Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Użytkownik
17.58 polecia³y.
Miejmy nadziejê, ¿e na podwieczorek!
Swoj± drog±, jak obserwowa³am ca³y dzieñ gniazdo (w pracy powiedzia³am, ¿e musze i ju¿ , to ich nie by³o, a przylecia³y akurat jak by³am w drodze do domu. To pech! Z tego wszystkiego zapomnia³am siê przywitac w nowym bocianim sezonie...
Wiêc witam! Bociany i wszystkich forumowiczów :-)
Użytkownik
Zbanowany
31.03.2011.
18.19. Przyby³a para bocianów jedno po drugim.(f.1.) On pierwszy ona druga. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-03-31 16:22:41)
Użytkownik
Ogromnie siê cieszê, ¿e ju¿ jeste¶cie i witam was - nasi wierni d³ugodystansowcy !
Oby ten rok okaza³ siê dla was szczê¶liwy !
Zbanowany
31.03.2011.
18.48. Para sta³a,sta³a a¿ siê namy¶li³a i dalej do "roboty" dla potomstwa.(f.1.). ...
Użytkownik
31 marca 2011
No, to ja (wy³acznie dla porz±dku) odrobinê zamieszam, je¶li chodzi o godzinê przylotu Przygody.
16:59:11 Odlatuje bocian z obr±czk± (fot.1).
17:00:20 Przylatuje bocian - na ¿adnej z trzech poni¿szych fotek nie widaæ obr±czki na prawej nodze (fot.2-4) - nie jest to wiêc osobnik, który odlecia³ ponad minutê wcze¶niej.
17:11 Powrót bociana z czarn± obr±czk± (odnotowany na zdjêciach zamieszczonych w kilku postach na poprzedniej stronie jako przylot samicy). Poza tym, nawet na filmiku zamieszczonym przez Angelikê widaæ, ¿e bocianem, który przylecia³ do gniazda o 17:10 by³ bocian z obr±czk± na prawej nodze.
Dla udokumentowania przylotu samicy, zamieszczê za chwilê stosowny fragment nagrania w "Filmikach z gniazda".
Ostatnio edytowany przez Damka_Pik (2011-03-31 17:16:48)
Damka_Pik napisał:
31 marca 2011
No, to ja (wy³acznie dla porz±dku) odrobinê zamieszam, je¶li chodzi o godzinê przylotu Przygody.
16:59:11 Odlatuje bocian z obr±czk± (fot.1).
17:00:20 Przylatuje bocian - na ¿adnej z trzech poni¿szych fotek nie widaæ obr±czki na prawej nodze (fot.2-4) - nie jest to wiêc osobnik, który odlecia³ ponad minutê wcze¶niej.
17:11 Powrót bociana z czarn± obr±czk± (odnotowany na zdjêciach zamieszczonych w kilku postach na poprzedniej stronie jako przylot samicy). Poza tym, nawet na filmiku zamieszczonym przez Angelikê widaæ, ¿e bocianem, który przylecia³ do gniazda o 17:10 by³ bocian z obr±czk± na prawej nodze.
Dla udokumentowania przylotu samicy, zamieszczê za chwilê stosowny fragment nagrania w "Filmikach z gniazda".
Po analizie filmiku przyznajê Damce_Pik racjê. Obraz jest trochê niewyra¼ny i tak jakby by³a obr±czka na nodze bociana, ale dopiero jak przylatuje drugi bocian to wyra¼nie widaæ, ¿e to on ma obr±czkê. Tak wiêc nale¿y dokonaæ korekty i zmieniæ godzinê przylotu Przygody na 17:00.
Brawo Damko_Pik i dziêkujê za dok³adn± analizê.
Zbanowany
31.03.2011.
19.40. Odpoczywaj±cy bocian wsta³ bo nadlecia³ drugi (f.1.).
Jak siê okaz³o to przyby³a samica i zaraz te¿ dosz³o do kopulacji. (f.2.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-03-31 17:45:20)
Użytkownik
Damko Pik i Angeliko ja uwa¿am jednak inaczej:
16:59 Odlatuje bocian z obr±czk±
17:00 Wraca na gniazdo bocian z obr±czk± (widaæ to te¿ na filmiku)
17:08 Odlatuje bocian z obr±czk±
17:10 Przylatuje bocian bez obr±czki (samica)
17:11 Przylatuje bocian z obr±czk± (samiec)
Tak wszystko widzia³am na ¿ywo i tak te¿ jest na filmikach, bo sprawdza³am.
Użytkownik
31.03 2011
Mnie w³asciwie nie interesuje to o której przylecia³ samiec i o której samica. Najwazniejsze dla mnie by³o to, ze oba ptaki przylecia³y tego samego dnia i w niewielkiej rozpieto¶ci czasu. Mo¿e lecia³y razem? Mo¿e nie?. Najwazniejsze jest to, ¿e s±, kopuluj± i bedziemy oczekiwaæ ich przychówku. A w³asciwie najbardziej ucieszy³ mnie ich prawie równoczesny przylot, bo ja uznajê ze przylecia³y do swojego gniazda razem, z ma³a róznic± czasu.
Ostatnio edytowany przez magdag (2011-03-31 18:20:30)
Użytkownik
No nareszcie siê doczekali¶my naszych kochanych boæków.Dzisiaj przed po³udniem widzia³em przelatuj±ce dwa bociany,mo¿e to one lecia³y do Przygodzic
Ruszam wiêc ze ¶ledzeniem Przygody i Dziedzica,to pierwsza ich noc w Przygodzicach.
Ostatnio edytowany przez Maciek (2011-03-31 18:40:49)
Justyna napisał:
Tak wszystko widzia³am na ¿ywo i tak te¿ jest na filmikach, bo sprawdza³am.
Ja te¿ to wszystko widzia³am na ¿ywo, ale zw±tpi³am ju¿. (Muszê byæ bardziej pewna siebie ) Jak przejrza³am swoje nagrania, to jednak Przygoda nie przylecia³a o 17:00. By³ to Dziedzic. Proszê oto zbli¿enie obr±czki z godziny 17:05 (zdj. 1)
A Przygoda dok³adnie przylecia³a o 17:10:58 (zdj. 2) To ostateczna wersja!!!
Ostatnio edytowany przez Angelika (2011-03-31 18:58:30)
Prawie do godziny 20:00 nagrywa³am Przygodê i Dziedzica. Spisa³am ich dzisiejsze kopulacje.
Oto jak nasze kochane bocianki nie pró¿nowa³y pierwszego dnia w gnie¼dzie:
17:12:14 – 17:12:16 - 2 sek. - no mo¿e trochê nieudana
17:15:40 – 17:16:00 - 20 sek.
17:27:50 – 17:28:09 - 19 sek.
17:39:03 – 17:39:22 - 19 sek.
17:52:43 – 17:52:52 - 9 sek.
18:22:03 – 18:22:20 - 17 sek.
18:48:00 – 18:48:19 - 19 sek.
19:41:18 – 19:41:30 - 12 sek.
Na filmie widaæ to dok³adnie.
Użytkownik
Angelika napisał:
Justyna napisał:
Tak wszystko widzia³am na ¿ywo i tak te¿ jest na filmikach, bo sprawdza³am.Ja te¿ to wszystko widzia³am na ¿ywo, ale zw±tpi³am ju¿. (Muszê byæ bardziej pewna siebie ) Jak przejrza³am swoje nagrania, to jednak Przygoda nie przylecia³a o 17:00. By³ to Dziedzic. Proszê oto zbli¿enie obr±czki z godziny 17:05 (zdj. 1)
A Przygoda dok³adnie przylecia³a o 17:10:58 (zdj. 2) To ostateczna wersja!!!
http://www.allegaleria.pl/images/xb1nb9 … _thumb.jpg http://www.allegaleria.pl/images/15rcal … _thumb.jpg
Zwracam wiêc wszystkim zainteresowanym honor i przepraszam za zamieszanie!
Jako¶æ obrazu na moim ostatnim filmiku nie jest najlepsza i by³am przekonana, ¿e bocian, który wyl±dowa³ w gnie¼dzie o 17:00 nie mia³ obr±czki - bo nie widzia³am jej. Nagrywany przeze mnie filmik zosta³ przerwany o 17:04 z powodu kilkuminutowego zerwania u mnie po³±czenia internetowego, które wróci³o dopiero o 17:11 - dlatego nie widzia³am, co siê dzia³o miêdzy 17:04 a 17:11.
W swoim po¶cie w "Filmikach z gniazda" doda³am odpowiednie sprostowanie.
Ostatnio edytowany przez Damka_Pik (2011-03-31 20:31:23)
Administrator
31 marca 2011, 21:38-21:40 – faktycznie, nadal widocznie oba boæki zmêczone po podro¿y, le¿± obok siebie przy pó³nocnym skraju gniazda, tak jak na fotce Angeliki powy¿ej.
Angelika napisał:
31.03.2011
21:29 Nasze dwa "go³±bki" odpoczywaj± po ciê¿kiej podró¿y i pracy - razem!!!
http://www.allegaleria.pl/images/tb3sm6 … _thumb.jpg
Użytkownik
Dolecia³y ca³e i zdrowe,niech teraz odpoczywaj±.
Teraz trzeba otworzyæ Galeriê na 2011,ju¿ czas !
Administrator
Podziêkowanie za obserwacje i raporty na forum
Witam!
Oj, dzia³o siê dzisiaj! Serdeczne podziêkowania dla wszystkich forumowiczów (w³a¶ciwie forumowiczek, honor rodu mêskiego ratuje wladek12 ), którzy szybko i dok³adnie (z podaniem czasu obserwacji) raportowali powy¿ej w tym w±tku swoje obserwacje. Dziêki wiêc Magdzie Zamielskiej, magdag, asi814, wladkowi12, joannie1515, BABCI Marioli, kawi, ekar, a w szczególno¶ci Angelice, Damce_Pik, Justynie i Reni mamy szczegó³owy obraz przylotu obu ptaków :-), co nie by³o jak widaæ po wpisach powy¿ej ³atwe z powodu czasowego znikania ptaka/ptaków z gniazda.
Przyda³a siê te¿ obr±czka, pozwalaj±ca na razie rozró¿niaæ (mimo k³opotów z jej widoczno¶ci±) oba ptaki. Mam nadziejê, ¿e wkrótce uda sie odczytaæ jej numer i potwierdziæ, ¿e samiec z obr±czk± to nasz „Agresor“. Jest to pewne na 99,5%, bo na ok. 2700 bocianów bia³ych oznakowanych w latach 1994-2010 w ramach prac PwG OTOP w powiecie ostrowskim, tylko on jeden dosta³ obr±czkê plastikow± typu ELSA na praw± goleñ (by odró¿niæ go od m³odych w gniazdach, znakowanych na lew± nogê).
Raport z przylotu oparty o Wasze obserwacje zamie¶ci³em na www.pwg.otop.org.pl – jeszcze raz dziêki za wspó³pracê!
Pozdrawiam serdecznie
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu „Blisko bocianów” www.bociany.ec.pl
Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP www.pwg.otop.org.pl
Wątek Zamknięty