Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
28.04. 2010
19:41. - samiczka napina tułów, ogon uniesiony maksymalnie do góry ( fot.1 )
19:42. - bocianica podnosi minimalnie kuper i jest drugie jajo ! (fot.2 ) Teraz trzeba czekać aż je pokaże
19:58. - wstaje i teraz już widać dwa jaja, samiec podchodzi i przejmuje opiekę nad jajem
Ostatnio edytowany przez iganka (2010-04-28 18:15:40)
Użytkownik
Aaaa!! Jakiego ja mam pecha!! Zagadałam się z koleżanką i nie zobaczyłam jak samica składa jajo ;(
Może będzie trzecie ? Mam nadzieję
Użytkownik
bardzo chcialam zrobić zdjęcie ale nie daję rady a szkoda
Gratulujemy boćkom w Trzciance drugiego jaja .
Trzecie jajo powinno być po około 46-50 godzinach od pojawienia się drugiego jaja.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
Cy$$ napisał:
Aaaa!! Jakiego ja mam pecha!! Zagadałam się z koleżanką i nie zobaczyłam jak samica składa jajo ;(
Może będzie trzecie ? Mam nadzieję
Instrukcje jak robić i wklejać zdjęcia w postach są w osobnym wątku, w temacie forum pt "Informacje nt działania forum" (kategoria "Pomoc")
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
olik napisał:
bardzo chcialam zrobić zdjęcie ale nie daję rady
a szkoda
Moderator
Witajcie!
Jestem pod wrażeniem Waszych szczegółowych obserwacji! Szczególnie dziękuję użytkownikom, którzy zrelacjonowali moment pojawienia się drugiego jaja w gnieździe (byli to: olik, magdag, Renia oraz iganka).
Na koniec jeszcze gorąca prośba - proszę wszystkich forumowiczów, którzy tego nie robią o podawanie w swoich postach godziny dokonania obserwacji!
Pozdrawiam,
Marek Maluśkiewicz
Użytkownik
29.04.2010
godz. 8:03 nie mam obrazu z kamerki może chwilowo
godz. 11:52 Bocianica wysiaduje, ale w gnieździe pojawiły się jakieś śmieci, oby nie stworzyły zagrożenia naszym boćkom.
Ostatnio edytowany przez olik (2010-04-29 09:57:29)
Użytkownik
20:20 kopulacja. Być może kolejna bo nie mogłam dziś długo obserwować boćków
Użytkownik
Użytkownik
29 kwietnia 2010
20:59 kontrola jajek. Trwała niecałą minutę. Zmiany w wysiadywaniu nie było
21:11 Sprawdzanie jaj i zmiana w wysiadywaniu. Zmiennik dwa razy wstawał nim na dobre się usadowił. Widocznie było mu niewygodnie, bo po każdym wstaniu zmieniał ułożenie jaj.
Ostatnio edytowany przez magdag (2010-04-29 19:51:18)
Użytkownik
Według danych ze statystyki i kilkuletnich obserwacji z naszego gniazda w Przygodzicach, można wnioskować, że trzecie jajo w Trzciance się pojawi dziś pod wieczór (mniej-więcej po 46-50 godzinach od złożenia drugiego jaja).
Dla porównania można zerknąc do tematu o zniesieniach u nas pt "Jajka - napisz jeśli widzisz". Z zasady w każdym ostatnim moim poście jest dokładne podsumowanie każdego zniesienia. Wątki są zamknięte, ale można je czytać, zapraszam .
Link bezpośredni: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewforum.php?id=3
Tegroczne podsumowanie wszystkich zniesień w Przygodzcach także w temacie pt "O projekcie": http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 094#p23094
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
olik napisał:
30.04.2010
... Dzisiaj może pojawi się trzecie jajeczko. Czekamy.
Użytkownik
Moderator
BARDZO WAŻNA INFORMACJA:
Zmianie uległ adres strony internetowej, z dostępem do podglądu z bocianiego gniazda w Trzciance.
Zapraszamy na stronę: http://www.salamandra.org.pl/bocianonline.html
Za utrudnienia przepraszamy!
Pozdrawiam,
Marek Maluśkiewicz
Użytkownik
Moderator
30.04. 2010
19:20. - trzecie jajo już jest
19:34.- odsłona trzech jaj
Złożenie jaja poprzedzało takie samo zachowanie samiczki jak przy składaniu pierwszego i drugiego jaja:
19:11. - samiczka przygotowuje się do złożenia jaja, wstaje co chwilę, krąży wokół jaj w gnieździe
19:17.- mała "przepychanka" samiczka nie dopuszcza samca do dołka z jajkami
19:18 - zaczyna się składanie jaja
19:20 - samiczka unosi ogon, podnosi się minimalnie na łapach i następuje moment zniesienia jaja (fot.1,2)
19:34- samiec zachęca samiczkę do wstania i bocianiczka pokazuje trzy jajka
Ostatnio edytowany przez iganka (2010-04-30 17:52:20)
Użytkownik
Moderator
Naszym Forumowiczkom należą się wyrazy uznania - Olik i Iganka doskonale zrelacjonowały pojawienie się trzeciego jaja w gnieździe!
Pozdrawiam,
Marek Maluśkiewicz
Użytkownik