Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2007-09-20 20:06:03

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Pomoc ptakom i przyrodzie, po tragicznych po¿arach w Grecji

Witam!

Po tragicznych po¿arach w Grecji, o których s³ysza³ ka¿dy nie tylko w Grecji ale w Europie (i na Swiecie) powsta³a oficjalna propozycja zaprzestania ³owiectwa w celu ochrony ¶rodowiska. Wstêpne plany obejmowa³y wstrzymanie polowañ na dzikie ptaki i zwierzêta do pa¼dziernika 2008.
Pomimo, ¿e by³o to bliskie celu... zwyciê¿yli my¶liwi i obecnie nawet na terenach zniszczonych po¿arami poluj± nadal, wchodz±c równie¿ bezprawnie do Parków Narodowych.
Straty ekologiczne w Grecji s± kolosalne i min± lata nim ta przyroda siê tutaj odrodzi.

Link, który podajê ni¿ej pochodzi z birdforum i jest angielskim t³umaczeniem greckiej wersji oficjalnego pisma do Ministerstwa Rozwoju Rolnictwa i ¯ywno¶ci i Ministerstwa Planowania, ¦rodowiska i Robót Publicznych (gdzie miedzy innymi walczy o to znany grecki ornitolog George Handrinos)
T³umaczenie jest skrócon± wersj± pro¶by o podpis ka¿dego, komu przyroda, los ptaków i zwierz±t nie s± obojêtne.
Klikaj±c na podany link z wersji angielskiej - ukazuje siê orygina³ greckiego pisma - a st±d (u góry strony) widniej± s³owa: Sign the Petition -jest to wej¶cie na petycjê-do podpisu, gdzie ka¿dy mo¿e z³o¿yæ swój g³os.
Petycja dotyczy wstrzymania polowañ na dzikie ptaki i zwierzêta na obszarach Grecji na okres 5 lat.
Nie zapominajmy, ¿e wiele ptaków migruj±cych zatrzymuje sie w³a¶nie w tym kraju, ¿e zimuje tu wiele rzadkich gatunków, które (pomimo, ¿e chronione) padaj± czêsto ³upem my¶liwych.

Liczê tak¿e na Wasze g³osy i na Wasz± pomoc.
Wystarczy klikn±æ na link, który podajê a potem zag³osowæ.
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=96813

Z pe³nym szacunkiem dla wszystkich
Eva Stets
(Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP & Greckie Stowarzyszenie Ornitologiczne EOE-HOS-Hellas)

Mój numer g³osu jest 4579.

P.S.
Po edycji postu i dla u³atwienia cytujê to, co piszê tak¿e kilka postów ni¿ej:

...ma³e u³atwienie w g³osowaniu:
Po kliknieciu na : "Sign the Petition"  i  dodaniu wpisu, nale¿y kliknaæ na s³owa: "Preview Your Signature".
Uka¿e nam siê nasz wpis i numer g³osu. Nastêpnie, ¿eby zaakceptowaæ g³osowanie nale¿y kliknaæ na s³owa: "Aprove Signature".
Po pomy¶lnym g³osowaniu otrzymamy e-mail potwierdzaj±cy.

Bezpo¶redni link z ramk± do podpisania siê pod petycj± o wstrzymaniu polowañ w Grecji na 5 lat jest pod:
www.petitiononline.com/isoniso/petition-sign.html

#2 2007-09-21 07:38:24

BABCIA Mariola

Użytkownik

Re: Pomoc ptakom i przyrodzie, po tragicznych po¿arach w Grecji

No có¿. G£UPICH NIE SIEJ¡ - SAMI SIÊ RODZ¡ - niszczyciele przyrody.
Nie wierzê, ¿eby zakazy zapobieg³y polowaniom na migruj±ce dzikie ptaki
na wypalonych terenach Grecji. Trzeba dotrzeæ do ¶wiadomo¶ci ludzkiej.
Betonowe pustynie i ekskluzywne hotele stan± siê ma³o atrakcyjne bez naturalnej
przyrody. No chocia¿by w Polsce. Wiêkszo¶æ ludzi w weekendy wyje¿d¿a na dzia³ki za miasto
bo tam jest ¶wie¿e powietrze a zamiast budzika - budzi poranny ¶piew ptaków.
                Wierzê, ¿e Grekom uda siê zapobiec niszczeniu przyrody.
A mo¿e przyroda "zrobi w konia" deweloperów.

Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2007-09-22 06:21:43)

#3 2007-09-21 12:50:05

Damka_Pik

Użytkownik

Z przyjemno¶ci± podpisa³am petycjê , mój nr to 8790

#4 2007-09-21 13:15:20

alexandra

Użytkownik

Oczywi¶cie podpisa³am, mój numer 8809

#5 2007-09-21 23:37:36

Eva Stets

Użytkownik

Witam!

Trzeba byæ dobrej my¶li, bo jak zwyk³o siê mówiæ "wiara potrafi czyniæ cuda".
Przyk³adem mog± byæ po¿ary na greckiej wyspie Samos w 1998 roku, gdy po katastofalnym zniszczeniu wesz³a w ¿ycie terytorialna ustawa zakazu polowañ, która trwa do dnia dzisiejszego i nikt na tej wyspie wiêcej nie polowa³ i nie poluje.
Czy uda siê to teraz przeprowdziæ na ca³a Grecjê i na okres 5 lat - czas poka¿e.
Pragnê tu dodaæ, ¿e tam gdzie nast±pi³y najwiêksze zniszczenia podczas tegorocznych po¿arów nie ma tzw turystycznych kurortów. I miejmy nadziejê, ¿e na miejscu wypalonych lasów takie siê nie pojawi±!

Chcia³abym podziêkowaæ wszystkim, którzy poparli i popieraj± swym g³osem petycjê, bo ochrona przyrody nie ma granic i niewa¿ne czy mo¿na jej pomóc u siebie, czy w Grecji czy w ka¿dym innym kraju.

W imieniu swoim, kolegów z Greckiej Organizacji Ornitologicznej EOE/HOS-Hellas, greckich reprezentantów WWF i przedstawicieli greckiego Ministerstwa Ochrony Srodowiska serdecznie i gor±co wszystkim dziêkujê.

Eva Stets

P.S. Petycja jest otwarta ca³y czas i liczba g³osów poparcia ro¶nie. W tej chwili na li¶cie jest 8941 g³osów z ró¿nych stron ¶wiata, w tym wiele z Polski

BABCIA Mariola napisał:

Nie wierzê, ¿eby zakazy zapobieg³y polowaniom na migruj±ce dzikie ptaki
na wypalonych terenach Grecji...
Betonowe pustynie i ekskluzywne hotele stan± siê ma³o atrakcyjne bez naturalnej
przyrody....               
Wierzê, ¿e Grekom uda siê zapobiec niszczeniu przyrody....

#6 2007-09-22 08:38:01

BABCIA Mariola

Użytkownik

Nie mog³am oddaæ g³osu na petycjê, bo mój komputer blokuje dostêp do podanego linku.
Pani Evo! Dziêkujê za pomoc. Dziêki Pani oraz pomocy mojego mê¿a, który dobrze t³umaczy z jêzyka angielskiego podpisa³am petycjê. Zosta³am zarejestrowana pod numerem 8960.
                       Pozdrawiam
                                Mariola

#7 2007-09-22 16:08:56

ekar

Użytkownik

DO WSZYSTKICH KOCHAJ¡CYCH PRZYRODÊ !
Podpisujcie petycjê o wstrzymanie ³owiectwa w Grecji ne 5 lat.
Jak to trzeba zrobiæ, podaje Eva
Mój numer to 8894.
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam

#8 2007-09-23 11:54:43

tanja

Użytkownik

SkÄ…d: Szczecin

Podpisa³am petycjê. Mój numer 8848, mojego syna 9145.

#9 2007-09-23 18:40:26

ANNAEWA

Użytkownik

Z wielk± rado¶ci± podpisa³am siê pod petycj±, im wiêcej ludzi dobrej woli siê podpisze tym wiêksze szanse na wprowadzenie zakazu polowañ.
Mój numer 9045
Roze¶lê jeszcze link z petycj± w¶ród rodziny i znajomych z pro¶b± o przy³±czenie siê do nas, mi³o¶ników ptaków i przyrody.
Pozdrawiam wszystkich

#10 2007-09-23 19:28:08

felixiana

Użytkownik

Z ogromn± wiar± w powodzenie akcji podpisa³am petycjê. Mój numer sygnatury to: 8852. To musi sie udaæ!!! Rozes³a³am wici do wszystkich znajomych i rodziny. To nasz obowi±zek wyraziæ protest przeciwko tak barbarzyñskim dzia³aniom!

#11 2007-09-24 06:24:37

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Równie¿ siê podpisa³em (nr 9264). Powodzenia ¿yczê greckim ptakom i ludziom je chroni±cym! Dziêkujê naszym Forumowiczom za wsparcie tej akcji.

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#12 2007-09-24 09:38:07

Magdag

Użytkownik

SkÄ…d: warszawa

Podpisa³am siê i poda³am linka moim wspania³ym bocianolubom.Od bocianów zaczêlo siê wszystko, to znaczy zainteresowanie siê w ogóle przyrod±. Mój numer podpisu petycji 9427

Ostatnio edytowany przez magdag (2007-09-24 12:28:07)

#13 2007-09-24 10:24:23

Eva Stets

Użytkownik

Witam i ponownie bardzo dziekujê wszystkim za dobre s³owa, za poparcie akcji i okazane zaanga¿ownie.

Podam tu ma³e u³atwienie w g³osowaniu:
Po kliknieciu na : "Sign the Petition"  i  dodaniu wpisu, nale¿y kliknaæ na s³owa: "Preview Your Signature".
Uka¿e nam siê nasz wpis i numer g³osu. Nastêpnie, ¿eby zaakceptowaæ g³osowanie nale¿y kliknaæ na s³owa: "Aprove Signature".
Po pomy¶lnym g³osowaniu otrzymamy e-mail potwierdzaj±cy.

Bezpo¶redni link z ramk± do podpisania siê pod petycj± o wstrzymaniu polowañ w Grecji na 5 lat jest pod:
www.petitiononline.com/isoniso/petition-sign.html

Pozdrawiam serdecznie
Eva Stets

#14 2007-09-24 17:33:56

hana

Użytkownik

I ja do³o¿y³am swoj± cegie³kê, która popiera akcjê wstrzymania polowañ w Grecji na 5 lat. Mój g³os pod petycj± zosta³ zarejestrowany pod numerem 8982.

pozdrawiam
Hania

#15 2007-09-24 19:06:34

Zbychur

Moderator

Oczywi¶cie tez podpisa³em petycjê - mój nr 9524. Postaram siê rozpropagowaæ t± sprawê gdzie siê da. Wierzê, ¿e uda siê nak³oniæ w³adze w Grecji do wprowadzenia i egzekwowania odpowiednich przepisów. Niestety, trudniej jest zmieniæ mentalno¶æ ró¿nych "my¶liwych", co znamy i z naszego podwórka   Greckim przyrodnikom ¿yczê powodzenia

#16 2007-09-25 06:56:00

belcia

Użytkownik

Nie mo¿na przej¶æ ko³o tej sprawy obojêtnie. Mam nadziejê ¿e wszystko u³o¿y siê dobrze. To straszna tragedia dla wszystkich i jak zwykle wysz³a g³upota ludzka, brak s³ów. Jestem z Wami i odda³am swój g³os. Numer 9574.

Pozdrawiam
Belcia

Aby samemu staæ siê lepszym nie musisz czekaæ na lepszy ¶wiat.
Phil Bosman

#17 2007-09-25 18:05:38

Barbara

Użytkownik

Podpisa³am petycjê. ¯yczê powodzenia w akcji!! Mój numer 9312

#18 2007-09-26 15:47:55

Sofokles

Użytkownik

status 4576112
955473

Z opó¼nieniem, bo kilka dni nie sprawdza³em poczty, ale oczywi¶cie podpisa³em petycjê. To walka o s³uszn± sprawê. 10003.

#19 2007-09-26 16:07:01

kika48

Użytkownik

Popieram akcjê i podpisa³am petycjê pod numerem 10005.

#20 2007-09-28 07:34:25

Aga

Użytkownik

7818501

Witam. Mój nr to: 10269

A nic nie jest ¼le, co jest zgodne z natur±. Marek Aureliusz (Marcus Aurelius Antoninus, 121 - 180)

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS