Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zbanowany
Od wczoraj (31.03.2011) możemy odnotować na naszym gnieździe parę bocianów.
Wiecej na ten temat znajduje się w wątku pt "Co sie dzieje w gnieździe? (marzec 2011)". Zachęcam do przeczytania tych wpisów, obrazujących pierwsze poczynania bocianów po pojawieniu się na naszym gnieździe.
Tak jak w ubiegłym sezonie lęgowym, będziemy opisywać kolejne wydarzenia osobno w każdym miesiącu.
Zapraszam do wspólnych obserwacji, przypominając przy okazji o podawaniu godziny z opisywanej obserwacji - ułatwia to bardzo tak przegląd wydarzeń , jak (a właściwie przede wszystkim) ułatwia następnemu Forumowiczowi wpisanie postu, by nie dublować ani opisu ani podawać tej samej obserwacji po raz drugi.
Warto też przed napisaniem postu zerknąć na wpis naszego poprzednika - to i pomoże i ułatwi kolejny wpis a zarazem dowiemy się, co się działo na gnieździe przed naszą obserwacją.
Obserwacje z marca są tutaj: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … id=545&p=1
Użytkownik
Zbanowany
Jak wiemy z dokładnie odnotowanych obserwacji - boćki przyleciały do gniazda 31 marca 2011 (czyt. posty w wątku "Co robią bociany? (marzec 2011)", str.1-3: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 415#p30415 i tekst z datą 31 III 2011 na stronie PwG OTOP www.pwg.otop.org.pl).
Nieznacznie odbiegając od tematu chciałabym nawiązać do mojego wpisu z ub. roku w dziale Bociany: pytania i odpowiedzi - wątek pt "Czy to ta sama para?" (post z datą 28 marca 2010: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 072#p22072)
Pod koniec postu napisałam (cytuję): "...ja osobiście cieszę się z tego, że dzięki tej obrączce wiemy kim jest obecny samiec, wiemy, że przeżył, że doleciał do kraju szczęśliwie i na pewno jeszcze bardziej się ucieszę, jeżeli usłyszę o nim żywym w następnym roku."
W tym roku chciałabym się odwołać do ostatnich słów z mego cytatu, bo jak wszystko wskazuje - samiec z obrączką żyje, jest cały i zdrowy i po raz kolejny wrócił do swego gniazda. I w tym właśnie jest to na pewno największa radość.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, a boćkom życzę udanego sezonu lęgowego.
Eva Stets
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-04-01 03:16:29)
Administrator
Witam!
1 kwietnia, godz. 5.40: na gnieździe w Przygodzicach stoją dwa bociany, dość ruchliwe, w centrum obrazu ptak z czarną obraczką ELSA na goleni.
5.41: ptak z obrączką odleciał.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Południowowielkopolska Grupa OTOP
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Użytkownik
Zbanowany
01.04.2011.
05:37 - Pierwszy dziś krótki lot Dziedzica. Wrócił na gniazdo po minucie.
05:41 - Dziedzic wylatuje na dłużej. Wraca o 06:04.
06:05 - Odlatuje Przygoda. Wraca do gniazda z pustym dziobem o 06:20.
06:28 - Kopulacja.
07:33 - Przygoda opuściła gniazdo. Dziedzic odpoczywa w dołku. Wcześniej bociania para układała gałązki na gnieździe.
Użytkownik
Użytkownik
01.04.2011
A ja obstawiałabym, że to Dziedzic. Wg mnie jest obrączka. Obejrzyjcie filmik, wtedy zadecydujcie.
10:26 Powrót bociana do gniazda. Wg mnie Przygody, bo nie widzę obrączki. (zdj. 3) Dziedzic dalej odpoczywa. Nie wstał przywitać partnerki. Więc położyła się koło niego i teraz odpoczywają obok siebie.
Ostatnio edytowany przez Angelika (2011-04-01 08:24:34)
Użytkownik
Użytkownik