Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zgodnie z wcześniejszą obietnicą i corocznym zwyczajem - nadszedł czas aby rozpocząć konkurs na imiona dla naszych piskląt
W tym wątku będziemy podawać propozycje imion dla naszych młodych boćków.
Użytkownik
Proponuję:
blixniaki Jacek i Placek, a ich młodszy brat, imie już ma: Czwartek
Witam!
W uzupełnieniu do mojego pierwszego wpisu chciałabym Państwa prosić, tak jak w poprzednich latach o zapoznanie się z paroma zasadami JAK najlepiej składać propozycje imion dla naszych piskląt:
- podajemy w jednym poście trzy imiona
- propozycję imion wysuwamy tylko raz - prosilibyśmy o uzasadnienie Waszego wyboru
- termin składania Waszych propozycji minie po kilku dniach (będzie podana wcześniej informacja)
- po tym terminie zostanie zrobiona ankieta konkursowa.
- imiona do ankiety konkursowej będą kwalifikowane przez zespół projektu" Blisko bocianów"
- wygrają te imiona, które w ankiecie zdobędą najwięcej Waszych głosów
- Prosimy o postaranie się aby propozycje imion dla piskląt łączyły się z naszymi bocianami, miały jakiś związek z regionem lub z jego historią
Zapraszamy do udziału
Zespół projektu PwG OTOP "Blisko bocianów"
Użytkownik
- Wyrwidąb i Waligóra, uzasadnienie:fragment "Polskich baśni i legend", K.W. Wójcicki wydawnictwo Nowa Era)"rok wydania powiem, jak znajdę"...że się kochali wzajemnie, wyszli na wędrówkę, by obejść świat szeroki."
- Bystrzak, bo już tak funkcjonuje na naszym forum.
Ostatnio edytowany przez magdag (2009-06-10 08:49:34)
Użytkownik
Moje propozycje :
- Bystrzak
- Dolinek
- Baryczek
Dwa ostanie oczywiście od Doliny Baryczy
Ostatnio edytowany przez anowi (2009-06-10 10:19:37)
Administrator
Cieszę się, że wpisujecie jak prosiła Eva uzasadnienia imion, to ułatwi wybór, a może w niepozornym imieniu ukaże drugie, "bocianie" znaczenie :-))
Proponuję byśmy wszyscy przypomnieli sobie imiona z lat poprzednich, by ich nie dublować, również chyba nie mają sensu drobne modyfikacje tych nadanych już imion:
2006 - Przydzio, Dodzio i Adzia
2007 - Kajtek i Kaśka
2008 - Antek, Dolina, Tosia i Wojtek
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Administrator
Co do trzeciego, to "po noszymu", tj. poznańsku, byłoby "Baryczok" :-)), jak specjalnej receptury chleb z piekarni GS w Przygodzicach, pareset metrów od gniazda i tuż przy bocianich żerowiskach. Takie myślenie to chyba efekt braku śniadania od rana :-))
anowi napisał:
Moje propozycje :
- Bystrzak
- Dolinek
- Baryczek
Dwa ostanie oczywiście od Doliny Baryczy
Użytkownik
OTO MOJA PROPOZYCJA :
AMOREK
BIALEK
CICONKA
SERDECZNIE POZDRAWIAM MAJKA
Użytkownik
No cóż, samo sie prosi, było sie nie lęgnąć jeden po drugim...
Oczywiście, że JACEK i PLACEK! Przyłączam się do propozycji powyżej i ponizej.
i CZWARTEK (juz sie nazywa, to po co kombinować)
Myślę, że było z nimi tyle emocji, że imiona powinny mieć jak najprostsze.
Ostatnio edytowany przez kawia (2009-06-10 12:21:23)
Użytkownik
Nie mam swojej propozycji, ale popieram i podpisuję się pod postem Mago, czyli:
bliżniaki - Jacek i Placek - i bez domysłów proszę
Czwartek - to imię zostało nadane w smutnych okolicznościach, kiedy żegnaliśmy "Trzeciego" i zachowajmy je.
Moderator
ZOSKA - jezeli jedno z wyklutych 15 maja to dziewczyna , to sama sobie takie przyniosla;
MAJKA - gdyby drugie to tez dziewczyna;
CZWARTEK - dla najmlodszego; popieram uzasadnienie podane prowyzej przez anubis60 ("Bystrzak" tez swietne, ale niepolskojezyczni
podgladacze moga miec problem z odczytaniem )
Ostatnio edytowany przez AnkazReading (2009-06-11 09:38:42)
Użytkownik
Ja proponuje:
Barka - ulubiona piesń naszego kochanego Jana Pawła II a poza tym Dolina Baryczy
Czwartek - proponuję bo sie już przyjęło
Zosia - argumentacja jak wyżej
Użytkownik
ZOSIA - argumentacja jak wyżej - sama sobie to imię wybrała;
ANTON - piękna miejscowość Antonin;
MILUŚ - od Milicza - rowniez miejscowosci w Dolinie Baryczy
Użytkownik
Zosia - wiadomo, pierwsza w Zofii nas przywitala
Maksym - bo tez w Zofii ale i Maksyma
Czwartek - bo po co zmieniac
Użytkownik
Wprawdzie była mowa, żeby nie przypisywać bocianom ludzkich zachowań, ale i tak to robimy, więc moja propozycja i uzasadnienie brzmią tak:
bliźniaki to panienki - spokojniejsze, czasem nawet trochę gapowate - dla nich imiona BASIA i BARKA
najmłodszy, to oczywiście ich utrapienie - młodszy braciszek - wiercipięta, wszędzie się wepchnie, wyrwie smaczny kąsek - dla niego imię BYSTRZAK
Ostatnio edytowany przez paniusia (2009-06-10 17:12:24)
Użytkownik
proponuję imiona dla bocianków: KLEKOTEK, BARYŁKA, SMYK
Użytkownik
Ja proponuję:
Dla bliźniąt Nuki i Nusia (o ile to on i ona) (te imiona są orginalne i zapewniam że jeszcze żaden bocian się tak nie nazywał)
A dla najmłodszego Czwartek (ponieważ to już ustalone)
Użytkownik
ornitolog92 napisał:
Ja proponuję tak:
Eva i Paweł - ponieważ są to osoby które według mnie najwięcej włożyły w ten projekt. Paweł - pomysłodawca, organizator. Natomiast Eva, ponieważ utrzymuje nasze forum w ładzie od kilku lat i zajmuje jej to kilka godzin dziennie. Warto by w ten sposób docenić ich ogrom pracy i gdyby nie Oni nie mielibyśmy dla kogo tych imion wybierać xD, a trzeci bocian - Czwartek tak jak już teraz go nazywamy
pozdrawiam
Wojtek Kaźmierczak
PwG OTOP
Ornitolog92 wyraził nasze myśli i podziękowania. Jestem mu wdzięczna i zmieniam zdanie. Gdyby nie
Eva i
Paweł
nie byłoby radości każdego dnia o poranku, kiedy budzą nas bociany i wieczorem, kiedy zasypiamy po trudach dnia. Uważam, że powinniśmy uhonorowć pracę animatorów naszej radości.
A młodszy braciszek?
Damka_Pik napisał:
Popieram dwa z imion (dla bliźniaków) wymienianych we wcześniejszych propozycjach, a także ich uzasadnienie - tj.:
Paweł i Eva
Idąc podobnym trybem rozumowania (jeśli chodzi o uzasadnienie wyboru), ponieważ niemałe zasługi w tegorocznym sezonie odnieśli – jak wszyscy wiemy – Strażacy, dlatego najmłodszego bocianka proponuję nazwać zdrobnieniem imienia ich patrona, czyli:
Florek
W ten sposób wszystkie bocianki miałyby imiona "z tej samej bajki".
PS: Bystrzak za bardzo „trzeszczy”, a Czwartek był dobrym imieniem tymczasowym, ale teraz nadszedł czas na „prawdziwe” imię, dorównujące dwóm pozostałym; poza tym kojarzy się raczej z dniem tygodnia, z którym maluch nie ma żadnego związku (jeśli już, to raczej Czwartak).
Damka_Pik uporządkowała postaci z naszej bajki. Oczywiście
Florek
W książce "Wpływ imienia na życie" czytam na ostateczne usprawiedliwienie, że Bystrzak ma cechy Floriana:
Osobowość: Ten, co podtrzymuje świat
Cechy charakteru: Uczuciowość - Moralność - Zrowie - Wola
Psychika: Cechuje go niepokój, który znajduje możliwość rozładowania jedynie w działaniu
Wola: Bardzo silna, granicząca z uporem
Towarzyskość: Lubią w gronie rodziny czy przyjaciół snuć marzenia o przyszłym świecie, gdzie zapanuje miłość i sprawiedliwość....
Ostatnio edytowany przez awoj (2009-06-14 10:54:35)
Użytkownik
Po zapoznaniu się z historią Przygodzic (portal informacyjny gminy, historia - Dorota Radziszewska) moja propozycja to:
Magnat
Ordynat
Dziedziczka