Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Administrator
Witam!
Niniejszy temat przeznaczony będzie na pamiątkowe kubki, wykonane z okazji 5 (już!) lat (2006-2010) projektu "Blisko bocianów" przez Bernarda i Dorotę Płończaków z Topoli Wielkiej w gminie Przygodzice: historię ich powstania, prezentację własnych egzemplarzy (z fotkami) i wrażenia z użytkowania, możliwośc ich nabycia i odbioru, oceny ze strony Forumowiczów. Zapraszam do wpisów!
Jest to pierwsza tego typu seria pamiątek projektu, więc warto im poświęcić wątek. Ich premiera miała miejsce na V Ogólnopolskim Zlocie "Blisko bocianów" w Przygodzicach 31 lipca i 1 sierpnia 2010 r., pod tymi datami można przeczytać o ich aukcji na www.pwg.otop.org.pl, są tam też foto jednej strony wzorcowych kubków.
W przyszłości mam nadzieję, że powstaną kolejne pamiątki, a więc i nowe wątki w tym temacie, zależy to też w dużej mierze od inwencji Forumowiczów, współpracowników i partnerów projektu.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów“
Południowowielkopolska Grupa OTOP
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl
Administrator
Tutaj opiszę jak poznaliśmy się z naszymi Artystami od kubków - Benią i Dorotą, ale że to długa historia, to za parę dni.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl
Administrator
Kubek projektu „Blisko bocianów“ 2006-2010 Nr 1
Pozwolę sobie zacząć prezentację poszczególnych kubków. Byłem pierwszą osobą, która poza twórcami je zobaczyła, więc nie omieszkałem sobie zarezerwować "pierwszego wolnego" z brzegu. A że Artyści skromnie nie chcieli dla siebie proponowanych im Nr 1 i 2 (może dlatego, że zrobili już mnóstwo ręcznie malowanych kubków), to przypadł mi zaszczytny Numero Uno, który stoi w Ostrowie Wielkopolskim, blisko „rodzinnego“ gniazda. Po prostu cudeńko, jak i 100 jego braci!
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl
Pomysł uważam za świetny - nie tylko z kubkami, ale ogólnie z pamiątkami zlotowymi.
Jak na razie znam wizerunek kubków tylko z fotografii, ale życie mnie nauczyło cierpliwości. Kiedyś w końcu dotrę do Warszawy i odbiorę od Marioli mój kubek, jaki na moją prośbę kupiła na Zlocie - tym samym dzięki wielkie za pomoc Mariolu. Nie mogłam licytować przez Skype, z racji, że nie mam rachunku w banku, w interenecie.
Ważne, że kubek na mnie czeka.
Dla mnie osobiście to będzie specjalna pamiątka, bo jestem wierna projektowi już od 2006 roku. Na pewno, będę ten kubek chronić jako bardzo cenną i ważną dla mnie pamiątkę.
Patrząc na zdjęcia - kubki są super. Jeśli się uda, postaram się zdobyć ich więcej dla znajomych w Grecji (nie chciałam nawet jako pożyczkę obciążać Marioli wydatkami i dźwiganiem).
Pozdrawiam
Eva Stets
Paweł T. Dolata napisał:
Witam!
Niniejszy temat przeznaczony będzie na pamiątkowe kubki, wykonane z okazji 5 (już!) lat (2006-2010) projektu "Blisko bocianów" przez Bernarda i Dorotę Płończaków z Topoli Wielkiej w gminie Przygodzice: historię ich powstania, prezentację własnych egzemplarzy (z fotkami) i wrażenia z użytkowania, możliwośc ich nabycia i odbioru, oceny ze strony Forumowiczów. Zapraszam do wpisów!
Jest to pierwsza tego typu seria pamiątek projektu, więc warto im poświęcić wątek. Ich premiera miała miejsce na V Ogólnopolskim Zlocie "Blisko bocianów" w Przygodzicach 31 lipca i 1 sierpnia 2010 r., pod tymi datami można przeczytać o ich aukcji na www.pwg.otop.org.pl, są tam też foto jednej strony wzorcowych kubków.
W przyszłości mam nadzieję, że powstaną kolejne pamiątki, a więc i nowe wątki w tym temacie, zależy to też w dużej mierze od inwencji Forumowiczów, współpracowników i partnerów projektu.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl
Zbanowany
Paweł T. Dolata napisał:
Kubek projektu „Blisko bocianów“ 2006-2010 Nr 1
Po prostu cudeńko, jak i 100 jego braci!
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl
Pawle, pomyłka ;-) 99 braci i jedna siostrzyczka. Siostrzyczka ma nr 101 i (podobno, bo nie widziałem) jako jedyny kubek ma namalowanego bociana w prawą stronę. Siostrzyczka też będzie miała braciszka. Czekam na rodzeństwo z niecierpliwością.
pozdrawiam.
Jedną licytację kubka podczas zlotu przegrałam. Cóż, tak to bywa, raz się wygrywa, raz się przegrywa. Do walki o kubek nr 17 wystartowałam jak lwica. Nie miałam jednak konkurentów, w efekcie kupiłam go za dość niską cenę, choć byłam gotowa zapłacić więcej. Jak smakują wszelkie napoje z tego kubeczka? Po prostu poezja! Kto go jeszcze nie ma, niech się postara, naprawdę warto.
Na zdjęciu: dwie pamiątki z Przygodzic - kubek nr 17 i pluszowy bocianek Tosia .
Zbanowany
Te pluszaki były też licytowane czy ogólnie w sprzedaży?
No właśnie, jak smakują? Jeszcze przyjdzie mi poczekać na kubeczki :-(
Ogólnie w sprzedaży Piotrze, w sklepie Marcina (czyt. np info na forum w dziale "Ogłoszenie").
Chyba już wszyscy moi znajomi w Grecji (ale i w Belgii) dostali takie małe pluszaki. Teraz przyjdzie kolej na kubki - jeśli kiedyś (może) dotrę do Polski i jeśli kubki jeszcze będą.
Piotr J. napisał:
Te pluszaki były też licytowane czy ogólnie w sprzedaży?
No właśnie, jak smakują? Jeszcze przyjdzie mi poczekać na kubeczki :-(
Użytkownik
Kubki z bocianem uważam za bardzo miłą pamiątkę z V Zlotu. Nabyłam 4, bo każdy jest inny! Różnią się nie tylko samym bocianem, ale jeszcze kolorem trawy, kwiatkami, kolorem samego napisu oraz numerem kolejnym. Są przecież z limitowanej okolicznościowej serii! Każdy kubek ma już swojego właściciela.
Piotr J. napisał:
Siostrzyczka ma nr 101 i (podobno, bo nie widziałem) jako jedyny kubek ma namalowanego bociana w prawą stronę.
Piotrze, nie bocian namalowany w prawą stronę, tylko namalowany jest bocian w połowie. Tak jakby siedział w trawie. Śliczny był, chciałam go kupić, ale Paweł powiedział, że ten akurat jest zamówiony przez Ciebie, bo z numerem 101.
Ale moje kubki też są śliczne, nr 39, 92, 72. Udało mi się kupić 3 dla całej rodzinki, każdy inny oczywiście (kolor napisów, łączka, bocian). Wszyscy jesteśmy zachwyceni, bo kawa i herbata smakuje w nich wyśmienicie, pewnie dlatego, że to kubki pamiątkowe. Jeśli ktoś jeszcze ich nie kupił, to błąd. Szybko go naprawiajcie ludziska.
Nr 92 ma bociana w drugą stronę. Fakt nogę ma zgiętą w stronę odwrotną, ale zawsze to unikat.
Ostatnio edytowany przez Angelika (2010-09-01 06:35:44)
Użytkownik
Kubki, które mieliśmy okazję zakupić lub wylicytować podczas V Zlotu, uważam za wspaniały pomysł.
Jest to swojego rodzaju wspomnienie po Zlocie.
Zakupiłam kubek o numerze 32, jest naprawdę praktyczny i duży, mogę jeść z niego zupę ale i pić herbatę.
Jest bardzo ładny, zresztą jak każdy z tych kubków, każdy z nich jest również na swój sposób inny, oryginalny.
Kubek ten jest dla mnie również pamiątką po moim pierwszym Zlocie, gdy więc patrzę na niego lub z niego korzystam, przypomina mi o mile spędzonych chwilach podczas Zlotu.
Zbanowany
Kubek z numerem "30" nabyłem po Zlocie, na spotkaniu z Pawłem 08.08.2010.ok. godz.23.00. i jest jako raczej"relikt-pamiątka". Żeby nie powrót z "urlopu-podróży" (ograniczenia finansowe) to byśmy nabyli jeszcze przynajmniej dwa-może następnym razem.
Sama myśl tego "kubka-pamiątki" jest strzałem w dziesiątkę.
Tak też jak i pomysłu postów-refleksji odnoszącego się do pamiątek Zlotowych i tym podobnych przedsięwzięć.BRAWO dla pomysłodawcy/ów. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-09-01 20:38:58)
Użytkownik
Jak pisał wladek12, żeby nie koniec urlopu i wydatków urlopowych, to każdy by miał swój kubek. Ale co się odwlecze, to nie uciece! Kubek stoi jak relikwia - jest malowniczo piękny! Tak jak inne pamiątki, które zebraliśmy pod innymi bocianimi gniazdami.
Pozwoliłam sobie przypomnieć o sobie na forum, po miłym spotkaniu z Pawłem jak i przekonaniem o tych pięknych ptakach i ich życiu.
Postaram się częściej bywać na forum, bo zamierzem być na przyszłorocznym Zlocie w Przygodzicach. Byłam 2 razy pod gniazdem w Przygodzicach i oprócz gniazda podobały mi się okolice.
Zachęcam innych forumowiczów do relacji ze Zlotu i nabycia kubków, o swoje refleksje, jako uczestnicy.
POZDRAWIAM CIEPLUTKO WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW!
Ostatnio edytowany przez sandra (2010-09-04 21:11:58)
Administrator
Kubki w Zakroczymiu 2-3 X 2010
Witam!
Szansa na szybki i tani odbiór kubków dla mieszkańców Warszawy i Mazowsza będzie w Zakroczymiu w najbliższy weekend, 2-3 października, przy okazji dorocznego Zlotu Towarzystwa Przyrodniczego „Bocian“, o którym więcej na naszym forum w dziale „Kto o nas pisze/mówi?“ - http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 066#p28066
Zainteresowanych proszę o zgłoszenie na mail w celu ustalenia szczegółów i wyboru kolorystyki napisów.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
koordynator projektu „Blisko bocianów“
www.pwg.otop.org.pl, www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Mój kubeczek ma unikalny numer 18 i jak na kubek osoby posiadającej uprawienia "Eksperta ornitologa do PROW 2007-2013" posiada domalowane czajki. Na pewno przyczynił się do pozytywnego obronienia pracy magisterskiej serwując mi gorącą kawę.
Pozdrowienia dla wszystkich obecnych i przyszłych posiadaCZY KUBKA
Użytkownik
Od wczoraj jestem posiadaczką kubka nr 3 . Nowy nabytek wywołuje uśmiech na twarzy, gdy tylko się na niego spojrzy Jest naprawdę piękny i przywołuje wspomnienia z mojego I Zlotu "Blisko bocianów". To kolejna pamiątka z tegorocznego spotkania pod gniazdem, obok pluszowego bocianka, książki i metalowego znaczka z żurawiem
, , ,
Pozdrawiam
Kamila Walczak
PwG OTOP
Ostatnio edytowany przez kamila745 (2010-10-07 14:51:51)
Użytkownik
Dzięki uprzejmości Dominiki, która wczoraj odwiedziła Łódź, a także pośrednictwu Piotrka w odbiorze - i ja zostałam szczęśliwą posiadaczką niezwykłego pamiątkowego kubka Projektu „Blisko Bocianów” o numerze 35. Bardzo serdecznie obojgu dziękuję!
Na czas aklimatyzacji w nowym otoczeniu kubek stanął (zgodnie z instrukcją) blisko bociana.
Zbanowany
Użytkownik
Cieszę się, że w kooooońcu miałam możliwość dostarczyć kubki do Łodzi Wydaje mi się,że były najdłużej wyczekiwanymi z kolekcji heheh i pewnie dlatego sprawiły najwięcej radości:)
Przemiłym Posiadaczom tych wyjątkowych arcydzieł życzę smakowitych doznań w ich użytkowaniu:)
Serdecznie pozdrawiam***
Dominika
Nie wiem, czy Szarotka czekała dłużej, niż ja - ale i ja doczekałam się dopiero kilka dni temu Dostałam swój kubeczek na niedawnej konferencji w Czechach, w której uczestniczyła tez grupa z Polski. Cieszę się z niego.