Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008, 28 czerwca - karmienie jedynaka. Nie ma z kim przeci±gaæ wê¿a, ale i nie trzeba z nikim walczyæ o jedzonko. Wszystko, co skapnie z dzioba, jest dla Ma³ego :-)
fot.3 - sjesta z mam± :-)
fot.4 - wieczorny posi³ek z dzioba do dziobka
Ostatnio edytowany przez jaaga (2008-06-28 17:41:18)
Użytkownik
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008, 1 lipca
Ma³y jedynaczek ju¿ nie taki ma³y Widaæ jak ro¶nie. Przy obr±czkowaniu stwierdzono u niego niedowagê. Gdyby by³a dalej taka sytuacja to zosta³by zabrany z gniazda. Ale jak widaæ rodzice sobie radz± ,a maluch ro¶nie. ¯or¿ i troskliwa mama mam nadziejê ¿e dadz± radê z jednym m³odym. Pewnie z powodu suszy i krótkiego dzioba ¯or¿a dwa z m³odych zosta³y wcze¶niej wyeliminowane. Bocianek zostaje ju¿ sam w gnie¿dzie, nie wiem czy to jest spowodowane tym ¿e jeden z rodziców nie jest w stanie sam wykarmiæ pisklê?. Miejmy nadziejê ¿e chocia¿ jeden bocianek opu¶ci szczê¶liwie to gniazdo
Ostatnio edytowany przez belcia (2008-07-01 11:20:19)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008, 14 lipca.
Ma³y jest w gniazdku przewa¿nie sam. Le¿y lub siedzi i czy¶ci piórka. Staje, rozgl±da siê. Pewnie trochê mu siê nudzi. Bardzo cieszy siê, jak do gniazda zawita rodzic. Ale wizyta trwa krótko - 2-5 minut i frrruuuu z gniazda. Dzi¶ widzia³am, jak przez 3 minuty na siedz±co patrzy³ w stronê, gdzie po karmieniu znikn±³ doros³y. Mam nadziejê, ze jak zacznie swoje pierwsze loty, jego bociani ¿ywot bêdzie ciekawszy :-)
fot.1 - 19.42 - sam
fot.2 - 17.35 - mama ucieka po kilkuminutowym karmieniu. Bocianek wyglada, jakby jeszcze by³ nastawiony na kolejn± porcjê, a tu nic z tego.
fot.3 - 14.10 - wkrótce po porzedniej wizycie rodzica próba skrzyde³.
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Bornheim-boisko
Jeden z m³odych bocianów jest ranny! :-(
fot.1 - 26 lipca, 21.17 - bocianek le¿y, obok stoi inny m³ody
fot.2 - dzi¶, 9.47 - sam w gnie¼dzie, ciemna plama na boku w dalszym ci±gu wyra¼nie widoczna
fot.3 - dzi¶, 11.20
fot.4 - dzi¶, 20.03
Ostatnio edytowany przez jaaga (2008-07-27 18:14:39)
Użytkownik
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008, 2 sierpnia
Dzi¶ mija 68. dzieñ ¿ycia bocianka. Gdy zagl±dam do tego gniazda, zawsze jest. Nie wiem, czy odby³ juz swój pierwszy lot, ale mam nadziejê, ze je¶li nie, nastapi to wkrótce. Trenuje sam, nie ma, niestety, zachêty ze strony rodzeñstwa, jak to by³o w przypadku naszych boæków przygodzickich. Czy jedynaki gorzej siê chowaj±? Czy pó¼niej wylatuj± z gniazda?
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008
fot.1 10.22 2 sierpnia - czy¿by?! Albo tak wysoko skoczy³, albo rzeczywi¶cie polecia³, bo przez moment gniazdo by³o puste. Za chwilê Ma³y znów by³ na ekranie.
fot.2 start do nastêpnego lotu albo raczej lociku, bo pobyt poza gniazdem trwa³ kilkadziesi±t sekund :-)
fot.3 a tu l±dowanie po kolejnym lociku, który trwa³ nieca³e 50 sekund
Ostatnio edytowany przez jaaga (2008-08-02 10:50:57)
Użytkownik
20 sierpieñ
11.50 Weiden tutaj jeszcze spotka³am dwa bociany na gnie¿dzie
12.00 Hochstadt tutaj te¿ dwa bociany
Użytkownik
Dinkelsbühl -2008, 28 sierpieñ
Dzisiaj na gnie¿dzie zasta³am ¯or¿a (bociek z krótkim dziobem), jak widaæ proces odrastania dzioba jest d³ugi , ale ¯or¿ doskonale w tym roku siê spisa³ jako tata. Odchowa³ wspólnie z partnerk± jedno m³ode ) Widaæ i z krótkim dziobem da³ sobie radê.
Ale ¯or¿ pozy prezentuje
Ostatnio edytowany przez belcia (2008-08-28 13:27:02)
Adelsdorf, 10 wrze¶nia
Na gnie¼dzie w Adelsdorf stoi bocian! By³am pewna, ze mieszkajace tu ptaki ju¿ odlecia³y. Nie pokazywa³y siê przez tydzieñ
Ze wzglêdu na zakoñczony ju¿ dawno sezon lêgowy i odlot z gniazd wiêkszo¶ci bocianów zamkniêty zostnie tak¿e i ten w±tek. Otworzymy go ponownie na wiosnê.
Obserwacje zagranicznych bocianich gniazd (tak¿e tych, które mia³y osobne w±tki) bêdziemy teraz podawaæ w w±tku po¶wiêconym jesiennym obserwacjom zagranicznych bocianich kamer.
Pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum