Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Użytkownik
17.58 poleciały.
Miejmy nadzieję, że na podwieczorek!
Swoją drogą, jak obserwowałam cały dzień gniazdo (w pracy powiedziałam, że musze i już , to ich nie było, a przyleciały akurat jak byłam w drodze do domu. To pech! Z tego wszystkiego zapomniałam się przywitac w nowym bocianim sezonie...
Więc witam! Bociany i wszystkich forumowiczów :-)
Użytkownik
Zbanowany
31.03.2011.
18.19. Przybyła para bocianów jedno po drugim.(f.1.) On pierwszy ona druga. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-03-31 16:22:41)
Użytkownik
Ogromnie się cieszę, że już jesteście i witam was - nasi wierni długodystansowcy !
Oby ten rok okazał się dla was szczęśliwy !
Zbanowany
Użytkownik
31 marca 2011
No, to ja (wyłacznie dla porządku) odrobinę zamieszam, jeśli chodzi o godzinę przylotu Przygody.
16:59:11 Odlatuje bocian z obrączką (fot.1).
17:00:20 Przylatuje bocian - na żadnej z trzech poniższych fotek nie widać obrączki na prawej nodze (fot.2-4) - nie jest to więc osobnik, który odleciał ponad minutę wcześniej.
17:11 Powrót bociana z czarną obrączką (odnotowany na zdjęciach zamieszczonych w kilku postach na poprzedniej stronie jako przylot samicy). Poza tym, nawet na filmiku zamieszczonym przez Angelikę widać, że bocianem, który przyleciał do gniazda o 17:10 był bocian z obrączką na prawej nodze.
Dla udokumentowania przylotu samicy, zamieszczę za chwilę stosowny fragment nagrania w "Filmikach z gniazda".
Ostatnio edytowany przez Damka_Pik (2011-03-31 17:16:48)
Damka_Pik napisał:
31 marca 2011
No, to ja (wyłacznie dla porządku) odrobinę zamieszam, jeśli chodzi o godzinę przylotu Przygody.
16:59:11 Odlatuje bocian z obrączką (fot.1).
17:00:20 Przylatuje bocian - na żadnej z trzech poniższych fotek nie widać obrączki na prawej nodze (fot.2-4) - nie jest to więc osobnik, który odleciał ponad minutę wcześniej.
17:11 Powrót bociana z czarną obrączką (odnotowany na zdjęciach zamieszczonych w kilku postach na poprzedniej stronie jako przylot samicy). Poza tym, nawet na filmiku zamieszczonym przez Angelikę widać, że bocianem, który przyleciał do gniazda o 17:10 był bocian z obrączką na prawej nodze.
Dla udokumentowania przylotu samicy, zamieszczę za chwilę stosowny fragment nagrania w "Filmikach z gniazda".
Po analizie filmiku przyznaję Damce_Pik rację. Obraz jest trochę niewyraźny i tak jakby była obrączka na nodze bociana, ale dopiero jak przylatuje drugi bocian to wyraźnie widać, że to on ma obrączkę. Tak więc należy dokonać korekty i zmienić godzinę przylotu Przygody na 17:00.
Brawo Damko_Pik i dziękuję za dokładną analizę.
Zbanowany
31.03.2011.
19.40. Odpoczywający bocian wstał bo nadleciał drugi (f.1.).
Jak się okazło to przybyła samica i zaraz też doszło do kopulacji. (f.2.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-03-31 17:45:20)
Użytkownik
Damko Pik i Angeliko ja uważam jednak inaczej:
16:59 Odlatuje bocian z obrączką
17:00 Wraca na gniazdo bocian z obrączką (widać to też na filmiku)
17:08 Odlatuje bocian z obrączką
17:10 Przylatuje bocian bez obrączki (samica)
17:11 Przylatuje bocian z obrączką (samiec)
Tak wszystko widziałam na żywo i tak też jest na filmikach, bo sprawdzałam.
Użytkownik
31.03 2011
Mnie własciwie nie interesuje to o której przyleciał samiec i o której samica. Najwazniejsze dla mnie było to, ze oba ptaki przyleciały tego samego dnia i w niewielkiej rozpietości czasu. Może leciały razem? Może nie?. Najwazniejsze jest to, że są, kopulują i bedziemy oczekiwać ich przychówku. A własciwie najbardziej ucieszył mnie ich prawie równoczesny przylot, bo ja uznaję ze przyleciały do swojego gniazda razem, z mała róznicą czasu.
Ostatnio edytowany przez magdag (2011-03-31 18:20:30)
Użytkownik
No nareszcie się doczekaliśmy naszych kochanych boćków.Dzisiaj przed południem widziałem przelatujące dwa bociany,może to one leciały do Przygodzic
Ruszam więc ze śledzeniem Przygody i Dziedzica,to pierwsza ich noc w Przygodzicach.
Ostatnio edytowany przez Maciek (2011-03-31 18:40:49)
Justyna napisał:
Tak wszystko widziałam na żywo i tak też jest na filmikach, bo sprawdzałam.
Ja też to wszystko widziałam na żywo, ale zwątpiłam już. (Muszę być bardziej pewna siebie ) Jak przejrzałam swoje nagrania, to jednak Przygoda nie przyleciała o 17:00. Był to Dziedzic. Proszę oto zbliżenie obrączki z godziny 17:05 (zdj. 1)
A Przygoda dokładnie przyleciała o 17:10:58 (zdj. 2) To ostateczna wersja!!!
Ostatnio edytowany przez Angelika (2011-03-31 18:58:30)
Prawie do godziny 20:00 nagrywałam Przygodę i Dziedzica. Spisałam ich dzisiejsze kopulacje.
Oto jak nasze kochane bocianki nie próżnowały pierwszego dnia w gnieździe:
17:12:14 – 17:12:16 - 2 sek. - no może trochę nieudana
17:15:40 – 17:16:00 - 20 sek.
17:27:50 – 17:28:09 - 19 sek.
17:39:03 – 17:39:22 - 19 sek.
17:52:43 – 17:52:52 - 9 sek.
18:22:03 – 18:22:20 - 17 sek.
18:48:00 – 18:48:19 - 19 sek.
19:41:18 – 19:41:30 - 12 sek.
Na filmie widać to dokładnie.
Użytkownik
Angelika napisał:
Justyna napisał:
Tak wszystko widziałam na żywo i tak też jest na filmikach, bo sprawdzałam.Ja też to wszystko widziałam na żywo, ale zwątpiłam już. (Muszę być bardziej pewna siebie ) Jak przejrzałam swoje nagrania, to jednak Przygoda nie przyleciała o 17:00. Był to Dziedzic. Proszę oto zbliżenie obrączki z godziny 17:05 (zdj. 1)
A Przygoda dokładnie przyleciała o 17:10:58 (zdj. 2) To ostateczna wersja!!!
http://www.allegaleria.pl/images/xb1nb9 … _thumb.jpg http://www.allegaleria.pl/images/15rcal … _thumb.jpg
Zwracam więc wszystkim zainteresowanym honor i przepraszam za zamieszanie!
Jakość obrazu na moim ostatnim filmiku nie jest najlepsza i byłam przekonana, że bocian, który wylądował w gnieździe o 17:00 nie miał obrączki - bo nie widziałam jej. Nagrywany przeze mnie filmik został przerwany o 17:04 z powodu kilkuminutowego zerwania u mnie połączenia internetowego, które wróciło dopiero o 17:11 - dlatego nie widziałam, co się działo między 17:04 a 17:11.
W swoim poście w "Filmikach z gniazda" dodałam odpowiednie sprostowanie.
Ostatnio edytowany przez Damka_Pik (2011-03-31 20:31:23)
Administrator
31 marca 2011, 21:38-21:40 – faktycznie, nadal widocznie oba boćki zmęczone po podroży, leżą obok siebie przy północnym skraju gniazda, tak jak na fotce Angeliki powyżej.
Angelika napisał:
31.03.2011
21:29 Nasze dwa "gołąbki" odpoczywają po ciężkiej podróży i pracy - razem!!!
http://www.allegaleria.pl/images/tb3sm6 … _thumb.jpg
Użytkownik
Doleciały całe i zdrowe,niech teraz odpoczywają.
Teraz trzeba otworzyć Galerię na 2011,już czas !
Administrator
Podziękowanie za obserwacje i raporty na forum
Witam!
Oj, działo się dzisiaj! Serdeczne podziękowania dla wszystkich forumowiczów (właściwie forumowiczek, honor rodu męskiego ratuje wladek12 ), którzy szybko i dokładnie (z podaniem czasu obserwacji) raportowali powyżej w tym wątku swoje obserwacje. Dzięki więc Magdzie Zamielskiej, magdag, asi814, wladkowi12, joannie1515, BABCI Marioli, kawi, ekar, a w szczególności Angelice, Damce_Pik, Justynie i Reni mamy szczegółowy obraz przylotu obu ptaków :-), co nie było jak widać po wpisach powyżej łatwe z powodu czasowego znikania ptaka/ptaków z gniazda.
Przydała się też obrączka, pozwalająca na razie rozróżniać (mimo kłopotów z jej widocznością) oba ptaki. Mam nadzieję, że wkrótce uda sie odczytać jej numer i potwierdzić, że samiec z obrączką to nasz „Agresor“. Jest to pewne na 99,5%, bo na ok. 2700 bocianów białych oznakowanych w latach 1994-2010 w ramach prac PwG OTOP w powiecie ostrowskim, tylko on jeden dostał obrączkę plastikową typu ELSA na prawą goleń (by odróżnić go od młodych w gniazdach, znakowanych na lewą nogę).
Raport z przylotu oparty o Wasze obserwacje zamieściłem na www.pwg.otop.org.pl – jeszcze raz dzięki za współpracę!
Pozdrawiam serdecznie
Paweł T. Dolata
koordynator projektu „Blisko bocianów” www.bociany.ec.pl
Południowowielkopolska Grupa OTOP www.pwg.otop.org.pl
Wątek Zamknięty