Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Administrator
Na stronie www.facebook.com/bocianyzprzygodzic krótkie sprawozdanie i fotografie z akcji kontroli 4.07 wszystkich gniazd bocianów bia³ych z pisklêtami w gminie Przygodzice, czyli 7, co oznacza niestety dalszy spadek liczebno¶ci. Z 4 gniazd (w tym pod kamer±) usuniêto plastikowe sznurki zagra¿aj±ce pisklêtom, z jednego martwego m³odego, przy którym le¿a³y ¿ywe. Zaobr±czkowano 23 m³ode.
Wiêkszo¶æ uczestników akcji to nasi forumowicze: podziêkowania dla Agaty i Rafa³a.
Dobranoc!
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach www.bociany.przygodzice.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
Użytkownik
Witam na Forum.
W dniu 6 lipca uda³o mi siê zobaczyæ zaobr±czkowanego bociana przy gnie¼dzie w R±bczynie ko³o Ostrowa Wielkopolskiego. Bocian sta³ na s³upie energetycznym, a na s³upie obok jest gniazdo, a w nim trzy pisklêta. Skontaktowa³am siê z p. Paw³em Dolat±, od którego dowiedzia³am siê, ¿e jest to bocian który wyklu³ siê w gnie¼dzie w Hucie - gmina Odolanów i zosta³ zaobr±czkowany 5 lipca 2011. Bardzo dziêkujê za t± cenn± informacjê i po¶wiêcony mi czas. Od wielu lat je¿d¿ê po okolicach Ostrowa i "podgl±dam" gniazda bocianie, ale po raz pierwszy uda³o mi siê odczytaæ obr±czkê, z czego siê bardzo cieszê. Pozdrawiam wszystkich mi³o¶ników bocianów
Administrator
Odnalaz³a siê „Pretendentka” do gniazda w Przygodzicach, której próba odbicia „Przygodzie” „Dziedzica” 26.03 na www.bociany.przygodzice.pl wzbudzi³a du¿o emocji internautów. Miesi±c pó¼niej, 26.04, „Pretendentka” zosta³a stwierdzona na gnie¼dzie w Chynowie, 5,4 km od Przygodzic, gdzie wysiaduje jaja z miejscowym, równie¿ oznakowanym, o 3 lata starszym, samcem o imieniu „Borek”. To druga udokumentowana para bocianów z obr±czkami w powiecie ostrowskim. „Pretendentka” zosta³a oznakowana 27.06.2014 jako pisklê w Konarzewie gm. Zduny, 30 km od Przygodzic, przez Paw³a T. Dolatê i Rafa³a Markowskiego. Gniazdo rodzinne od obecnie zajmowanego dzieli 35,7 km. Foto „Pretendentki” ju¿ jako „Borkowej” na www.facebook.com/bocianyzprzygodzic.
Pozdrawiam
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach www.bociany.przygodzice.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze
Administrator
W ¶rodê 17.06 skontrolowali¶my z podno¶nika koszowego nie tylko gniazdo pod kamer± w Przygodzicach, ale i 5 innych w gminie Przygodzicach. Na szczê¶cie ¿adne z 22 piskl±t nie by³o zapl±tane w plastikowe sznurki rolnicze, co siê nieraz zdarza³o. Sznurków nie by³o te¿ w gniazdach. Zaobr±czkowanych zosta³o przez Rafa³a 21 piskl±t.
Fotorelacja na stronie www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze
Pozdrawiam
Pawe³ Dolata
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze