Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
Użytkownik
Użytkownik
20.58 para na gnie¼dzie. Wydaje mi siê, ¿e to Przygoda siedzi, a Dziedzic stoi. Samica wysiaduje jajka i poprawia wy¶ció³kê. Dziedzic stoi zwrócony lew± stron± do kamery. Wiatr rozwiewa mu pióra z przodu. Z pewno¶ci± jest bardzo zimno, a u boæków na górze jeszcze mocniej wieje.
Użytkownik
23:37 Jeden bociu¶ wygrzewa jajka a drugi stoj±c obok starannie czesze swoje piórka. Jest chyba zimno i wieje wiatr który rozwiewa ¿abot stoj±cego boæka.
Teraz widzê , ze stoj±cy bociek zajêty toalet± to Dziedzic. Stroi siê "facet" bo przecie¿ jutro niedziela
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2017-04-22 21:49:12)
Użytkownik
01.21. siedzi sobie bociek na gnie¼dzie a drugi stoi na warcie.
Deszczyk popaduje a jajeczka maj± ciep³o dziêki czu³ej opiece boæka tylko nie wiem czy to Przygoda czy Dziedzic , bo tak s± ustawione.
02.03. ju¿ wiem ¿e teraz Dziedzic siedzi i ogrzewa jajka, a Przygoda stoi boczkiem do kamery na 5.
02.16. Przygoda czy¶ci piórka a zarazem zas³oni³a mi widok na Dziedzica , a wiêc ma mnie ju¿ do¶æ i koñczê
Pozdrawiam Bocianolubów.
Ostatnio edytowany przez sandra (2017-04-23 00:26:14)
Moderator
Dzieñ dobry!
7.10 Zasta³am na gnie¼dzie obydwoje rodziców ; Przygoda wygrzewa jajka, Dziedzic stoj±c czy¶ci pióra. Po deszczowej nocy wsta³ kolejny ch³odny i wietrzny poranek.
7.11 Przygoda wsta³a aby siê wyró¿niæ i poprawiæ wy¶ció³kê, Dziedzic w tym czasie odlecia³.
7.42 Dziedzic wróci³, rozpocz±³ toaletê piór.
7.56 Przygoda wsta³a, aby przetoczyæ jajka; nie ust±pi³a jednak Dziedzicowi miejsca na do³ku, wiêc odlecia³.
...i zaraz wróci³ z wy¶ció³k± Podszczypuje Przygodê, ale ona ani drgnie. Có¿ mu zosta³o? Toaleta piór oczywi¶cie
8.20 Odstraszanie, ale intruz chyba nie by³ zbyt blisko, bo Przygoda pozosta³a na do³ku.
8.30 Przygoda odlecia³a, Dziedzic nareszcie doczeka³ siê opieki nad jajkami
8.35 Przygoda wróci³a, ale... nie poznajê jej! Przynios³a kêpê ¶wie¿ej trawy, która wielko¶ci± pokona³a nawet wyczyny Dziedzica! Do tego kijek
Przygoda szybko odlecia³a. Dziedzic drzemie na zielonym dywanie. Do twarzy mu
9.11 Dziedzic przetacza jajka. Przy tej czynno¶ci palcami stopy sprawdza, czy maj± w³a¶ciw± temperaturê.
9.54 Wróci³a Przygoda z siankiem, roz³o¿y³a je, poprawi³a ga³±zki. Dziedzic uprzejmie ust±pi³ jej miejsca na do³ku, po czym zaj±³ siê toalet± upierzenia.
10.03 Wylot Dziedzica ale tylko na minutkê.
10.09 Dz. wylecia³ ponownie, a ja koñczê obserwacjê.
Tak przygl±dam siê naszemu Dziedzicowi i mam wra¿enie, ¿e du¿a plama na jego potylicy wyra¼nie poja¶nia³a, a ma³a prawie zupe³nie zniknê³a. Je¶li deszcze siê utrzymaj±, stracimy znaki identyfikuj±ce nasze bociany Wklejam zdjêcie z 1.04 i dzisiejsze
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-23 08:15:11)
Użytkownik
Moderator
Użytkownik
12 12 zasta³am obydwa bociany na gnie¼dzie. W tym czasie Przygoda wysiadywa³a, a Dziedzic stoj±c obok czy¶ci³ sobie pióra, od czasu do czasu poprawia³ te¿ upierzenie samicy.
12.24 Przygoda wsta³a i na chwilê przystanê³a przy przy brzegu gniazda, Dziedzic natychmiast przeszed³ nad do³ek gniazdowy. Najpierw poprawi³ wy¶ció³kê, poruszy³ dziobem trzy jajka, lekko je unosz±c i oczywi¶cie szybko usiad³, przejmuj±c wysiadywanie.
12.25 Przygoda opu¶ci³a gniazdo w kierunku na godz. 5.
To trochê czasowo spó¼niony opis, ale mia³am jaki¶ k³opot techniczny z logowaniem.
Moderator
Zbanowany
13.35. Dziedzic na gnie¼dzie (f.1.)., ojcowska opieka nad jajkami.
14.03. Dziedzic zmieni³ miêdzy czasie kierunek usadowienia na jajkach (f.2.), ale chyba po za tym nic nowego nie przegapi³em.
Przygody chyba nie by³o na gnie¼dzie.
14.33. Dziedzic nadal sam na gnie¼dzie ogrzewa jajeczka (f.3.).
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-23 12:34:50)
Użytkownik
14:42 Dz. sam w domu
Moderator
15.30 Na jajkach siedzi Przygoda, Dziedzica nie ma w gnie¼dzie.
.................
16.32 Obydwa bociany na gnie¼dzie, Przygoda nadal na do³ku.
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-23 14:33:13)
Zbanowany
18.20. na gnie¼dzie w do³ku na jajkach zasta³em Dziedzica (f.1.).
18.49. Dziedzic wietrzy jajka i poprawia ¼d¼b³a pod nimi (f.2.), po sprawdzeniu i ocenie stanu jajek ponownie zasiad³ na nich (f.3.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-23 16:57:39)
Użytkownik
18:55 - 19:20
Bez zmian. Dziedzic na 2.
Ostatnio edytowany przez united1 (2017-04-23 17:20:26)
Użytkownik
19.18 Dziedzic jest sam na gnie¼dzie, wysiaduje.
19.22 bocian wstaje, wypró¿nia siê, kontynuuje wysiadywanie, ale przedtem poprawia jedno z jajek, uk³ada wy¶ció³kê; siada na wprost kamery.
Użytkownik
20:05
Przylot Przygody
Ostatnio edytowany przez united1 (2017-04-23 18:11:54)
Moderator
Zbanowany
20.10. przylecia³a Przygoda (f.1.), a Dziedzic zaraz odlecia³.
20.17. powrót Dziedzica z wi±zk± siana (f.2.).
Pozdrawiam, dobrej nocy.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-23 18:21:07)