Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
20:52 śpią z dziobami schowanymi w żaboty
jeden leży a drugi stoi na jednej nodze
Użytkownik
00:40 Jeden bocianek siedzi a drugi stojąc czesze piórka.
Jest bardzo późno, jestem zmęczona psychicznie i fizycznie ale nie mogę położyć się spać bez spojrzenia na bocianki i gniazdo. To już chyba nałóg, całkowite uzależnienie ale też wielka radość (:
00:54 Stojący bocian pieszczotliwie skubie szyję i głowę siedzącego.
Może dzisiaj będę miała więcej siły i czasu żeby posiedzieć z bociankami . A teraz dobranoc wszystkim , miłych snów (:
Moderator
Administrator
Dzień dobry bocianom i Bocianolubom!
6.28-35 jeden bocian siedzi na gnieździe
Wczoraj z Bartoszem Skrzypczakiem i Michałem Nickem rozpoczęliśmy objazd gniazd bocianów białych w powiecie ostrowskim: sprawdzanie bezpieczeństwa i obrączkowanie piskląt. Dziś ruszamy z Rafałem Markowskim na kolejny etap. Gminę Przygodzice mamy zaplanowaną na czwartek 2 lipca. W tym roku niestety bez gniazda pod kamerą.
Jeśli ktoś chce dołączyć do akcji i znaleźć się jeszcze bliżej bocianów niż poprzez kamerę "Blisko bocianów", choćby na 1 gniazdo, to proszę o kontakt na tel. 604 809-146.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
Moderator
06:59- bocian nadal jest na gnieździe, teraz już wstał, poprawia patyki na obrzeżu gniazda, wentyluje wyściółkę przetrząsając ją dziobem, chodzi po gnieździe
07:00- 07:09 - bocian stoi na gnieździe, rozgląda się, przeczesuje dziobem pióra, to jest Przygoda (tak myślę, po dłuższej obserwacji)
07:13-07:47 - bociek stoi na gnieździe, raz na jednej nodze, później na dwóch, czyści upierzenie
08:06 - siada na środku gniazda
08:24 - dalej siedzi, dziób ma otwarty,
08:37 - bociek chodzi po gnieździe, ponownie porządkuje gniazdo przekładając patyki i siano
08:49 - przegania wróble, które od czasu do czasu kręcą się w okolicy korony gniazda
08:53 - bocian koncentruje się, wyciąga szyję rozglądając się po okolicy i odlatuje
Użytkownik
A ja wczoraj miałam zakaz wstępu na forum. Kto mi może odpowiedzieć dlaczego? Byłam w szoku! Co ja złego zrobiłam, że mi nałożono karę?
Pozdrawiam wszystkich obserwatorów, cieszę się, że zobaczyłam naszą piękną parę w gnieździe i do zobaczenia wieczorem (o ile mnie znowu nie uznają za spamera i nie zablokują IP).
Użytkownik
19:50 Gniazdo puste, bocianki jeszcze jedzą kolację.
20:40 Nadal pusto.
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2015-06-27 18:39:58)
Użytkownik
21:52 Jeden bocianek siedzi pośrodku gniazda a drugi stoi obok niego. Wiatr szarpie pióra stojącego bocianka.
Użytkownik
Poczytałam wpisy. Cieszę się, że ciągle są z nami!
Niestety nie otwiera mi się kamerka.
Pozdrawiam Bocianolubów i życzę dobrej nocki
Użytkownik
23:02 Jeden bocianek siedzi a drugi stoi i bardzo dokładnie czyści piórka. Do jutra kochane bocianki. Dobrej nocy Bocianoluby Śpij dobrze mój Kloniku
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2015-06-27 21:09:53)
Użytkownik
12:22 Gniazdo puste i słoneczko też lichutko świeci.
Witam bocianki i miłośników Przygodzickiego gniazda. Pogoda nieciekawa ale życzę Wszystkim miłej niedzieli.
Użytkownik
Moderator
13:36 - na gnieździe zastałam dwa bociany, jeszcze 2-3 minuty temu gniazdo było puste
13;37 - boćki zaraz zabrały się do intensywnej pielęgnacji upierzenia
14:34 - para bocianów w dalszym ciągu jest na gnieździe, głównie czyszczą i układają pióra, Dziedzic czasem gospodarskim okiem sprawdza koronę gniazda przesuwając z jednego miejsca na drugie jakąś drobny patyczek
14:46 - bociany stojąc na gnieździe kontynuują pielęgnację upierzenia, w Przygodzicach jest pochmurno, gniazdo jest pewnie jeszcze mokre (wcześniej w kamerze widać było krople deszczu)
15:14 - bociany odfrunęły, najpierw Dziedzic, kilkanaście sekund po nim Przygoda
Użytkownik
21:27 Oba bocianki są w gnieździe. Jeden siedzi z dziobem w żabocie a drugi czesze piórka. W Przygodzicach jeszcze widno a u mnie już ciemno.
Zbanowany
21.32. para bocianów Przygoda i Dziedzic na gnieździe,fajny to widok (f.1.).
21.45. Przygoda chyba siedzi a Dziedzic nad nią (f.2.). i tak pozostaną oby przyszły rok był z potomstwem.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-06-28 19:50:55)