Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zgodnie z wcze¶niejsz± obietnic± i corocznym zwyczajem - nadszed³ czas aby rozpocz±æ konkurs na imiona dla naszych piskl±t
W tym w±tku bêdziemy podawaæ propozycje imion dla naszych m³odych boæków.
Użytkownik
Proponujê:
blixniaki Jacek i Placek, a ich m³odszy brat, imie ju¿ ma: Czwartek
Witam!
W uzupe³nieniu do mojego pierwszego wpisu chcia³abym Pañstwa prosiæ, tak jak w poprzednich latach o zapoznanie siê z paroma zasadami JAK najlepiej sk³adaæ propozycje imion dla naszych piskl±t:
- podajemy w jednym po¶cie trzy imiona
- propozycjê imion wysuwamy tylko raz - prosiliby¶my o uzasadnienie Waszego wyboru
- termin sk³adania Waszych propozycji minie po kilku dniach (bêdzie podana wcze¶niej informacja)
- po tym terminie zostanie zrobiona ankieta konkursowa.
- imiona do ankiety konkursowej bêd± kwalifikowane przez zespó³ projektu" Blisko bocianów"
- wygraj± te imiona, które w ankiecie zdobêd± najwiêcej Waszych g³osów
- Prosimy o postaranie siê aby propozycje imion dla piskl±t ³±czy³y siê z naszymi bocianami, mia³y jaki¶ zwi±zek z regionem lub z jego histori±
Zapraszamy do udzia³u
Zespó³ projektu PwG OTOP "Blisko bocianów"
Użytkownik
- Wyrwid±b i Waligóra, uzasadnienie:fragment "Polskich ba¶ni i legend", K.W. Wójcicki wydawnictwo Nowa Era)"rok wydania powiem, jak znajdê"...¿e siê kochali wzajemnie, wyszli na wêdrówkê, by obej¶æ ¶wiat szeroki."
- Bystrzak, bo ju¿ tak funkcjonuje na naszym forum.
Ostatnio edytowany przez magdag (2009-06-10 08:49:34)
Użytkownik
Moje propozycje :
- Bystrzak
- Dolinek
- Baryczek
Dwa ostanie oczywi¶cie od Doliny Baryczy
Ostatnio edytowany przez anowi (2009-06-10 10:19:37)
Administrator
Cieszê siê, ¿e wpisujecie jak prosi³a Eva uzasadnienia imion, to u³atwi wybór, a mo¿e w niepozornym imieniu uka¿e drugie, "bocianie" znaczenie :-))
Proponujê by¶my wszyscy przypomnieli sobie imiona z lat poprzednich, by ich nie dublowaæ, równie¿ chyba nie maj± sensu drobne modyfikacje tych nadanych ju¿ imion:
2006 - Przydzio, Dodzio i Adzia
2007 - Kajtek i Ka¶ka
2008 - Antek, Dolina, Tosia i Wojtek
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Administrator
Co do trzeciego, to "po noszymu", tj. poznañsku, by³oby "Baryczok" :-)), jak specjalnej receptury chleb z piekarni GS w Przygodzicach, pareset metrów od gniazda i tu¿ przy bocianich ¿erowiskach. Takie my¶lenie to chyba efekt braku ¶niadania od rana :-))
anowi napisał:
Moje propozycje :
- Bystrzak
- Dolinek
- Baryczek
Dwa ostanie oczywi¶cie od Doliny Baryczy
Użytkownik
OTO MOJA PROPOZYCJA :
AMOREK
BIALEK
CICONKA
SERDECZNIE POZDRAWIAM MAJKA
Użytkownik
No có¿, samo sie prosi, by³o sie nie lêgn±æ jeden po drugim...
Oczywi¶cie, ¿e JACEK i PLACEK! Przy³±czam siê do propozycji powy¿ej i ponizej.
i CZWARTEK (juz sie nazywa, to po co kombinowaæ)
My¶lê, ¿e by³o z nimi tyle emocji, ¿e imiona powinny mieæ jak najprostsze.
Ostatnio edytowany przez kawia (2009-06-10 12:21:23)
Użytkownik
Nie mam swojej propozycji, ale popieram i podpisujê siê pod postem Mago, czyli:
bli¿niaki - Jacek i Placek - i bez domys³ów proszê
Czwartek - to imiê zosta³o nadane w smutnych okoliczno¶ciach, kiedy ¿egnali¶my "Trzeciego" i zachowajmy je.
Moderator
ZOSKA - jezeli jedno z wyklutych 15 maja to dziewczyna , to sama sobie takie przyniosla;
MAJKA - gdyby drugie to tez dziewczyna;
CZWARTEK - dla najmlodszego; popieram uzasadnienie podane prowyzej przez anubis60 ("Bystrzak" tez swietne, ale niepolskojezyczni
podgladacze moga miec problem z odczytaniem )
Ostatnio edytowany przez AnkazReading (2009-06-11 09:38:42)
Użytkownik
Ja proponuje:
Barka - ulubiona piesñ naszego kochanego Jana Paw³a II a poza tym Dolina Baryczy
Czwartek - proponujê bo sie ju¿ przyjê³o
Zosia - argumentacja jak wy¿ej
Użytkownik
ZOSIA - argumentacja jak wy¿ej - sama sobie to imiê wybra³a;
ANTON - piêkna miejscowo¶æ Antonin;
MILU¦ - od Milicza - rowniez miejscowosci w Dolinie Baryczy
Użytkownik
Zosia - wiadomo, pierwsza w Zofii nas przywitala
Maksym - bo tez w Zofii ale i Maksyma
Czwartek - bo po co zmieniac
Użytkownik
Wprawdzie by³a mowa, ¿eby nie przypisywaæ bocianom ludzkich zachowañ, ale i tak to robimy, wiêc moja propozycja i uzasadnienie brzmi± tak:
bli¼niaki to panienki - spokojniejsze, czasem nawet trochê gapowate - dla nich imiona BASIA i BARKA
najm³odszy, to oczywi¶cie ich utrapienie - m³odszy braciszek - wiercipiêta, wszêdzie siê wepchnie, wyrwie smaczny k±sek - dla niego imiê BYSTRZAK
Ostatnio edytowany przez paniusia (2009-06-10 17:12:24)
Użytkownik
proponujê imiona dla bocianków: KLEKOTEK, BARY£KA, SMYK
Użytkownik
Ja proponujê:
Dla bli¼ni±t Nuki i Nusia (o ile to on i ona) (te imiona s± orginalne i zapewniam ¿e jeszcze ¿aden bocian siê tak nie nazywa³)
A dla najm³odszego Czwartek (poniewa¿ to ju¿ ustalone)
Użytkownik
ornitolog92 napisał:
Ja proponujê tak:
Eva i Pawe³ - poniewa¿ s± to osoby które wed³ug mnie najwiêcej w³o¿y³y w ten projekt. Pawe³ - pomys³odawca, organizator. Natomiast Eva, poniewa¿ utrzymuje nasze forum w ³adzie od kilku lat i zajmuje jej to kilka godzin dziennie. Warto by w ten sposób doceniæ ich ogrom pracy i gdyby nie Oni nie mieliby¶my dla kogo tych imion wybieraæ xD, a trzeci bocian - Czwartek tak jak ju¿ teraz go nazywamy
pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOP
Ornitolog92 wyrazi³ nasze my¶li i podziêkowania. Jestem mu wdziêczna i zmieniam zdanie. Gdyby nie
Eva i
Pawe³
nie by³oby rado¶ci ka¿dego dnia o poranku, kiedy budz± nas bociany i wieczorem, kiedy zasypiamy po trudach dnia. Uwa¿am, ¿e powinni¶my uhonorowæ pracê animatorów naszej rado¶ci.
A m³odszy braciszek?
Damka_Pik napisał:
Popieram dwa z imion (dla bli¼niaków) wymienianych we wcze¶niejszych propozycjach, a tak¿e ich uzasadnienie - tj.:
Pawe³ i Eva
Id±c podobnym trybem rozumowania (je¶li chodzi o uzasadnienie wyboru), poniewa¿ niema³e zas³ugi w tegorocznym sezonie odnie¶li – jak wszyscy wiemy – Stra¿acy, dlatego najm³odszego bocianka proponujê nazwaæ zdrobnieniem imienia ich patrona, czyli:
Florek
W ten sposób wszystkie bocianki mia³yby imiona "z tej samej bajki".
PS: Bystrzak za bardzo „trzeszczy”, a Czwartek by³ dobrym imieniem tymczasowym, ale teraz nadszed³ czas na „prawdziwe” imiê, dorównuj±ce dwóm pozosta³ym; poza tym kojarzy siê raczej z dniem tygodnia, z którym maluch nie ma ¿adnego zwi±zku (je¶li ju¿, to raczej Czwartak).
Damka_Pik uporz±dkowa³a postaci z naszej bajki. Oczywi¶cie
Florek
W ksi±¿ce "Wp³yw imienia na ¿ycie" czytam na ostateczne usprawiedliwienie, ¿e Bystrzak ma cechy Floriana:
Osobowo¶æ: Ten, co podtrzymuje ¶wiat
Cechy charakteru: Uczuciowo¶æ - Moralno¶æ - Zrowie - Wola
Psychika: Cechuje go niepokój, który znajduje mo¿liwo¶æ roz³adowania jedynie w dzia³aniu
Wola: Bardzo silna, granicz±ca z uporem
Towarzysko¶æ: Lubi± w gronie rodziny czy przyjació³ snuæ marzenia o przysz³ym ¶wiecie, gdzie zapanuje mi³o¶æ i sprawiedliwo¶æ....
Ostatnio edytowany przez awoj (2009-06-14 10:54:35)
Użytkownik
Po zapoznaniu siê z histori± Przygodzic (portal informacyjny gminy, historia - Dorota Radziszewska) moja propozycja to:
Magnat
Ordynat
Dziedziczka