Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Oprócz, powszechnie znanego zagrożenia, jakim są w bocianich gniazdach sznurki, niebezpieczeństwem dla młodych mogą być też torby plastikowe.
Ale bociany, oprócz tego, że znoszą do gniazda różne materiały - potrafią "po bocianiemu" je porządkować, usuwając to, co same wcześniej zniosły.
Na zdjęciach niżej bocian, który "robiąc porządki" w gnieździe pozbył się dwóch toreb plastikowych, które (po dłuższym przeszukiwaniu wnętrza) wyrzucił poza gniazdo.
Miejsce obserwacji: Feres (Evros, północna Grecja), kwiecień 2013 (obserwacje i fot. Eva Stets).
Szóstka młodych boćków z greckiej wsi Genissea w woj. Xanthi, którą przedstawiłam w temacie o obrączkowaniu ma się dobrze (i oby miała się dalej!). W związku z rzadkością przypadku - poczynania sześcioraczków są obserwowane i dokumentowane zdjęciami (info o tej akcji obrączkowania pod linkiem tutaj: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 425#p42425).
Na foto niżej, z dnia 21.06.2013 - wszystkie boćki razem
Tureckie bociany białe, o których pisałam już na str. poprzedniej, bardzo ładnie wyglądają na swoich gniazdach, na niskich drzewach (fot. niżej).
Obserwacje i foto młodych pochodzą ze wsi Yenikarpouzlou w dniu 6.07.2013. Także w tym rejonie (podobnie jak w Grecji) jest dobry sezon lęgowy (info o lęgach w Grecji, odnotowane podczas tegorocznego obrączkowania można przeczytać tutaj: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 425#p42425).
Sześć piskląt w Turcji
Jak już wspomniałam (czyt. post wyżej) - tureckie bociany białe ze wsi Yenikarpouzlou mają w tym roku dobry sezon lęgowy (na ok. 20 gn. przeważały po 4 młode). Dużą jednak niespodzianką było sześć piskląt w gnieździe (fot. niżej).
(obserwacje w dniu 6.07.2013, fot. Sasa Michailidou i Eva Stets)
Znowu sześcioraczki
Niżej przedstawiam kolejne sześć młodych bocianów. Tym razem są to boćki z Grecji (inne niż te dwa posty wyżej). Zostały odnotowane w dniu 9.07.2013, przez moją znajomą na wsi Neo Sidirochori, niedaleko miasta Komotini (półocna Grecja).
Na zdjęciach 1-3 dosyć dobrze widać fazę podskoków jednego z młodych a na 4 foto ciekawe umiejscowienie gniazda - na dzwonnicy cerkwi (procentowo takich gniazd jest w Grecji mało- zaledwie14%).
Obserwacje i foto: Sasa Michailidou
Ahoj,
25.7.2013 jsme zjistili hejno více jak 40 ex. čápů bílých u poldru Zichlínek v okrese Ústí nad Orlicí. Vsechny ptáky jsme pečlivě prohlédli a zjistili jsme pouze ptáky označené v ČR. V hejnu nebyl zádný označený pták z Polska.
Ostatnio edytowany przez pomarina (2013-08-01 05:40:03)
Ahoj,
dnes 28.7.2013 odpoledne bylo u obce Heřmánkovice hejno 28 čápů bílých. Vichni čápi byli starí jednoho roku, tedy ádný letoní pták v hejnu. Myslím, e je to jedno z prvních migračních hejn, poněvad v něm byli 4 značení čápi odjinud, z toho byla 2xELSA, 1x zelený plast a 1x ALU krouek. Dva ptáci byli z PL - 1xELSA PLG a ten zelený plast. Bohuel, pro znečitění trusem byly kódy nečitelné. Joska V.
Ostatnio edytowany przez pomarina (2013-07-28 20:33:32)
Administrator
Dziękujemy bardzo Josko za newsy z bliskiej zagranicy, z Czech Wschodnich w Republice Czeskiej:
Tłumaczenie na polski:
1. (post cytowany poniżej): 25.7.2013 widzieliśmy stado ponad 40 bocianów białych w powiecie Ústí nad Orlicí. Wszystkie ptaki dokładnie przeglądnęliśmy i stwierdziliśmy jedynie ptaki obrączkowane w Republice czeskiej. W stadzie nie było żadnego oznakowanego ptaka z Polski.ptaka
pomarina napisał:
Ahoj,
25.7.2013 jsme zjistili hejno více jak 40 ex. čápů bílých u poldru ichlínek v okrese Ústí nad Orlicí. Vechny ptáky jsme pečlivě prohlédli a zjistili jsme pouze ptáky označené v ČR. V hejnu nebyl ádný označený pták z Polska.
2. (post cytowany poniżej): Dnia 28.7.2013 po południu było było koło wsi Heřmánkovice stado 28 bocianów białych. Wszystkie ptaki były w wieku po 1. roku, więc żaden tegoroczny młody. Myślę, że jest to jedno z pierwszych wędrujących stad, ponieważ były w nim 4 ptaki oznakowane, z tego 2xELSA, 1x zielony plastik i 1x obrączka ALU. Dwa ptaki były z Polski - 1xELSA PLG i ten zielony plastik. Niestety, z powodu pokrycia odchodami, kody były nieczytelne. Joska V.
pomarina napisał:
Ahoj,
dnes 28.7.2013 odpoledne bylo u obce Heřmánkovice hejno 28 čápů bílých. Vichni čápi byli starí jednoho roku, tedy ádný letoní pták v hejnu. Myslím, e je to jedno z prvních migračních hejn, poněvad v něm byli 4 značení čápi odjinud, z toho byla 2xELSA, 1x zelený plast a 1x ALU krouek. Dva ptáci byli z PL - 1xELSA PLG a ten zelený plast. Bohużel, pro znečitění trusem byly kódy nečitelné. Joska V.
Ahoj,
dnes jsem pozoroval u Broumova hejno 18 ex. čápů bílých. Bylo v něm 15 ptáků starích jednoho roku a 3 mladí čápi. Jeden mladý čáp měl krouek ELSA 5P318 + zelený CR krouek Z5040?. Můu se zeptat, jaký má účel dávat jednomu čápovi dva odečítací krouky? Podle mých zkueností je ELSA lépe čitelná na dálku, ne-li zelený plastový krouek. Dávat oba krouky (ELSA+zelený CR) postrádá podle mne smysl. Ahoj z Čech. Joska
v 15 hod. byl zde - 50.5925250N, 16.3534114E
v 19 hod. byl zde - 50.6459267N, 16.3183247E
Ostatnio edytowany przez pomarina (2013-08-06 20:22:19)
Użytkownik
To najprawdopodobniej ptak Marcin Bocheńskiego. My też zakładaliśmy dwie obrączki, ale to nie nasz.
Użytkownik
W Jabłonkowie na kominie miejscowego autoserwisu pojawił się bocian w poniedziałek 24.3.2014 pod wieczór. Do tej pory jest sam. Inne gniazda na Zaolziu dotychczas niezajęte.
Dopisane 12.8.2015: później para wasiadywała dosyć długo jaja a może i maluchy. Jednak żadne z nich nie dorosło tej wielkości, żeby było widoczne w gnieździe. Do 9.8.2015 były jeszcze 2 boćki, od rana 10.8. już tylko jeden ....
Ostatnio edytowany przez robert (2015-08-12 13:52:25)
Użytkownik
W Bystrzycy (nad Olzą) dzisiaj sejmik 9 bocianów, w tym jeden czarny.
Zbanowany
Niemcy. Nordlingen.
16.44. na tym gnieździe rodzic ma czego pilnować a jeszcze bardziej pokarmu dostarczać dla 6 (sześciu) (f.1.), młodych bocianków.
Co prawda obraz co 30 sekund jest uaktualniany ale można się doliczyć tej szczęśliwej rodzinki w młodych.
19.29/32. relacja w (f.2), szóstka 6- sama na gnieździe, przylatuje rodzic (f.3.), zrzut i zaraz odlatuje (f.4.) młode wykorzystują nieobecność rodziców chwalą się umiejętnościami (f.5,6,).
19.41. czy ktoś ma wątpliwości do ilości takiej rodzinki (f.7.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2020-06-14 17:46:41)
Zbanowany
Niemcy. Hochstadt.
17.54.-18.18. a co napiszecie na takie zjawisko na tym gnieździe, jakie zastałem (f.1-4.).
Na gnieździe zastałem 7 młodych bocianów na 3 fotkach, później 5 a teraz ponownie 7, i co napiszecie na ten temat?
A później zastałem karmienie z ta gromadką -stadem młodych bocianów!!!!!!!
Czy dla wszystkich starczyło pokarmu?
18.43. czasu aktualnego mojego kompa.
20.25. na gnieździe zastałem ponownie 7 młodych bocianów, po kilku minutach, jeden odpoczywa.
22.36. na gnieździe 7 młodych bocianów.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2020-07-07 20:39:43)
Zbanowany
NIEMCY. HOCHSTADT.
19.03. na gnieździe zastałem 6 młodych bocianów (f.1.), i więcej nie będę wstawiał bo to nie ciekawi i nie interesuje Bocianolubów.
Udało mi się trochę przetłumaczyć i zrozumieć zaistniałą sytuację.
Do czterech bocianów z macierzystego gniazda dołącza od 3 do 4 młodych z pobliskiego gniazda.
Można powiedzieć taka sąsiedzka adopcja, ale jest trochę nie spotykana bo na Przygodzickim gnieździe sam stwierdziłem 8 młodych przy 5 macierzystej latorośli w tam tym obserwowanym okresie, ale "obce "zostały po chwili przepędzone przez prawowitych mieszkańców.
A na tym gnieździe nie dość że po małych sporach to pozostają jakby u siebie były i są karmione przez rodzica/ów..
Wyczytałem też że to już kiedyś też podobnie było, ale ja jakoś nie trafiłem przez te kilka lat obserwacji na podobną sytuację.
Jakby była, administratorka-moderatorka ta z przed kilku lat na pewno by od razu sprostowała albo poinformowała o danej sytuacji.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2020-07-08 17:43:21)
Użytkownik
W Gródku (Zaolzie, niedaleko Jabłonkowa) jest gniazdo, gdzie tegoroczny lęg nie przeżył, dnia 13.6.2020 obserwowano jeszcze 2 młode.
Co ciekawe, jeden z pary dorosłych bocianów jest zaobrączkowany w Polsce.
Przed tygodniem nadeszły wyniki odczytu obrączki - https://www.birdlife.cz/capi-detail-hnizda/?id=1393
Obrączka: PLG 5P521
Data zaobrączkowania: 23.6.2016
Miejsce: Zarzecze, Śląskie, Poland
GPS: 50,193061 18,939278
Obrączkarz: Wiesław Chromik