Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
11 marca 2011 - Niemcy
W gniazdach Sexau i Mundenhof, przedstawionych na stronie poprzedniej, pary bocianów pozostają bez zmian: w Sexau jest samiec z obrączką ELSA na lewej nodze i samica, która nie ma obrączki, na gnieździe w Mundenhof dwa bociany, z których żaden nie ma obrączki. Czy pojawi się tu ponownie bocian z obrączką, obecny na gnieździe 8 marca - czas pokaże.
Kirchzarten - do gniazda, które odwiedzały w ostatnich 10 dniach pustułki, przyleciały dwa bociany (czyt. także posty o innych ptakach w zagranicznych bocianich gniazdach). Jeden z bocianów ma na pewno obrączkę na lewej nodze (fot.1) u drugiego nie można było dojrzeć czy jest znakowany (fot.2).
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-03-12 03:44:58)
Użytkownik
12 marca 2011 r. - Portugalia:
W gniadach na słupach linii energetycznych wysokiego napięcia z okolic Vila Franca de Xira i Porto Alto zaczynają pokazywać się jaja. Dziś na własne oczy widziałam jedno jajo w Ninho dos Aranguezes (f. 1 - na oku kamery wisi soczewka z wody deszczowej, ale już nie pada). Było je widać bardzo ładnie, bo kamera nad tym gniazdem jest ustawiona prawie pionowo, a bocian przysiadał tylko wtedy, gdy padał deszcz. Wiadomo: bociany zaczynaja wysiadywać jaja po złożeniu drugiego. Z mojej obserwacji wynika też, że w obydwu głównych: Ninho da Renata i Ninho Zacarias są już conajmniej po dwa jaja. Bociany już je wysiadują (f. 2 i 3). Kamery są ustawione tak, że przy zmianie bocianów, lub wietrzeniu jajek zawartości gniazda nie widać na obrazie, nawet przy zbliżeniu.
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2011-03-12 17:53:26)
Użytkownik
Moderator
13.03. 2011
W kolejnych monitorowanych gniazdach pojawiają się bociany lub pary bocianie. W dniu dzisiejszym między innymi można było spotkać bociany w: Rheinmunster Niemcy - dwa bociany, z obrączkami na lewej nodze nad kolanem , jeden z czarną obrączką drugi z jasną (fot.1), Vacha Niemcy - dwa bociany (fot.2), Dinkelsbuhl Niemcy - dwa bociany (fot.3), Hamburg Niemcy - gody pary bocianiej (fot.4)
Oprócz ww. gniazd pokazanych na fotkach bociany przebywały na gniazdach (nie odnotowanych do tej pory) w: Oberpfalzer, Hammelburg, Rosegger, Neustadt am Rubenberge
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-03-13 18:19:11)
Użytkownik
13 marca 2011, Hiszpania
Catalayud: Chyba jest już jajo, ale nie mam dowodu. Para wieczorem grzecznie ułożyła się spać (1).
Alovera: W południe para kopulowała (2), potem samiec poleciał, a samica wysiadywała jajo i porządkowała bałagan w gnieździe (3). Samiec nie wrócił do wieczora. Po zapadnięciu zmroku wydawało się, że odleciała i ona...(4)? Jednak siedzi, tylko tak się schowała, że jej nie widać! Samca nie ma. Deszcz leje.
A tutaj link do albumu, w którym zamieszczam zdjęcia z Alovera - jest ich zbyt dużo, żeby pokazać, a niektóre, zwłaszcza te z walki z gazetą naprawdę warte obejrzenia (i to nie moja zasługa ) https://picasaweb.google.com/porcella7/ … directlink
Ostatnio edytowany przez kawia (2011-03-13 23:19:47)
Użytkownik
14 marca 2011 r., czeski Makov, godz. 8:34.
Dawno nie widziałam bocianów tak blisko platformy, gnieździe Honzika, w którym przez lata, razem z Aniczką wychowali wiele młodych bocianów. Na f. 1. na platformie jest bocian czarny, a z prawej strony widać głowę bociana białego, który czarnemu tylko się nieśmiało przygląda. Honzik, zazwyczaj w takiej sytuacji przegania go. Więc to jest samica. Drugi bocian stoi w ulubionym miejscu Honzika (f. 2), widocznym z prawej strony słupa na słoninę.
Nie widziałam jak Honzik przegonił bociana czarnego z platformy, ale na f. 3 to on jest na gnieździe. Samicy nie ma w polu widzenia. A na f. 4 Honzik zmierza w stronę woliery, a samica stoi obok paśnika dla saren.
Dzisiaj w Makovie moją uwagę zwrócił nowy element: budka lęgowa powieszona w miejscu, w którym dotychczas wisiała słoninka dla ptaków. Pan Sejny chyba obawia się, że z bocianiego lęgu nic nie będzie? Czyżby miał to być suplement dla przekazu internetowego? Bo jak wynika z mojej dotychczasowej obserwacji, te bociany nie stanowią pary. Bociany, u których zagrały wiosenne hormony zachowują się wobec siebie - o tej porze roku - inaczej! Zostaje czekać na ewentualny rozwój sytuacji, jest jeszcze na to kilka tygodni.
Użytkownik
14 marca 2011
Hiszpania.
W Catalayud na pewno jest jajko! W Alovera są dwa. Sezon w pełni, szkoda, ze pozostałe hiszpańskie gniazda nie działają.
Użytkownik
Zbanowany
16.03.2011.
07.25.- Dinkelsbuhl- w dołku siedzi sobie bocian i przygląda się ze wzajemnością na kawkę która siedzi na dachu. (f.1.).
Poprzyglądali się sobie przez jakiś czas i kawka odleciała. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-03-16 06:32:12)
Użytkownik
17 marca 2011
W poprzednim tygodniu nastąpiły istotne zmiany we wszystkich trzech gniazdach w Bornheim (Niemcy):
- w Bornheim-1 samicę z aluminiową obrączką nad prawą stopą zastąpiła samica niezaobrączkowana, a więc teraz żaden z boćków nie ma obrączki (fot.1), być może więc jest to ta sama para, co w poprzednim sezonie (pierwsze jajo pojawiło się wtedy 21 marca);
- w Bornheim-2 także doszło do zmiany co najmniej jednego bociana; od dłuższego czasu mieszkały w tym gnieździe dwa bociany z czarnymi obrączkami nad lewymi kolanami, ale na początku ubiegłego tygodnia gniazdo bywało przez długi czas puste (nawet nocą), tylko od czasu do czasu pojawiał się w nim jeden z bocianów, a przed ostatnim weekendem dołączył do niego bocian także z czarną obrączką, ale nad prawym kolanem; od trzech dni kamera przy tym gnieździe nie działa, dlatego zamieszczam zdjęcie z 14 marca (fot.2);
- z Bornheim-3 zniknął samiec z aluminiową obrączką nad lewym kolanem, który mieszkał w tym gnieździe niemal przez całą zimę - nie wiem, czy opuścił gniazdo dobrowolnie, czy też został do tego zmuszony, bo od co najmniej 7 marca samicy z czarną obrączką nad lewym kolanem towarzyszy samiec identycznie zaobrączkowany (fot.3,4); w ubiegłym roku pierwsze jajo w tym gnieździe było już 16 marca.
Tylko w pobliskim Zeiskamer Mühle jest ta sama para (prawdopodobnie ubiegłoroczna), o której pisałam w postach z 1 i 2 marca na poprzedniej stronie, czyli samiec z czarną obrączką nad lewym kolanem i samica z aluminiową obrączką także nad lewym. Bociany intensywnie przygotowują się do rozpoczęcia na dobre sezonu lęgowego - samiec wykonał dziś wiele kursów po budulec do wzmocnienia gniazda, a także miękkiej wyściółki dla jaj, które być może niedługo się pojawią, bo nad tym starania też trwają (fot.5-8), choć w roku 2010 pierwsze jajo odnotowane tu zostało dopiero 2 kwietnia.
Ostatnio edytowany przez Damka_Pik (2011-03-17 14:29:17)
Użytkownik
18 marca 2011, Hiszpania
W Alovera są już cztery jajka. Samiec w ciągu dnia spędza w gnieździe więcej czasu, jakby pilnował swoich skarbów...
Użytkownik
Użytkownik
19 - 20 marca 2011
1 - Holandia (19 marca 2011) - gniazdo w Gorssel w pobliżu rozlewiska rzeki IJseel, o którym pisałam 5 marca 2011 (czyt. post na str.1: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 948#p29948). Boćki z tego gniazda mają pierwsze jajo.
Wiadomość została podana na stronie z przekazem (http://www.beleefdelente.nl/ooievaar), umieszczono też filmik z tego wydarzenia, który oznaczono tytułem "20 - 03 Het eerste ei op 19 maart +...."
Film pokazuje kopulację pary na krótko przed zniesiem jaja, a kopulacja jest o tyle ciekawa, że samica siedzi (fot.1). Dobrze widać zachowanie podczas znoszenia jaja: uniesiony kuper, podniesienie części ciała (fot.2, 3) i po ok. 11 minutach pierwsze jajo (fot.4) - zdjęcia - zrzuty z filmiku.
2 - Niemcy (20 marca 2011) - W Bad Waldsee pojawił się bocian a niebawem dołączył do niego drugi (który odleciał i wrócił), lecz noc na gnieździe spędził jeden bociek. Bocian, który przyleciał (i został na noc) nosi obrączkę ELSA na prawej nodze , drugi nie miał żadnej obrączki (fot. niżej).
Ciekawe w tym jest, że poprzednie sezony (2008, 2009 i 2010) gniazdo zajmowała homoseksualna para bocianów z obrączkami na lewych nogach. Tak więc boćki, które pojawiły się w tym roku na pewno nie są ptakami z poprzednich trzech sezonów (zdjęcia z galerii strony).
Więcej informacji na temat gniazda w Bad Waldsee można przeczytać w postach Damki_Pik z datami 18 i 20 marca 2010: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 725#p21725
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-03-21 04:31:12)
21 marca 2011
Nareszcie ruszyła kamera, za pośrednictwem której możemy oglądać bocianie gniazda w Cernay (Francja) http://194.250.20.130/home/homeJ.html . Kamera została w tym roku nieco przestawiona, widać dwa gniazda. O bocianach z Cernay pisałam na forum m.in. http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 968#p11968
Na zdjęciu dwa gniazda, a w gniazdach pary bocianów.
Zbanowany
21.03.2011. Niemcy.
10.18. Nordlingen.- Jak widać na (f.1.) i w gnieździe są już 2 jajka. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-03-21 09:33:09)
Użytkownik
21 marca 2011 - Niemcy
O gnieździe w Bad Waldsee i ciekawej historii mieszkańców tego gniazda wspomniałam kilka postów wyżej (czyt. post z godz. 04:59). Dzisiejsze uzupełnienie wydarzeń jest całą "plątaniną" zmian
Bocian z obrączką na prawej nodze spędził (jak pisałam) noc na gnieździe, w godzinach rannych dołączył do niego na krótko bocian bez obrączki . Nieco później na gnieździe zjawił się bocian z obrączką na lewej nodze (fot.1) a potem przez jakiś czas były tam dwa bociany, z których jeden miał obrączkę na lewej nodze a drugi na prawej nodze (fot.2). Koło południa na gnieździe były dwa bociany z obrączkami (każdy) na lewej nodze (fot.3). Po południu związek obu partnerów z obrączkami na lewej nodze został "przypieczętowany" (fot.4).
W sumie ciekawe jak to się wszystko skończy, tym bardziej, że obecność obu bocianów z obrączkami na lewej nodze może wskazywać, że są to osobniki tej samej płci z lat ubiegłych. Z racji historii tego gniazda z kilku lat poprzednich - osobiście uważam gniazdo w Bad Waldsee za jedno z ciekawszych obserwacji (czyt. także mój post wyżej)...
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-03-22 04:03:51)