Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
23.34 - stojący samiec, czyścił sobie pióra, rozprostował nogi, parę razy delikatnie dziobnął bocianicę w głowę, a potem wszedł samicy łapami na plecy i próbował kopulować, ale nie spotkał się ze zrozumieniem :-)
Użytkownik
13.04
22:22 -boćki czyszczą pióra
22:27-22:34 -jeden wysiaduje -drugi czyści pióra, w międzyczasie stojący 'zaczepia' wysiadującego
22:39 -jeden bociek zmienia miejsce i następuje 'toalety' cd,
22:42 -wstaje, poprawia jajka, przez chwilę czyści pióra
22:43 -siada -drugi bociek przysypia
22:43-22:49 -'cisza' w gnieździe (sen?)
22:49-23:00 -stojący bociek ponawia czyszczenie piór (w międzyczasie znów zaczepia wysiadującego)
Obserwowałam bociany od 7:00 do 8:05, w tym czasie Pan bocian 3 razy latał po gałęzie (dwa razy bardzo szybko, za trzecim razem nie było go dość długo i przyleciał tylko z jednym patykiem) podczas, gdy Pani bocianowa wysiadywała jajka. Wstała raz o 7:25, by poprawić ściółkę i powyrzucać z niej jakieś niewygodne patyczki, drugi raz o 7:41 i trzeci raz o 7:49 w tym samym celu i przy okazji poiskała się po piórach na szyi.
O 8:22 znowu przyleciał z gałęziami i nastąpiła zmiana w wysiadywaniu.
Ostatnio edytowany przez Aga (2007-04-14 06:24:45)
10.35 jeden bocian na jaju, drogi na skraju Czyści piórka.
10.56 bocian wstał, czyści piórka na brzuchu i nie tylko.
10.59 kopulacja.
11.12 odlot jednego bociana
11.14 powrót bociana, przyniósł sporą kępę siana
11.29 bocian wstał z jaj, otrzepał się i pióra czyści, drugi usiadł na jajach
Ostatnio edytowany przez Sofokles (2007-05-08 12:36:41)
12:22 wietrzenie jaj Oba stoją czyszcząc pióra. Po chwili jeden odleciał.
12:28 przegląd jaj i ściółki
12:34 przyleciał drugi bocian z patykami, ale nie wiem od kiedy go nie było, niestety. Od razu zabrał się za budowę (nic nowego w sumie)
12:53 nadal są dwa i nastąpiło wietrzenie jaj po czym zmiana warty w wysiadywaniu
Ostatnio edytowany przez Aga (2007-04-14 10:58:06)
Użytkownik
23 :38 jeden bociek własnie wstał, obejrzał jajka i znowu się położył. Drugi stoi na brzegu gniazda
23 :40 ten stojący lustruje okolice na zmianę z gmeraniem w piórach
23 :55 stojący zmienia miejsce, podchodzi do siedzącego i wyglada na to, że omawiaja jakiś problem
00: 07 stojący w dalszym ciągu przy siedzącym. Siedzący spokojny, nie wadzi nikomu, stojący cały czas w ruchu, lustruje wokół okolicę, gapi na siedzącego, przeprowadza toaletę, kręci się w każdą stronę
00: 11 wstaje, poprawia usytuowanie jednego jaja
00:13 znowu siada (chyba ten sam) tym razem odwrotnie - przodoskośnie do kamery. Ten cały czas siedzący to chyba ona, nie widzę zbyt dobrze, bo skutecznie pająk zasłania kamerze pole widzenia
Tuż przed 9 sprawdzanie jaj, potem wysiadywanie do 9:29 aż przyleciał drugi bocian. Jaja są wietrzone i poprawiane.
9:30 seks
9:33 znów siedzi na jajach, tylko nie wiem czy ten sam co wcześniej. Drugi się pindruje i bada otoczenie.
9:41 odlot bociana.
Miałam krótką przerwę w obserwacji ale zauważyłam, że o 10:10 bocian przyleciał z olbrzymią porcją wyściółki
Ostatnio edytowany przez Aga (2007-04-15 08:13:29)
Użytkownik
11.44 - jeden z bocianów poszerzał gniazdo - przesunął sporą gałąź z wnętrza gniazda na jego obrzeże i tam wplatał dziobem w gałęzie. Potem poprawił wyściółkę wokół jaj i na nich zasiadł. Drugi bocian czysci pióra.
Użytkownik
13:29 jeden bociek leży a drugi stoi i czyści pióra, jajek nie widać
Widzę, że kilkoro zabrało się za obserwacje. Bardzo Wam za to dziękuję!! Jak napisałem wcześniej - nie jesteśmy w stanie zorganizować regularnych dyżurów. Tak trzymać! Jestem z Was dumny
Użytkownik
19:03 jeden bociek. Sprząta wokół jajek
19 :10 Ciągle jeden bocian. Usiadł. Sprzątał całe 7 min - pracowity
19 :10 znowu wstał coś poprawił i usiadł
19 :27 ciągle siedzi
19: 29 wstał, uważnie obejrzał jajka i przystąpił do sprzątania
19 :38 usiadł
19: 42 ciągle siedzi. Jest sam
Administrator
Sofokles napisał:
Widzę, że kilkoro zabrało się za obserwacje. Bardzo Wam za to dziękuję!! Jak napisałem wcześniej - nie jesteśmy w stanie zorganizować regularnych dyżurów. Tak trzymać! Jestem z Was dumny
to już wiadomo, kto nabił w statystykach te 64 godziny (patrz strona główna przekazu)
Niestety niektórzy (byłe woj. kaliskie) mają utrudnione zadanie, gdyż neostrada chodzi mniej wiecej tak jak najgorsze połączenie modemowe.
Gratuluję wszystkim dokonanych obserwacji!
o 20.43 było wietrzenie jajek a teraz 21.00 są oba na gnieździe
Użytkownik
00:38 Widziałam 3 jaja!!!!
Niestety widziałam tylko przez ułamek sekundy i nie zdążyłam zrobić zdjęcia
Ostatnio edytowany przez kot2 (2007-04-15 22:43:11)
Administrator
Dzieki Sve za informację. Sprawdzę w Urzędzie Gminy Przygodzice. Jak to ktoś od nich albo z sąsiedniego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych to poprosze, by nie oświetlał gniazda i nie niepokoił tym bocianów.
PTD
sve napisał:
Kazda noc okolo 22.30-22.45 chodzi pod gniazdem ktos z silna latarka (chyba wartownik nocny?) i swieci wszedzie dookola. W srode swiecil nawet do gory na gniazdo! Bociany, ktore do tego sa spokojne, drzemaja albo sie czyscia, zawsze zaczna baczyc i sa niespokojne. Dzis nie zdazylam zrobic kadry, ale wczoraj. Prosze zwrocic uwage na swiatlo u domu za bocianami.
http://pix.nofrag.com/16/9f/43a3308e142 … ba839t.jpg http://pix.nofrag.com/d6/45/7514853099b … 48650t.jpg http://pix.nofrag.com/3c/9f/2cd7fd8c892 … 9b0e8t.jpg
Użytkownik
16.03 Jeden bocian siedzi na jajkach, drugiego nie ma w gnieździe, potem brak bezpośredniego przekazu i
16.12 W gnieździe jeszcze trzy jajka, bocian wysiadujący jajka stoi, poprawia upierzenie, gmera przy jajkach,
16.15 Siada z powrotem na jajkach
16.27 Wysiadujący jajka bocian powstał poprawia jajka
16.28 Siada ponownie na jajka, nadal brak drugiego bociana
16.29 Przyleciał do gniazda drugi bocian
16.30 Zamiana w wysiadywaniu jajek. Bocian, który wcześniej wysiadywał jajka stoi, poprawia upierzenie, rozpościera skrzydła, nadal poprawia upierzenie
16.37 Nadal pielęgnacja piórek
16:50 bocian leży na jajkach z otwartym dziobem.
16:58 przyleciał drugi bocian z kępą wyściółki. Jajka zostały sprawdzone a wyściółka ułożona jak trzeba
17:01 bocian już leży na jajcach (ten sam co wcześniej)
Ostatnio edytowany przez Aga (2007-04-16 15:01:59)
8:20-21 przyleciał drugi bocian z dużą ilością wyściółki. Przywalił w mikrofon lądując. Jajka chwilkę wcześniej zostały odkryte.
Ostatnio edytowany przez Aga (2007-04-17 06:22:38)
Użytkownik
Dziedzic trącał Przygodę dziobem w ogon i zmuszając ją, aby wstała z jajek i sam usiadł na nich. Niesamowity widok. Teraz ona stoi a on siedzi (gdyby nie ta sieć pająka byłoby lepiej widać). Jajek jest nadal 4szt.
Przed chwilą, a jest 7:34, obserwowałam jak leżał on, potem wstał, kontrola jaj, przyleciała ona z gałęzią, ułożyła, poprawiła jaja i wyściółkę, on toaleta piór i czynności fizjologiczne, ona klap na jaja, on dalej toaleta a ja na chwilę muszę opuścić stanowisko
Ostatnio edytowany przez Aga (2007-04-18 05:38:30)