Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Witam wszystkich!
Wczoraj (29.07) odwiedzi³am boæki dwukrotnie. Rano ok. 7.00 widzia³am 2 bociany w gnie¼dzie. Nawet zaklekota³y. Drugi raz by³am ok. 19.00. A¿ do 21.43 nie by³o ich wcale widaæ. Nawet na ³±ce by³o smutno. Op³aca³o siê czekaæ, bo o 21.55 przylecia³y 2 bociany do gniazda, okr±¿y³y je szerokim ³ukiem i usiad³y.
Pozdrawiam
Marysia
Użytkownik
Dziêki za obserwacje i wiadomo¶ci o naszych m³odziakach!
Ostatnio edytowany przez Ola123 (2020-07-30 17:34:39)
Moderator
W ci±gu ostatnich dni nie mia³am niestety mo¿liwo¶ci, aby odwiedziæ nasze m³ode boæki. Z relacji zaprzyja¼nionej osoby wiem, ¿e wczoraj o 20.30 nowe gniazdo by³o puste. Czy to oznacza, ¿e bocianki ju¿ siê usamodzielni³y, czy tylko to, ¿e nie zd±¿y³y jeszcze wróciæ na noc do gniazda - tego niestety nie wiem...
Moderator
19.25 Z konieczno¶ci tylko krótka kontrolna wizyta pod gniazdem - tak, jak siê spodziewa³am, o tak wczesnej godzinie by³o pusto...
Administrator
21.00 do 22.50 gniazdo puste
Administrator
14 30 gniazdo i okoliczne ³±ki puste. Objecha³em ³±ki prawie od Wysocka do Górecznika... nic
Użytkownik
Witam wszystkich mi³o¶ników bocianów
Ostatni raz widzia³am bociany na kolonii letniej w sobotê 1.08 o godzinie 6.20. 2 bociany chodzi³y po tej pierwszej ³±ce (patrz±c od drogi) obok kukurydzy i domu pani Szulc. Ok. 6.35 jeden z nich wlecia³ do gniazda. (kontaktowa³am siê z panem Paw³em, ale niestety nie wpisa³am na forum).
Dnia 10 i 11.08 oko³o 5.15 pani Szulc (w³a¶cicielka posesji widzia³a 2 bociany w gnie¼dzie) - moja mama kontaktowa³a siê z pani± Szulc.
Ja by³am w ¶rodê 5.08 oko³o 21.30 i gniazdo by³o puste.
Nastêpnego dnia - CZWARTEK, by³am oko³o 10.00 i potem 16.30 by³o pusto i smutno. Nawet na ³±ce nic...
Dzisiaj - PI¡TEK by³am oko³o 09.30 i ju¿ ich nie by³o. Mama rozmawia³a z pani± Szulc i ta Pani nie widzia³a ich ju¿ od nocy ze ¶rody/czwartek, ani nad ranem.
pozdrawiam Marysia
Użytkownik
Witam
Teraz moja mama dosta³a zdjêcie od pani Szulc z informacj±, ¿e o 11.07 przylecia³y 2 bociany do gniazda. S¡¡¡!!!
Użytkownik
Dziêkujemy za obserwacje i wiadomo¶æ!
Ale¿ te bociany w tym roku chroni± swoj± prywatno¶æ i nie daj± siê ³atwo podgl±daæ...
Użytkownik
20.28-21.30. Gniazdo puste. A na ³±czce przy gnie¼dzie ¿eruj± 2 sarny; bocianów: zero. Komarów - bardzo przeciwnie
Użytkownik
jurasN napisał:
20.28 - 21.30. Gniazdo puste. A na ³±czce przy gnie¼dzie ¿eruj± 2 sarny; bocianów: zero. Komarów - bardzo przeciwnie
Brawo panie Jurku za bezpo¶rednie obserwacje.
Użytkownik
Dzieñ dobry,
Dzisiaj o 9.20 gniazdo by³o puste i na ³±ce te¿ nie by³o bocianków.
O 17.20 by³am przejazdem i te¿ nic nie zaobserwowa³am.
pozdrawiam
Użytkownik
Dzieñ dobry
Dzisiaj o 06.05 by³am z tat± na patrolu pod gniazdem. Niestety by³o puste. W Wysocku te¿ ju¿ nie by³o takiego piêknego, bocianiego widoku.
Pozdrawiam
Marysia
Zbanowany
Witam jestem w Przygodzicach, mo¿e kto¶ by poda³ namiary letniego gniazda.
Chêtnie podjadê, mo¿e znajdê.
Pozdrawiam.
Administrator
Namiary poda³em telefonicznie, wiêc powodzenia!
Pozdrawiam
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach i nie tylko
www.bociany.przygodzice.pl, http://bocianyzprzygodzic.pun.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze
wladek12 napisał:
Witam jestem w Przygodzicach, mo¿e kto¶ by poda³ namiary letniego gniazda.
Chêtnie podjadê, mo¿e znajdê.
Pozdrawiam.
Zbanowany
Wczorajsza wizyta pod gniazdem 21.27.
Gniazdo puste.
Po kilku minutach s³ychaæ klekot.
21.44 po z lokalizowaniu miejsca, bocian sta³ na blaszanym? kominie na wprost pustego gniazda ok. 100m.
22.20 po pro¶bie Paw³a pojechali¶my ponownie na gniazdo przekonaæ siê czy jest bocian.
Czy czasem nie jeden z rodziców z naszego gniazda.
Jad±c "sandra" mia³a ca³y czas podgl±d na gniazdo naszej rodzinki i nikogo nie brakowa³o.
Pozdrawiamy.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2021-06-22 13:56:09)
Zbanowany
21.06.21 ok.g.9.34 byli¶my bo tym gniazdem i by³o puste, tak¿e na kominie nie by³o bociana i w okolicy nie zauwa¿yli¶my osobnika bociana.
Magosia napisał:
Brawo dla dziewczyn - Marysi Micha³owskiej-Rze¼nik z Dêbnicy ko³o Przygodzic wraz z mam± Iwon± Micha³owsk±-Rze¼nik za obserwacje naszych m³odych na kolonii.
Przy³±czam siê do szczerych gratulacji