Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zbanowany
Od wczoraj (31.03.2011) mo¿emy odnotowaæ na naszym gnie¼dzie parê bocianów.
Wiecej na ten temat znajduje siê w w±tku pt "Co sie dzieje w gnie¼dzie? (marzec 2011)". Zachêcam do przeczytania tych wpisów, obrazuj±cych pierwsze poczynania bocianów po pojawieniu siê na naszym gnie¼dzie.
Tak jak w ubieg³ym sezonie lêgowym, bêdziemy opisywaæ kolejne wydarzenia osobno w ka¿dym miesi±cu.
Zapraszam do wspólnych obserwacji, przypominaj±c przy okazji o podawaniu godziny z opisywanej obserwacji - u³atwia to bardzo tak przegl±d wydarzeñ , jak (a w³a¶ciwie przede wszystkim) u³atwia nastêpnemu Forumowiczowi wpisanie postu, by nie dublowaæ ani opisu ani podawaæ tej samej obserwacji po raz drugi.
Warto te¿ przed napisaniem postu zerkn±æ na wpis naszego poprzednika - to i pomo¿e i u³atwi kolejny wpis a zarazem dowiemy siê, co siê dzia³o na gnie¼dzie przed nasz± obserwacj±.
Obserwacje z marca s± tutaj: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … id=545&p=1
Użytkownik
Zbanowany
Jak wiemy z dok³adnie odnotowanych obserwacji - boæki przylecia³y do gniazda 31 marca 2011 (czyt. posty w w±tku "Co robi± bociany? (marzec 2011)", str.1-3: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 415#p30415 i tekst z dat± 31 III 2011 na stronie PwG OTOP www.pwg.otop.org.pl).
Nieznacznie odbiegaj±c od tematu chcia³abym nawi±zaæ do mojego wpisu z ub. roku w dziale Bociany: pytania i odpowiedzi - w±tek pt "Czy to ta sama para?" (post z dat± 28 marca 2010: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 072#p22072)
Pod koniec postu napisa³am (cytujê): "...ja osobi¶cie cieszê siê z tego, ¿e dziêki tej obr±czce wiemy kim jest obecny samiec, wiemy, ¿e prze¿y³, ¿e dolecia³ do kraju szczê¶liwie i na pewno jeszcze bardziej siê ucieszê, je¿eli us³yszê o nim ¿ywym w nastêpnym roku."
W tym roku chcia³abym siê odwo³aæ do ostatnich s³ów z mego cytatu, bo jak wszystko wskazuje - samiec z obr±czk± ¿yje, jest ca³y i zdrowy i po raz kolejny wróci³ do swego gniazda. I w tym w³a¶nie jest to na pewno najwiêksza rado¶æ.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, a boækom ¿yczê udanego sezonu lêgowego.
Eva Stets
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-04-01 03:16:29)
Administrator
Witam!
1 kwietnia, godz. 5.40: na gnie¼dzie w Przygodzicach stoj± dwa bociany, do¶æ ruchliwe, w centrum obrazu ptak z czarn± obraczk± ELSA na goleni.
5.41: ptak z obr±czk± odlecia³.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Użytkownik
Zbanowany
01.04.2011.
05:37 - Pierwszy dzi¶ krótki lot Dziedzica. Wróci³ na gniazdo po minucie.
05:41 - Dziedzic wylatuje na d³u¿ej. Wraca o 06:04.
06:05 - Odlatuje Przygoda. Wraca do gniazda z pustym dziobem o 06:20.
06:28 - Kopulacja.
07:33 - Przygoda opu¶ci³a gniazdo. Dziedzic odpoczywa w do³ku. Wcze¶niej bociania para uk³ada³a ga³±zki na gnie¼dzie.
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
01.04.2011
A ja obstawia³abym, ¿e to Dziedzic. Wg mnie jest obr±czka. Obejrzyjcie filmik, wtedy zadecydujcie.
10:26 Powrót bociana do gniazda. Wg mnie Przygody, bo nie widzê obr±czki. (zdj. 3) Dziedzic dalej odpoczywa. Nie wsta³ przywitaæ partnerki. Wiêc po³o¿y³a siê ko³o niego i teraz odpoczywaj± obok siebie.
Ostatnio edytowany przez Angelika (2011-04-01 08:24:34)
Użytkownik
Użytkownik