Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zagraniczne bocianie gniazda w okresie jesienno-zimowym (2009/2010)
Tak jak w poprzednich sezonach, tak i teraz powstaje nowy w±tek, który w miarê czasu i chêci po¶wiêcimy na obserwacje zagranicznych bocianich gniazd, na których byæ mo¿e uda siê zobaczyæ jesienne lub zimowe bociany.
Zachêcam do przeczytania mojego ostatniego postu z zagranicznych bocianich gniazd na sezon lêgowy 2009 (http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 268#p20268) i zapraszam do...jesiennych obserwacji bocianów .
Jak mo¿na zobaczyæ po wpisach z ubieg³ych lat zawsze jesieni± i zim± jaki¶ bocian siê trafi i te obserwacje s± tak¿e bardzo ciekawe, aby odnotowaæ zachowanie ptaków na gnie¼dzie (o wizytach innych ptaków w bocianich gniazdach podajemy info w osobnym w±tku).
Dla przypomnienia podajê linki do stron, na których mo¿na znale¼æ wejæcie na wiele kamer zagranicznych:
1 - niemiecka strona: http://storchencam.eu/index.html
2 - polska strona: http://www.bocianyonline.pl/kamery.html
(zarazem zachêcam do zerkniêcia na przekazy z innych ptaków, jakie s± podane w osobnym temacie, jak równie¿ i do innych, stale aktualnych tematów na naszym forum)
¿yczê mi³ych obserwacji tak¿e w okresie jesieni
Eva Stets
Administrator forum
Użytkownik
Użytkownik
26 IX 2009 - Bornehim-3
13:31 - 14:15 - na gnie¼dzie w B-3 najprawdopodobniej ten sam bociek, co i trzy dni temu - mo¿na zobaczyæ dwie jasne obr±czki (czyt. tak¿e post Damka_Pik z 23 wrze¶nia).
14:17 - odlecia³
(nie wiem, czy bocian by³ na gnie¼dzie wcze¶niej - wy¿ej poda³am godziny moich obserwacj)
Zbanowany
27.09.2009. Krótki przegl±d.
Hochstadt - godz.12.16. para bocianów na gniezdzie.(f.1.).
Carnay - godz.12.22.tu jeden bocian na gniezdzie.
Lindheim - 12.31.tu tak¿e przebywa³ jeden bocian na gnie¿dzie.
Biberach - Baden-12.33.para bocianów przebywa³a na gnie¿dzie.(.2.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2009-09-27 10:51:41)
Użytkownik
29 wrze¶nia 2009 r.
Zrobi³am dzi¶ rajd ogólnoeuropejski przez czynne bocianie kamery. Boæki zasta³am tylko w tych dwóch gniazdach:
Lindheim
W tym gnie¼dzie w godz. 17:44 - 17:51 widzia³am bociani± paê: obserwacja jest utrudniona, bo kamera jest... albo zanieczyszczona odchodami bocianów, albo mocno zapajêczona. Raczej chyba to drugie. Sta³y sobie i ogl±da³y z góry okolicê.
Höchstadt
Tutaj zasta³am samotnego bociana (g. 17:06), który najpierw parê minut sta³, potem przysiad³ na kolankach (g. 17:11), a chwilê potem siê po³o¿y³; gdy go opuszcza³am (g.17:51) trwa³ ju¿ d³ugo w tej pozycji.
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2009-09-30 06:57:20)
Dzisiaj 30.09.09. godz. 13:57 na gnie¼dzie Bornheim-3 znów pojawi³ siê obr±czkowany bocian. Z pewno¶ci± ten sam, którego wcze¶niej obserwowa³y Damka_Pik i Eva Stets.
Obserwacja Damki bardzo mnie zaintrygowa³a. Zwróci³em siê wiêc do Bocianiego Centrum (Storchenzentrum) w Bornheim z pro¶b± o informacjê o tym ptaku. Okazuje siê, ¿e obserwowany przez nas obr±czkowany bocian wyklu³ siê w 1995 r. w Strasburgu (Francja). Od trzech lat gnie¼dzi siê bez sukcesu w Bornheim (gniazdo na budynku transformatora) i ka¿dej zimy jest obserwowany w okolicy. Zapewne wiêc jeszcze nie raz pojawi siê "na wizji"
Pani Christiane Hilsendegen ze Storchenzentrum Bornheim bardzo dziêkujê za informacjê
Użytkownik
30 wrze¶nia 2009 r.
Dzi¶ po¶wiêci³am dwie nocne godziny na pozagl±danie do gniazd bocianów. W trzech gniazdach znalaz³am ptaki:
fot. 1 - gniazdo w Isny (tu mi trzeba wierzyæ na s³owo, ¿e to jest "to" gniazdo, bo napisy na monitorze s± niestety czarne), mimo braku poczerwieni, a mo¿e jej kiepskiego zasiêgu widaæ wyra¼nie dwa bociany;
fot. 2 - gniazdo w Biberach , stoi sobie pos±gowo tak¿e para bocianów;
fot. 3 i 4 - gniazdo w Höchstadt w którym wczoraj by³ jeden bocian, dzi¶ nocuje para bocianów; ujêcia z kamery w tym mie¶cie s± (dla mnie) wyj±tkowo piêkne;
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2009-09-30 20:14:49)
Użytkownik
Użytkownik
01 pa¼dziernika 2009 r.
Od momentu kiedy zosta³ zamkniêty w±tek bocianich zagranicznych gniazd letnich, ¿al mi by³o ¿e gniazdo w czeskim Makovie nigdzie jako¶ nie pasuje. A dzi¶ dosz³am do wniosku, ¿e skoro prawowici w³a¶ciciele tego gniazda tu s±, to pasuje ono jak ula³ do w±tku jesiennego. Zw³aszcza ¿e jest ono na polecanej prze Evê stronie www:
http://storchencam.eu/index.html
Wiêc wesz³am tu, bo przez pó³ dnia z³apa³am kilka ³adnych ujêæ, no i widzê, ¿e Ayla dosz³a do tego samego wniosku trochê wcze¶niej.
Rzuci³o mi siê w oczy, ¿e platforma gniazdowa zosta³ wy¶cielona suchymi trzcinami i ptaszki dobrze siê na niej czuj±. Ale wszystkie oprócz boæków bia³ych (ostatnio nie uda³o mi siê trafiæ, ¿eby je na niej zobaczyæ).
Wiêc kilka zdjêæ:
f. 1: bocianicha i bocian na wybiegu; w tle po lewej stronie widaæ czaplê (siw±?);
f. 2: pokazany ju¿ przez Aylê bocian czarny szarogêsi siê w gniazdku biatych krewniaków; jest tu te¿ gêgawa, s± nasi
gospodarze, a daleko w tle czapla;
f. 3: na pierwszym planie, w prawym dolny rogu widaæ czubek g³owy boæka czarnego, dalej dwie gêsi, za nimi blisko
siê trzymaj±cy biali gospodarze i najdalej po lewej stronie czapla;
f. 4: to zdjêcie nadaje siê, byæ mo¿e, do w±tku innych ptaków w bocianich gniazdach. Ale ta czapla tak rzadko
podchodzi blisko do kamery (zagl±daj±c tu czêsto przez ostatnich parê tygodni, pierwszy raz j± tu widzê), ¿e
uzna³am, i¿ poka¿ê to zdjêcie tu!
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2009-10-01 14:12:49)
Kilka s³ów wyja¶nienia:
1 - wspomniana strona jest "polecana" przeze mnie z racji, ¿e pod wskazanym adresem znajduj± siê wej¶cia na wszystkie mo¿liwe bocianie gniazda
2 - w±tek obserwacji w okresie letnim zosta³ zamkniêty dlatego, ¿e zakoñczy³o siê lato i tym samym skoñczy³ siê sezon lêgowy
3 - ten w±tek (jak co roku) zosta³ utworzony na jesienno-zimowe obserwacje gniazd, gdzie byæ mo¿e bêd± siê pojawiaæ bociany w okresie jesienno-zimowym, jak np w gnie¼dzie w Bornheim-3 (czyt. posty wy¿ej)
4 - niew±tpliwie obserwacje gniazda w Makovie mog± byæ ciekawe (np w okresie lêgowym), jednak¿e jasne jest, ¿e w O¶rodku Rehabilitacji dla ptaków zawsze bêd± jakie¶ ptaki
5 - obserwowane z przekazu w Makovie ptaki z konieczno¶ci ¿yj± w niewoli a ten temat dotyczy obserwacji i ¿ycia bocianów w naturze
6 - pisa³am ju¿ wcze¶niej na ten temat, zamykaj±c w±tek letnich obserwacji (link do mojego wpisu znajduje siê tak¿e w pierwszym po¶cie tego tematu)
Pozdrawiam i liczê na zrozumienie
Eva Stets
Barbarka napisał:
01 pa¼dziernika 2009 r.
Od momentu kiedy zosta³ zamkniêty w±tek bocianich zagranicznych gniazd letnich, ¿al mi by³o ¿e gniazdo w czeskim Makovie nigdzie jako¶ nie pasuje. A dzi¶ dosz³am do wniosku, ¿e skoro prawowici w³a¶ciciele tego gniazda tu s±, to pasuje ono jak ula³ do w±tku jesiennego. Zw³aszcza ¿e jest ono na polecanej prze Evê stronie www:
http://storchencam.eu/index.html
Użytkownik
Użytkownik
4 pa¼dziernika 2009
Od kilku dni kamera w Mannheim pokazywa³a drzewa zamiast gniazda. Dzisiaj rano okaza³o siê, ¿e znów mo¿na podziwiaæ Manfreda i Manuelê (1).
Gniazdo w Adelsdorf odwiedzi³ jeden bocian (2).
Zbanowany
04.10.2009. Krótki przeglad gniazd.
Isny-(f.1.).o godz. 11.10.ju¿ by³ jeden. Biberach-Baden-(f.2.).Po zrobieniu foto ju¿ ich nie by³o. Hochstadt-(f.3.).o godz.11.11.by³ jeden bo przed paroma minutami odlecia³ jeden bocian. Bornheim 3-(f.4.).do godz.11.parê przebywa³ jeden bocian z obr±czkami i odlecia³. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2009-10-04 09:21:09)
Użytkownik
7 pa¼dziernika 2009
Dzisiaj wieczorem mo¿na by³o zobaczyæ w Biberach-Baden jednego bociana (1), a pary bocianów w Höchstadt (2) i Volkertshausen (3).
Jeden bocian z francuskiego Cernay zawieruszy³ siê gdzie¶ piêæ dni temu, dzi¶ wróci³, w gnie¼dzie s± teraz dwa boæki (4).
Użytkownik