Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Witam wszystkich!
Wczoraj (29.07) odwiedziłam boćki dwukrotnie. Rano ok. 7.00 widziałam 2 bociany w gnieździe. Nawet zaklekotały. Drugi raz byłam ok. 19.00. Aż do 21.43 nie było ich wcale widać. Nawet na łące było smutno. Opłacało się czekać, bo o 21.55 przyleciały 2 bociany do gniazda, okrążyły je szerokim łukiem i usiadły.
Pozdrawiam
Marysia
Użytkownik
Dzięki za obserwacje i wiadomości o naszych młodziakach!
Ostatnio edytowany przez Ola123 (2020-07-30 17:34:39)
Moderator
W ciągu ostatnich dni nie miałam niestety możliwości, aby odwiedzić nasze młode boćki. Z relacji zaprzyjaźnionej osoby wiem, że wczoraj o 20.30 nowe gniazdo było puste. Czy to oznacza, że bocianki już się usamodzielniły, czy tylko to, że nie zdążyły jeszcze wrócić na noc do gniazda - tego niestety nie wiem...
Moderator
19.25 Z konieczności tylko krótka kontrolna wizyta pod gniazdem - tak, jak się spodziewałam, o tak wczesnej godzinie było pusto...
Administrator
21.00 do 22.50 gniazdo puste
Administrator
14 30 gniazdo i okoliczne łąki puste. Objechałem łąki prawie od Wysocka do Górecznika... nic
Użytkownik
Witam wszystkich miłośników bocianów
Ostatni raz widziałam bociany na kolonii letniej w sobotę 1.08 o godzinie 6.20. 2 bociany chodziły po tej pierwszej łące (patrząc od drogi) obok kukurydzy i domu pani Szulc. Ok. 6.35 jeden z nich wleciał do gniazda. (kontaktowałam się z panem Pawłem, ale niestety nie wpisałam na forum).
Dnia 10 i 11.08 około 5.15 pani Szulc (właścicielka posesji widziała 2 bociany w gnieździe) - moja mama kontaktowała się z panią Szulc.
Ja byłam w środę 5.08 około 21.30 i gniazdo było puste.
Następnego dnia - CZWARTEK, byłam około 10.00 i potem 16.30 było pusto i smutno. Nawet na łące nic...
Dzisiaj - PIĄTEK byłam około 09.30 i już ich nie było. Mama rozmawiała z panią Szulc i ta Pani nie widziała ich już od nocy ze środy/czwartek, ani nad ranem.
pozdrawiam Marysia
Użytkownik
Witam
Teraz moja mama dostała zdjęcie od pani Szulc z informacją, że o 11.07 przyleciały 2 bociany do gniazda. SĄĄĄ!!!
Użytkownik
Dziękujemy za obserwacje i wiadomość!
Ależ te bociany w tym roku chronią swoją prywatność i nie dają się łatwo podglądać...
Użytkownik
20.28-21.30. Gniazdo puste. A na łączce przy gnieździe żerują 2 sarny; bocianów: zero. Komarów - bardzo przeciwnie
Użytkownik
jurasN napisał:
20.28 - 21.30. Gniazdo puste. A na łączce przy gnieździe żerują 2 sarny; bocianów: zero. Komarów - bardzo przeciwnie
Brawo panie Jurku za bezpośrednie obserwacje.
Użytkownik
Dzień dobry,
Dzisiaj o 9.20 gniazdo było puste i na łące też nie było bocianków.
O 17.20 byłam przejazdem i też nic nie zaobserwowałam.
pozdrawiam
Użytkownik
Dzień dobry
Dzisiaj o 06.05 byłam z tatą na patrolu pod gniazdem. Niestety było puste. W Wysocku też już nie było takiego pięknego, bocianiego widoku.
Pozdrawiam
Marysia
Zbanowany
Witam jestem w Przygodzicach, może ktoś by podał namiary letniego gniazda.
Chętnie podjadę, może znajdę.
Pozdrawiam.
Administrator
Namiary podałem telefonicznie, więc powodzenia!
Pozdrawiam
Paweł Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach i nie tylko
www.bociany.przygodzice.pl, http://bocianyzprzygodzic.pun.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze
wladek12 napisał:
Witam jestem w Przygodzicach, może ktoś by podał namiary letniego gniazda.
Chętnie podjadę, może znajdę.
Pozdrawiam.
Zbanowany
Wczorajsza wizyta pod gniazdem 21.27.
Gniazdo puste.
Po kilku minutach słychać klekot.
21.44 po z lokalizowaniu miejsca, bocian stał na blaszanym? kominie na wprost pustego gniazda ok. 100m.
22.20 po prośbie Pawła pojechaliśmy ponownie na gniazdo przekonać się czy jest bocian.
Czy czasem nie jeden z rodziców z naszego gniazda.
Jadąc "sandra" miała cały czas podgląd na gniazdo naszej rodzinki i nikogo nie brakowało.
Pozdrawiamy.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2021-06-22 13:56:09)
Zbanowany
21.06.21 ok.g.9.34 byliśmy bo tym gniazdem i było puste, także na kominie nie było bociana i w okolicy nie zauważyliśmy osobnika bociana.
Magosia napisał:
Brawo dla dziewczyn - Marysi Michałowskiej-Rzeźnik z Dębnicy koło Przygodzic wraz z mamą Iwoną Michałowską-Rzeźnik za obserwacje naszych młodych na kolonii.
Przyłączam się do szczerych gratulacji