Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
Chciałabym dołączyć do podziękowań za wspólną obserwację tych niezwykle eleganckich ptaków. Miniony sezon był moim pierwszym bardziej zaawansowanym w obserwacji. Uwielbiałam oglądać przechwytywane przez Was ujęcia bocianów i czytać zamieszczane nieraz niezwykle szczegółowe informacje nt ich zachowania. Jeszcze raz dziękuję i do spotkania w tym miejscu już najbliższą wiosną 😊
Moderator
8.15 Nikt tego jeszcze dziś nie napisał, więc dla porządku zgłaszam: gniazdo jest puste. W nocy też nikogo nie było. Pewność, że bociany odleciały jest niepodważalna.
Użytkownik
Sezon dobiegł końca. Miałam jeszcze myśl, że może wczoraj bocian pojawi się na gnieździe, ale już teraz wiadomo, że bociany są w drodze na południe Cieszę się, że mogłam brać udział w tym projekcie i - choć się powtórzę - dziękuję wszystkim w niego zaangażowanym za możliwość obserwowania tych majestatycznych, pięknych ptaków. Od dziecka wzbudzały one moją ciekawość i wywoływały uśmiech na twarzy Coś sprawia, że gdy je widzę, świat staje się piękniejszy Tegoroczny sezon należy do udanych. Na początku Dziedzic pięknie zmodernizował gniazdo, wszyscy pamiętamy, jak bardzo dbał o jego konstrukcję Oczywiście Przygoda też miała w tym swój udział. Potem doczekaliśmy się czterech jajek i czterech piskląt, o które bociani rodzice dbali i które wykarmili, mimo panującej (zwłaszcza w Wielkopolsce) suszy. Przygoda i Dziedzic wychowali czwórkę młodych i wszystkim udało się wyfrunąć z gniazda To była niesamowita satysfakcja móc aktywnie obserwować przygodzickie bociany. Dziękuję innym forumowiczom za wszystkie wpisy i choć wirtualnie to do zobaczenia i usłyszenia za rok
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-08-18 09:17:52)
Administrator
Dzień dobry Bocianolubom!
5.40-57: gniazdo puste
Dziękuję bardzo wszystkim forumowiczom wpisującym w ten wątek obserwacje życia Dziedzica, Przygody i udanej czwórki ich młodych w tym sezonie.
Ale nie czas na żegnanie się z bocianami i z forum! Jeszcze sporo bocianów jest w Polsce. Wczoraj w Ostrowie Wielkopolskim widzieliśmy oba gatunki bocianów, w tym białego z obrączką, oznakowanego w dolinie Baryczy. Przedwczoraj bocian czarny był widziany w Jarocinie przez Edwarda Tomaszczyka. Pewnie wielu z Was ma podobne obserwacje z Polski.
Takie obserwacje i informacje z wędrówki oraz zimowisk bocianów (choćby przy okazji wakacyjnych wyjazdów) będziemy zamieszczać na forum i na www.facebook.com/bocianyzprzygodzic , które właśnie osiągnęło zacną liczbę 7000 polubień. Na obie strony wciąż zapraszamy!
Pozdrawiam
Paweł Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach www.bociany.przygodzice.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
Zbanowany
11.28. tak jak pisze Paweł, jeszcze może ktoś natchnie się na obecność bocianów nie koniecznie na tym gnieździe, bo tu gniazdo jest puste.
Pozdrawiam.
Użytkownik
17.46 Dzień dobry! Pusto, ale bociany faktycznie jeszcze są. Trochę pojeździłam po naszym województwie w piątek niedaleko Witkowa( kierunek Gniezno) widziałam sejmik na łące i w gnieździe też. Wczoraj Pyzdry- tam są piękne łąki i bocianów zazwyczaj dużo, było pusto, ale na jednym gnieździe 2 sztuki widziałam.
Sierpień się skończył, bociany są już w drodze na południe. Miejmy nadzieję, że będzie to podróż bezpieczna, że Przygoda i Dziedzic szczęśliwie wrócą do nas wiosną.
Dziękuję wszystkim użytkownikom forum za wspólne obserwacje bocianów i dzielenie się ich wynikami w tym wątku.
Moim zdaniem tegoroczny sezon lęgowy był bardzo udany, w miarę spokojny, bez większych dramatów, jakie czasami obserwowaliśmy w poprzednich latach.
Bociany odleciały, ale w dalszym ciągu warto zaglądać na stronę http://www.bociany.przygodzice.pl/ . Często pojawiają się tam inne gatunki ptaków.
Te obserwacje proszę wpisywać w wątku Inne ptaki w bocianim gnieździe w Przygodzicach http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 726#p59726
Pozdrawiam
.