Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
16:10 - 16:15
Bociek w gnie¼dzie, stoj±c na ¶rodku zajmuje siê swym upierzeniem spogl±daj±c w miêdzyczasie na okolicê
16:17
Dopieszczanie do³ka
16:18
Przykucn±³ w do³ku i siê rozgl±da
Użytkownik
17.00. nie potrafiê wiarygodnie stwierdziæ, ale wydaje mi siê, ¿e w gnie¼dzie od godziny siedzi obcy bocian - obserwowa³am perypetie w gnie¼dzie i zainspirowana przez igankê, zwraca³am uwagê na pióra na grzbiecie - ostatecznie mam wra¿enie, ¿e Przygodê przegoniono; tak¿e zachowuje siê inaczej ni¿ Przygoda
17.34. odlecia³
Ostatnio edytowany przez marina (2013-05-02 15:34:56)
Użytkownik
18:27 gniazdo puste
Użytkownik
2 maja
godz. 19.29 - przylot bociana do gniazda
Do godz. 20.01 bocian bardzo spokojnie sta³ na trawiastej czê¶ci gniazda, nawet nie próbowa³ suszyæ i wyg³adzaæ zmokniêtych piór. Dopiero pó¿niej za³atwi³ potrzebê i zmieni³ miejsce odpoczynku na centrum platformy, w do³ku.
20.30 - kolejne pó³ godziny spêdzone przez bociana w niezmiennej pozycji; nie zaobserwowa³am ¿adnej aktywno¶ci ( np. toaleta upierzenia, obserwacja otoczenia, obchód gniazda ) poza pojedynczym przeszukaniem wy¶ció³ki gniazda.
Bardzo mi brakuje zdarzeñ, zachowañ i zwyk³ej rado¶ci z podgl±dania bocianiej rodziny.
Ostatnio edytowany przez ¿uczek (2013-05-02 18:38:56)
Zbanowany
20.40. Bocian na ¶rodku gniazda prawie i w pod¶wietleniu (f.1.).
21.04. Ju¿ schowa³ siê na obrze¿a gniazda g.9.(f.2.), mo¿e razi go obiektyw.
Użytkownik
No w³a¶nie,
czy przypadkiem to ¶wiat³o nie dra¿ni ptaka i nie przeszkadza mu w nocnym odpoczynku?
Użytkownik
Wzrok bociana, jak i wzrok cz³owieka nie rejestruje widma podczerwonego. To, ¿e mo¿emy obserwowaæ ptaka o¶wietlonego za pomoc± promieniowania IR zawdziêczamy konstrukcji kamery, natomiast "¶wiat³o" to jest niewidoczne zarówno dla bociana, jak i dla nas.
Gdyby¶my w tej chwili stanêli pod gniazdem, zobaczyliby¶my jedynie ciemno¶æ.
Pozdrawiam,
Adam Janiszewski
Użytkownik
3 maja
godz. 8.09
Po nieobecno¶ci zwi±zanej z wylotem na ¿erowisko, bocian powróci³ do gniazda, przeszuka³ delikatnie wnêtrze do³ka; stoi spokojnie na grubej warstwie trawy.
Od czasu do czasu bocian wyg³adza pióra, przeprowadza niespieszn± toaletê.
8.30 - ponownie odlatuje, gniazdo puste
Ostatnio edytowany przez ¿uczek (2013-05-03 06:31:12)
Użytkownik
9:59 Przygoda jest w gnie¼dzie. Sprawia wra¿enie bardzo smutnej. Brakuje mi bardzo tego radosnego krz±tania siê pary w okresie lêgu, mo¿e nastêpny rok bêdzie weselszy:(((
Zbanowany
11.00.Gniazdo puste. 40.min. pó¼niej nadal pusto.
11.51.Do gniazda przylecia³a Przygoda z sianem w dziobie i umie¶ci³a w ¶rodku gniazda.(f.1.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-05-03 09:55:34)
Użytkownik
11.56. bocian czy¶ci piórka, stoj±c na koronie gniazda
To, co obserwujemy w Przygodzicach (i na kilku innych gniazdach z kamer±) nie jest tak bardzo wyj±tkowe. Po prostu, tak siê zdarzy³o, ¿e te przypadki (wyrzucanie jaj, samotna samica, samotny samiec, ataki obcych bocianów) „trafi³y” te¿ na gniazda z kamerk±.
W Polsce (i ka¿dym zak±tku Europy, gdzie gniazduj± bociany), na wielu gniazdach (bez kamer) zdarzaj± siê podobne sytuacje - my¶lê wiêc, ¿e i tego typu obserwacje (choæ mo¿e nie „zaspokajaj±” naszych oczekiwañ) s± ciekawe, choæby z racji, ¿e umo¿liwiaj± lepsze poznanie biologii gatunku, w tym tak¿e faktów, które znali¶my wcze¶niej jedynie z literatury (lub opowie¶ci innych) a teraz mo¿emy zobaczyæ na ¿ywo..
MW17081955R napisał:
9:59 Przygoda jest w gnie¼dzie. Sprawia wra¿enie bardzo smutnej. Brakuje mi bardzo tego radosnego krz±tania siê pary w okresie lêgu, mo¿e nastêpny rok bêdzie weselszy:(((
Użytkownik
http://tinypic.com/view.php?pic=5mxxll&s=5
http://tinypic.com/view.php?pic=11917j5&s=5
http://tinypic.com/view.php?pic=313fzap&s=5
Patrz±c na te fotografie mam wra¿enie, ¿e "dzisiejszy" bocian to Dziedzic, wiosenny, tegoroczny partner Przygody.
Użytkownik
Je¶li to Dziedzic, to musi mieæ obr±czkê! Niestety, mój komputer i mój wzrok nie potrafi± "wypatrzyæ" takiego szczegó³u.
12:53 samotny bocian stoi w gnie¼dzie - spokojnie trochê rozgl±da siê - trochê podsypia
Ostatnio edytowany przez Sz_elka (2013-05-03 10:56:45)
Sz_elka napisał:
Je¶li to Dziedzic, to musi mieæ obr±czkê! Niestety, mój komputer i mój wzrok nie potrafi± "wypatrzyæ" takiego szczegó³u.
Tegoroczny Dziedzic nie mia³ obr±czki. Doros³y bocian z obr±czk± gniazdowa³ tu ostatnio w 2011 roku.
Zgadza siê
"Dziedzic" ("Agresor"), czyli samiec z obr±czk± typu ELSA na prawej nodze by³ widziany po raz ostatni (przed kamer±) dok³adnie w dniu 11 lipca 2011 (czyt. np. post tutaj: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 457#p33457).
Renia napisał:
Sz_elka napisał:
Tegoroczny Dziedzic nie mia³ obr±czki. Doros³y bocian z obr±czk± gniazdowa³ tu ostatnio w 2011 roku.
Użytkownik