Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Czy bociek siê skaleczy³ ta czerwona szyja, to krew?
Ostatnio edytowany przez EWA udarek (2008-05-21 12:53:19)
Użytkownik
Ewo, obserwowa³am boæki wieczorem, oko³o 19 i nie zauwa¿y³am nic niepokojacego. Jutro rano przyjrzê siê uwa¿niej.
EWA udarek napisał:
Czy bociek siê skaleczy³ ta czerwona szyja, to krew?
Użytkownik
Witam wszystkich przyjació³ bocianiej rodzinki.
Jestem tu raczej nowa - od tygodnia pasjonujê siê ¿yciem bocianów i ich piskl±t. Pomys³ z kamer± jest fantastyczny. Z rado¶ci± te¿ czytam Wasze posty o wydarzeniach w gnie¼dzie.
Mam takie pytanie : 2 dni temu jak pada³ deszcz zauwa¿y³am, ¿e bociek wysiaduj±cy ma³e ( to pewnie jest "ona" ) ma na szyi, poni¿ej dzioba jak±¶ czerwon± plamê na piórach. Czy¿by to by³o jakie¶ skaleczenie i deszcz rozmywa s±cz±c± siê ranê ? Dzisiaj jest to ju¿ mniej widoczne, raczej ró¿owe. Mam nadziejê, ¿e to siê ju¿ goi. Czy kto¶ co¶ wie co to by³o ?
Użytkownik
Witam
Wczorajszy dzieñ, jak i nastêpuj±ca po nim noc, by³y deszczowe. W zwi±zku z tym ma to swoje konsekwencje w wygl±dzie doros³ych i piskl±t.
Bociek, gdy wczoraj zasiada³ na pisklêtach, by³ bardzo mocno zmoczony. Do tego stopnia, ¿e widoczna by³a na szyi skóra, pióra by³y sklejone, bo by³y mokre (o tym pisa³am we wczorajszym po¶cie w w±tku Co robi± bociany?). Gdy siê dobrze przyjrzeæ, tê skórê i dzisiaj widaæ (odcieñ czerwonego), choæ bociek jest bardziej suchy ni¿ by³ wczoraj.
Natomiast pisklêta s± nieco przybrudzone. Najm³odsze pisklê wrêcz czarne, zlewaj±ce siê z t³em do³eczka, dlatego, ¿e najwiêcej czasu spêdza na dole, otoczone wokó³ rodzeñstwem, pewnie by by³o mu cieplej. Starsze pisklêta wyci±gaj± szyjki, potrafi± siê unie¶æ, a mimo tego i tak s± brudne.
To wszystko z punktu widzenia obserwatora
pozdrawiam
Hania
Joanna100 napisał:
Jestem tu raczej nowa - od tygodnia pasjonujê siê ¿yciem bocianów i ich piskl±t. Pomys³ z kamer± jest fantastyczny. Z rado¶ci± te¿ czytam Wasze posty o wydarzeniach w gnie¼dzie.
Mam takie pytanie : 2 dni temu jak pada³ deszcz zauwa¿y³am, ¿e bociek wysiaduj±cy ma³e ( to pewnie jest "ona" ) ma na szyi, poni¿ej dzioba jak±¶ czerwon± plamê na piórach. Czy¿by to by³o jakie¶ skaleczenie i deszcz rozmywa s±cz±c± siê ranê ? Dzisiaj jest to ju¿ mniej widoczne, raczej ró¿owe. Mam nadziejê, ¿e to siê ju¿ goi. Czy kto¶ co¶ wie co to by³o ?
Administrator
Zgadzam sie z Hani±, jest to najbardziej prawdopodobne t³umaczenie.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
hana napisał:
Witam
Wczorajszy dzieñ, jak i nastêpuj±ca po nim noc, by³y deszczowe. W zwi±zku z tym ma to swoje konsekwencje w wygl±dzie doros³ych i piskl±t.
Bociek, gdy wczoraj zasiada³ na pisklêtach, by³ bardzo mocno zmoczony. Do tego stopnia, ¿e widoczna by³a na szyi skóra, pióra by³y sklejone, bo by³y mokre (o tym pisa³am we wczorajszym po¶cie w w±tku Co robi± bociany?). Gdy siê dobrze przyjrzeæ, tê skórê i dzisiaj widaæ (odcieñ czerwonego), choæ bociek jest bardziej suchy ni¿ by³ wczoraj.
Natomiast pisklêta s± nieco przybrudzone. Najm³odsze pisklê wrêcz czarne, zlewaj±ce siê z t³em do³eczka, dlatego, ¿e najwiêcej czasu spêdza na dole, otoczone wokó³ rodzeñstwem, pewnie by by³o mu cieplej. Starsze pisklêta wyci±gaj± szyjki, potrafi± siê unie¶æ, a mimo tego i tak s± brudne.
To wszystko z punktu widzenia obserwatora
pozdrawiam
HaniaJoanna100 napisał:
Użytkownik
A ja mam pytanie dlaczego bociany maj± d³ugie i czerwone nogi???
My¶lê, ¿e na to pytanie nie ma konkretnej odpowiedzi, poza tym, ¿e taki w³a¶nie wygl±d da³a bocianowi Natura. Poprzednie pytania (i odpowiedzi) odnosi³y siê do zaobserwowanej zaró¿owionej swego czasu szyi u jednego z doros³ych, co zaniepokoi³o jedn± z Forumowiczek, czy przypadkiem bocian nie by³ ranny (w postach wy¿ej s± na to odpowiedzi).
Jako uzupe³nienie (przepraszam, ¿e trochê poza tematem) dodam jedynie, ¿e d³ugie nogi u bociana u³atwiaj± mu brodzenie w wodzie lub b³ocie bez moczenia piór (podobnie jak u innych ptaków brodz±cych).
adriana94 napisał:
A ja mam pytanie dlaczego bociany maj± d³ugie i czerwone nogi???