Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
Użytkownik
18.55 Dziedzic poleciał
18.58 powrót Dziedzica
Moderator
19.15 Dziedzic wyleciał z gniazda
Użytkownik
19:34 gniazdo puste, obydwa boćki są na kolacji. Smacznego
Moderator
Użytkownik
20.00 powrót Przygody i czułe powitanie
Moderator
20.05 Bociany dziś po raz drugi odparły atak intruza
20.11 Dziedzic na dwie minuty wyleciał skontrolować swój kawałek nieba. Zagrożenie chyba minęło, gdyż w tym czasie Przygoda spokojnie czesała pióra.
20.17 Znów go nie ma. Alert trwa.Wrócił po dwóch minutach i zaraz przystąpił do kopulacji.
I jak tu w takiej sytuacji myśleć o jedzeniu? Sprawdziłam, Dziedzic na dłużej opuszczał dziś gniazdo tylko dwa razy (raz pół godz., drugi raz trzy kwadranse), oprócz tego wylatywał jeszcze trzy razy, ale tylko na 2-3 minuty. Przygoda za to znika z gniazda na kilka godzin. Rola strażnika domu zdecydowanie przypadła Dziedzicowi.
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-06 18:40:39)
Moderator
Filmik: powrót Przygody do gniazda o godz.19:59 i ponowny dzisiaj atak na gniazdo o godzinie 20:05
https://www.youtube.com/watch?v=BZ0BfcSoV14
Moderator
20.40 Ponowna kopulacja, po której Przygoda zasiadła w dołu, a Dziedzic stanął obok niej
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-06 18:42:19)
Moderator
agata66 napisał:
I jak tu w takiej sytuacji myśleć o jedzeniu? Sprawdziłam, Dziedzic na dłużej opuszczał dziś gniazdo tylko dwa razy (raz pół godz., drugi raz trzy kwadranse), oprócz tego wylatywał jeszcze trzy razy, ale tylko na 2-3 minuty. Przygoda za to znika z gniazda na kilka godzin. Rola strażnika domu zdecydowanie przypadła Dziedzicowi.
I jeszcze dodałabym: jak tu myśleć o składaniu jaj, jak na gnieździe taki stres? I to dwa razy dzienne!
Użytkownik
iganka napisał:
agata66 napisał:
I jeszcze dodałabym: jak tu myśleć o składaniu jaj, jak na gnieździe taki stres? I to dwa razy dzienne!
I to jeszcze takie konkretne ataki - nie żadna pojedyncza, krótka próba tylko brutalny nalot i regularna bitwa.
20:58 Przygoda siedzi. Dziedzic stoi obok.
Ostatnio edytowany przez An55nA (2017-04-06 19:00:52)
Zbanowany
iganka napisał:
Filmik: powrót Przygody do gniazda o godz.19:59 i ponowny dzisiaj atak na gniazdo o godzinie 20:05
https://www.youtube.com/watch?v=BZ0BfcSoV14
agata66 napisał:
20.05 Bociany dziś po raz drugi odparły atak intruza
20.11 Dziedzic na dwie minuty wyleciał skontrolować swój kawałek nieba. Zagrożenie chyba minęło, gdyż w tym czasie Przygoda spokojnie czesała pióra.
20.17 Znów go nie ma. Alert trwa.Wrócił po dwóch minutach i zaraz przystąpił do kopulacji.
Dziękuję Paniom za skrupulatne dokumentowanie obserwacji gniazda. Dzięki takim postom - jak również postom pozostałych uczestników forum - jestem w stanie na bieżąco śledzić wydarzenia z gniazda, choć bywam tu sporadycznie...
Użytkownik
Użytkownik
21.22 nasza para spokojnie odpoczywa po trudach dzisiejszego dnia
Administrator
21:51 Dziedzic stoi; Przygoda siedzi, mam wrażenie że.... poczekamy ... i może zobaczymy...
Moderator
22.27 Po prawej stronie w górnym rogu obrazu miga pulsacyjne światło. Czyżby policja złapała łobuza, który napadł na dom państwa Dziedziców?
Zbanowany
22.40. Dziedzic na 12 czyści piórka ,a Przygoda zajmuje dołek (f.1.).
23.03. Przygoda wstaje i jajka jeszcze nie ma (f.2.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-06 21:06:45)
Użytkownik
23:03 Przygoda wstała za potrzebą. Dziedzic zaraz podszedł do dołka i poprawił ściółkę.
23:05 Niezmordowany Dziedzic znowu dosiadł Przygodę.
Użytkownik
23; 05 Przygoda wstała, jajka nie zniosła. Dziedzic zaraz poczynił starania.
Użytkownik
23:05 Kopulacja. Bardzo cieżki dzien dla Dziedzica. Jakim wspaniałym gospodarzem jest Dziedzic. Jak ofiarnie broni gniazda i Przygody. Myślę że intruz cały czas obserwuje gniazdo i tylko czyha na błąd Dziedzica. Widać jakim wielkim wysilkiem jest obrona gniazda dla Dziedzica. W dodatku wiatr nie pomaga. Po pierwszej walce miałam wrażenie że Dziedzic z trudem utrzymywał równowagę. Trzymaj się dzielny Dziedzicu ! Powodzenia !