Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Administrator
Karmnikowe obserwacje w Ostrowie Wielkopolskim
Witam!
Gratuluję Wam Kamilo i Piotrze ciekawych obserwacji i fotek zamieszczonych powyżej.
Uzupełnię, że na fotografiach Piotra poza grubodziobem widać też cztery inne gatunki ptaków:
Fot. 1 i 2: dzwońce i mazurek
Fot. 3: dwa dzwońce, dwa jery i (nad grubodziobem) samiec zięby
pozdrawiam
Paweł T. Dolata
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Witam!
Myślałam, że w tym sezonie zimowym już mnie nic nie zaskoczy, jeśli chodzi o gatunki ptaków, które się przewinęły przez mój karmnik. A tu niespodzianka: od pewnego czasu pojawia sikora czarnogłowa. Zawsze zjawia się w karmniku, który jest w głębi podwórka, nigdy nie widziałam jej w tym blisko domu, nie jest tak odważna jak reszta sikorek, dlatego też dopiero niedawno udało mi się zrobić jej zdjęcia, które Wam prezentuję. Chciałabym również dodać, że oprócz karmników "moje" ptaki zawsze mogą liczyć na świeżą wodę. Bardzo chętnie ją piją jak również urządzają sobie w niej kąpiele. Fot. 1: sikora czarnogłówka w towarzystwie sikory bogatki, fot.2: sikora czarnogłówka w karmniku, fot.3: czarnogłówka przy wodopoju, fot.4: bogatka pijąca wodę
pozdrawiam
Użytkownik
Jeszcze są żołędzie! Zbierajmy je, żeby zimą podrzucać sójkom, jest ich teraz tyle w miastach i miasteczkach, a jak snieg zasypie, to beda potrzebowały wsparcia. Do karmników w Warszawie przychodzą i żołędzie uwielbiają.
Jesienią nie dokarmiajmy łabędzi.
O tym, że dokarmianie może być również szkodliwe dla ptaków była już na forum mowa. Dotyczy to zwłaszcza ptaków wodnych, szczególnie łabędzi. Warto zapoznać się z opublikowanymi na stronie OTOP informacjami na ten temat http://otop.org.pl/aktualnosci/2011/11/ … my-labedzi .
Moderator
Tydzień temu wystawiłam na zewnętrzny parapet okna karmnik z myślą o małych ptaszkach zimujących w mieście ale nie liczyłam, że będą częstymi gośćmi na parapecie 5-piętra w dużym bloku.
Tymczasem, codziennie ziarno z karmnika znikało, niestety nie widziałam (wcześnie wychodzę i późno wracam z pracy) kto bywał w karmniku, myślałam, że to gołębie albo sierpówki, bo te ptaki najczęściej siadały na parapecie. Dopiero dzisiaj okazało się, że mój karmnik odwiedzają: sikorki bogatki (najliczniej ok.10-12 os.), sikorki modre (2), dzwońce (2), sierpówki (2), wróble domowe (2) - wróble "uciekły" sprzed obiektywu
Na wewnętrznym parapecie okna ustawiłam ciasno rośliny doniczkowe, żeby przylatujące ptaki czuły się bezpiecznie , nie płoszyły się, kiedy w mieszkaniu ktoś przebywa i żeby można było je obserwować z bliska. Dzwońce i sikorki trochę śmiecą łuszcząc ziarna muszę więc pomyśleć, jak zabezpieczyć parapet aby moja ptasia stołówka nie była uciążliwa dla sąsiadów
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-12-03 20:53:40)
Jak dokarmiać ptaki?
Jak należy dokarmiać ptaki, jakie są argumenty "za" a jakie "przeciw", można przeczytac w wywiadzie z Magdą Zadrąg z Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków na http://srodowisko.ekologia.pl/wywiady/J … 16171.html
Zimy jeszcze nie widać, ale nasz karmnik coraz chętniej odwiedzają ptaki. Dzisiaj sfotografowałam najczęstszych gości: bogatkę (1), modraszkę (2), dzwońca (3) i mazurki (4).
Karmię - jak zwykle - czarnym słonecznikiem. Ptaki jedzą go chętnie i ... bardzo dokładnie, nic się nie marnuje. W ciągu ostatnich 12 lat wsypaliśmy do karmnika ok. 300 - 400 kg tych nasion. Często trochę się rozsypuje na ziemię, ptaki też rozrzucają, czasem może wypaść z dzioba. Tylko trzy słoneczniki wyrosły obok naszego domu przez te lata. Wiadomo, że nie każde nasionko kiełkuje, nie z każdego wyrośnie roślina, ale głównym powodem jest skrupulatność ptaków w poszukiwaniu pokarmu. Karmnik nigdy nie jest pusty, ale one mimo to dokładnie przeszukują podłoże, czy nie zostało tam jakieś ziarenko .
Użytkownik
Karmicielka przychodzi na działkę i od razu pojawia się gromadka ptasząt (dzisiaj pierwsze były mazurki). Siadają na jabłonce sąsiadów, skąd mają dobry start do karmnika, i czekają. Nie musi to oznaczać, że nie mają co jeść. Czasem dopiero wtedy dojadają resztki ziarna, ale kojarzą mnie z jedzeniem.
Użytkownik
Po Świętach zainstalowałam karmnik za oknem. Tłoku nie ma, zima w tym roku jest łaskawa dla ptaków, ale przylatują sikory (modre i bogatki), stadko dzwońców, pojawiają się wróble. Gości również parka sierpówek, która chyba gdzieś w okolicy gniazduje, bo widuję je przez cały rok.
6.01.2012. Nasypałam im ziarna pod daszek, bo padał deszcz. Tymczasem w karmniku usiadł dzwoniec i odganiał wszystkie ptaszki.
http://youtu.be/EYXv_eK3sH4
10.01.2012. Wystarczy para dzwońców i od razu jest awantura. Bez przerwy czubią się i przeganiają. Sikorki trzymają przed nimi dystans, wróble niezbyt się ich boją. Pogodziła ich dopiero sierpówka. Gdy się pojawiła, odleciały wszystkie.
http://youtu.be/cHXtL6ACq9k
-Popatrz wróbel, marna jakaś ta stołówka.
W związku z karmnikiem mam pytanie do ornitologów. Przypomniałam sobie o nagranym rok temu filmiku. Nie jestem pewna, czy to był jastrząb, czy inny jastrzębiowy.
http://youtu.be/XK9T3bC6J8g
Użytkownik
W związku z karmnikiem mam pytanie do ornitologów. Przypomniałam sobie o nagranym rok temu filmiku. Nie jestem pewna, czy to był jastrząb, czy inny jastrzębiowy.
http://youtu.be/XK9T3bC6J8g.
Witam
To krogulec w szacie juvenalnej (młodocianej), blisko spokrewniony z jastrzębiem, należący do tego samego rodzaju Accipiter. Zimą bardzo często zbliża się do miast i poluje w przydomowych karmnikach.
Pozdrawiam
Piotr Majewski PwGOTOP
Ostatnio edytowany przez Piotr Majewski (2012-01-14 07:15:00)
Kilka dni temu włożyłam do karmnika jabłko. Małym ptakom to nie przeszkadzało, nie bały się go, ale też zupełnie nie były nim zainteresowane. Dzisiaj do karmnika przyleciał kos (Turdus merula) - samiec. On z kolei od razu zwrócił baczną uwagę na jabłko i zaczął je z zapałem dziobać. Spędził w karmniku półtorej godziny, kiedy zaczął zapadać zmierzch, myślałam już, że zanocuje w karmniku, ale ok. 16:30 odleciał, zjadłszy wcześniej sporą część jabłka.
Odkąd nadeszła prawdziwa zima, nasz karmnik odwiedza coraz więcej ptaków. Dzisiaj po raz pierwszy w tym sezonie pojawił się jer (Fringilla montifringilla). Nie wleciał do karmnika, wspólnie z dzwońcami zbierał ziarenka na śniegu pod karmnikiem (1).
Przyleciał też grubodziób (Coccothraustes coccothraustes) (2). Ten z kolei siedział na daszku karmnika, bo i tam były wysypane ziarna słonecznika.
Jakość zdjęć marna, robione przez szybę, przy słabym oświetleniu
Użytkownik
Piotr Majewski napisał:
http://youtu.be/XK9T3bC6J8g.Witam
To krogulec w szacie juvenalnej, blisko spokrewniony z jastrzębiem, należący do tego samego rodzaju Accipiter. Zimą bardzo często zbliża się do miast i poluje w przydomowych karmnikach.
Pozdrawiam
Piotr Majewski PwGOTOP
Dziękuję za wyjaśnienie i przepraszam, że dopiero teraz. Komputer odmówił mi posłuszeństwa.
Dziś udało mi się sfotografować w karmniku sikorę ubogą (Poecille palustris). Zrobić zdjęcie temu ptakowi to dla mnie nie lada wyzwanie. Jest bardzo płochliwa, wpada do karmnika na krótki moment, porywa nasionko i już jej nie ma. Bardzo niska temperatura pewnie zmusiła ją do częstszych odwiedzin w jadłodajni, stąd mój sukces.