi. Oczywi¶cie przy wa¿nych wydarzeniach ka¿da (nawet dublowana) obserwacja siê liczy.
Warto te¿ przed napisaniem postu zerkn±æ na wpis naszego poprzednika - to równie¿ pomo¿e i u³atwi kolejny wpis a zarazem dowiemy siê, co siê dzia³o na gnie¼dzie przed nasz± obserwacj±.
Zachêcam do przeczytania wpisów z w±tku marcowego i mojego ostatniego postu, który zamkn±³ ten w±tek:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 810#p12810
Pozdrawiam i ¿yczê wielu mi³ych wra¿eñ i obserwacji
Eva Stets
Administrator forum
Użytkownik
Użytkownik
9:01
Teraz gniazdo jest puste.
Poranny bocian powinien by³ zostawiæ na gnie¼dzie anons:
POLECIA£EM SZUKAÆ ¯ONY
Administrator
O 7.40 patrzy³em czy nie spotkam go na ³±kach ko³o Przygodzic, ale nie - móg³ byæ gdzie¶ dalej od szosy.
Sprawdzi³em ponownie o 15.50 i w czwartek o 7.10 oraz 15.50 - bez boæków w okolicy
Ale przy tej pogodzie bêd± lada dzieñ
Pawe³ T. Dolata
Zbanowany
01.04.2009.
O 14.36.-widok gniazda bez obecno¶ci Bocianów. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2009-04-01 12:48:40)
Użytkownik
2.04.2009r.
Godzina 7.30, 11.42 i 17.25, 20.15 - gniazdo nadal puste.
Ostatnio edytowany przez Wojtek M (2009-04-02 18:14:28)
Witam!
Poniewa¿ wiem od wielu z Was jak bardzo oczekujecie naszych bocianów a tak siê z³o¿y³o, ¿e zamykaj±c w±tek na marzec da³am tam post z kilkoma informacjami - jak napisa³am w pierwszym po¶cie tego w±tku: "Zachêcam do przeczytania wpisów z w±tku marcowego i mojego ostatniego postu, który zamkn±³ ten w±tek: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 810#p12810 "
A przy okazji przypomnê s³owa Paw³a z kilku postów wy¿ej: "Ale przy tej pogodzie bêd± lada dzieñ "
Tak wiêc z mi³ym pozdrowieniem zapraszam do obserwacji gniazda i wypatrywania naszych bocianów.
Eva Stets
PwG OTOP
Użytkownik
3 kwiecieñ 2009
10:20
Wielce szanowny Panie Bocianie . Kiedy Pan wreszcie do nas przyleci
bo Twoje gniazdo pustkami ¶wieci
A jak mawiaj± starzy kmiecie tylko bociany przynosz± dzieci.
Czy pomy¶la³e¶ co bêdzie w kraju,
po którym dzieci nie biegaj±
Użytkownik
Bardzo mnie martwi, ¿e ich jeszcze nie ma, bojê siê czy im siê nie przdarzy³o co¶ z³ego po drodze? A mo¿e wpad³y na skarabeusza do Egiptu?
Użytkownik
3 kwietnia 2009 r- godz. 22.44- Gniazdo bocianów nadal puste
Użytkownik
4 kwietnia 2009
6:30
Gniazdo nadal jest puste.
Użytkownik
17:05
Gniazdo puste
"Nikto nie je doma"
Użytkownik
4 kwietnia godzina 20.22 - Gniazdko nadal pu¶ciutkie
Użytkownik
Pocieszaj±ce informacje od Paw³a Dolaty z dzi¶ (4 IV 2009) :
- 2 bociany na polu pod Jankowem Przygodzkim, 2 km na zachód od naszego gniazda z kamer±
- od 2 IV para zajê³a gniazdo w Trzcielinach, 2,3 km na po³udniowy zachód od gniazda z kamer±,
http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … all&no=179
a ¿e pogoda u nas piêkna, sprzyjaj±ca bocianim wêdrówkom, lada dzieñ zamelduj± siê w Przygodzicach.
Pozdrawiam wraz z Paw³em Dolat±
Ostatnio edytowany przez seba_archeolog (2009-04-04 19:50:25)
Użytkownik
5 kwiecieñ
6:15
Gniazdo nadal jest puste
14:21
Boæki, boæki gdzie jeste¶cie.
Jak d³ugo mo¿na czekaæ na wasz przylot ?
Użytkownik
5.04.2009 r- Gniazdko nadal puste - godz. 15.12,19.00
Ostatnio edytowany przez Wojtek M (2009-04-05 16:58:55)
Użytkownik
17:10
Z wyj±tkiem drobnych z³odziejaszków ga³±zek przez dwa dni ¿aden bocian nie zagl±da³ do gniazda.
Użytkownik
6 kwiecieñ
5:55
Gniazdo jest puste