Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
20:52 ¶pi± z dziobami schowanymi w ¿aboty
jeden le¿y a drugi stoi na jednej nodze
Użytkownik
00:40 Jeden bocianek siedzi a drugi stoj±c czesze piórka.
Jest bardzo pó¼no, jestem zmêczona psychicznie i fizycznie ale nie mogê po³o¿yæ siê spaæ bez spojrzenia na bocianki i gniazdo. To ju¿ chyba na³óg, ca³kowite uzale¿nienie ale te¿ wielka rado¶æ (:
00:54 Stoj±cy bocian pieszczotliwie skubie szyjê i g³owê siedz±cego.
Mo¿e dzisiaj bêdê mia³a wiêcej si³y i czasu ¿eby posiedzieæ z bociankami . A teraz dobranoc wszystkim , mi³ych snów (:
Moderator
Administrator
Dzieñ dobry bocianom i Bocianolubom!
6.28-35 jeden bocian siedzi na gnie¼dzie
Wczoraj z Bartoszem Skrzypczakiem i Micha³em Nickem rozpoczêli¶my objazd gniazd bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim: sprawdzanie bezpieczeñstwa i obr±czkowanie piskl±t. Dzi¶ ruszamy z Rafa³em Markowskim na kolejny etap. Gminê Przygodzice mamy zaplanowan± na czwartek 2 lipca. W tym roku niestety bez gniazda pod kamer±.
Je¶li kto¶ chce do³±czyæ do akcji i znale¼æ siê jeszcze bli¿ej bocianów ni¿ poprzez kamerê "Blisko bocianów", choæby na 1 gniazdo, to proszê o kontakt na tel. 604 809-146.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
Moderator
06:59- bocian nadal jest na gnie¼dzie, teraz ju¿ wsta³, poprawia patyki na obrze¿u gniazda, wentyluje wy¶ció³kê przetrz±saj±c j± dziobem, chodzi po gnie¼dzie
07:00- 07:09 - bocian stoi na gnie¼dzie, rozgl±da siê, przeczesuje dziobem pióra, to jest Przygoda (tak my¶lê, po d³u¿szej obserwacji)
07:13-07:47 - bociek stoi na gnie¼dzie, raz na jednej nodze, pó¼niej na dwóch, czy¶ci upierzenie
08:06 - siada na ¶rodku gniazda
08:24 - dalej siedzi, dziób ma otwarty,
08:37 - bociek chodzi po gnie¼dzie, ponownie porz±dkuje gniazdo przek³adaj±c patyki i siano
08:49 - przegania wróble, które od czasu do czasu krêc± siê w okolicy korony gniazda
08:53 - bocian koncentruje siê, wyci±ga szyjê rozgl±daj±c siê po okolicy i odlatuje
Użytkownik
A ja wczoraj mia³am zakaz wstêpu na forum. Kto mi mo¿e odpowiedzieæ dlaczego? By³am w szoku! Co ja z³ego zrobi³am, ¿e mi na³o¿ono karê?
Pozdrawiam wszystkich obserwatorów, cieszê siê, ¿e zobaczy³am nasz± piêkn± parê w gnie¼dzie i do zobaczenia wieczorem (o ile mnie znowu nie uznaj± za spamera i nie zablokuj± IP).
Użytkownik
19:50 Gniazdo puste, bocianki jeszcze jedz± kolacjê.
20:40 Nadal pusto.
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2015-06-27 18:39:58)
Użytkownik
21:52 Jeden bocianek siedzi po¶rodku gniazda a drugi stoi obok niego. Wiatr szarpie pióra stoj±cego bocianka.
Użytkownik
Poczyta³am wpisy. Cieszê siê, ¿e ci±gle s± z nami!
Niestety nie otwiera mi siê kamerka.
Pozdrawiam Bocianolubów i ¿yczê dobrej nocki
Użytkownik
23:02 Jeden bocianek siedzi a drugi stoi i bardzo dok³adnie czy¶ci piórka. Do jutra kochane bocianki. Dobrej nocy Bocianoluby ¦pij dobrze mój Kloniku
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2015-06-27 21:09:53)
Użytkownik
12:22 Gniazdo puste i s³oneczko te¿ lichutko ¶wieci.
Witam bocianki i mi³o¶ników Przygodzickiego gniazda. Pogoda nieciekawa ale ¿yczê Wszystkim mi³ej niedzieli.
Użytkownik
Moderator
13:36 - na gnie¼dzie zasta³am dwa bociany, jeszcze 2-3 minuty temu gniazdo by³o puste
13;37 - boæki zaraz zabra³y siê do intensywnej pielêgnacji upierzenia
14:34 - para bocianów w dalszym ci±gu jest na gnie¼dzie, g³ównie czyszcz± i uk³adaj± pióra, Dziedzic czasem gospodarskim okiem sprawdza koronê gniazda przesuwaj±c z jednego miejsca na drugie jak±¶ drobny patyczek
14:46 - bociany stoj±c na gnie¼dzie kontynuuj± pielêgnacjê upierzenia, w Przygodzicach jest pochmurno, gniazdo jest pewnie jeszcze mokre (wcze¶niej w kamerze widaæ by³o krople deszczu)
15:14 - bociany odfrunê³y, najpierw Dziedzic, kilkana¶cie sekund po nim Przygoda
Użytkownik
21:27 Oba bocianki s± w gnie¼dzie. Jeden siedzi z dziobem w ¿abocie a drugi czesze piórka. W Przygodzicach jeszcze widno a u mnie ju¿ ciemno.
Zbanowany
21.32. para bocianów Przygoda i Dziedzic na gnie¼dzie,fajny to widok (f.1.).
21.45. Przygoda chyba siedzi a Dziedzic nad ni± (f.2.). i tak pozostan± oby przysz³y rok by³ z potomstwem.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-06-28 19:50:55)