Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Dzięki Iganko za zdjęcia i filmik.
Ja właśnie nie mam pewności, czy to jest młody z tego gniazda, czy może ten obcy, który poprzednio wylądował na gnieździe, on miał też dwie obrączki.
Użytkownik
20:15 Przyleciała samica i odstraszała. Zaatakowany wcześniej bocianek odwrócił się i zaczął jak reszta prosić o jedzenie (fot.1). Potwierdziło to, że cała piątka jest nasza, a atak był atakiem braterskim. Samica po chwili odleciała nie podając jedzenia.
20:21 Na razie nie widać agresji wśród rodzeństwa, wręcz przeciwnie jeden z bocianków "liże" rany zaatakowanego (fot.2).
Ostatnio edytowany przez Justyna (2011-07-30 18:25:10)
Moderator
Justyna napisał:
Ja właśnie nie mam pewności, czy to jest młody z tego gniazda, czy może ten obcy, który poprzednio wylądował na gnieździe, on miał też dwie obrączki.
Też nie nie jestem pewna na 100%, niewykluczone, że mógł to być obcy zabłąkany młodziak ale jak na razie szóstego boćka nie ma w gnieździe
20:15 - do gniazda przyleciała Przygoda, wszystkie pięć ustawiły się do karmienia, choć karmienia i tak nie było, Przygoda zaraz odleciała, w chwili obecnej sytuacja wygląda niegroźnie, jest spokój jakby nic się nie stało
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-07-30 18:37:39)
Teoretycznie atakowany młody mógłby być bocianem z innego gniazda. To, że ma obrączki (przez nas niemożliwe do odczytania) nie będzie tu dowodem, że pochodzi z tego gniazda - "sąsiedzkie" boćki też były obrączkowane.
Nad taką więc ewentualnością można się też zastanawiać, gdyż są obserwacje na żywo bocianów z tego gniazda, które żerowały razem z szóstym młodym (obserwacje w dniu 26 lipca - czyt. post Paweł T. Dolata na str. poprzedniej: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 776#p33776).
Dochodzi do tego notowanie wladka12 i obserwacja obcego młodego na tym gnieździe w dniu 28 lipca - fakt udokumentowany filmikiem Damki_Pik, gdzie widać szóstkę młodych i przepędzenie obcego (czyt. post wladek12 na str. 21, mój wpis na str.22 i posty Damki_Pik w temacie o filmikach i na str. poprzedniej: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 792#p33792).
Tak więc teoretycznie mógłby to być obcy bocian, choć ciekawe jest, że było 5 a nie 6 młodych. Nie można więc wykluczyć "braterskiego ataku", ale tu z kolei można się zastanawiać co wywołalo taką agresję? Jakby nie było, jest to kolejne ciekawe behawioralne spostrzeżenie, tym bardziej, jeśli był to "atak braterski".
iganka napisał:
Justyna napisał:
Też nie nie jestem pewna na 100%, niewykluczone, że mógł to być obcy zabłąkany młodziak ale jak na razie szóstego boćka nie ma w gnieździe
20:15 - do gniazda przyleciała Przygoda, wszystkie pięć ustawiły się do karmienia, choć karmienia i tak nie było, Przygoda zaraz odleciała, w chwili obecnej sytuacja wygląda niegroźnie, jest spokój jakby nic się nie stało
http://www.allegaleria.pl/images/c1zuzm … _thumb.jpg
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-07-31 00:37:01)
Zbanowany
31.07.2011.
Ostatnie moje (f.1.) mam z godz.21.17.wczoraj a dzisiaj;
04.45. Na gnieździe cała piątka czyli pozostaje domniewać że atakowany i atakujący to rodzeństwo.(f.2.).
Silniejszy wyczuł słabość i może chciał go wyeliminować jak to w przyrodzie i życiu też bywa.
06.22. Na gnieździe cztery młode bociany(f.3.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-07-31 04:40:48)
Użytkownik
6.18 - piątka na "obwodnicy" gniazda (f.1).
6.21 - dwuminutowy lot zwiadowczy jednego z bocianów, potem o 6.30 ok. 15-minutowy, reszta, jakby senna.
7.35 - piątka ciągle w komplecie (f.2). Atmosfera wyczekiwania na Przygodę. Wczoraj przybyła dość późno (po 8-ej), króciutkie karmienie i towarzystwo z wolna "rozleciało" się.
Przylot Przygody z małym co nieco jest impulsem rozruchowym dla młodzieży, inaczej będą gnuśnieć do ... obiadu
Myślę, że dziś Przygoda przyleci na krótko ... i nic nie poda, ale to wystarczy by młodziki uaktywniły się.
7.39 - Przygoda była na gnieździe może 30sek., i prawdę mówiąc nie wiem, czy było co nieco, czy nie? (f3.)
Przeszukują gniazdo, ale raczej bezskutecznie, chyba dziś nic nie było!
9.00 (!) - wszyscy ciągle na gnieździe (f.4), są aktywne, ale kiedy wreszcie wylecą na żerowisko?
Ostatnio edytowany przez mikr (2011-07-31 06:59:59)
Zbanowany
31.07.2011.
08.48. Zastałem czwórkę bocianów na gnieździe.(f.1.).
08.52. Jest i "zwiadowca" a brat albo siostra domaga się jedzenia od niego.(f.2.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-07-31 07:00:04)
Moderator
Zbanowany
31.07.2011.
09.27. Na gnieździe pozostaje trójka bocianów.(f.1.).
09.31. I gniazdo opustoszało odlatywały pokolei. (f.2.) i (f.3.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-07-31 07:43:25)
Użytkownik
Moderator
31.07. 2011
Do postów "wladka" i "anubis60" (wyżej ) dodam jeszcze , że jako ostatni wyfrunął z gniazda właśnie ten młody bociek , który ma na głowie te plamki , o których pisałam wyżej
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-07-31 07:45:26)
Moderator
31.07. 2011
11:33 - wróciły dwa młode, prawie równocześnie, 6 sek. później dołączył trzeci
11:45 - przyleciała Przygoda, dokarmiła trójkę młodych, każdemu dostał się jakiś kęs, było to widać jak kolejno odciągały na bok wyrzucone z wola elementy pokarmu i połykały na boku
12:08 - w gnieździe nadal stoją trzy młode
12:33 - jeden z trójki wyfrunął z gniazda
12:37 - poleciały za nim pozostałe dwa młode jeden za drugim
12:42 - gniazdo puste
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-07-31 10:42:15)
Zbanowany
31.07.2011.
13.41. Przed chwilką wylądowały trzy bociany na gnieździe.(f.1.).
Młode popisywały się jak umieją machać skrzydłami aż jeden znikł z kadru i po chwili wylądował.(f.2.),(f.3.).
15.59. Czwarty i piąty przyleciały jeden po drugim parę sekund.(f.4.) i (f.5.).
16.25. Na gnieździe przebywa cała piątka młodych. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-07-31 14:28:26)
Użytkownik
Zbanowany
31.07.2011.
20.24. Była jakaś dostawa pokarmu ale nie widziałem dostawcy tylko konsumentów.(f.1.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-07-31 18:38:17)
Moderator
31.08. 2011
20:07 - w gnieździe komplet młodych boćków, stoją ustawione jak w defiladowym szyku
20:08 - Przygoda przyniosła mały poczęstunek i zaraz odleciała
20:17 - młode powróciły ponownie do stania w równym szyku zmieniając nieco miejsce stania
20:22 - szyk pomieszał się nieco, boćki zaczęły poruszać się po gnieździe
20:24 - i oto ponownie Przygoda jest w gnieździe, tym razem przyniosła "garść" dżdżownic, młode boćki wybierały pokarm powoli ,na stojąco
21:36 - boćki mokną, stoją na wprost obiektywu kamerki, skulone, dzioby opuszczone na dół
22:23 - sytuacja w gnieździe bez zmian, młode stoja w tych samych miejscach, deszcz nadal pada
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-07-31 20:23:39)
Administrator
Witam!
W niedzielę 31 lipca o godz. 8.30 odczytałem numery obrączek wszystkich 5 młodych obecnych na gnieździe i była to piątka naszych bocianów. Ponieważ od wieczora 30 lipca wyleciały z gniazda tylko raz i szybko wróciły, oznacza to że atak wieczorem 30 lipca przeprowadził jeden z rodzeństwa na drugiego.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Południowowielkopolska Grupa OTOP
www.pwg.otop.org.pl, www.bociany.ec.pl
iganka napisał:
Justyna napisał:
http://www.allegaleria.pl/images/c1zuzm … _thumb.jpg