Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
Użytkownik
Użytkownik
20.58 para na gnieździe. Wydaje mi się, że to Przygoda siedzi, a Dziedzic stoi. Samica wysiaduje jajka i poprawia wyściółkę. Dziedzic stoi zwrócony lewą stroną do kamery. Wiatr rozwiewa mu pióra z przodu. Z pewnością jest bardzo zimno, a u boćków na górze jeszcze mocniej wieje.
Użytkownik
23:37 Jeden bociuś wygrzewa jajka a drugi stojąc obok starannie czesze swoje piórka. Jest chyba zimno i wieje wiatr który rozwiewa żabot stojącego boćka.
Teraz widzę , ze stojący bociek zajęty toaletą to Dziedzic. Stroi się "facet" bo przecież jutro niedziela
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2017-04-22 21:49:12)
Użytkownik
01.21. siedzi sobie bociek na gnieździe a drugi stoi na warcie.
Deszczyk popaduje a jajeczka mają ciepło dzięki czułej opiece boćka tylko nie wiem czy to Przygoda czy Dziedzic , bo tak są ustawione.
02.03. już wiem że teraz Dziedzic siedzi i ogrzewa jajka, a Przygoda stoi boczkiem do kamery na 5.
02.16. Przygoda czyści piórka a zarazem zasłoniła mi widok na Dziedzica , a więc ma mnie już dość i kończę
Pozdrawiam Bocianolubów.
Ostatnio edytowany przez sandra (2017-04-23 00:26:14)
Moderator
Dzień dobry!
7.10 Zastałam na gnieździe obydwoje rodziców ; Przygoda wygrzewa jajka, Dziedzic stojąc czyści pióra. Po deszczowej nocy wstał kolejny chłodny i wietrzny poranek.
7.11 Przygoda wstała aby się wyróżnić i poprawić wyściółkę, Dziedzic w tym czasie odleciał.
7.42 Dziedzic wrócił, rozpoczął toaletę piór.
7.56 Przygoda wstała, aby przetoczyć jajka; nie ustąpiła jednak Dziedzicowi miejsca na dołku, więc odleciał.
...i zaraz wrócił z wyściółką Podszczypuje Przygodę, ale ona ani drgnie. Cóż mu zostało? Toaleta piór oczywiście
8.20 Odstraszanie, ale intruz chyba nie był zbyt blisko, bo Przygoda pozostała na dołku.
8.30 Przygoda odleciała, Dziedzic nareszcie doczekał się opieki nad jajkami
8.35 Przygoda wróciła, ale... nie poznaję jej! Przyniosła kępę świeżej trawy, która wielkością pokonała nawet wyczyny Dziedzica! Do tego kijek
Przygoda szybko odleciała. Dziedzic drzemie na zielonym dywanie. Do twarzy mu
9.11 Dziedzic przetacza jajka. Przy tej czynności palcami stopy sprawdza, czy mają właściwą temperaturę.
9.54 Wróciła Przygoda z siankiem, rozłożyła je, poprawiła gałązki. Dziedzic uprzejmie ustąpił jej miejsca na dołku, po czym zajął się toaletą upierzenia.
10.03 Wylot Dziedzica ale tylko na minutkę.
10.09 Dz. wyleciał ponownie, a ja kończę obserwację.
Tak przyglądam się naszemu Dziedzicowi i mam wrażenie, że duża plama na jego potylicy wyraźnie pojaśniała, a mała prawie zupełnie zniknęła. Jeśli deszcze się utrzymają, stracimy znaki identyfikujące nasze bociany Wklejam zdjęcie z 1.04 i dzisiejsze
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-23 08:15:11)
Użytkownik
Moderator
Użytkownik
12 12 zastałam obydwa bociany na gnieździe. W tym czasie Przygoda wysiadywała, a Dziedzic stojąc obok czyścił sobie pióra, od czasu do czasu poprawiał też upierzenie samicy.
12.24 Przygoda wstała i na chwilę przystanęła przy przy brzegu gniazda, Dziedzic natychmiast przeszedł nad dołek gniazdowy. Najpierw poprawił wyściółkę, poruszył dziobem trzy jajka, lekko je unosząc i oczywiście szybko usiadł, przejmując wysiadywanie.
12.25 Przygoda opuściła gniazdo w kierunku na godz. 5.
To trochę czasowo spóźniony opis, ale miałam jakiś kłopot techniczny z logowaniem.
Moderator
Zbanowany
13.35. Dziedzic na gnieździe (f.1.)., ojcowska opieka nad jajkami.
14.03. Dziedzic zmienił między czasie kierunek usadowienia na jajkach (f.2.), ale chyba po za tym nic nowego nie przegapiłem.
Przygody chyba nie było na gnieździe.
14.33. Dziedzic nadal sam na gnieździe ogrzewa jajeczka (f.3.).
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-23 12:34:50)
Użytkownik
14:42 Dz. sam w domu
Moderator
15.30 Na jajkach siedzi Przygoda, Dziedzica nie ma w gnieździe.
.................
16.32 Obydwa bociany na gnieździe, Przygoda nadal na dołku.
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-23 14:33:13)
Zbanowany
18.20. na gnieździe w dołku na jajkach zastałem Dziedzica (f.1.).
18.49. Dziedzic wietrzy jajka i poprawia źdźbła pod nimi (f.2.), po sprawdzeniu i ocenie stanu jajek ponownie zasiadł na nich (f.3.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-23 16:57:39)
Użytkownik
18:55 - 19:20
Bez zmian. Dziedzic na 2.
Ostatnio edytowany przez united1 (2017-04-23 17:20:26)
Użytkownik
19.18 Dziedzic jest sam na gnieździe, wysiaduje.
19.22 bocian wstaje, wypróżnia się, kontynuuje wysiadywanie, ale przedtem poprawia jedno z jajek, układa wyściółkę; siada na wprost kamery.
Użytkownik
20:05
Przylot Przygody
Ostatnio edytowany przez united1 (2017-04-23 18:11:54)
Moderator
Zbanowany
20.10. przyleciała Przygoda (f.1.), a Dziedzic zaraz odleciał.
20.17. powrót Dziedzica z wiązką siana (f.2.).
Pozdrawiam, dobrej nocy.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-23 18:21:07)