Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
16 kwietnia 2010
Jest bocian w Diedorf! Ostatni - nie do koñca udany - lêg w tym gnie¼dzie by³ w 2008 roku. Na szczê¶cie uda³o siê uratowaæ pisklêta. Pisa³am o tym w pa¼dzierniku ubieg³ego roku http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 467#p20467 W 2009 roku bociany omija³y to gniazdo. Od kilku dni nie zagl±dam na tê stronê, nie wiem wiêc, kiedy bocian przylecia³ i czy jest para, czy tylko jeden. Od kilkunastu minut bocian le¿y, wiêc mo¿e s± ju¿ jaja, zobaczymy.
Moderator
Moderator
Użytkownik
W Bornheim 3 - Cztery pisklaki, karmione przez rodziców.
Ostatnio edytowany przez Lolek (2010-04-23 18:07:27)
Użytkownik
24 kwietnia 2010 r.
Justyna napisał:
9.04.2010r.
Dopiero dzisiaj uda³o mi siê zobaczyæ, ¿e w Bornheim 3 jest piêæ jaj, wcze¶niej boæki nie chcia³y wspó³pracowaæ.
http://img46.imageshack.us/img46/618/13924712.th.jpg
A ja widzia³am dzi¶ ju¿ 5 piskl±t:
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2010-04-24 17:46:11)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
28 kwietnia 2010 r.
Na niemieckim, bocianim portalu jest nowe gniazdo w Hiszpanii:
http://www.ustream.tv/channel/stork-family-live
Przekaz nie nosi jakiej¶ szczegó³owej nazwy. Realizowany jest identycznie, jak przekaz z gniazda kolibra w Kalifornii i jest ewidentnie zrobiony dla Amerykanów (czat!). Przy okazji i my popatrzymy...
Gniazdo mie¶ci siê na dachu hotelu Castillo de Ayud w miejscowo¶ci Calatayud, w regionie Aragonia, prowincja Saragossa. Stella i Ayud - bo tak nazwano bociany - wysiaduj± 5 jaj... w cêtki! Widaæ miejskie ¶rodowisko nie bardzo s³u¿y im "czysto¶ci±". No ale skoro bociany urz±dzi³y tu sobie siedzibê, to znaczy, ¿e mo ono swoje plusy.
A oto fotka (1) z 5-cioma jajami:
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2010-04-29 07:32:48)
Użytkownik
Moderator
Użytkownik
30.04.2010r.
W Hochstadt te¿ ju¿ s± pisklaki, ale ile to trudno powiedzieæ. Tak na pierwszy rzut oka to wydaje mi siê, ¿e s± dwa.
Najwiêksze pisklaki s± w Portugalii. W gnie¼dzie Renaty s± chyba trzy, a u Zacariasza cztery, trzy s± do¶æ spore, a czwarty du¿o mniejszy, ale mo¿e sobie poradzi.
3 maja 2010
Pierwszy raz w tym sezonie widzia³am dzisiaj bociany w Forchheim. Przylecia³y oko³o 13:30 i spêdzi³y na gnie¼dzie prawie trzy kwadranse. Trochê porz±dkowa³y gniazdo, potem czy¶ci³y sobie pióra, w koñcu odlecia³y. Mo¿e jeszcze wróc±.
Użytkownik
05 maja 2010 r., Calatayud w Hiszpanii.
Gdy by³am tu ostatni (zarazem pierwszy) raz, w gnie¼dzie by³o 5 jaj. Dzi¶ s± 3 pisklêta i dwa jaja, trudno powiedzieæ na jakim etapie wykluwania piskl±t. Trafi³am akurat na zmianê partnerów na gnie¼dzie (1) i karmienie trójki maluszków (2).
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2010-05-05 19:06:12)
8 maja 2010
Uda³o mi siê dzisiaj zobaczyæ pisklêta w czterech niemieckich gniazdach. Piêæ piskl±t by³o w Bornheim-3 (1) , równie¿ piêæ w Höchstadt (2). W Zeiskam s± trzy pisklêta (3(. Wydaje mi siê, ¿e równie¿ w Sexau s± trzy (4), ale tego nie jestem pewna.