Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
wladek12 napisa:
17.02.2017r.
Czy kto¶ mo¿e oceniæ-okre¶liæ t± wiadomo¶æ?:
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 … zie-wiosna
I odno¶nie u¿ytych zwrotów ¿e szybciej przylatuj± te co tam odchowa³y potomstwo!!!
Pozdrawiam.
W³adku, wydaje mi siê, ¿e to chyba niefortunny zwrot autora tekstu, gdy¿ wszyscy wiemy, ¿e bociany w afryce nie opiekuj± siê swoim potomstwem. My¶lê, ¿e autorowi raczej chodzi³o o to, ¿e bociany, które s± ju¿ dojrza³e p³ciowo, wracaj± szybciej. Bociany w drugim (czasem), trzecim i czwartym roku ¿ycia na swoje macierzyste tereny wracaj± dopiero w po³owie maja, gdzie g³ównym ich zajêciem jest poszukiwanie terenów obfitych w pokarm, na których w przysz³o¶ci bêd± mog³y za³o¿yæ w³asne gniazda.
Co do stwierdzenia, ¿e przylecia³y ju¿ pierwsze bociany z afryki do polski, nie jest to prawda, poniewa¿ pierwsze obserwowane w naszym kraju bociany to te, które u nas zimowa³y (sam na swoim terenie [powiat koniñski] mam dwa ptaki, które nie odlecia³y na zimê i przy ma³ej pomocy ludzi nie¼le sobie radzi³y). W dalszej kolejno¶ci przylatuj± te, które zimowa³y u naszych s±siadów Czechów, Wêgrów. Czêsto tak¿e na pocz±tku marca s± wypuszczane bociany, które, z ró¿nych powodów, trafi³y jesieni± do ptasich azyli.
"Temperatury s± tam obecnie znacznie ni¿sze ani¿eli zwykle o tej porze roku. To oznacza, ¿e wiele boæków zginie."
Nie s± mi znane przypadki, ¿eby temperatura by³a bezpo¶rednim sprawc± ¶mierci doros³ych bocianów (co innego nie opierzone jeszcze pisklaki). Je¶li warunki atmosferyczne nie s± sprzyjaj±ce bociany po prostu nie podejmuj± wêdrówki, intensywnie staraj±c siê w tym czasie ¿erowaæ.
"Boæki wol± Hiszpaniê od Polski"
Tej czê¶ci artyku³u chyba w ogóle nie powinno byæ. Populacja bocianów hiszpañskich i populacja polska to dwie ró¿ne populacje bocianów. Ka¿da ma inne trasy wêdrówki (hiszpañska leci przez cie¶ninê Gibraltarsk± natomiast nasze bociany lec± przez Bosfor). Tak¿e zimuj± w innych czê¶ciach afryki. Natomiast w ostatnich latach zaobserwowano zjawisko, ¿e bociany z zachodniej polski (przy granicy niemieckiej, wzd³u¿ rzeki Odry), rzeczywi¶cie zmieniaj± trasy wêdrówki i przez Niemcy, Hiszpanie i Gibraltar migruj± do afryki. I tylko te mog± mieæ kontakt z hiszpañsk± populacj±. Prawd± jest natomiast, ¿e nasza populacja ma trend spadkowy, natomiast w Hiszpani ilo¶æ bocianów siê zwiêksza.
Pozdrawiam
Mariusz Kêpiñski
Administrator
W³adku! S³usznie pyta³e¶ o poprawno¶æ artyku³u na twojapogoda, bo jest pe³en b³êdów, przeinaczeñ i uproszczeñ. Jeden – o rzekomym odchowywaniu potomstwa w Afryce – sam zauwa¿y³e¶. S± te¿ inne b³êdy: np. amerykañski, inwazyjny gatunek raka obecny jest na Pó³wyspie Iberyjskim nie kilka, a kilkadziesi±t lat. Na pewno te¿ w tym sezonie nie bêdzie w Polsce 50 tys. par bocianów, gdy¿ czê¶ciowe wyniki spisu w 2014 pozwoli³y dr. Marcinowi Tobó³ce oszacowaæ populacjê w kraju na ok. 42-43 tys. par.
Czê¶æ b³êdów, przeinaczeñ i uproszczeñ omówi³ wy¿ej Mariusz, choæ w Twojej odpowiedzi nieprecyzyjna jest informacja o zimowaniu polskich bocianów w Czechach i na Wêgrzech. Takie przypadki zdarzaj± siê tam jedynie w takich samych warunkach, jak w Polsce: s± to pojedyncze ptaki, z regu³y kontuzjowane lub os³abione (tym trudniej mia³yby z przelotem na sezon do Polski). Na podstawie danych Joachima Siekiery z logera GPS wiadomo o jednym m³odym ptaku z Opolszczyzny z 2013 r., który jesieni± w³óczy³ siê po S³owacji i ostatecznie zimowa³ na Wêgrzech – i by³ to ptak z bardzo pó¼nego lêgu.
W Republice Czeskiej, przy granicy z Austri± zimowa³a kilka sezonów jedna para wygl±daj±ca na sprawn±. W Republice Czeskiej ka¿dej zimy, w po³owie stycznia, kilkaset osób liczy ptaki wodne i bociany s± odnotowywane tylko pojedynczo – np. w styczniu 2012 r. w ca³ym pañstwie na 260 010 ptaków wodnych stwierdzono zaledwie 3 bociany bia³e (Musilová Z. Musil P., Proke¹ová E. 2014. Mezinárodní sèítání vodních ptákù v Èeské republice v lednu 2012. Aythya 5: 1-13 – dostêpny online http://www.waterbirdmonitoring.cz/media … sl2012.pdf). Oczywi¶cie metodyka nastawiona na ptaki wodne nie pozwala wykryæ wszystkich bocianów (mog± przebywaæ poza ciekami i zbiornikami wodnymi, choæby na gniazdach), ale pokazuje rz±d wielko¶ci. Potwierdza to baza danych Avif Czeskiego Towarzystwa Ornitologicznego – zimuj±ce bociany s± stwierdzane wyj±tkowo, patrz np. http://cap.birdlife.cz/capi-migrace/sle … -zimujici. Jedyna para by³a widziana poprzedniej zimy we wsi Dobøany ko³o Pilzna w zachodnich Czechach 16.01 i 18.02.2016, w tym sezonie 8.11.2016 i 17.02.2017, patrz http://cap.birdlife.cz/detail-hnizda?id=288
Napisa³e¶ Mariuszu: „Natomiast w ostatnich latach zaobserwowano zjawisko, ¿e bociany z zachodniej polski (przy granicy niemieckiej, wzd³u¿ rzeki Odry), rzeczywi¶cie zmieniaj± trasy wêdrówki i przez Niemcy, Hiszpanie i Gibraltar migruj± do Afryki”. Sk±d takie dane? Rzeczywisto¶æ jest dok³adnie odwrotna: bociany bia³e znakowane w woj. lubuskim, tak obr±czkami m.in. w kolonii w K³opocie nad Odr±, jak 5 os. nadajnikami na po³udnie od Zielonej Góry przez prof. Leszka Jerzaka, wêdrowa³y do Afryki zwyk³± dla polskich bocianów tras± wschodni±, przez Karpaty, Ba³kany i Turcjê (inf. Leszek Jerzak i Krzysztof Gajda).
Niestety, najwa¿niejszy wniosek omawianego tekstu na twojapogoda: „Szacuje siê, ¿e populacja bociana bia³ego w Polsce bêdzie siê systematycznie zmniejszaæ. Wkrótce stracimy miano bocianiej potêgi na tle Europy”, jest prawdziwy. W Polsce liczebno¶æ bociana bia³ego silnie spada na skutek niszczenia siedlisk bocianów przez ludzi: chemizacji, melioracji, likwidacji ³±k i pastwisk oraz zadrutowania krajobrazu liniami energetycznymi, bêd±cymi g³ówn± przyczyn± ¶miertelno¶ci bocianów w Polsce. Równocze¶nie w Hiszpanii populacja ro¶nie, m.in. ze wzglêdu na powstanie pól ry¿owych, w³±czenia do diety inwazyjnych raków, ¿erowanie na sk³adowiskach odpadów, tak¿e zim±, i rezygnacjê wobec zasobów pokarmu czê¶ci populacji z wêdrówek, co zmniejsza nara¿enie ich na ¶mieræ w czasie wêdrówki oraz pozwala oszczêdziæ si³y, które mo¿na wykorzystaæ w sezonie lêgowym, a dziêki temu mieæ lepszy sukces lêgowy.
Pozdrawiam
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach www.bociany.ec.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic/
kempos1 napisa:
wladek12 napisa:
17.02.2017r.
Czy kto¶ mo¿e oceniæ-okre¶liæ t± wiadomo¶æ?:
http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 … zie-wiosna
I odno¶nie u¿ytych zwrotów ¿e szybciej przylatuj± te co tam odchowa³y potomstwo!!!
Pozdrawiam.W³adku, wydaje mi siê, ¿e to chyba niefortunny zwrot autora tekstu, gdy¿ wszyscy wiemy, ¿e bociany w afryce nie opiekuj± siê swoim potomstwem. My¶lê, ¿e autorowi raczej chodzi³o o to, ¿e bociany, które s± ju¿ dojrza³e p³ciowo, wracaj± szybciej. Bociany w drugim (czasem), trzecim i czwartym roku ¿ycia na swoje macierzyste tereny wracaj± dopiero w po³owie maja, gdzie g³ównym ich zajêciem jest poszukiwanie terenów obfitych w pokarm, na których w przysz³o¶ci bêd± mog³y za³o¿yæ w³asne gniazda.
Co do stwierdzenia, ¿e przylecia³y ju¿ pierwsze bociany z afryki do polski, nie jest to prawda, poniewa¿ pierwsze obserwowane w naszym kraju bociany to te, które u nas zimowa³y (sam na swoim terenie [powiat koniñski] mam dwa ptaki, które nie odlecia³y na zimê i przy ma³ej pomocy ludzi nie¼le sobie radzi³y). W dalszej kolejno¶ci przylatuj± te, które zimowa³y u naszych s±siadów Czechów, Wêgrów. Czêsto tak¿e na pocz±tku marca s± wypuszczane bociany, które, z ró¿nych powodów, trafi³y jesieni± do ptasich azyli.
"Temperatury s± tam obecnie znacznie ni¿sze ani¿eli zwykle o tej porze roku. To oznacza, ¿e wiele boæków zginie."
Nie s± mi znane przypadki, ¿eby temperatura by³a bezpo¶rednim sprawc± ¶mierci doros³ych bocianów (co innego nie opierzone jeszcze pisklaki). Je¶li warunki atmosferyczne nie s± sprzyjaj±ce bociany po prostu nie podejmuj± wêdrówki, intensywnie staraj±c siê w tym czasie ¿erowaæ.
"Boæki wol± Hiszpaniê od Polski"
Tej czê¶ci artyku³u chyba w ogóle nie powinno byæ. Populacja bocianów hiszpañskich i populacja polska to dwie ró¿ne populacje bocianów. Ka¿da ma inne trasy wêdrówki (hiszpañska leci przez cie¶ninê Gibraltarsk± natomiast nasze bociany lec± przez Bosfor). Tak¿e zimuj± w innych czê¶ciach afryki. Natomiast w ostatnich latach zaobserwowano zjawisko, ¿e bociany z zachodniej polski (przy granicy niemieckiej, wzd³u¿ rzeki Odry), rzeczywi¶cie zmieniaj± trasy wêdrówki i przez Niemcy, Hiszpanie i Gibraltar migruj± do afryki. I tylko te mog± mieæ kontakt z hiszpañsk± populacj±. Prawd± jest natomiast, ¿e nasza populacja ma trend spadkowy, natomiast w Hiszpani ilo¶æ bocianów siê zwiêksza.
Pozdrawiam
Mariusz Kêpiñski
Zbanowany
Witam.
Dziêkuje za wyja¶nienia-co prawda ja to tyle to wiem z zainteresowania bocianami jak mnie "nasz³o",tylko chcia³em zauwa¿yæ ¿e podobne opisy i opowie¶ci o przylotach powtarzaj± siê co roku o tej porze-ludzie na ogó³ nie lubi± zimy (ja na pewno) i nie mog±c siê doczekaæ wiosny to po przez bociany lub inne zwiastuny chc± to przyspieszyæ.
Dzisiejszej nocy s³uchaj±c w pracy radia,te¿ by³ temat bociany-¿e przylecia³ do gniazda Maciek na obrze¿ach Bydgoszczy-i pani cieszy³a siê z tego przylotu jego, a szczególnie ¿e to Bydgoszcz ma tylko bociana jako miasto wojewódzkie. Tak, na dzieñ dzisiejszy zgadzam siê-ale w tam tym roku przecie¿ sam pisa³em ¿e Stolica-Warszawa te¿ mia³a gniazda z potomstwem w granicach administracyjnych.
A co do przylotów tych wczesnych bocianów i zauwa¿enia ich to 100% pewno¶ci nie ma,bo jak,tu cytat:"Co do stwierdzenia, ¿e przylecia³y ju¿ pierwsze bociany z Afryki do polski, nie jest to prawda, poniewa¿ pierwsze obserwowane w naszym kraju bociany to te, które u nas zimowa³y (sam na swoim terenie [powiat koniñski] mam dwa ptaki, które nie odlecia³y na zimê i przy ma³ej pomocy ludzi nie¼le sobie radzi³y)."-(szkoda ¿e nie ma f.)- pó¼n± jesieni± i zim± ma³o kto siê interesuje i pisze o bocianach zimuj±cych a tym bardziej nie dokumentuje to na fotce.
Najlepiej by by³o jak ludzie-redaktorzy, czy te¿ zainteresowane osoby tym tematem bocianim niech zajrz± kiedy¶ na organizowane "Zloty Bocianolubów"- w tedy nie bêd± pisa³y podobnych stwierdzeñ.
W tam tym roku by³em na takim "Zlocie" i oprócz pog³êbienia wiedzy, to mo¿na poznaæ i za kolegowaæ siê z wieloma interesuj±cymi mi³o¶nikami bocianów.
Pozdrawiam wszystkich interesuj±cych siê bocianami.
To tyle co do tego tematu.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-02-25 12:44:12)
Moderator
Witam wszystkich serdecznie w nowym sezonie
Oczekuj±c na przylot Przygody i Dziedzica chcê podzieliæ siê radosn± nowin±: wczoraj i dzi¶ nad pó³nocnym Libanem widoczne by³y 2 stada bocianów bia³ych - po 40 i 100 osobników Mo¿e w¶ród nich s± i nasze Niech lec± szczê¶liwie
Informacja i zdjêcie ze strony Grupy EkoLogicznej na FB.
Moderator
Zbanowany
Witam.
Tak jak w poprzednich latach, nie mo¿emy doczekaæ siê przylotu bocianów bia³ych.
Dochodz± s³uchy ¿e ju¿ s± widziane w ró¿nych miejscach Polski, w³±cznie z okolic± obserwowanego gniazda w Przygodzicach.
My¶lê ¿e ucieszy wiadomo¶æ ¿e 1 bocian przylecia³ dzi¶ do wsi bocianiej ¯YWKOWO.
Wiadomo¶æ pochodzi: (F.1.).
Jak tylko ¿ona "sandra" odczyta³a to ze swoich stron FB i pokaza³a mi to od razu zadzwoni³em do autorki fotki- Ani Andrejew( jeste¶my na "TY"), i oczywi¶cie potwierdzi³a to, porozmawiali¶my i czy mogê to tu umie¶ciæ.
Ania te¿ siê ucieszy³a ¿e mnie s³yszy, i ¿e nie przesz³o mi to zainteresowanie bocianami podkre¶laj±c ¿e jestem nadal aktywny w obserwacji bocianów a szczególnie w Przygodzicach.
Nawet opowiedzia³a mi fakt z przed 18lat jak wtedy przylecia³ te¿ w tym dniu 1 bocian do nich, a ona z mê¿em (-3l. ¶p.) W³adys³aw Andrejew (nazywany Król Bocianów), zostali DZIADKAMI-narodziny wnuka.
Do wnuka na 18 niestety nie mog³a i¶æ bo "grypowo" ¼le siê czuje ale dzwoni±c do niego z ¿yczeniami po wspominali sobie ten fakt.
Tu Pozdrawiam Anie i gratulujê, a zainteresowanym Bocianolubom ¿yczê tak mi³ych obserwacji na ¿ywo i przez internet z bocianami.
Wiem ¿e dla nie których Bocianolubów, jest daleko ¿eby odwiedziæ ¯ywkowo, My byli¶my i warto to uczyniæ tak jak i odwiedziæ Pentowo Europejsk± Wie¶ Bociani±, oraz byæ-kto nie by³, gniazdo w Przygodzicach.
Pozdrawiam.
15.03.20r.g.15.00.
Tylko informacyjnie w Pentowie jeszcze ¿aden bocian nie przylecia³, wiadomo¶æ z pierwszej rêki od £ukasza, który tam prowadzi to gospodarstwo.
Tykocin +4 km.widziany bocian by³.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2020-03-15 14:08:47)