Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zbanowany
Użytkownik
12:00 us³ysza³am bocianie d¼wiêki w gnie¼dzie, wesz³am na stronê z przekazem i co widzê ... bocian niezaobr±czkowany w gnie¼dzie
Szkoda, ¿e to nie para bocianów siad³a na gnie¼dzie, tak jak to dzisiaj by³o w Ustroniu
13:37 wyplu³ wypluwkê, a w gnie¼dzie le¿± chyba jeszcze nastêpne dwie
13:43 odlecia³, a wcze¶niej d³ugo czy¶ci³ pióra
Ostatnio edytowany przez Gosia 44 (2011-08-15 11:42:38)
Zbanowany
Użytkownik
14:10 Gniazdo puste.
Użytkownik
Dziêki Piotrze
Przegl±dnê³am informacje z gniazda nt. sierpniowych odlotów bocianów. I tak ...
w 2007 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 24 sierpnia
w 2008 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 14 sierpnia
w 2009 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 25 sierpnia
w 2010 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 23 sierpnia
Zbanowany
Gosia 44 napisał:
Dziêki Piotrze
Przegl±dnê³am informacje z gniazda nt. sierpniowych odlotów bocianów. I tak ...
w 2007 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 24 sierpnia
w 2008 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 14 sierpnia
w 2009 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 25 sierpnia
w 2010 ostatni raz by³y widziane w gnie¼dzie 23 sierpnia
Z tego zestawienia wynika, ¿e mamy wiêksze prawdopodobieñstwo ogl±dania bocianów na gnie¼dzie, jeszcze przez oko³o 10 dni. Mo¿e siê zdarzy, ¿e m³ode zawitaj± na chwilkê - w co w±tpiê.
Tak wygl±da³ dzisiejszy odlot (czy ostatni?) bociana z gniazda.
Użytkownik
14:38 znów przylecia³ i weso³o zaklekota³
Zbanowany
Użytkownik
14.40 Nasza Szara Szyjka siedzi znowu. Ciekawa jestem bardzo, czy to Przygoda, czy Kto¶ sobie "zaklepuje" takie fajne gniazdo ...?
Podejrzewam, ¿e na tegoroczne m³ode ju¿ nie ma co liczyæ, zgrana trójka pewnie przebywa gdzie¶ na ³±kach i nabiera si³ razem z innymi gangami m³odych.
BTW Czy sezon udany? - jeszcze siê nie skoñczy³ - Mo¿na powiedzieæ, ¿e w chwili, kiedy m³ode wylecia³y z gniazda rodzina liczy³a 7 ptaków, w ci±gu nastêpnych dwóch tygodni prawdopodobnie zginê³y trzy. Nie wiem, czy mam racjê, chyba najwiêksze z nich szanse na prze¿ycie jednak ma Dziedzic, mo¿e po prostu gen w³óczêgostwa siê w nim odezwa³, z drugiej strony - przesta³ sie pojawiaæ po potê¿nych burzach.
Ostatnio edytowany przez kawia (2011-08-15 12:47:40)
Użytkownik
Piotr J. napisał:
Z tego zestawienia wynika, ¿e mamy wiêksze prawdopodobieñstwo ogl±dania bocianów na gnie¼dzie, jeszcze przez oko³o 10 dni. Mo¿e siê zdarzy, ¿e m³ode zawitaj± na chwilkê - w co w±tpiê.
My¶lê, ¿e w tym roku nie bêd± tak d³ugo, bo ju¿ jesieni± pachnie (przynajmniej mi).
Użytkownik
Je¿eli kto¶ z Was ma fotki Przygody i Dziedzica jak stoj± ty³em do kamery, to mo¿na porównaæ liniê rozdzielaj±ca pióra bia³e od czarnych. To jest pewien rys charakterystyczny, mo¿liwy do jakiej¶ identyfikacji czy ten bociu¶ to z naszych, czy nowy lokator.
Pozdrowienia,
sensei 4-ty
Mam jego fotkê, ale nie mam jak teraz wkleiæ.
tu link do fotki:
http://tinypic.com/view.php?pic=28gxuky&s=7
Ostatnio edytowany przez sensei4 (2011-08-15 15:55:11)
Użytkownik
15:30 jeszcze by³, a o 15:45 ju¿ nie (pomiêdzy tymi godzinami nie wiem co siê dzia³o)
Zbanowany
Użytkownik
sensei4 napisał:
Je¿eli kto¶ z Was ma fotki Przygody i Dziedzica jak stoj± ty³em do kamery, to mo¿na porównaæ liniê rozdzielaj±ca pióra bia³e od czarnych. To jest pewien rys charakterystyczny, mo¿liwy do jakiej¶ identyfikacji czy ten bociu¶ to z naszych, czy nowy lokator.
Pozdrowienia,
sensei 4-ty
Mam jego fotkê, ale nie mam jak teraz wkleiæ.
tu link do fotki:
http://tinypic.com/view.php?pic=28gxuky&s=7
Je¶li o mnie chodzi, to nie mam w±tpliwo¶ci, ¿e bocian, który spêdzi³ samotnie dwie ostatnie noce w przygodzickim gnie¼dzie i odpoczywa w nim w ci±gu dnia to Przygoda. ¯eby siê o tym upewniæ, ju¿ wczoraj przejrza³am kilka filmików z prywatnego archiwum z koñca lipca i pocz±tku sierpnia. Ale jest to wy³±cznie moja opinia i nikomu nie chcê jej narzucaæ, ka¿dy ma prawo mieæ w³asn± (oczywi¶cie, nie wykluczam, ¿e na gnie¼dzie mo¿e pojawiæ siê tak¿e obcy bocian).
Dla porównania kilka fotek, kiedy Przygoda stoi w podobnej pozie: z lewej zdjêcia archiwalne (fot.1 z 28 lipca - Przygoda z lewej, z m³odym; fot 3 z 6 sierpnia); z prawej (fot.2 i 4) - dzisiejsze):
Zbanowany
Użytkownik
Użytkownik
16 sierpieñ
7:08
Witaj bocku
Na gnie¼dzie jeden bociek wypoczywa na jednej nodze. Chyba spogl±da na Przygodzice. Czy za rok przyleci ? Wtedy gniazdo znów siê zape³ni gwarem piskl±t wiecznie g³odnych.
PS. Dziêkujê moderator Reni za zwr³cenie uwagi, ¿e fotka pochodzi z dnia wczorajszego czego nie zauwa¿y³am. Przepraszam ale nie widzia³am komunikatu, ¿e zaci±³ siê przekaz.
Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2011-08-16 07:51:07)
Użytkownik
Witam! Od wczorajszego wieczoru kiedy to o godzinie 20:10 wy³±czy³a siê kamera nie mamy mo¿liwo¶ci podgl±du na gniazdo, a szkoda bo zosta³o nam ju¿ niewiele dni w tym roku aby nacieszyæ widokiem bocianów w Polsce. My¶lê, ¿e kto¶ tam ze "Sztabu g³ównego" ju¿ co¶ dzia³a w tym kierunku. Pozdrawiam serdecznie - Maja.
MW17081955R napisał:
Witam! Od wczorajszego wieczoru kiedy to o godzinie 20:10 wy³±czy³a siê kamera nie mamy mo¿liwo¶ci podgl±du na gniazdo, a szkoda bo zosta³o nam ju¿ niewiele dni w tym roku aby nacieszyæ widokiem bocianów w Polsce. My¶lê, ¿e kto¶ tam ze "Sztabu g³ównego" ju¿ co¶ dzia³a w tym kierunku. Pozdrawiam serdecznie - Maja.
Naturalnie, ¿e "Sztab" dzia³a . Wczoraj wieczorem otrzyma³am informacjê, ¿e przyczyna tkwi w Przygodzicach (trudno powiedzieæ, mo¿e awaria zasilania). Gdy przyczyna zniknie, przekaz zostanie uruchomiony.
Użytkownik
Bardzo dziêkujê "Sztabowi" za b³yskawiczn± odpowied¼. Napawa mnie rado¶ci± ¶wiadomo¶æ, ¿e dla wielu ludzi los naszych mniejszych braci jest bardzo wa¿ny - wszak lepiej ¿yje si we wzajemnej symbiozie (my im - oni nam). Jest z bocianolubami oficjalnie dopiero od tego roku, ale ju¿ wcze¶niej w poprzednich latach lubi³am zagl±daæ do Przygodzic. Bêdê z Wami do koñca ¶wiata i jeszcze jeden dzieñ d³u¿ej i niech tak ju¿ pozostanie. Zagl±daæ bêdê do gniazda do ostatniego bociana.
Pozdrawiam serdecznie ca³y "SZTAB" i wszystkich, którzy kochaj± bociany:)
19:54 Mam pytanie czy ju¿ jest co¶ wiadomo na temat kamery ( naszego okna na bociany). Jest mi smutno, obawiam siê ¿e mo¿emy ju¿ w tym roku nie ujrzeæ naszych przyjació³.
Kochany "sztabie" zrób co¶, a mo¿e ja mogê w czym¶ pomóc lub my wszyscy razem?
Pozdrawiam - Maja...
Ostatnio edytowany przez MW17081955R (2011-08-16 17:57:45)