Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
eva napisał:
Witam!
6 kwietnia 2008
Gratuluję wszystkim, którzy zaobserwowali pierwsze jajko![]()
Równocześnie dziękuję za wytrwałe obserwacje i za wklejenie fotek z pierwszym jajkiem w tym wątku (tak, jak Was o to prosiłam-dzięki).
Gratulacje i podziękowania należą się wszystkim obserwatorom za bystry wzrok i za wytrwałość
Co prawda ten wątek to nie konkurs ale podam, że rożnica miedzy Waszymi obserwacjami jest zaledwie w kilku sekundach i wygląda tak:
1 - hana i robert - godz. 22:12:25 - (ten sam czas oboje)
2 - cel-cia i Magic Cam - godz. 22:12:30 (ten sam czas oboje)
3 - sve - godz. 22:12:33 (na podstawie zdjęcia z galerii)
Raz jeszcze serdeczne gratulacje i podziękowania dla wszystkich obserwatorów!!!
Eva Stets
Administrator forum
Tym, którzy zauważyli pierwsze jajko, proponuję wysłać ich fotki na konkurs, organizowany przez MagicCam (czyt. pod linkiem http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 6340#p6340)
No i zapraszam do ... wypatrywania drugiego jaja
Przyłączam się do gratulacji
Nauczony doświadczeniem z "łapania bociana" czuję, że nas wszystkich uprzedził jeszcze ktoś inny
WorldCam w aspekcie konkursu wkrótce to rozstrzygnie i poda do publiczej informacji.
Konkurs spowodował, że wpadliśmy na pomysł wstawienia obok zegara licznika bocianów i jaj - mamy nadzieję, że taka wizualizacja stanu bocianiej rodziny z Przygodzic przypadnie Wam do gustu
Pozdrawiam,
Andrzej
Witam!
Tak więc 6.4.2008 o godzinie 22:12:25 Przygoda zniosła już pierwsze jajo - czas wypatrywać drugiego.
Podsumowanie o której godzinie zostało zniesione pierwsze jajo możecie przeczytać w moim wcześniekszym poście, w tym wątku.
Również w tym wątku znajdziecie dokumentujące zdjęcia Forumowiczów, którzy jako pierwsi zauważyli zniesione pierwsze jajo naszej bociniej pary.
A ponieważ jak napisałam wyżej - czas wypatrywać drugiego jaja - zapraszam do dalszych obserwacji w wątku poświęconym na te obserwacje (prośba: przeczytajcie moj post jak podawać te informacje).
Wątek o drugim jajku jest w tym samym temacie, wątek pt "Drugie jajo 2008"
link bezpośredni: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 6407#p6407
życzę wielu ciekawych wrażeń
Eva Stets
PwG OTOP
Witam!
To pytanie zadało mi kilka osób także na PW. Odpowiem, to co mi wyjaśnił swego czasu Paweł T.Dolata. Bociany zaczynają wysiadywać i ogrzewać jaja od drugiego jajka, tak więc nie sądzę, że jest powód do niepokoju.
Obserwujmy więc bacznie kiedy pojawi się drugie jajko.
(wątek na ten temat już jest zrobiony)
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 6407#p6407
Pozdrawiam
Eva Stets
BABCIA Mariola napisał:
7:32 Ze skubania swoich piór nic nie wynika. Jajo trzeba wysiadywać bo nie będzie pisklaka.
8:03 Czy to jajo jest niezapłodnione lub ma inny defekt, że go nie wysiadujecie ?
http://img147.imageshack.us/img147/5307 … mx8.th.jpg
Użytkownik
To pytanie nurtowało mnie przy okazji podglądania innego gniazda - bielików amerykańskich w Norfolk. Jednak na blogu zamieszczonym na tamtejszej stronie znalazłam na nie odpowiedź:
Ptaki zazwyczaj opóźniają wysiadywanie pierwszych jaj w sposób ciągły aż do momentu złożenia następnych. Ma to na celu skrócenie odstępów czasu pomiędzy późniejszym wykluwaniem się kolejnych piskląt, czyli niejako "wyrównywanie szans" na ich w miarę równomierny rozwój. Dlatego wysiadywanie pierwszych jaj z przerwami to zjawisko normalne i nie powinno budzić niepokoju.
Ostatnio edytowany przez Damka_Pik (2008-04-07 15:46:32)
Witam ponownie!
Odnośnie postów wyżej i wysiadywania jajek chciałybym dodać, że moją odpowiedź zacytowałam także w temacie pt "Bociany: pytania - odpowiedzi".
Przy tej okazji chciałabym przypomnieć Forumowiczom o tym temacie i prosić żeby pytania na temat boćków były zadawane właśnie w tym temacie, co ułatwia pracę forum i daje innym większą możliwość przeczytania pytania i napisania odpowiedzi (oczywiście zawsze w miarę możliwości).
Ten wątek dotyczył złożenia pierwszego jaja i zostanie zamknięty, bo jak cytuję niżej, czas wypatrywać drugie jajo, do czego serdecznie zapraszam.
Po raz kolejny gratuluję wszystkim wypatrzenia pierwszego jaja i życzę powodzenia z drugim bocianim jajkiem
Z pozdrowieniem
Eva Stets
Administrator forum
eva napisał:
Witam!
Tak więc 6.4.2008 o godzinie 22:12:25 Przygoda zniosła już pierwsze jajo - czas wypatrywać drugiego.
Podsumowanie o której godzinie zostało zniesione pierwsze jajo możecie przeczytać w moim wcześniekszym poście, w tym wątku.
Również w tym wątku znajdziecie dokumentujące zdjęcia Forumowiczów, którzy jako pierwsi zauważyli zniesione pierwsze jajo naszej bociniej pary.
A ponieważ jak napisałam wyżej - czas wypatrywać drugiego jaja - zapraszam do dalszych obserwacji w wątku poświęconym na te obserwacje (prośba: przeczytajcie moj post jak podawać te informacje).
Wątek o drugim jajku jest w tym samym temacie, wątek pt "Drugie jajo 2008"
link bezpośredni: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 6407#p6407
życzę wielu ciekawych wrażeń
Eva Stets
PwG OTOP