Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
9 kwietnia
Nie mam stuprocentowej pewno¶ci, ale wydaje mi siê, ¿e bociany pozby³y siê swego jaja.
Grubo po 18-tej widzia³am jak jeden z boæków (by³ wtedy sam w gnie¼dzie) spycha³ dziobem jajo na sam brzeg gniazda (niestety, nie mog³am wtedy zrobiæ zdjêcia). Teraz zajrza³am tam - i nie widzê jaja, a bociany stoj±.
Wszystko ma swoj± przyczynê - jaka sk³oni³a rodzica do takiego zachowania? Nie wiem.
Ostatnio edytowany przez Damka_Pik (2008-04-11 15:48:51)
Użytkownik
12 kwietnia
Wczoraj pó¼nym wieczorem do¶æ czêsto zagl±da³am do tego gniazda i odnios³am wra¿enie, ¿e drugie jajo te¿ zniknê³o - samica wci±¿ sta³a dok³adnie w do³ku na jajka, równie¿ w trakcie kopulacji. Potem samiec opu¶ci³ gniazdo, przynajmniej przez godzinê widzia³am j± sam± - siedz±c±, dalej nie wiem.
Dzi¶ widaæ kolejne jajko, prawdopodobnie zosta³o zniesione w nocy. Nie umiem skomentowaæ przyczyn pozbycia siê ju¿ dwóch jajek.
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Niestety w obserwowanym przeze mnie drugim gniezdzie nie ma juz pisklat.Dwa dni temu nad gniazdem przeszla burza.Wczoraj na obrzezu gniazda lezalo cialko martwego pisklaka a w dolku byl jeden zywy.Dzis rano i ten lezal bez ruchu,poza dolkiem, przed chwila bocian wyrzucil jego cialko z gniazda,a w tej chwili nosi w dziobie drugiego martwego pisklaka.Pojawila sie tez wczoraj w opisie informacja,ze w kwietniu bociany stoczyly walke miedzy sob±(a jest to najwyra¼niej ta sama para,ktora w ubieglym roku normalnie odchowala piskleta).Tak jak wczesniej pisalam,wydawalo mi sie,ze te bociany nie sa spokojna para,ze niektore ich zachowania wygladaja na zaczepne.Co przes±dza o tym,ze ta sama para,w tych samych mniej wiecej warunkach-zaczyna inaczej wobec siebie sie zachowywac.
Sa jeszcze dwa jajka-czy s± szanse na pisklaki?jesli oczywiscie bociany beda je wysiadywac-bo na razie wygl±daja na zdezorientowane,bocian przukuca nad jajkami i zaraz wstaje,stoi nad nimi,chodzi nerwowo po gnie¼dzie.
Ostatnio edytowany przez mamajka (2008-05-31 10:26:42)
Lotka i Tymek to para z temperamentem. Imponuj±co wygl±da³a ich bójka, kiedy Lotka zaatakowa³a partnera i po prostu wyrzuci³a go z gniazda. Film z tej akcji mo¿na zobaczyæ tu: http://www.youtube.com/watch?v=0jF12p1BAvQ
Lotka i Tymek nie maj± w tym roku potomstwa. Wyklute pisklêta zatopi³a woda podczas burzy, z nastêpnych jajek nic sie nie wyklu³o. Mimo to bociany nadal wspólnie zamieszkuj± swoje gniazdo, bardzo czêsto mo¿na je zobaczyæ razem. Wiadomo, we dwoje ³atwiej przetrwaæ trudne chwile. Obserwujê to gniazdo i dochodzê do wniosku, ¿e to niezwyk³a para.
Ostatnio edytowany przez Nupi (2009-10-01 22:38:17)
Użytkownik
20 VIII 2008
11.45 dalej s± w gniazdku i czyszcz± upierzenie )
12.16 ca³y czas na gnie¿dzie
Ostatnio edytowany przez belcia (2008-08-20 10:15:11)
Użytkownik
Tarnowskie Góry - 2009
Pod linkiem ni¿ej podgl±d gniazda bocianów w Tarnowskich Górach w sezonie lêgowym 2009:
http://bociany.piekary.net/?res=
¿yczê ciekawych obserwacji
Eva Stets
Administrator forum
Zbanowany
02.04.2009.
O 15.33.zasta³em jednego bociana.(f.1.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2009-04-02 13:37:06)