Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Witam!
Po tragicznych pożarach w Grecji, o których słyszał każdy nie tylko w Grecji ale w Europie (i na Swiecie) powstała oficjalna propozycja zaprzestania łowiectwa w celu ochrony środowiska. Wstępne plany obejmowały wstrzymanie polowań na dzikie ptaki i zwierzęta do października 2008.
Pomimo, że było to bliskie celu... zwyciężyli myśliwi i obecnie nawet na terenach zniszczonych pożarami polują nadal, wchodząc również bezprawnie do Parków Narodowych.
Straty ekologiczne w Grecji są kolosalne i miną lata nim ta przyroda się tutaj odrodzi.
Link, który podaję niżej pochodzi z birdforum i jest angielskim tłumaczeniem greckiej wersji oficjalnego pisma do Ministerstwa Rozwoju Rolnictwa i Żywności i Ministerstwa Planowania, Środowiska i Robót Publicznych (gdzie miedzy innymi walczy o to znany grecki ornitolog George Handrinos)
Tłumaczenie jest skróconą wersją prośby o podpis każdego, komu przyroda, los ptaków i zwierząt nie są obojętne.
Klikając na podany link z wersji angielskiej - ukazuje się oryginał greckiego pisma - a stąd (u góry strony) widnieją słowa: Sign the Petition -jest to wejście na petycję-do podpisu, gdzie każdy może złożyć swój głos.
Petycja dotyczy wstrzymania polowań na dzikie ptaki i zwierzęta na obszarach Grecji na okres 5 lat.
Nie zapominajmy, że wiele ptaków migrujących zatrzymuje sie właśnie w tym kraju, że zimuje tu wiele rzadkich gatunków, które (pomimo, że chronione) padają często łupem myśliwych.
Liczę także na Wasze głosy i na Waszą pomoc.
Wystarczy kliknąć na link, który podaję a potem zagłosowć.
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=96813
Z pełnym szacunkiem dla wszystkich
Eva Stets
(Południowowielkopolska Grupa OTOP & Greckie Stowarzyszenie Ornitologiczne EOE-HOS-Hellas)
Mój numer głosu jest 4579.
P.S.
Po edycji postu i dla ułatwienia cytuję to, co piszę także kilka postów niżej:
...małe ułatwienie w głosowaniu:
Po kliknieciu na : "Sign the Petition" i dodaniu wpisu, należy kliknać na słowa: "Preview Your Signature".
Ukaże nam się nasz wpis i numer głosu. Następnie, żeby zaakceptować głosowanie należy kliknać na słowa: "Aprove Signature".
Po pomyślnym głosowaniu otrzymamy e-mail potwierdzający.
Bezpośredni link z ramką do podpisania się pod petycją o wstrzymaniu polowań w Grecji na 5 lat jest pod:
www.petitiononline.com/isoniso/petition-sign.html
Użytkownik
No cóż. GŁUPICH NIE SIEJĄ - SAMI SIĘ RODZĄ - niszczyciele przyrody.
Nie wierzę, żeby zakazy zapobiegły polowaniom na migrujące dzikie ptaki
na wypalonych terenach Grecji. Trzeba dotrzeć do świadomości ludzkiej.
Betonowe pustynie i ekskluzywne hotele staną się mało atrakcyjne bez naturalnej
przyrody. No chociażby w Polsce. Większość ludzi w weekendy wyjeżdża na działki za miasto
bo tam jest świeże powietrze a zamiast budzika - budzi poranny śpiew ptaków.
Wierzę, że Grekom uda się zapobiec niszczeniu przyrody.
A może przyroda "zrobi w konia" deweloperów.
Ostatnio edytowany przez BABCIA Mariola (2007-09-22 06:21:43)
Użytkownik
Z przyjemnością podpisałam petycję , mój nr to 8790
Użytkownik
Oczywiście podpisałam, mój numer 8809
Witam!
Trzeba być dobrej myśli, bo jak zwykło się mówić "wiara potrafi czynić cuda".
Przykładem mogą być pożary na greckiej wyspie Samos w 1998 roku, gdy po katastofalnym zniszczeniu weszła w życie terytorialna ustawa zakazu polowań, która trwa do dnia dzisiejszego i nikt na tej wyspie więcej nie polował i nie poluje.
Czy uda się to teraz przeprowdzić na cała Grecję i na okres 5 lat - czas pokaże.
Pragnę tu dodać, że tam gdzie nastąpiły największe zniszczenia podczas tegorocznych pożarów nie ma tzw turystycznych kurortów. I miejmy nadzieję, że na miejscu wypalonych lasów takie się nie pojawią!
Chciałabym podziękować wszystkim, którzy poparli i popierają swym głosem petycję, bo ochrona przyrody nie ma granic i nieważne czy można jej pomóc u siebie, czy w Grecji czy w każdym innym kraju.
W imieniu swoim, kolegów z Greckiej Organizacji Ornitologicznej EOE/HOS-Hellas, greckich reprezentantów WWF i przedstawicieli greckiego Ministerstwa Ochrony Srodowiska serdecznie i gorąco wszystkim dziękuję.
Eva Stets
P.S. Petycja jest otwarta cały czas i liczba głosów poparcia rośnie. W tej chwili na liście jest 8941 głosów z różnych stron świata, w tym wiele z Polski
BABCIA Mariola napisał:
Nie wierzę, żeby zakazy zapobiegły polowaniom na migrujące dzikie ptaki
na wypalonych terenach Grecji...
Betonowe pustynie i ekskluzywne hotele staną się mało atrakcyjne bez naturalnej
przyrody....
Wierzę, że Grekom uda się zapobiec niszczeniu przyrody....
Użytkownik
Nie mogłam oddać głosu na petycję, bo mój komputer blokuje dostęp do podanego linku.
Pani Evo! Dziękuję za pomoc. Dzięki Pani oraz pomocy mojego męża, który dobrze tłumaczy z języka angielskiego podpisałam petycję. Zostałam zarejestrowana pod numerem 8960.
Pozdrawiam
Mariola
Użytkownik
DO WSZYSTKICH KOCHAJĄCYCH PRZYRODĘ !
Podpisujcie petycję o wstrzymanie łowiectwa w Grecji ne 5 lat.
Jak to trzeba zrobić, podaje Eva
Mój numer to 8894.
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam
Użytkownik
Podpisałam petycję. Mój numer 8848, mojego syna 9145.
Użytkownik
Z wielką radością podpisałam się pod petycją, im więcej ludzi dobrej woli się podpisze tym większe szanse na wprowadzenie zakazu polowań.
Mój numer 9045
Roześlę jeszcze link z petycją wśród rodziny i znajomych z prośbą o przyłączenie się do nas, miłośników ptaków i przyrody.
Pozdrawiam wszystkich
Użytkownik
Z ogromną wiarą w powodzenie akcji podpisałam petycję. Mój numer sygnatury to: 8852. To musi sie udać!!! Rozesłałam wici do wszystkich znajomych i rodziny. To nasz obowiązek wyrazić protest przeciwko tak barbarzyńskim działaniom!
Administrator
Również się podpisałem (nr 9264). Powodzenia życzę greckim ptakom i ludziom je chroniącym! Dziękuję naszym Forumowiczom za wsparcie tej akcji.
pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Użytkownik
Podpisałam się i podałam linka moim wspaniałym bocianolubom.Od bocianów zaczęlo się wszystko, to znaczy zainteresowanie się w ogóle przyrodą. Mój numer podpisu petycji 9427
Ostatnio edytowany przez magdag (2007-09-24 12:28:07)
Witam i ponownie bardzo dziekuję wszystkim za dobre słowa, za poparcie akcji i okazane zaangażownie.
Podam tu małe ułatwienie w głosowaniu:
Po kliknieciu na : "Sign the Petition" i dodaniu wpisu, należy kliknać na słowa: "Preview Your Signature".
Ukaże nam się nasz wpis i numer głosu. Następnie, żeby zaakceptować głosowanie należy kliknać na słowa: "Aprove Signature".
Po pomyślnym głosowaniu otrzymamy e-mail potwierdzający.
Bezpośredni link z ramką do podpisania się pod petycją o wstrzymaniu polowań w Grecji na 5 lat jest pod:
www.petitiononline.com/isoniso/petition-sign.html
Pozdrawiam serdecznie
Eva Stets
Użytkownik
I ja dołożyłam swoją cegiełkę, która popiera akcję wstrzymania polowań w Grecji na 5 lat. Mój głos pod petycją został zarejestrowany pod numerem 8982.
pozdrawiam
Hania
Oczywiście tez podpisałem petycję - mój nr 9524. Postaram się rozpropagować tą sprawę gdzie się da. Wierzę, że uda się nakłonić władze w Grecji do wprowadzenia i egzekwowania odpowiednich przepisów. Niestety, trudniej jest zmienić mentalność różnych "myśliwych", co znamy i z naszego podwórka Greckim przyrodnikom życzę powodzenia
Użytkownik
Nie można przejść koło tej sprawy obojętnie. Mam nadzieję że wszystko ułoży się dobrze. To straszna tragedia dla wszystkich i jak zwykle wyszła głupota ludzka, brak słów. Jestem z Wami i oddałam swój głos. Numer 9574.
Pozdrawiam
Belcia
Użytkownik
Podpisałam petycję. Życzę powodzenia w akcji!! Mój numer 9312
Użytkownik
Popieram akcję i podpisałam petycję pod numerem 10005.