Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Jako uzupe³nienie obserwacji z 12.08.2012 w Delcie Evros w Grecji (post str. poprzednia) "dorzucê" pelikany kêdzierzawe Pelecanus crispus (na dwóch zdjêciach obok pelikanów stoj± warzêchy).
Na foto widaæ pelikany kêdzierzawe m³ode i doros³e (te ciemniejsze to m³ode ptaki). Mo¿na te¿ zauwa¿yæ, ¿e doros³e osobniki pozby³y siê ju¿ szaty godowej - ich dzioby z pomarañczowych sta³y siê szare, a upierzenie nabra³o bardziej "matowego" koloru.
Rzadki ptak - ¿wirowiec ³±kowy Glareola pratincola (z tego, co uda³o mi siê odszukaæ - w Polsce stwierdzony zaledwie 16 razy) nie jest ³atwym do wypatrzenia ptakiem. Spotykany na otwartych terenach potrafi umiejetnie kryæ siê w¶ród (nawet niskich) ro¶lin, a z kolei na pla¿y (jak na fot. ni¿ej) "zlewa" siê z krajobrazem. Foto z dnia 12.08.2012 w Apalos (niedaleko miasta Alexandroupolis w pó³nocnej Grecji).
Użytkownik
Witam
Dawno tutaj nie zagl±da³em a to ze wzglêdu na brak czasu (praca,praca,praca). Chcia³bym podzieliæ siê jednak moj± obserwacj± niezwyczajn±.
Dotyczy ona go¶cia z Ameryki Pn. jest to g±go³ek Bucephala albeola. Poni¿ej parê jego zdjêæ które uda³o mi siê zrobiæ aczkolwiek widza³em go tylko przez krótk± chwilkê. Zaobserwowany zosta³ przeze mnie w Holandii w miejscowo¶ci Barendrecht. Jest to obserwacja bardzo niezwyk³a, w Holandii do tej pory by³ obserwowany parokrotnie i co ciekawe w Barendrecht jest obserwowany ka¿dego roku, pocz±wszy od 2004. Moja obserwacja dotyczy samca w szacie adultus. Niektóre pojawy tego niezwyk³ego go¶cia traktowane s± w Holandii jako naturalne, niektóre dotyczy³y uciekinierów z ogrodów zoologicznych.
Pozdrawiam Piotr Majewski PwG OTOP
Ostatnio edytowany przez Piotr Majewski (2012-11-29 09:42:22)
Gêsi ma³e w Delcie Evros
Na stronie Visitor Centre Parku Narodowego Delta Evros jest ju¿ informacja o przylocie w dniu 9 stycznia 2013 roku 61 os. gêsi ma³ych, które (jak co roku) zimuj± w Delcie Evros (pó³nocna Grecja):
http://www.evros-delta.gr/en/news/news- … 959;υ
Gê¶ ma³a Anser erythropus jest zaliczona do gatunków nara¿onych na wyginiêcie - jej europejsk± populacjê, gniazduj±c± w pó³nocnej Norwegii szacuje siê na 20-25 par, które ka¿dego roku, pokonuj±c tê sam± trasê (poprzez Estoniê i Wêgry) przylatuj± w Deltê Evros. Pierwsze notowania na ten sezon "zaliczyli" w dniu 9 stycznia: Giannis Fakriadis, Dimitris Kokkinidis i Eva Stets.
Na zimowisko w Deltê Evros (pó³nocna Grecja) zlatuj± z dalekiej pó³nocy nie tylko opisane wy¿ej gêsi ma³e, ale tak¿e gêsi bia³oczelne, gêsi zbo¿owe, gêgawy, bernikle rdzawoszyje. Ich ¿erowanie w¶ród ³±k bêdzie wygl±da³o (mniej -wiêcej do marca) - tak na zdjêciach ni¿ej. Obserwacje na terenie ¶cis³ej ochrony Parku Narodowego Delta Evros w dniu 8 i 9 stycznia 2013 (fot. Eva Stets).
Jedn± z sympatyczniejszych (dla mnie i moich kolegów) obserwacji z minionej zimy by³a siewnica Pluvialis squatarola - ptak niezbyt licznie zlatuj±cy do Grecji na zimowisko. Zdjêcia ni¿ej pokazuj± siewnicê w szacie spoczynkowej, by³y robione w styczniu 2013 roku w Delcie Evros (pó³nocna Grecja) (fot. Eva Stets).
¦niegu³a
Jedn± z ciekawszych obserwacji odnotowanych w zimie na terenie Grecji by³o niezwyk³e "spotkanie" ¶niegu³y Plectrophenax nivalis.
Obserwacja mia³a miejsce w dniu 2 lutego 2013 w pó³nocno-zachodniej Grecji, na wys. 2500 m. na szczycie góry Kaimaktsalan.
¦niegu³ê (w ró¿nych porach dnia) obserwowa³o ok. 10 osób, podczas zjazdu Greckich Fotografów Przyrody - tu warto dodaæ, ¿e obserwacja ta by³a (dopiero!) siódmym notowaniem obecnocno¶ci tego gatunku w Grecji.
Na zdjêciach ni¿ej - s³ynna w ca³ej Grecji ¶niegu³a. Foto: Eva Stets
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2013-03-29 20:43:22)
Użytkownik
Użytkownik
Witam, nie za bardzo umiem przesy³aæ zdjecia wiec wyszlo jak widac ale zszokowa³ mnie widok krogulca na moim balkonie na wielkomiejskim osiedlu chyba chcial zapolowac na czy¿e które ostatnio bardzo licznie odwiedzaja nasz karmnik
Wróbla mog± zadowoliæ ró¿ne miejsca na zajêcie gniazda... Gnie¿d¿± siê nieraz (go¶cinnie) w gnie¼dzie bocianów lub ...bez "wyrzutów sumienia" zajm± gniazda jaskó³ek (nieraz wrêcz wyrzuc± z niego ich w³a¶cicieli). Ale i pieñ palmy daktylowej te¿ im siê podoba (fot. ni¿ej).
Obserwacje niedaleko miasta Lamia (centralna Grecja, czerwiec 2013)
Jak wyg³±da zwyk³y wróbel Passer domesticus ka¿dy wie. Jak wygl±da wróbel ¶ródziemnomorski Passer hispaniolensis (nazywany te¿ wróblem po³udniowym), pokazywa³am kilkakrotnie na forum...
Ptak ni¿ej nie jest ani wróblem zwyczajnym ani ¶ródziemnomorskim. Jak ocenili znawcy tematu, jest to Passer domesticus-italiae (oprócz Pó³wyspu Apeniñskiego wystêpuje te¿ w Grecji, ale liczniej na Krecie ni¿ w centrum kraju).
Obserwacja w okolicach miasta Lamia (centralna Grecja), czerwiec 2013 (fot. Eva Stets).
Do zdjêæ, na których w "foto-w±tku" pokaza³am urocz± jaskó³kê rudaw± Cecropis daurica (http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 592#p42592) dorzucam kilka foto z obserwacji.
Jak mo¿na zobaczyæ - nawet ma³a ka³u¿a z niewielkim b³otem (na ruchliwym parkingu) te¿ mo¿e byæ dobrym miejscem by te ptaki zdoby³y materia³ do budowy (wzmacniania) gniazda. Obserwacje odnotowate niedaleko miasta Lamia w czerwcu 2013.
Z tego co wiem, jaskó³ki rudawe s± bardzo rzadko spotykane w Polsce, a ich pojawienie zawsze wzbudza wielk± sensacjê w¶ród ornitologów i sympatyków ptaków (tak jak by³o w tym roku ko³o Bytomia). My¶lê wiêc, ¿e te (i poprzednie) fotografie bêd± siê Pañstwu podobaæ.