Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2007-04-10 09:40:11

mamoniowa303

Użytkownik

15031
SkÄ…d: Szczecin

Bociany on-line

Uwazam, ze ten projekt jest fantastyczny, w ubieglym roku tez pilnie sledzilam losy bockow z Przygodzic. Cieszylam sie, gdy po kolei wykluwaly sie malenstwa, smucilam, gdy najpierw jeden padl ofiara wichury, nastepnego wyeliminowali rodzice,ale pozniej nastepny ekscytujacy moment obraczkowania ... Pomimo tych przygnebiajacych chwil nie wyobrazam sobie dnia bez sprawdzenia co u bockow, to mi naparwde poprawia nastroj
Dziekuje pomyslodawcom!!!!!!

B³ogos³awiony ten, kto nie maj±c nic do powiedzenia, nie ubiera tego faktu w s³owa. Julian Tuwim

#2 2007-04-10 09:57:36

ANNAEWA

Użytkownik

Re: Bociany on-line

Du¿e brawa dla tych wszystkich, którzy wymy¶lili, zorganizowali i pracuj± nad projektem obserwacji bocianów. Wspania³a sprawa. Mam nadziejê, ¿e dalsze obserwacje bêd± przebiega³y bez zak³óceñ a lampa podczerwieni bêdzie dzia³aæ aby mo¿na by³o prowadziæ obserwacje równie¿ w nocy. Pozdrawiam

#3 2007-04-10 12:32:59

katalog12341

Użytkownik

BARDZO DOBRZE ZE SA TAKIE KAMERY SKIEROWANE NA BOCIANY PONIEWAZ MOZNA ZAUWAZYC JAK ZYJA NASZE POLSKIE PTAKI ...JESTEM ZADOWOLONY , A POZA TYM MAM NADZIEJE ZE POWSTANA NOWE TAKIE PRZEDSIEWZIECIA

#4 2007-04-10 13:34:47

ulina

Użytkownik

Zgadzam siê ca³kowicie z wypowiedziami autorek powy¿szych postów.
Pomys³ obserwacji bocianiego ¿ycia w gniezdzie jest wspania³y.
Ogl±daj±c bociany w ubieg³ym roku dozna³am mi³ych wra¿eñ i ró¿nych emocji.Kamera zarejestrowa³a tak¿e momenty smutne ale taka jest natura ,i choæ z przykro¶ci± ,to trzeba zaakceptowaæ jej prawa.
Mam nadziejê,¿e ten rok bêdzie obfitowa³ w same dobre sceny.
Autorom projektu za starania,wykonan± pracê i mo¿liwo¶æ ogl±dania bocianów bardzo dziêkujê.Równie¿ dlatego,¿e nie jest on jednorazowy i staje siê chyba tradycj±

#5 2007-04-11 22:29:30

tropicielehistorii

Użytkownik

Od kilku lat wraz z moimi uczniami "tropimy bociany" na terenie naszej gminy. Co roku prowadzimy inwentaryzacjê doros³ych i m³odych ptaków. Dbamy o gniazda. Brali¶my udzia³ w ostatnim spisie. Wspó³pracujemy z PTPP "pro Natura" z Wroc³awia. W ubieg³ym roku wiele czasu spêdzili¶my obserwuj±c bocianyz Przygodzic. Mo¿na powiedzieæ, ¿e siê uzale¿nili¶my. I to uzale¿nienie rozprzestrzeni³o sie na naszych kolegów ze szko³y. W naszej niejscowo¶ci te¿ mamy gniazdo co roku zasiedlane. W tym roku bociany ju¿ przylecia³y. Z niecierpliwo¶ci± czekali¶my na relacjê "na ¿ywo" z przygodzickiego gniazda. Dobrze, ¿e ju¿ jest. Pozdrowionka

#6 2007-04-12 17:40:49

hanuletta

Użytkownik

Uwa¿am, ¿e to jest bardzo dobry pomys³. Bociany to wspania³e ptaki, a dzieki Wam mogê z bliska przyjrzeæ siê jak ¿yj± i zachowuj± siê. Oby by³o wiêcej takich projektów jak ten.

#7 2007-04-15 21:23:03

zuzia

Użytkownik

super pomysl,bardzo mi sie podoba.To niewiarygodne,ze mozemy tak blisko byc obok tych fascynujacych ptakow.ja sama praktycznie caly czas obserwuje te ptaszeta,az milo popatrzec:)wielkie dzieki autorom projektu:).pozdrawiam:)

#8 2007-04-27 10:26:10

Busik

Użytkownik

Strza³ w dziesiatke.
Bakcyl ju¿ we mnie siedzi zagladam tu codziennie.
A jak sie wykluja klekotki to dopiero bêdzie frajda.
pozdrowienia ze ¦laska.

#9 2007-05-03 09:41:43

Sofokles

Użytkownik

status 4576112
955473

Wcze¶niej to przegapi³em, albo zapomnia³em... Ale dzi¶ ponownie zauwa¿y³em, ¿e w kalendarium na stronie z transmisj± poklatkow± jest wpis z 15.04, gdzie stwierdzono rekordowo d³ugie po³±czenie - 64 godziny podgl±du.
Poniewa¿ niektóre osoby pyta³y - o¶wiadczam, ¿e to nie by³em ja. ¯adne z moich po³±czeñ w tym roku nie trwa³o d³u¿ej ni¿ dobê. Nie mam te¿ pojêcia, kim jest ten gigant. Zak³adaj±c, ¿e w ogóle mo¿na prowadziæ obserwacje przez tak d³ugi czas. Ale mo¿e siê ta osoba tutaj ujawni?

#10 2007-05-03 10:57:12

Moloch

Użytkownik

To pewnie nie ja, ale i tak napiszê.

My¶lê, ¿e ta osoba robi tak jak ja. Tzn. zostawia na noc w³±czon± transmisj±, aby rano wstaj±c od razu zobaczyæ co siê dzieje. Mój rekord to 28 godzin... Transmisja jest w³±czona, ale nie ¶ledzê jej ca³y czas. Jak co¶ siê dzieje s³yszê w s³uchawkach (jaki¶ klekot, ha³as itd. itp.) Przy komputerze te¿ nie siedzê tak d³ugo. Niestety ostatnio mam spore problemy z transmisj± i czêsto siê zatrzymuje w zwi±zku z tym muszê j± co jaki¶ czas uruchamiaæ ponownie.

#11 2007-05-18 16:23:15

ratujmyptaki

Użytkownik

Witam wszystkich bocianolubów.
Dziêki grupie wspania³ych ludzi, tysi±ce internautów mo¿e zobaczyæ ten cud natury, który rozgrywa siê na oczach wszystkich.
Mamy jak co roku wiosnê i o tej porze roku takie cuda mo¿na zobaczyæ wszêdzie. Wystarczy pój¶æ do lasu, aby zobaczyæ krz±tanie siê ptaków przy budowie gniazd.
Nie trzeba kamer, jupiterów - rozejrzyjmy siê w ko³o bêd±c na wycieczce a zobaczycie to wszystko z bliska.
Mamy to szczê¶cie, ¿e nie wychodz±c z domu mo¿emy zobaczyæ to co o tej porze roku odbywa siê wszêdzie.
Apelujê szczególnie do ludzi m³odych, nie niszczcie krzewów, chroñcie drzewa, to jest naturalne miejsce gniazdowania wielu ptaków.
Moje ¿ycie jest ca³kowicie zwi±zane z ptakami. Jestem zaszczycona tym, ¿e mogê z bardzo bliska ogl±daæ to co wy widzicie w swoich komputerach.
Ptaki które trafiaj± pod moj± opiekê s± czêsto wynikiem bezmy¶lno¶ci ludzkiej.
Malutka jaskó³eczka, która leci tysi±ce kilometrów aby w³a¶nie u nas wydaæ potomstwo, jest przepêdzana, likwidowane s± gniazda podczas remontów budynków,  zatykane s± otwory wentylacyjne dla podniebnych akrobatów - jerzyków, w³a¶nie o tej porze przycinane s± krzewy.
Nie b±d¿cie obojêtni na takie dzia³ania bezmy¶lnych ludzi.
Pomys³odawcy tej strony internetowej skupili Was - mam nadziejê nie tylko przy komputerach. Jest Was ogromna ilo¶æ - choñcie gniazda, bo w ka¿dym odbywa siê taki sam cud jak mo¿ecie ogl±daæ na swoich ekranach.
Pod moj± opiekê trafiaj± ptaki - od malutkiego Mysikrólika do Or³a Bielika.
Jest to dla mnie ogromny zaszczyt, ¿e mogê je go¶ciæ w swoim skromnym mieszkaniu.
Pozdrawiam wszystkich ptakolubów
Zofia Brzozowska

www.ratujmyptaki.org - Strona Fundacji.

#12 2007-05-20 18:15:32

ratujmyptaki

Użytkownik

Pamiêtam kiedy by³am jeszcze bardzo m³oda, ojciec zabiera³ mnie na 100-tu letni± lipê, która by³a oddalona od bocianiego gniazda o jakie¶ 50m. Tam siedzieli¶my i przez bardzo kiepsk± lornetkê mog³am ogl±daæ te piêkne ptaki.
Ot, jak siê bardzo zmieni³o! To i dobrze, bo na takie drzewo dzisiaj nie mog³abym ju¿ siê wdrapaæ.

Coraz bardziej wci±ga mnie ogl±danie bocianiej rodziny przez internet.
To jakie¶ nieznane dla mnie dotychczas do¶wiadczenie. Ka¿d± woln± chwilê spêdzam przy komputerze ogl±daj±c gniazdo i jego mieszkañców.
Czytam to wszystko o czym piszecie. Dzisiaj przeczyta³am w dziale "kto o nas pisze", a pisa³ Olkita, u¿y³ s³ów ''nasze boæki". Tak kochani, jeste¶my wszyscy tak tym poch³oniêci, ¿e s³owo "nasze", to najbardziej w³a¶ciwe s³owo, to takie piêkne, uczestniczyæ choæ z daleka w czym¶ tak wielkim.

Internet to wspania³a sprawa.
Nie zdawa³am sobie sprawy, ¿e mo¿na uczestniczyæ w zbiorowym podgl±daniu ¿ycia boæków, gdzie¶ tam daleko w Polsce, na jakim¶ kominie z tak wspania³ymi lud¿mi jak Wy.

Miesi±c temu mój syn powiedzia³ - mamu¶ka, muszê daæ ci swój stary komputer i zainstalowaæ internet - jest co¶ dla ciebie. No i siê sta³o. Mam ju¿ wszystko. Ogl±dam Was, ogromnie mnie to zainteresowa³o. W Pani Evie mam wspania³ego nauczyciela. Nie bêdê wiêcej mieszaæ tematów. Serdeczne dziêki. Nale¿ymy wszyscy do wielkiej bocianiej rodziny.

Jeszcze raz bardzo dziêkujê pomys³odawcom tego co spêdza sen z oczu wielu internautów -  widzê, ¿e ogl±dacie gniazdo o niezwyk³ych godzinach.
Brawo, brawo wszystkim zainteresowanym.
Mam nadziejê, ¿e potrwa to jeszcze bardzo d³ugo.
Serdeczne dziêki organizatorom tego wielkiego przedsiêwziêcia

Pozdrawiam
Zofia Brzozowska

www.ratujmyptaki.org - Strona Fundacji.

#13 2007-06-17 11:19:05

BABCIA Mariola

Użytkownik

Po zesz³orocznym ¶ledzeniu losu bocianów w internecie pozosta³a mi pustka. Bo jak wiadomo bociany w polskim gnie¼dzie przebywaj± tylko w czasie lêgów a na ¿erowiskach nie ustawiono kamer. Dlatego w tym roku postanowi³am zrobiæ dla siebie album ze zdjêæ w gnie¼dzie.
Codziennie robiê conajmniej jedn± fotkê i drukujê j± na papierze formatu A4. Mam ju¿ ich prawie pe³en segregator. Oprócz tzw. "normalnych" mam tak¿e i ciekawe ujêcia. Np. doros³y bocian ma dziób skrêcony jak ¶widerek. Niestety nie mogê tego odnale¶æ w "koszu" i nie wiem co to oznacza. Nie zrobi³am takiej fotki, gdzie doros³y bocian przygniata pisklaka szponami do pod³o¿a gniazda. Dopiero pó¼niej wyczyta³am w opisie chyba p. Dolaty, ¿e bociany w ten sposób u¶miercaj± chorowite pisklêta. A to pisklê by³o jakie¶ nieswoje i prawie siê nie rusza³o. Ja my¶la³am, ¿e rodzic je chroni przed uszkodzeniem przez dwa ma³e zadziorne pisklaki.
Chyba moja mania robienia fotek z gniazda wziê³a siê z tego, ¿e kiedy by³am fizycznie sprawna zajmowa³am siê fotografik±. Brakuje mi tylko do kolekcji Waszej fotografii spod gniazda, na której widaæ po³±czenie gniazda z kominem.
Szkoda, ¿e w gnie¿dzie nie ma wiêcej pisklaków. Ale napewno bêdê musia³a kupiæ nowy segregator do zdjêæ jak
maluchy bêd± æwiczy³y skrzyd³a i próbowa³y siê odbiæ od gniazda.

Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2007-06-17 11:43:35)

#14 2007-06-21 08:07:14

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Z chêci± uzupe³niê Pani album paroma fotkami naszych bocianów zrobionymi z ziemi czy s±siedniego budynku, czyli inaczej ni¿ to zwykle widzimy
Postaram siê te¿ najlepsze z nich zamie¶ciæ za jaki¶ czas na forum, w dziale "Bociany z ziemi".

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

BABCIA Mariola napisał:

Po zesz³orocznym ¶ledzeniu losu bocianów w internecie pozosta³a mi pustka. Bo jak wiadomo bociany w polskim gnie¼dzie przebywaj± tylko w czasie lêgów a na ¿erowiskach nie ustawiono kamer. Dlatego w tym roku postanowi³am zrobiæ dla siebie album ze zdjêæ w gnie¼dzie.
Codziennie robiê conajmniej jedn± fotkê i drukujê j± na papierze formatu A4. Mam ju¿ ich prawie pe³en segregator. Oprócz tzw. "normalnych" mam tak¿e i ciekawe ujêcia. Np. doros³y bocian ma dziób skrêcony jak ¶widerek. Niestety nie mogê tego odnale¶æ w "koszu" i nie wiem co to oznacza. Nie zrobi³am takiej fotki, gdzie doros³y bocian przygniata pisklaka szponami do pod³o¿a gniazda. Dopiero pó¼niej wyczyta³am w opisie chyba p. Dolaty, ¿e bociany w ten sposób u¶miercaj± chorowite pisklêta. A to pisklê by³o jakie¶ nieswoje i prawie siê nie rusza³o. Ja my¶la³am, ¿e rodzic je chroni przed uszkodzeniem przez dwa ma³e zadziorne pisklaki.
Chyba moja mania robienia fotek z gniazda wziê³a siê z tego, ¿e kiedy by³am fizycznie sprawna zajmowa³am siê fotografik±. Brakuje mi tylko do kolekcji Waszej fotografii spod gniazda, na której widaæ po³±czenie gniazda z kominem.
Szkoda, ¿e w gnie¿dzie nie ma wiêcej pisklaków. Ale napewno bêdê musia³a kupiæ nowy segregator do zdjêæ jak
maluchy bêd± æwiczy³y skrzyd³a i próbowa³y siê odbiæ od gniazda.

#15 2007-06-22 20:16:31

Kasiaczek

Użytkownik

Pomys³ jest fantastyczny. Ju¿ drugi raz ¶lêdzê, choæ ju¿ nie z takim przejêciem, bo :
W zesz³ym roku od pocz±tku ¶ledzi³am losy maluchów i rodziców. Stresuj±ce i cudowne/wzruszaj±ce chwile. Wiêcej tych drugich oczywi¶cie ! np. wyklucie piskl±t, obraczkowanie W tym roku to w sumie na koñcówkê siê za³apa³am - szkoda Mimo wszystko projekt jest bardzo udany.

Cieszê siê, ze s± to te same bocianki - Przygoda i Dzidzic. A swoj± drog± - ciekawe co u "maleñstw " ? Gdzie s±, itp.

Bosz, siê rozpisa³am ... Naprawdê GRAULUJÊ tego projektu !

WoW, ale ze mnie sentymenciniarta ... ( jest takie s³owo ?! )

#16 2007-08-10 17:46:52

kasia1956

Użytkownik

I ja w tym roku sta³am siê uzale¿niona od bocianów z Przygodzic. Nie potrafiê zacz±æ dnia od nie zajrzenia do gniazda. I jak jest puste to jest mi trochê smutno. Mi³o, ¿e maluchy sta³e siê takie du¿e. Ju¿ czekam na przysz³y rok.
Pozdrawiam Joasia

#17 2007-08-17 08:05:01

Magdag

Użytkownik

SkÄ…d: warszawa

Dziekujê wszystkim, którzy uczestnicz± w tym projekcie, tylko nawet Wam siê nie ¶ni jaka to cudowna robota.
Je¼dzi³am do mê¿a do szpitala i zdawa³am mu relacje o bocianach. Zaczêli s³uchaæ tych moich relacji inni pacjenci. Pó¼niej jak zobaczyli mnie np. na schodach, w windzie, a nawet w toalecie od razu pytali co u bocianów. W koñcu, przed przyjazdem do szpitala siada³am przed kompem i drukowa³am dwa w±tki:o rodzinie i o pisklakach. To siê sta³o czym¶ w rodzaju terapii na ich ból , strach i ogromny stres. Ostatnie dni wygl±da³y jak klub dyskusyjny. Na tym oddziale nie ma lekko chorych. Zajeli swoje umys³y nareszcie nie sob± a bocianami. No i to jest przepiekna rola , tego w³asnie projektu.

#18 2007-08-17 13:28:19

MagicCam

Użytkownik

Prawie siê pop³aka³em i...podj±³em ju¿ decyzjê a zarazem zobowi±zanie, ¿e bêdziemy kontynuowali rozpoczête rok temu dzie³o tylko ju¿ w innej, du¿o lepszej multimedialniej formie

Pozdrów Magda mê¿a i innych przebywaj±cych w szpitalu ludzi.

Andrzej

#19 2007-08-17 14:01:45

Sofokles

Użytkownik

status 4576112
955473

MagdaG - to... to mn± powa¿nie potrz±snê³o. To by³ post, który wynagradza wszystkie starania i wyrzeczenia podczas sezonu lêgowego! W³a¶nie takie wiadomo¶ci mówi±, ¿e to JEST potrzebne nie tylko bocianologom, ale i zwyk³ym ludziom... A skoro MagicCam podj±³ takie zobowi±zanie, to na mnie równie¿ mo¿esz liczyæ! Pozdrowienia serdeczne dla mê¿a i wszystkich chorych w tym szpitalu! Przypominam, ¿e w okresie "miêdzysezonowym" do³o¿ymy starañ, aby forum nadal ¿y³o, i tak bêdzie.
Pozdrowienia raz jeszcze
Sofokles

Ostatnio edytowany przez Sofokles (2007-08-17 14:04:01)

#20 2007-08-17 14:24:08

Pawe³ T. Dolata

Administrator

My¶lê, ¿e wszyscy którzy pomagali w tym projekcie, a jest to spore grono, jeste¶my zaszczyceni, ¿e przyda³ siê on do czego¶ tak wa¿nego jak lepsze samopoczucie, a moze nawet zdrowie, choruj±cych ludzi. Fakt, nikt z nas o tym tak nie my¶la³!

To my Tobie Magdag dziêkujemy, ¿e potrafi³a¶ z naszego projektu zrobiæ tak wspania³y u¿ytek :-)) To Twoim przecie¿ pomys³em by³o opowiadanie o boækach tam w szpitalu i drukowanie tych historii z forum!

Wszystkim bocianolubom w tym szpitalu przeka¿ proszê nasze i od boæków z Przygodzic serdecznie pozdrowienia powrotu do zdrowia.

I przypomnij o staropolskim przys³owiu:
"Szczê¶liwy dom,
gdzie bociany s±"

Do szpitala te¿ siê to musi odnosiæ, choæby trochê...

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu "Blisko bocianów"

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS