Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Użytkownik
Wyrazy podziwu kieruje do Pana Pawła nie tylko za wiedzę ornitologiczną, poświęcenie dla bocianów, szybką
interwencję, ale także za odwagę i sprawność fizyczną.
Wielkie uznanie również dla Panów strażaków, którzy nie tylko potrafią gasić pożar, ratować mienie i ludzi,
ale także wzniecać w swoich sercach uczucia dla ptaków.
Myślę, że najbardziej z przeprowadzonej akcji i pomocy wdzięczne są bociany, które z pewnością swoim
pięknym klekotem podziękują same w odpowiednim czasie uczestnikom akcji.
Tymczasem słowa podziękowania w imieniu boćków a także swoim, składam na ręce wszystkich organizatorów,
dzięki którym bociani Big Brother mogą oglądać ogromne rzesze bocianolubów.
Pozdrawiam
Ulina
Użytkownik
Panom należą się ogromne brawa za sprawnie przeprowadzoną akcję i pełen profesjonalizm
Wielokrotnie siedziałam na takim wysięgniku wkładając boćki do gniazd i wiem jakie jest to trudne i niebezpieczne, zarówno dla ludzi jak i dla ptaków. Wszyscy wiemy że martwe pisklę w gnieździe to ogromne zagrożenie dla pozostałych maluchów.
Wiem przecież że do chińskiej restauracji tego nie zabierali
Nareszcie mogłam poznać dwóch przystojnych opiekunów naszego gniazda Serdecznie ich pozdrawiam
Zofia Brzozowska
Użytkownik
I zdjęcia z wczorajszego wydarzenia, i film oglądałam z zapartym tchem. Jestem z całego serca wdzięczna panu Pawłowi za to, co robi dla naszych Boćków. I dziękuję też innym osobom, które zaangażowały się w ratowanie naszego gniazda i w przekazywanie nam relacji z tych wydarzeń.
Użytkownik
Świetnie zrobiona akcja panie Pawle Oglądałam przekaz prawie z rozdziawioną buzią
Nic nie notowałam, nie robiłam zrzutów ekranowych (ale za to widzę dzisiaj, że inni to robili i nawet film nakręcili), tylko patrzyłam, patrzyłam...
I wiedziałam, że nic tym ptaszętom się nie stanie
Pozdrawiam
Hania
Użytkownik
Składam gratulacje i podziękowania dla calego zespołu, dla strażaków, dla urzędników gminy, dzięki którym również wszystko wychodzi szybko i sprawnie.
Panie Pawle, trzeba bardzo kochać swoją pracę by z takim poświęceniem wykonywać ją!!
Po obejrzeniu zdjęć a potem filmu nie mogę uwierzyć, że maluszki tak spokojnie zachowywały się. Czy powodem były Pana dobre fluidy, czy bociany po prostu nie boją się z natury? Proszę powiedzieć, czy zauważył Pan oznaki strachu i przerażenia maluszków? (np.drżenie, popiskiwanie itp.)
Serdecznie pozdrawiam całą ekipę. celcia
Użytkownik
Jestem pod wielkim wrażeniem z przeprowadzonej akcji. Od razu widać, że wykonali ją fachowcy, a nasze bociany trafiły pod wspaniale i fachowe ręce. Podziękowanie i gratulacje dla uczestnikow akcji, jak i osób przekazuących relację. Evo- Tobie dzięki za wątek, nie trzeba przeszukiwac calego Forum.0
Buziaki
Joasia Bednarczyk
Użytkownik
Ciesze sie ze cala akcja zostala przeprowadzona bezpiecznie i wszystko jest teraz w porzadku. Wyobrazam sobie jakie to bylo trudne do zrobienia, sam widok gniazda z bliska mogl przyprawic o zawrot glowy. Obserwowalam gniazdo o swicie w dniu przeprowadzenia akcji (okolo 4:40) i widzialam bezradnosci doroslego bociana ktory probowal robic porzadek w gniezdzie, niestety bezskutecznie. Gratuluje szybkiej decyzji i owocnej akcji, wszystko dobre co sie dobrze konczy.
Pozdrawiam serdecznie
Christine Kapler
Użytkownik
Dołączam się do podziekowań. Filmik super i sprawnie przeprowadzona akcja !!! Ale mam pytanko - jakiej płci są maluszki?
Lara napisał:
Ale mam pytanko - jakiej płci są maluszki?
Plec bocianow na oko nie mozna poznac, u takich maluszkow w ogole nie. Dopoki nie beda miec partnera i nie zaczna sie gniezdzic, nikt nie bedzie wiedziec, czy to sa 2 samice, 2 samce czy 1 + 1.
Na pytanie dotyczące rozpoznawania płci młodych bocianów odpowiedziała już Sve powyżej. W sprawie nadawania imion pisklętom dodam, że są to jedynie tzw imiona "umowne", aby te ptaki, na które patrzymy i które sa nam tak bliskie nie były bezimienne.
tonwil napisał:
... a czy moze sprawdzono ich plec? No bo jak tu nadawac imiona, skoro sa watpliwosci, czy to on i ona, a moze one albo oni!
Użytkownik
Serdeczne podziekowania panu Pawlowi i pozostalym osobom zaangazowanym w ta akcje
Administrator
Witam!
Odpowiedem zbiorczo - dzięki serdeczne za tyle pochwał tu zamieszczonych pod naszym adresem i podziękowań od serca. Zawsze potem łatwiej się z tym wszystkim borykać Aczkolwiek wątek powstał głównie po to, by opisać przebieg akcji niewidoczny z kamery, wyjaśnić obserwatorom wątpliwosci (zapomniałem dodać, że ptaki nie mają węchu i dotykanie im niczym nie grozi, ale napisała to Sve) i podać szczegóły, które przy okazji uzyskaliśmy (waga i pomiar dzioba pisklat, płci nie da się oznaczyć żadną metodą poza drogimi badaniami DNA, co też napisały Eva i Sve).
pozdrawiam
Paweł T. Dolata
koordynator projektu "Blisko bocianów"
tonwil napisał:
Dolaczam sie do podziekowan pomyslodawcom, odwaznym uczestnikom i waznym pomocnikom akcji!
Gratuluje takze sprawnosci w jej przeprowadzeniu! Bardzo duzo wyjasnil nam opis pana Pawla, bo przeciez nie wszystko mozna zobaczyc z kamery. Chociaz to, co widzielismy bylo imponujace! Z opisu pana Pawla wynika, ze male nie zostaly zaobraczkowane, bo sa za mlode... a czy moze sprawdzono ich plec? No bo jak tu nadawac imiona, skoro sa watpliwosci, czy to on i ona, a moze one albo oni!
W liczbie mnogiej to i tak zawsze są one, te bocianice lub te boćki, nigdy oni. Pozdrawiam.
Wątek Zamknięty