Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zbanowany
Użytkownik
12:00 usłyszałam bocianie dźwięki w gnieździe, weszłam na stronę z przekazem i co widzę ... bocian niezaobrączkowany w gnieździe
Szkoda, że to nie para bocianów siadła na gnieździe, tak jak to dzisiaj było w Ustroniu
13:37 wypluł wypluwkę, a w gnieździe leżą chyba jeszcze następne dwie
13:43 odleciał, a wcześniej długo czyścił pióra
Ostatnio edytowany przez Gosia 44 (2011-08-15 11:42:38)
Zbanowany
Użytkownik
14:10 Gniazdo puste.
Użytkownik
Dzięki Piotrze
Przeglądnęłam informacje z gniazda nt. sierpniowych odlotów bocianów. I tak ...
w 2007 ostatni raz były widziane w gnieździe 24 sierpnia
w 2008 ostatni raz były widziane w gnieździe 14 sierpnia
w 2009 ostatni raz były widziane w gnieździe 25 sierpnia
w 2010 ostatni raz były widziane w gnieździe 23 sierpnia
Zbanowany
Gosia 44 napisał:
Dzięki Piotrze
Przeglądnęłam informacje z gniazda nt. sierpniowych odlotów bocianów. I tak ...
w 2007 ostatni raz były widziane w gnieździe 24 sierpnia
w 2008 ostatni raz były widziane w gnieździe 14 sierpnia
w 2009 ostatni raz były widziane w gnieździe 25 sierpnia
w 2010 ostatni raz były widziane w gnieździe 23 sierpnia
Z tego zestawienia wynika, że mamy większe prawdopodobieństwo oglądania bocianów na gnieździe, jeszcze przez około 10 dni. Może się zdarzy, że młode zawitają na chwilkę - w co wątpię.
Tak wyglądał dzisiejszy odlot (czy ostatni?) bociana z gniazda.
Użytkownik
14:38 znów przyleciał i wesoło zaklekotał
Użytkownik
14.40 Nasza Szara Szyjka siedzi znowu. Ciekawa jestem bardzo, czy to Przygoda, czy Ktoś sobie "zaklepuje" takie fajne gniazdo ...?
Podejrzewam, że na tegoroczne młode już nie ma co liczyć, zgrana trójka pewnie przebywa gdzieś na łąkach i nabiera sił razem z innymi gangami młodych.
BTW Czy sezon udany? - jeszcze się nie skończył - Można powiedzieć, że w chwili, kiedy młode wyleciały z gniazda rodzina liczyła 7 ptaków, w ciągu następnych dwóch tygodni prawdopodobnie zginęły trzy. Nie wiem, czy mam rację, chyba największe z nich szanse na przeżycie jednak ma Dziedzic, może po prostu gen włóczęgostwa się w nim odezwał, z drugiej strony - przestał sie pojawiać po potężnych burzach.
Ostatnio edytowany przez kawia (2011-08-15 12:47:40)
Użytkownik
Piotr J. napisał:
Z tego zestawienia wynika, że mamy większe prawdopodobieństwo oglądania bocianów na gnieździe, jeszcze przez około 10 dni. Może się zdarzy, że młode zawitają na chwilkę - w co wątpię.
Myślę, że w tym roku nie będą tak długo, bo już jesienią pachnie (przynajmniej mi).
Użytkownik
Jeżeli ktoś z Was ma fotki Przygody i Dziedzica jak stoją tyłem do kamery, to można porównać linię rozdzielająca pióra białe od czarnych. To jest pewien rys charakterystyczny, możliwy do jakiejś identyfikacji czy ten bociuś to z naszych, czy nowy lokator.
Pozdrowienia,
sensei 4-ty
Mam jego fotkę, ale nie mam jak teraz wkleić.
tu link do fotki:
http://tinypic.com/view.php?pic=28gxuky&s=7
Ostatnio edytowany przez sensei4 (2011-08-15 15:55:11)
Użytkownik
15:30 jeszcze był, a o 15:45 już nie (pomiędzy tymi godzinami nie wiem co się działo)
Zbanowany
Użytkownik
sensei4 napisał:
Jeżeli ktoś z Was ma fotki Przygody i Dziedzica jak stoją tyłem do kamery, to można porównać linię rozdzielająca pióra białe od czarnych. To jest pewien rys charakterystyczny, możliwy do jakiejś identyfikacji czy ten bociuś to z naszych, czy nowy lokator.
Pozdrowienia,
sensei 4-ty
Mam jego fotkę, ale nie mam jak teraz wkleić.
tu link do fotki:
http://tinypic.com/view.php?pic=28gxuky&s=7
Jeśli o mnie chodzi, to nie mam wątpliwości, że bocian, który spędził samotnie dwie ostatnie noce w przygodzickim gnieździe i odpoczywa w nim w ciągu dnia to Przygoda. Żeby się o tym upewnić, już wczoraj przejrzałam kilka filmików z prywatnego archiwum z końca lipca i początku sierpnia. Ale jest to wyłącznie moja opinia i nikomu nie chcę jej narzucać, każdy ma prawo mieć własną (oczywiście, nie wykluczam, że na gnieździe może pojawić się także obcy bocian).
Dla porównania kilka fotek, kiedy Przygoda stoi w podobnej pozie: z lewej zdjęcia archiwalne (fot.1 z 28 lipca - Przygoda z lewej, z młodym; fot 3 z 6 sierpnia); z prawej (fot.2 i 4) - dzisiejsze):
Zbanowany
Użytkownik
Użytkownik
16 sierpień
7:08
Witaj bocku
Na gnieździe jeden bociek wypoczywa na jednej nodze. Chyba spogląda na Przygodzice. Czy za rok przyleci ? Wtedy gniazdo znów się zapełni gwarem piskląt wiecznie głodnych.
PS. Dziękuję moderator Reni za zwrłcenie uwagi, że fotka pochodzi z dnia wczorajszego czego nie zauważyłam. Przepraszam ale nie widziałam komunikatu, że zaciął się przekaz.
Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2011-08-16 07:51:07)
Użytkownik
Witam! Od wczorajszego wieczoru kiedy to o godzinie 20:10 wyłączyła się kamera nie mamy możliwości podglądu na gniazdo, a szkoda bo zostało nam już niewiele dni w tym roku aby nacieszyć widokiem bocianów w Polsce. Myślę, że ktoś tam ze "Sztabu głównego" już coś działa w tym kierunku. Pozdrawiam serdecznie - Maja.
MW17081955R napisał:
Witam! Od wczorajszego wieczoru kiedy to o godzinie 20:10 wyłączyła się kamera nie mamy możliwości podglądu na gniazdo, a szkoda bo zostało nam już niewiele dni w tym roku aby nacieszyć widokiem bocianów w Polsce. Myślę, że ktoś tam ze "Sztabu głównego" już coś działa w tym kierunku. Pozdrawiam serdecznie - Maja.
Naturalnie, że "Sztab" działa . Wczoraj wieczorem otrzymałam informację, że przyczyna tkwi w Przygodzicach (trudno powiedzieć, może awaria zasilania). Gdy przyczyna zniknie, przekaz zostanie uruchomiony.
Użytkownik
Bardzo dziękuję "Sztabowi" za błyskawiczną odpowiedź. Napawa mnie radością świadomość, że dla wielu ludzi los naszych mniejszych braci jest bardzo ważny - wszak lepiej żyje si we wzajemnej symbiozie (my im - oni nam). Jest z bocianolubami oficjalnie dopiero od tego roku, ale już wcześniej w poprzednich latach lubiłam zaglądać do Przygodzic. Będę z Wami do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej i niech tak już pozostanie. Zaglądać będę do gniazda do ostatniego bociana.
Pozdrawiam serdecznie cały "SZTAB" i wszystkich, którzy kochają bociany:)
19:54 Mam pytanie czy już jest coś wiadomo na temat kamery ( naszego okna na bociany). Jest mi smutno, obawiam się że możemy już w tym roku nie ujrzeć naszych przyjaciół.
Kochany "sztabie" zrób coś, a może ja mogę w czymś pomóc lub my wszyscy razem?
Pozdrawiam - Maja...
Ostatnio edytowany przez MW17081955R (2011-08-16 17:57:45)