Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Pierwsze pisklę w 2010 roku - wątek na podawanie obserwacji o kluciu pierwszego pisklęcia.
Oczekiwanie na wyklucie pierwszego pisklaka od dnia złożenia złożenia pierwszego jaja, to okres ok. 33 -35 dni. Pamiętając, że pierwsze jajo zostało złożone w tym roku 1 IV 2009 łatwo obliczyć, że pierwsze oznaki klucia (a potem pisklaka) możemy zobaczyć przypuszczalnie ok. 3-6 maja .
Podaję dla przypomnienia i porównania z ubiegłych lat jak kluły się pisklęta od dnia złożenia pierwszego jaja:
- 2006 rok - po 34 dniach
- 2007 rok - po 35 dniach
- 2008 rok - po 35 dniach
- 2009 rok - po 34 dniach
- 2010 rok - po 35 dniach
Postarajmy się o to, aby nasze spostrzeżenia były jak najdokładniejsze, notowane w kilku zdaniach z podanie daty i godziny obserwacji.
Pamiętajmy też, że dokumentacja fotograficzna jest równie ważna. Jest to ważny i bardzo istotny moment obserwacji bocianiego gniazda, a za udział w tych wątkach z góry wszystkim bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum
Witam!
Jest 2 maja 2010, a więc dziś mija 31 dzień od daty złożenia pierwszego jaja.
Patrząc na dane z poprzednich sezonów (czyt. post wyżej) możemy zobaczyć, że do wyklucia się pierwszego pisklaka jest jeszcze trochę czasu, ale już niewiele .
Jak na razie (fot. niżej) nie ma widocznych zmian na jajach ani oznak klucia ("ciut" na to za wcześnie), tak więc na razie kontynuujemy ogólne obserwacje w temacie pt "Co się dzieje w gnieździe", a w tym wątku postaramy się pisać, gdy zobaczymy zmiany na skorupce jaja, co może oznaczać rozpoczęcie procesu klucia.
Dla ułatwienia - jak i kiedy podawać obserwacje, zachęcam do zerknięcia na posty w zeszłorocznym wątkm, jaki był poświęcony na klucie pierszego bociana:
http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 305#p14305
Pozdrawiam i życzę wielu ciekawych wrażeń
Eva Stets
3 maja 2010 - dziś mija 32 dzień od daty złożenia pierwszego jaja.
05:39 - na razie nie ma widocznych zmian na jajach ani oznak klucia (fot. niżej)
Jeżeli ktoś z Państwa zobaczy zmiany na skorupce jaja, co może oznaczać rozpoczęty proces klucia, prosimy o podawanie informacji w tym wątku (dla ułatwienia czyt. także posty wyżej).
Pozdrawiam serdecznie
Eva Stets
4 maja 2010 - mija dziś 33 dzień od złożenia pierwszego jaja
05:50 - pięć jaj jest o tej porze całych - bez oznak klucia (fot.niżej)
Od dziś, a tym bardziej od jutra i przez najbliższe dni, warto wytężyć wzrok i przyglądać uważnie, czy nie pojawią się zmiany na jajach i czy nie zacznie kluć się pierwsze pisklę. Jeśli tak będzie, prosimy tutaj o podawanie informacji. Wiem, że te obserwacje nie są łatwe, dlatego tym bardziej bardzo dziękujemy z góry za pomoc.
Pozdrawiam
Eva Stets
Użytkownik
Użytkownik
4 maja 2010
12.08 - Przy krótkim przeglądzie jaj zauważyłam, że wszystkie pięć było w całości.
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
5 maja 2010 - dziś jest 34 dzień od złożenia pierwszego jaja
05:12 - na zdjęciu niżej zaznaczyłam strzałką jajo, na którym być może (?) jest mała plamka, co może (ale nie musi) być początkiem klucia. Potem samica obróciła jaja i jajo z plamką zmieniło położenie (plamką "do dołu"). Oczywiście mogę się mylić i może być to tylko zabrudzenie.
Bardzo proszę wszystkich z bystrym wzrokiem o uważne obserwacje w tych dniach (oczywiście na miarę Waszych możliwości)
Pozdrawiam
Eva Stets
Użytkownik
5 maja - jak napisała wyżej Eva jest 34 dzień od złożenia pierwszego jaja więc powinno się kluć pierwsze pisklę. A tu nic. chyba, że samica obróciła wcześniej jajko dziurką do dołu
5:56 - na zbliżeniu na żadnej skorupce nie widać śladu pęknięcia
Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2010-05-05 04:32:11)
Pisklakowi jak widać się nie śpieszy. Ale dzień się dopiero zaczyna.
Dodam, dla przypomnienia, że w 2007 i w 2008 roku pierwszego pisklaka zobaczyliśmy po 35 dniach (czyt. dane w pierwszym poscie).
BABCIA Mariola napisał:
5 maja - jak napisała wyżej Eva jest 34 dzień od złożenia pierwszego jaja więc powinno się kluć pierwsze pisklę. A tu nic.
5:56 - na zbliżeniu na żadnej skorupce nie widać śladu pęknięcia
http://www.allegaleria.pl/images/yuu09d … _thumb.jpg
Użytkownik
Witam - nowy jestem. Pozdrawiam wszystkich!
Przed chwilą widziałem, że jedno jajko jest pęknięte (a może mi się tylko wydawało?).
Ostatnio edytowany przez Koziorożec (2010-05-05 23:23:24)
Użytkownik
Użytkownik
5 maja 2010
Może dzisiaj zacznie się klucie. Muszę wyjechać. Błagam o filmiki. Obejrzę wieczorem. Przyglądałam się około 8:00 - jaja jeszcze były całe.
Użytkownik
5 maja-godz 9.14
Możliwe że ta ciemniejsza plamka na jajku to już zaczynający się proces wykluwania
Ostatnio edytowany przez belcia (2010-05-05 07:25:47)
Ja także o godzinie 05:12 (czyt. mój post wyżej) widziałam małą plamkę. Niestety potem jajka były obrócone inaczej i plamki nie było widać. Ale czy to "plamko-dziurka", czy też brud... w tej chwili trudno powiedzieć. Obserwujmy, czekajmy i zobaczymy
Pozdrawiam i dzięki wielkie wszystkim za pomoc w obserwacjach
Eva
belcia napisał:
5 maja-godz 9.14
Możliwe że ta ciemniejsza plamka na jajku to już zaczynający się proces wykluwania
http://www.allegaleria.pl/images/vec0ju … _thumb.jpg
Użytkownik
Tak obserwujmy uważnie, przy wcześniejszej odsłonie Przygoda obróciła jajeczka i teraz już nie widać tej plamki. Możliwe że jeśli rozpoczyna się klucie to jest teraz przysłonięte gdzieś od spodu Pierwsze zdjęcie z odsłony o godż. 9.44, drugie z 10.04
Obserwujemy teraz coraz częstsze "podglądanie"jaj przez samicę ..
Ostatnio edytowany przez belcia (2010-05-05 08:06:02)