Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
28.04. 2010
19:41. - samiczka napina tu³ów, ogon uniesiony maksymalnie do góry ( fot.1 )
19:42. - bocianica podnosi minimalnie kuper i jest drugie jajo ! (fot.2 ) Teraz trzeba czekaæ a¿ je poka¿e
19:58. - wstaje i teraz ju¿ widaæ dwa jaja, samiec podchodzi i przejmuje opiekê nad jajem
Ostatnio edytowany przez iganka (2010-04-28 18:15:40)
Użytkownik
Aaaa!! Jakiego ja mam pecha!! Zagada³am siê z kole¿ank± i nie zobaczy³am jak samica sk³ada jajo ;(
Mo¿e bêdzie trzecie ? Mam nadziejê
Użytkownik
bardzo chcialam zrobiæ zdjêcie ale nie dajê rady a szkoda
Gratulujemy boækom w Trzciance drugiego jaja .
Trzecie jajo powinno byæ po oko³o 46-50 godzinach od pojawienia siê drugiego jaja.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
Cy$$ napisał:
Aaaa!! Jakiego ja mam pecha!! Zagada³am siê z kole¿ank± i nie zobaczy³am jak samica sk³ada jajo ;(
Mo¿e bêdzie trzecie ? Mam nadziejê
Instrukcje jak robiæ i wklejaæ zdjêcia w postach s± w osobnym w±tku, w temacie forum pt "Informacje nt dzia³ania forum" (kategoria "Pomoc")
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
olik napisał:
bardzo chcialam zrobiæ zdjêcie ale nie dajê rady a szkoda
Moderator
Witajcie!
Jestem pod wra¿eniem Waszych szczegó³owych obserwacji! Szczególnie dziêkujê u¿ytkownikom, którzy zrelacjonowali moment pojawienia siê drugiego jaja w gnie¼dzie (byli to: olik, magdag, Renia oraz iganka).
Na koniec jeszcze gor±ca pro¶ba - proszê wszystkich forumowiczów, którzy tego nie robi± o podawanie w swoich postach godziny dokonania obserwacji!
Pozdrawiam,
Marek Malu¶kiewicz
Użytkownik
29.04.2010
godz. 8:03 nie mam obrazu z kamerki mo¿e chwilowo
godz. 11:52 Bocianica wysiaduje, ale w gnie¼dzie pojawi³y siê jakie¶ ¶mieci, oby nie stworzy³y zagro¿enia naszym boækom.
Ostatnio edytowany przez olik (2010-04-29 09:57:29)
Użytkownik
20:20 kopulacja. Byæ mo¿e kolejna bo nie mog³am dzi¶ d³ugo obserwowaæ boæków
Użytkownik
Użytkownik
29 kwietnia 2010
20:59 kontrola jajek. Trwa³a nieca³± minutê. Zmiany w wysiadywaniu nie by³o
21:11 Sprawdzanie jaj i zmiana w wysiadywaniu. Zmiennik dwa razy wstawa³ nim na dobre siê usadowi³. Widocznie by³o mu niewygodnie, bo po ka¿dym wstaniu zmienia³ u³o¿enie jaj.
Ostatnio edytowany przez magdag (2010-04-29 19:51:18)
Użytkownik
Wed³ug danych ze statystyki i kilkuletnich obserwacji z naszego gniazda w Przygodzicach, mo¿na wnioskowaæ, ¿e trzecie jajo w Trzciance siê pojawi dzi¶ pod wieczór (mniej-wiêcej po 46-50 godzinach od z³o¿enia drugiego jaja).
Dla porównania mo¿na zerkn±c do tematu o zniesieniach u nas pt "Jajka - napisz je¶li widzisz". Z zasady w ka¿dym ostatnim moim po¶cie jest dok³adne podsumowanie ka¿dego zniesienia. W±tki s± zamkniête, ale mo¿na je czytaæ, zapraszam .
Link bezpo¶redni: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewforum.php?id=3
Tegroczne podsumowanie wszystkich zniesieñ w Przygodzcach tak¿e w temacie pt "O projekcie": http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 094#p23094
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
olik napisał:
30.04.2010
... Dzisiaj mo¿e pojawi siê trzecie jajeczko. Czekamy.
Użytkownik
Moderator
BARDZO WA¯NA INFORMACJA:
Zmianie uleg³ adres strony internetowej, z dostêpem do podgl±du z bocianiego gniazda w Trzciance.
Zapraszamy na stronê: http://www.salamandra.org.pl/bocianonline.html
Za utrudnienia przepraszamy!
Pozdrawiam,
Marek Malu¶kiewicz
Użytkownik
Moderator
30.04. 2010
19:20. - trzecie jajo ju¿ jest
19:34.- ods³ona trzech jaj
Z³o¿enie jaja poprzedza³o takie samo zachowanie samiczki jak przy sk³adaniu pierwszego i drugiego jaja:
19:11. - samiczka przygotowuje siê do z³o¿enia jaja, wstaje co chwilê, kr±¿y wokó³ jaj w gnie¼dzie
19:17.- ma³a "przepychanka" samiczka nie dopuszcza samca do do³ka z jajkami
19:18 - zaczyna siê sk³adanie jaja
19:20 - samiczka unosi ogon, podnosi siê minimalnie na ³apach i nastêpuje moment zniesienia jaja (fot.1,2)
19:34- samiec zachêca samiczkê do wstania i bocianiczka pokazuje trzy jajka
Ostatnio edytowany przez iganka (2010-04-30 17:52:20)
Użytkownik
Moderator
Naszym Forumowiczkom nale¿± siê wyrazy uznania - Olik i Iganka doskonale zrelacjonowa³y pojawienie siê trzeciego jaja w gnie¼dzie!
Pozdrawiam,
Marek Malu¶kiewicz
Użytkownik